Izbor Magneta II

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

xspaceman

Re: Izbor Magneta II

Post by xspaceman » 13 Feb 2009, 19:11

pa i kad staviš te magnete ...misliš da ces i onda nekada dobiti njenu pravu cenu??? Zasto se ne strpiš malo??? Pa ja sam sa 18 imao kršinu melodiju les pola i home made trandžu koju mi pravio drugar iz školske klupe i sve to sam svirao preko Ei niš 8'' spikera bez i jedne pedale...pa sam bio zadovoljan i strpljivo štekao za nešto bolje! :) Jebga...kako ti drago...pare su tvoje, al nemoj da posle bude..uf fali mi jos samo malo tek toliko koliko sam dao za magnete! :lol:

Sava

Post by Sava » 13 Feb 2009, 19:23

Aria je imala i još uvek ima i vrhunske gitare. Baš pre par dana sam se malo igrao sa jednom vintage Aria gitarom urađenom iz jednog komada drveta (znači i telo i vrat su iz jednog komada), cena joj je nekih 1600 euro. To je jedina takva gitara koju sam ikada probao, a Rocket mi kaže da ima modela i drugih proizvođača. Nesreća je što kod nas dolaze uglavnom samo najjeftiniji i najmanje kvalitetni primerci.

Šta ćeš dobiti zamenom magneta pojma nemam, ali ako odabereš kvalitetne magnete koji će se tebi dopadati uvek možeš da ih sačuvaš i prebaciš na neku sledeću gitaru koja će biti kvalitetnija pa će i oni verovatno zvučati bolje. Razmišljanje da te pare čuvaš i uložiš u neki bolji deo opreme je u redu, međutim vrednost magneta je skroman iznos u odnosu na vrednost dobre gitare ili pojačala tako da tvoja odluka ipak ima nekog smisla. Ali odluka je samo na tebi.

Santana

Post by Santana » 13 Feb 2009, 21:37

preporuka za bridge : Di Marzio 36 Anniversary (ne 36 anniversary bridge vec obican 36 anniversary u bridge poziciju)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Feb 2009, 23:33

thrille kad prodas tu ariju i nekupis magnete na dobrom si putu ka lepom ampu... tako da nije bas da nemas repa...
in my humble opinion fender valja samo na lampi... mislim valja i na trandzhama, ali tek na lampi se oseti sta je Fendjer!

ps. ne razumem lika koji bira jaknuo mesto pojacala... :D kekekeke

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 13 Feb 2009, 23:39

Duane wrote: ps. ne razumem lika koji bira jaknuo mesto pojacala... :D kekekeke
:lol: razumes ako nosi vijetnamku od septembra do sredine maja :)
nista...onda ostaje,ako skupim dovoljno novaca da kupim strata bez prodaje arie....onda automatski kupujem strata,i dajem ariju i laney u oglase zbog lampasa to stoji...medjutim ako poplacam ove silne stvari (a kako sam poceo danas sam uzeo kartu za acdc) mozda padnu magneti,pa cu ih cuvati za neki LP/SG u buducnosti mojoj svetloj :)
inace jos jednom hvala svima na odgovorima! :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Feb 2009, 23:43

ja san se rodia s vijetnamkom... 8) zato sto one najbolje upijaju fleke i alkohole(odma ga vezuju i grade sa njim neraskidive polipeptidne lance)... :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Feb 2009, 23:45

Ja vise volim spitfajerku od vijetnamke 8) :D :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 Feb 2009, 18:05

Ako smem da malo uzurpiram temu da ne pravim izbor magneta III :mrgreen:

Anyway, da li postoje DiMarzio ekvivalenti Seymour Duncan-ima JB i 59?

MUzzY

Post by MUzzY » 15 Feb 2009, 01:49

Air Classic...
Ako hoces PUF magnet po dimarzio receptu...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Feb 2009, 01:33

E, aj jos jednom da se ja javim na ovoj temi.

Ovako stoje stvari: Ibanez RG350, baswood, H-S-H, mnogo gaina, muzika je hard i heavy, samo volim mnogo gaina, ali je bitno da gitara bude i versatilna, znaci i clean i splitovanje.

pitanja:
Koja bi mi 3 DiMarzio magneta preporucili, posto nemam bas kesh za SD? Na SD sajtu sam slusao dosta onih semplova i tamo mi izgleda kao da su dosta ujednaceni uslovi za svaki magnet, i najvise su mi se svideli i clean i dirty za JB i 59, a i to je najpopularnija kombinacija. Na dimarziove semplove ne mogu da se mnogo oslonim posto su to pesme sa tooonooom efekata i ne znace mi skoro nista.

Da li je veliki problem ako se na gitaru sa floydom stave magneti koji nisu fspaceing? Da li ce to mnogo smetati?

Ja bih stavio mozda Seymour Duncan Blackouts na gitaru da imaju splitovanje i singl koji bi isao izmedju, ali nemaju, jbg, njih ceka Jackson.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Feb 2009, 01:55

D Sonic, Tone Zone, Evo2 u bridge... PAF Pro, Air Norton u neck... To su proverene kombinacije... Samo zavisi kakav zvuk preferirash... ;)

jcm 800

Post by jcm 800 » 18 Feb 2009, 08:28

mislim_stvarno wrote:E, aj jos jednom da se ja javim na ovoj temi.

Ovako stoje stvari: Ibanez RG350, baswood, H-S-H, mnogo gaina, muzika je hard i heavy, samo volim mnogo gaina, ali je bitno da gitara bude i versatilna, znaci i clean i splitovanje.

pitanja:
Koja bi mi 3 DiMarzio magneta preporucili, posto nemam bas kesh za SD? Na SD sajtu sam slusao dosta onih semplova i tamo mi izgleda kao da su dosta ujednaceni uslovi za svaki magnet, i najvise su mi se svideli i clean i dirty za JB i 59, a i to je najpopularnija kombinacija. Na dimarziove semplove ne mogu da se mnogo oslonim posto su to pesme sa tooonooom efekata i ne znace mi skoro nista.

Da li je veliki problem ako se na gitaru sa floydom stave magneti koji nisu fspaceing? Da li ce to mnogo smetati?

Ja bih stavio mozda Seymour Duncan Blackouts na gitaru da imaju splitovanje i singl koji bi isao izmedju, ali nemaju, jbg, njih ceka Jackson.
Saplemenice,

Dimarziov pandan Duncanovoj 59 je Dimarzio PAF DP 103. Sada su u Dimarziu uveli neke izmjene u ponudi pa PAF nude i u bridge varijanti. Kao alternativu PAFu imas PAF Pro DP 151...on je malo vreliji od PAFa i ima otvoreniji i svjetliji ton sa dosta prezensa.
Sto se tice JB modela, ne znam da ima neki direktni pandan u Dimarziovoj paleti. Ali, ja bih ti iz njihove game za bridge poziciju najtoplije preporucio DP 100 Duncan distortion...klasika. Taj zvuk cujes kad navece zatvoris oci i zamislis rock gitaru kako rezi...e to je DP 100.

Summae summarum...ja bih ti preporucio klasicnu kombinaciju
Neck: DP 103 PAF...balansirani paf ton...pun i topao...
Bridge: DP 100 Super Distortion...zestok rok ton...mastan, rezeci sa dosta midlova

Pozdrav

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Feb 2009, 09:18

A koji singl da stavim u midl?

@Jcm 800
A kakva je situacija kad je Paf vs Paf Pro?

jcm 800

Post by jcm 800 » 19 Feb 2009, 13:58

mislim_stvarno wrote:A koji singl da stavim u midl?

@Jcm 800
A kakva je situacija kad je Paf vs Paf Pro?

Sto se tice singla, ne bih znao...ne razumijem se previshe u single coil magnete. Tj. nije da se ne razumijem, ali jednostavno nemam neko posebno misljenje o njihovom zvuku. Meni svi oni zvuce...onako indiferentno...Not my cup of tea!

Ako mene ipak pitas za middle...ja bih pitao: a zasto mora single? Mozes da stavis i tu humbucker...neki Hot Rails, Cool rails, JBJR, Lil59 ili slicno...
Bas sinoc sam ortaku ugradjivao neke na gitaru. Covjek ima HSS konfiguraciju magneta na gitari...Yamaha Pacifica 412 (ili slicno) zelio je da promijeni magnete, da se oslobodi single coil zujanja i da ima debeo i mastan ton na neck poziciji.
Na moju sugestiju nabavio je Duncane i to: full size SH4 JB za bridge, JBJunior Neck (sigle coil sized humbucker) za middle i SHRn Hot rails neck za neck poziciju.
A swithcing smo uradili na sledeci način:
1. Neck (hot rails neck) full humbucker,
2. Neck & Middle ( po jedan coil od HRn i od JBJr.n u paralel modu) humcanceling,
3. Middle (full humbucker JBJr.n)
4. Middle & Bridge ( Po jedan coil od JBJr i SH4JB u paralel modu) hum canceling
5. Bridge (full size JB humbucker)
Tako je dobio 3 humbucker zvuka ( u 1,3,5) i dva paralelna single coil zvuka (2,4) a svih 5 su bešumni. Nema zujanja.
Iznenađenje večeri je bilo kako Hot Rails i JBJr zvuče zajedno poziciji 2 (po jedan coil, paralelno)...Vrrrrrrlo fenderast zvuk. Teško bi koji majčin sin uspio da ga razlikuje od pozicije 2 na vintage fenderima...Zvuk je vrrrrlo nalik na neck&middle poziciji na fenderu...Fantastično. Ubili smo se od SRV-isanja sinoć. :gitara2:
Pozicija 4 (middle & Bridge, po pola, paralelno) je takođe interesantna. Vrlo funky...prezentno. Pravi single coil zvuk...ali bez zujanja! :P
Iskreno, bio sam oduševljen konačnim rezultatom! Prevazišlo je moja očekivanja.

Summae summarum...možda ti je najbolje rešenje da i ti na middle ubaciš neki spljošteni humbucker i da ga povežeš na ovaj način...Dobijaš mnogo raznovrsniju paletu tonova, 3 humbuckera i 2 single coil zvuka... a svi su ti bešumni...
Dakle...ja ti i za middle savjetujem neki humbucker...Ako je DiMarzio u pitanju...Pro Track bi ti mogao odgovarati...vintage PAF zvuk u single coil pakovanju!

Što se tiče PAF vs. PAF Pro...situacija je sledeća...
PAF Pro ima jači output i otvoreniji je...Akcent mu je na gornjim srednjim i ima neku iskričavost u zvuku...PAF Pro ne kopira nikog i ništa, on ima SVOJ ton...Baš LIJEP ton...specifičan.
Sa druge strane PAF je DiMarziov take na klasični PAF zvuk...Usmjeren da replicira (za one koji to žele) tonove iz vintage PAF magneta po cijenama za smrtnike.
U poređenju sa PAF Pro...PAF je izbalansiraniji i ima blago naglašene srednje...ima zvonastiji ton u donjim registrima spektra...na velikom gainu zvuči masnije..možda i pomalo mutno u poređenju sa Pro.

Sve je ovo samo moja impresija naravno...Ja imam blago oštećenje sluha (tinitus, j..bi ga!!! Posljedica godina jake muzike, vokmena i MP3 playera, Marshalla, feedbacka i humbuckera...) tako da možda djelimično hendikepiran da sudim o finim nijansama tonova :lol:

Ali nadam se da je bar malo pomoglo...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Feb 2009, 15:50

Choveche, hvala na ovako opsirnom odgovoru.

Pazi, taj ibanez mi stoji u standardnom shtimu i hocu da probam da mi bude sto versatilnija (metal, hard rock, punk, blues, veliki raspon, ali pokusacu). Zato hocu da ugradim bas singl u midl poziciju, coil split, i MOZDA (veliko mozda :D) chak onaj switch sto je rocket na nekoj temi pokazivao sto ukljucuje neck i bridge u 3oj poziciji, a ne midl...
Za Jacksona sa druge strane planiram sd blackoute i to ce biti krljacina u nizim stimovima :metal4:

Mislim, primarna je distorzija, ali isto tako volim da cujem i odsviram i neke lakse stvari (a nisam ni gadljiv na fenderov zvuk :D). Infinity magneti na ibanezu su blago receno uzasni. Neck je najcesce muljav, brdge shupalj, singl zvuci nesto izmedju singla i huma, a ni jednu dobru osobinu ni od jednog nije uzeo. Jedine dobre stvari tih magneta su veliki output, a ja sam zarotirao neck i sada sam u 2.(ili 4.) poziciji dobio nesto sto se meni dosta svidja i sto u najavi podseca na strat.

Doduse sada sam namestio da mi dr.Boogey ide u aux in, a ne u preamp pojacala i to je mnoooogoooo bolji zvuk. Najbolje da ga opisem sto cu reci da najzad svirka ima moooda, dosta bassa i chunka.

A sad, dosta chitam po netu, i izbor sam sveo na
neck: PAF ili PAFpro
midle: kako kazu dobar za ovako nesto je velvet (ne znam da li je blue ili red)
Bridge: ToneZone ili SuperDistortion

Jos nije nista reseno, mozda nastavim da stekam za bolje pojacalo, ali naginjem magnetima i to SuperDist i PafPro...

PS. Razume potpuno ovo za sluh, nigde ne idem bez MP3a na maxu, ali da chuknem u drvo jos mi je dobar sluh :mrgreen:

Post Reply