Les Paul je Lomljiv?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Les Paul je Lomljiv?

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 16:18

upadljivo_tih__ wrote:..znaci volis lp ipak, ako nista bar zbog izgleda.
Volim. Nisam isključiv, i jedino što mi smeta na Les Paulovima je - cena. Pretpostavljam da je to samo moj lični problem... Da imam kintu, odmah bi se bacio na jedan LP, kao hijena na mrtvog bafala. :mrgreen:
upadljivo_tih__ wrote:...reci dal to sto je tako izradjen od tog drveta i sto je vrat takav (dal je iz jednog dijela sav?) ima veze kakve sa harmonicima?
Ima veze sa kompletnim zvukom - težina drveta daje sustain, isto tako i lepljen vrat i kraća skala i kobilica sa minimumom pokretnih delova, a mahagoni daje "tamniji" ton - ali još nisam sreo električnu gitaru kojoj fali harmonika. Harmonici više zavise od tipa (i kvaliteta) magneta, i - pre svega - od vrste distorzije kroz koju ide gitara.

upadljivo_tih__

Post by upadljivo_tih__ » 19 Jan 2008, 16:37

Rocket Roll wrote:
upadljivo_tih__ wrote:..znaci volis lp ipak, ako nista bar zbog izgleda.
Volim. Nisam isključiv, i jedino što mi smeta na Les Paulovima je - cena. Pretpostavljam da je to samo moj lični problem... Da imam kintu, odmah bi se bacio na jedan LP, kao hijena na mrtvog bafala. :mrgreen:
upadljivo_tih__ wrote:...reci dal to sto je tako izradjen od tog drveta i sto je vrat takav (dal je iz jednog dijela sav?) ima veze kakve sa harmonicima?
Ima veze sa kompletnim zvukom - težina drveta daje sustain, isto tako i lepljen vrat i kraća skala i kobilica sa minimumom pokretnih delova, a mahagoni daje "tamniji" ton - ali još nisam sreo električnu gitaru kojoj fali harmonika. Harmonici više zavise od tipa (i kvaliteta) magneta, i - pre svega - od vrste distorzije kroz koju ide gitara.
pa nije samo tvoj problem... hehe.. ja bi se bacio mozda i kao pritajeni tigar mozda neki u kome lezi neki skriveni lav na nju ... isto na tu foru nesto, ali bas skriveni jer se jos ucim da sviram:P

Nisam ni ja, ali pri harmoniku telo gitare se....drma aj tako da kazemo, mada se drma i kod obicnog tona jbg tj trese, te sam mislio da to ima neke veze sa tim. Kazu mistici da je "sve povezano sa svacim" jbg. Dobro, sustein ima veze svakako... bar se moje telo,pardon, telo moje gitare mi "tese jedva osetno" od harmonika, i to na neki drugaciji nacin od onoga na koji trese kad je normalan ton, tako da u vezi toga sam pitao. Jeli "pozurite konji moji" od bijelog dugmeta (ak pamti ko) na les paul?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Jan 2008, 16:38

Rocket Roll wrote:jedino što mi smeta na Les Paulovima je - cena.
Ovo mi zvuci poznato :( :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 17:32

upadljivo_tih__ wrote:...Jeli "pozurite konji moji" od bijelog dugmeta (ak pamti ko) na les paul?
Ne znam sa sigurnošću. Znam da je Brega uvek kopirao Džimija Pejdža, što verovatno znači da je u studiju svirao na Telekasteru a na sceni na Les Paulu, ali - samo nagađam. Ceo taj album ("Šta bi dao...") je iz Bregine "samo-se-sa-Les-Paulom-pojavljuj-u-javnosti!" faze, tako da...

upadljivo_tih__

Post by upadljivo_tih__ » 19 Jan 2008, 17:58

Jbg. neznam, mislim da sigurno nije na telekaster... jesi slusao skoro tu melodiju?
e, a na sta je ovo (ako je offtopic brisi) http://www.aleksandarmikic.com/referenc ... remena.wma (kratka je melodija, ima varijanta sa gitarom, ovo je sa reklame za knjaz milos)
///
a da jeste za "Since I'VE been loving you" (blues za moju bivsu dragu), cudi me samo kako to da neko plagira ....tolko upadljivo. Al jbg plagirao je i Bitlse pa nemozes rec da je kao oni se oblacio. Sve je to od loseg vina je garantovano bio inspirisan sa 'Yesterday' od Beatles. Btw. nesmije se zaboraviti da je jako tesko svirati "blues za moju bivsu dragu"... joj offtopic je al neka ostane. Btw evo ga i dokaz::P al stvarno mu dobro stoji ta gitara, sigurno se nebi uz ovo odijelo slozio ibanez ili strato

Image

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 19 Jan 2008, 19:55

Ja bi rekao da mu se uz to odelo ne slaze ni jedna gitara :P ..........................a ste se tice teme Les Paul je lomljiv,rekoh vec,jeste lomljiv je,dovoljno je da je neslonis na pojacalo,i neki pijani konj je zakaci i ako padne na zadnji deo,i u 99% slucajeva puca....

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Jan 2008, 19:59

upadljivo_tih__ wrote:Jeli "pozurite konji moji" od bijelog dugmeta (ak pamti ko) na les paul?
Mislim da je na Stratocasteru, mozda cak i onom njegovom, u Olympic White boji, ali nisam siguran.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 22:44

upadljivo_tih__ wrote:...al stvarno mu dobro stoji ta gitara, sigurno se nebi uz ovo odijelo slozio ibanez ili strato
Ipak mi se više sviđa u svojoj "uz bijelo odijelo ide samo crni Tel'kaster" fazi...

Image

...mada je često imao izlete u simpatičnu "ja sam hip'k, ba, sviram bijeloga Strata, k'o Hendžo na Vu'stOku!" fazu:

Image

A to, ta reklama za Knjaz - veoma mi, ali veoma, vuče na Strata.

upadljivo_tih__

Post by upadljivo_tih__ » 20 Jan 2008, 10:36

pa jbg. ti sad izvadi neke faze ko da si ga proucavao godinama:P
cinjenica je da je on i imao neke instrumentale za razliku od drugih rok grupa jbg (recimo Kad bi bio bijelo dugme od 11 minuta, konji od 7 Sta bi dao da si na mom mjestu itd. itd.) e sad dal je bio pomodan... u preriodu Dozivjeti Stotu koji vadis jeste, mada i tu ima jakih stvari, u periodu sa Alenom i te kako, tad je cak mozda i postao religiozan da bi bio popularni ili neznam... sve pominje Boga... a pre nije. Al u periodu albuma sa bebekom ostalih da je imao plagijate jeste, al je imao i "svoje" (ili tako mislim) stvari...

opet mi nije jasno milion stvari u vezi njega.
KNJAZ:
meni ne vuce ni na jednu 'poznatu' gitaru, osim na strata u stilu Pink Floyd kako ga svira (neznam dal je do efekata takav zvuk). Al cinjenica je da mi se svidja gitara iz te reklame, pa eto, moze bit i to cudo da mi se Strato neki svidio:P mada sam mislio da je Lp.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Jan 2008, 12:04

I meni se mnogo svidja taj zvuk gitare iz Knjaza... Sa kojim efektima se postize neshto slichno(pre svega mislim na pojacalo i na dist)??

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Jan 2008, 12:28

Izvinjavam se na kratkom off topicu.

Reklamu za knjaza u kojoj prvo ide 'armunika pa gitara do jaja pa opet 'armunika je snimio Dragutin Jakovljevic nam poznat iz saradnje sa mnogim bendovima i pojedincima!!! Biografija i Diskografija
Galija, Ana Stanic medju mnogima....

Koliko JA znam on koristi GODIN gitaru... i to odaaavno!!!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Jan 2008, 12:32

upadljivo_tih__ wrote:pa jbg. ti sad izvadi neke faze ko da si ga proucavao godinama :P
Šala, bre :mrgreen:
upadljivo_tih__ wrote:...da je imao plagijate jeste, al je imao i "svoje" (ili tako mislim) stvari...
Ja ga i cenim zbog stvari kakva je "Sve će to, o, mila moja..." a ne zbog plagijata / hitova.
XtrmntR wrote:I meni se mnogo svidja taj zvuk gitare iz Knjaza... Sa kojim efektima se postize neshto slichno(pre svega mislim na pojacalo i na dist)??
Pa, kao primer, slažeš se da taj zvuk najviše liči na Točkov "Ukor", odnosno na još neke Točak / Smak stvari? E, Točak takav zvuk dobija najjednostavnijim mogućim sistemom: Strat (bridge magnet) -> "odvrnuti" lampaški Marshall. Prosto k'o pasulj.
dejankuki wrote:Koliko JA znam on koristi GODIN gitaru... i to odaaavno!!!
Hvala. za rešenje nedoumice!

Sezax

Post by Sezax » 20 Jan 2008, 12:34

dejankuki wrote:Izvinjavam se na kratkom off topicu.

Reklamu za knjaza u kojoj prvo ide 'armunika pa gitara do jaja pa opet 'armunika je snimio Dragutin Jakovljevic nam poznat iz saradnje sa mnogim bendovima i pojedincima!!! Biografija i Diskografija
Galija, Ana Stanic medju mnogima....

Koliko JA znam on koristi GODIN gitaru... i to odaaavno!!!
Hahaha OWNED! :lol: :lol: :lol: :lol:

Bravo dejo pokazi da su i "nepoznate" gitare dorasle "ultra, super, mega, giga poznatim"!!

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Jan 2008, 12:51

Rocket Roll wrote:
XtrmntR wrote:I meni se mnogo svidja taj zvuk gitare iz Knjaza... Sa kojim efektima se postize neshto slichno(pre svega mislim na pojacalo i na dist)??
Pa, kao primer, slažeš se da taj zvuk najviše liči na Točkov "Ukor", odnosno na još neke Točak / Smak stvari? E, Točak takav zvuk dobija najjednostavnijim mogućim sistemom: Strat (bridge magnet) -> "odvrnuti" lampaški Marshall. Prosto k'o pasulj.
Pa.. tu i tamo ima slichnosti, mene vishe podseca na neke "Zele Lipovacha" stvari kao recimo Pustite Me(Dino Merlin i Osman Hadzic) gde je Zele svirao dzitru, i ako se ne varam, on svira strata sa humom u Mesu?
Znam da Tochak uglavnom ide strat u marshall, i zvuk na studijskim verzijama Ukor, Zajdi Zajdi i sl. mi je bash extra, dok to ne zvuchi uzivo ni priblizno... Tochak nekako vishe gotivi taj oshtriji zvuk marshalla, koji meni bash mnogo ne odgovara...

upadljivo_tih__

Post by upadljivo_tih__ » 20 Jan 2008, 13:10

izvini, ali ovo mi uopste ne lici na zvuk Smakovog ukora. Mozda "kompozicija" lici, ali zvuk je u ovoj od tog tipa za knjaz sto je pravio na tu gitaru mnooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooogo masniji. Mozda ima mikrofonoje namjerne pa zato imam taj utisak, tj onoga let ring i sl. al tako mi djeluje

Post Reply