7+ string talk (manje-vise, GAS tema)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: 7+ string talk (manje-vise, GAS tema)

Post by Dersu Uzala » 28 Jan 2014, 00:23

If, pa mozes da je umocis i sam. Dutjina je bese 29 pragova.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 28 Jan 2014, 08:51

i Dusanova je sa 36 :)
Image

http://youtu.be/js05ihh7bgE?t=2m50s
ovakve sedmozicane je jackson trebao da izbaci pre 5 godina, ne da se zeza sa glupostima :D

Tenji

Post by Tenji » 28 Jan 2014, 11:44

Jeste, i Dusanova je sa 36. :mrgreen:
Spoiler:
Ehehe.
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jan 2014, 13:35

Prastajte.

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 28 Jan 2014, 17:46

ja sam skroman pa bih bio zadovoljan i sa ovime
Spoiler:
Image
a onaj KM7 izgleda dojajasto

rock action

Post by rock action » 28 Jan 2014, 17:50

meni apsolutno nikad nisu bile jasne sedmozicane gitare. nisam hejter u principu, mozda je do mene...

ja sam poceo da sviram klasicnu pa tek onda elektricnu gitaru i nekako mi je uvek bila bitno kakva gitara ima klin. ako je klin dobar, podrazumevalo se da ce dist isto tako da zvuci dobro.

sedmozicane gitare imaju uzasan klin, nigde nicega konkretnog... plastika, muljavina. bar ono sto sam ja video, cuo ili probao. probao sam jednu ili dve sedmozicane i jednu osmozicanu, i gitare me uopste nisu radile. kadgod uhvatim neku gitaru, bilo koju, ona me povuce na neku stranu. stratove ne volim u globalu ali neki dobri komadi imaju svoj fazon i teraju me da sviram neke drugacije stvari. a sedmice i osmice... nista. neki deftones ili meshuggah rif mozda na najdeblje tri zice, ili neki korn na najdebljoj, neki rif i to je to... prodje me bilo kakav filing posle tri minuta.

mozda je do mene - ja svoje sviranje baziram najvise na akordima, a ne na rifovima i solazama... a sedmozicane mi bas tako nekako deluju, samo da opicis rif ili solazu, a nigde mesta za izmedju i onu lepotu sto se desava u akordima i nacinu na koji les polovi, telekasteri, holoubadiji... reaguju.

da ne gresim dusu, devin townsend i ihsahn mi deluju kao da su se jedini bavili akordima na takvim gitarama, ali takve gitare em su ruzne (sto je, dobro, vise stvar ukusa) em su nezgodne za bilo kakve barre hvatove ili normalne akorde u prvoj poziciji i tome slicno.

drugo, ono mozda i najbitnije, je da su meni uvek niski stimovi zvucali 20 puta bolje na les polu koji ima oboren stim i deblje zice, nego na gitari koja je utegnuta kao pracka i ti onda imas samo dublji ton i nista vise, koji zvuci isto kao i e zica maltene. draz niskog stima je upravo to sto deblja zica zahteva malo drugaciji pristup levom i desnom rukom, gitara je vise lenja pa joj treba malo za odziv, zato sve i vuce da se svira sporije... mislim, ne znam, zamislite toni ajomija ili soundgarden da su pravili pesme i muziku na sedmozicanim gitarama, da se ne zajebavamo. :D

u prilog boljem tonu i mojoj tvrdnji je i to da je bend leprous na svom poslednjem albumu coal, jedinom metal metal albumu iz prosle godine koji mi se dopao, snimio sve oborene stimove na sestozicanim gitarama sa oborenim stimom.

mislim zamislite les pola ili telca sa sedmom zicom, to bi stvarno bilo strasno... opet, nisam dosao da hejtujem, samo neko moje misljenje/filing... uvek sam za progresivu, volim pedale i napredak tehnologije ali ove gitare su meni uvek nekako bile pointless. :kokice:

howyesno

Post by howyesno » 28 Jan 2014, 19:04

Image
:wink: :mrgreen:

Uzgred,
Spoiler:
Image
Image

Telac ubija :metal:

rock action

Post by rock action » 28 Jan 2014, 19:11

uzas. EMG = :povrac:

^^

andrej]

Post by andrej] » 28 Jan 2014, 21:28

ovo je jedina koju bih svirao:

Image
Image
http://www.rondomusic.com/T-7NAT.HTML

bancika

Post by bancika » 28 Jan 2014, 21:33

rock action wrote:drugo, ono mozda i najbitnije, je da su meni uvek niski stimovi zvucali 20 puta bolje na les polu koji ima oboren stim i deblje zice, nego na gitari koja je utegnuta kao pracka i ti onda imas samo dublji ton i nista vise, koji zvuci isto kao i e zica maltene. draz niskog stima je upravo to sto deblja zica zahteva malo drugaciji pristup levom i desnom rukom, gitara je vise lenja pa joj treba malo za odziv, zato sve i vuce da se svira sporije... mislim, ne znam, zamislite toni ajomija ili soundgarden da su pravili pesme i muziku na sedmozicanim gitarama, da se ne zajebavamo. :D
sve zavisi od muzike. Zamisli da Petrucci svira svoje ritam sekcije na labavom LP-u kome je spusten stim :) Ponekad pozelim 7-zicanu, cak smo sa caletom uradili jedan fingerboard, ali nikako da nastavimo projekat.
Preko toga mi deluje suvisno....ali i to je verovatno zato sto me zanrovi muzike koji imaju koristi od tih extra zica ne interesuju. Mozda zvucim kao neki deda, ali ko ne zna da se izrazi na 6, nece znati ni na 16 zica.

Dushan S

Post by Dushan S » 29 Jan 2014, 03:06

Dersu Uzala wrote:Image

:obrve:
Da su prve tri žice tanje...

Dushan S

Post by Dushan S » 29 Jan 2014, 03:07

ApplePie wrote:Zaboravio sam jednu gitaru koja mi dugo već drži pažnju ali u nemogućnosti da dodjem do jedne nekako sam je ostavio po strani. Nikad je nisam ni taknuo ali mene privlače noviteti, ergonomija, atrektivan instrument, neobičan ... Svaki novitet nije nužno dobar i to vreme nepogrešivo pokazuje tako što se zadržava na proizvodu ili dalje usavršava ili ostane samo u uspomenama frikova. Evo baš ova GKG R36 ako mi padne šaka neće se lako izvući. (a kako se meni sve nekako nacrta samo, ostaje da intenzivno mislim na nju) :)

Image
Svrati na kafu pa probaj :)

Dushan S

Post by Dushan S » 29 Jan 2014, 03:12

rock action wrote:uzas. EMG = :povrac:

^^
To za EMG je samo zato što si probavao gitare koje (kao što je uobičajeno) imaju 81 u bridge poziciji. Probaj nekom prilikom Đitru koja ima 85 u bridge-u, potpuno druga priča, barem meni.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jan 2014, 06:27

Dushan S wrote:
Dersu Uzala wrote:Image

:obrve:
Da su prve tri žice tanje...
Da sam pekar koji nocu radi...

Void
kulen zmija

Post by Void » 29 Jan 2014, 09:27

rock action wrote: drugo, ono mozda i najbitnije, je da su meni uvek niski stimovi zvucali 20 puta bolje na les polu koji ima oboren stim i deblje zice, nego na gitari koja je utegnuta kao pracka i ti onda imas samo dublji ton i nista vise, koji zvuci isto kao i e zica maltene. draz niskog stima je upravo to sto deblja zica zahteva malo drugaciji pristup levom i desnom rukom, gitara je vise lenja pa joj treba malo za odziv, zato sve i vuce da se svira sporije.
слажем се апсолутно. Приметио сам то са Хартворк албумом од Каркаса и убеђен сам да тај албум не би звучао тако брутално да је свиран са седможичаним гитарама у стандардном штиму. Има пар бендова који су то обрађивали на седможичаним гитарама и једноставно то није то. Исто је било када сам узео прву седможичану гитару, и пошто ми је шестожичана годинама била у Ха штиму исто, хтео сам да упоредим...значи НИ БЛИЗУ. Има нешто у томе што осећам као да гитара "дише" када су жице мало лабавије и осећај под прстима је потпуно, потпуно други универзум (ноу пан интендед :) )
Што се новијих албума тиче, Интронаути су исто обарали штим на својим Лес Пол гитарама за последњи албум ако ме сећање добро служи.

Post Reply