EMG 81 & 85 Magneti - Da Li Sam Bacio Pare?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: EMG 81 & 85 Magneti - Da Li Sam Bacio Pare?
To kad ljudi kažu "Sterilno zvuče", fascinantno mi je. Evo na primer Gilmoure i Lukather, to su baš sterilni zvuci. Može gitarista da svira sterilno, ili da muzika nekog benda ili čoveka bude takva, ali ne može magnet sam po sebi, samo zato što je aktivan da toliko utiče. Ne kažem sad da svako ko to kaže priča napamet, i naravno, ne sviđa se svaki magnet svakom, ali imam utisak da mnogi to ponavljaju tek tako napamet... Na primer dođe mi čovek koji je probao RG Ibaneza (koji su tonski često bezkarakterne i zvučno inferiorne gitare) sa 81 u bridge-u i kao, bio mu je sterilan. Nisu EMG takvi, ali 81 je napravljen da tako zvuči jer je magnet za klanje a ne za zavlačenje pot-a, stavljanje u neck poziciju i proizvođenje suptilnih tonova. Reći da su EMG sterilni je nekad besmisleno koliko i reći da je bilo koji pasivan magnet sa jako velikim outputom sterilan, kao X2N je nesterilan, tonski bogat i zvučno lep magnet do moga 

- Rocket Roll
Da, većina ljudi papagajiše taj opis EMGovih magneta, ali ima istine u njemu - misli se na to da EMGovi, budući noiseless magneti, nemaju "unutrašnji šum" (60 cycle hum, odnosno, u Evropi, 50 cycle hum) koji tradicionalni pasivni magneti imaju. Naravno, svođenje unutrašnjeg šuma magneta na najmanju moguću meru je upravo najveće dostignuće kompanije EMG, i nezamenljiva osobina kad dođe do modernih nivoa gaina, ali oduzima karakter magnetu na umerenom overdrajvu ili na "vintage clean" postavkama pojačala. Iza opisa "EMGovi su sterilni" u stvari leži ista vrsta argumenta kao i iza izjava "CD zvuk je sterilan" ili "digitalni procesori zvuka su sterilni".Dushan S wrote:Reći da su EMG sterilni je nekad besmisleno koliko i reći da je bilo koji pasivan magnet sa jako velikim outputom sterilan...
Taj problem sa "sterilnošću" moderne opreme optimizovane za maksimalno odbacivanje šuma ponekad dovodi do naizgled apsurdnih rešenja - recimo u slučaju Wavesovih rekreacija starog studijskog hardvera (SSL, API, Neve) u koje se naknadno dodaje šum. Zvuči kao sulud potez, zar ne? Ali funkcioniše besprekorno. Isto važi i za neka softsynth rešenja, emulacije starih delay mašina, itd.
"Sterilno" nije univerzalna ocena. Gilmur se posle P.U.L.S.E. turneje vratio na klasične magnete (ne rade kako treba sa fazovima, budući da imaju malu izlaznu impedansu), ali je nastavio da koristi EMGov set kao "začin". Dobar primer bi bio "Remember That Night", na kojem Gilmur koristi i jedne i druge magnete (crveni Strat sa EMG DG-20 setom svira uvod u "Shine On").
Ti si u vezi mnogo čega sigurno u pravu, i znam da znaš odakle i zbog čega pričaš, ali ja sam mislio na to da se "EMG" su sterilni pretvorilo u frazu koju ljudi ponavljaju napamet a uopšte ne znaju o čemu pričaju. Postoji neka vrsta redukcije dinamike kod nekih emg magneta, zvuk je mirniji, stabilniji, i apsolutno je jasno da to nekome ne mora da se dopada, ali to nije "by the book" sterilno... To je na primer kao kad bi sad neko pričao da je zvuk klavira sterilan jer je svaki pritisak na dirku sličniji nego kao recimo na gitari. Ili da je sint sterilan jer nema dovoljnih dinamičkih razlika. Ali "Sterilno" je nejasan pojam koji većinu ljudi asocira na ono što EMG magneti nisu. Manje dinamike ili veći output ili drugačiji EQ magneta nisu sami po sebi "Sterilni". To nije baš da se ne čuje da li si jako udario žicu i posebno nije istina da svaka gitara zvuči isto sa EMG magnetima, što se takođe priča.Rocket Roll wrote:Da, većina ljudi papagajiše taj opis EMGovih magneta, ali ima istine u njemu - misli se na to da EMGovi, budući noiseless magneti, nemaju "unutrašnji šum" (60 cycle hum, odnosno, u Evropi, 50 cycle hum) koji tradicionalni pasivni magneti imaju. Naravno, svođenje unutrašnjeg šuma magneta na najmanju moguću meru je upravo najveće dostignuće kompanije EMG, i nezamenljiva osobina kad dođe do modernih nivoa gaina, ali oduzima karakter magnetu na umerenom overdrajvu ili na "vintage clean" postavkama pojačala. Iza opisa "EMGovi su sterilni" u stvari leži ista vrsta argumenta kao i iza izjava "CD zvuk je sterilan" ili "digitalni procesori zvuka su sterilni".Dushan S wrote:Reći da su EMG sterilni je nekad besmisleno koliko i reći da je bilo koji pasivan magnet sa jako velikim outputom sterilan...
Taj problem sa "sterilnošću" moderne opreme optimizovane za maksimalno odbacivanje šuma ponekad dovodi do naizgled apsurdnih rešenja - recimo u slučaju Wavesovih rekreacija starog studijskog hardvera (SSL, API, Neve) u koje se naknadno dodaje šum. Zvuči kao sulud potez, zar ne? Ali funkcioniše besprekorno. Isto važi i za neka softsynth rešenja, emulacije starih delay mašina, itd.
"Sterilno" nije univerzalna ocena. Gilmur se posle P.U.L.S.E. turneje vratio na klasične magnete (ne rade kako treba sa fazovima, budući da imaju malu izlaznu impedansu), ali je nastavio da koristi EMGov set kao "začin". Dobar primer bi bio "Remember That Night", na kojem Gilmur koristi i jedne i druge magnete (crveni Strat sa EMG DG-20 setom svira uvod u "Shine On").
Inače to dodavanje šuma ja baš i ne doživljavam pozitivno, tj ne bih se složio da funkcioniše besprekorno osim u smislu da je besprekorno kao marketinški potez, i u nameri da se dobije da zvuči "Isto", ali je budalaština. Kad se pojavila tranzistorska tehnologija, čiji je izdanak taj SSL svi su se žalili da je to sterilno, da to nije to, da je previše čisto, i ko je imao para priključivao je neke druge komade opreme na insert na kanalima da bi ih koristili umesto SSL-ovog EQ-a na primer. Sad je odjednom to u redu i "Prirodno" nego je digitalija "neprirodna" i previše čista.
Pa ljudi su genijalci u tome da teze ka necemu "savrsenom" i kad to dostignu onda ne valja ,bolje ono staro .Uvek bilo tako,eto i kad pocnu da pricaju "sto teza gitara to bolja " mislim ono.....nego je digitalija "neprirodna" i previše čista.
(samo sad cekam da se nadje neko i da kaze "pa jeste tako,sto je teza to ima bolji sustain

- Chord-Master
- MF veteran
Pa jeste tako, sto je teza to ima bolji sustain
Trazio si pa reko' da te ucinim srecnim
Inace, gde si bre ti, nikako da te uhvatim na ovom forumu, sve mislim da si nesto ljut

Trazio si pa reko' da te ucinim srecnim

Inace, gde si bre ti, nikako da te uhvatim na ovom forumu, sve mislim da si nesto ljut

Hvala sto ste mi udovoljili zelju
(btw imam ja jos nekih zelja pa ako si za
:D)
Ma nisam ljut nego sam poceo da radim i nikako da napisem nesto pametno na forumu
:D ,inace i forum pocinje da se popunjava nekim glupim temam pa i nemam sta da kazem ....

Ma nisam ljut nego sam poceo da radim i nikako da napisem nesto pametno na forumu

- Chord-Master
- MF veteran
Ah, OK onda, vidim da nisi "redovan" kao ranije
Sto se tice tih drugih zelja, to bih radije zaobisao, uostalom imas Doolio-a pa vidi s' njim

Sto se tice tih drugih zelja, to bih radije zaobisao, uostalom imas Doolio-a pa vidi s' njim

Pa ja sad ne znam sta da pisem velikim a sta malim slovima,svejedno i jedno i drugo je off 
(nece dulio da dodje na msn
ajde ti da mi ispunis te zelje,hahah)

(nece dulio da dodje na msn

- Chord-Master
- MF veteran
Doci ce, doci ce, nemoj nista da se brines, ja zaista ne mogu, vec sam obecan
Inace upravo sam se setio da si ti moderator, pa ako nas u'vate u offtopicarenju, nesto sumnjam da ces i ti da stradas, vec ce Chord-Master da najebe

Inace upravo sam se setio da si ti moderator, pa ako nas u'vate u offtopicarenju, nesto sumnjam da ces i ti da stradas, vec ce Chord-Master da najebe

Last edited by Chord-Master on 21 Dec 2008, 20:09, edited 1 time in total.
Pa u tome i jeste fazon ,ja nisam admin ja sam samo MOD !
A ti ces sigurno najebati
:D
Ajde necemo vise u Off
A ti ces sigurno najebati

Ajde necemo vise u Off

- Chord-Master
- MF veteran
I htedoh reci mod, upravo sam edit-ovao
Inace to sa najebavanjem je prica mog zivota, tako da definitivno prekidamo

Inace to sa najebavanjem je prica mog zivota, tako da definitivno prekidamo

- Rocket Roll
Apsolutno. Na stranu želja da se, posle čitanja xyz "ekspertskih" mišljenja na Internetu i sam postane "ekspert", tu je i "instant kiselo grožđe" stav onih koji se plaše da će, u krajnjoj liniji, morati da potroše pare na EMG magnete.Dushan S wrote:..."EMG" su sterilni pretvorilo u frazu koju ljudi ponavljaju napamet a uopšte ne znaju o čemu pričaju.
No, sve je to ljudski, dok ne pređe u blatantne greške kakva je poistovećivanje "dinamike" i "boje tona". Dok se za boju tona EMG magneta možda i može upotrebiti epitet "sterilno" (ako je nekom baš stalo da ih tako opiše, jel'), dinamici im se baš i ne može tako lako zameriti, a i onda se mora govoriti o "kompresiji" a ne o "sterilnosti".
Lično sam se iznenadio EMG dinamikom, čak i na 9V. Note se ne razvijaju na baš-baš isti način kao kod klasičnih modela pasivnih magneta, ali razlika je u vrsti "cvetanja" (EMGovi su vrlo brzi u attacku i zadržavaju istu "boju" tokom sustaina note) a ne u kvalitetu ili odsustvu "cvetanja" nota (i sa EMG magnetima gitarista ima dovoljno ekspresije, doduše uz nešto manje dinamike ali potpuno u granicama dozvoljenog za hambakere).
Tačno, sećam se da je Dejvid Nofler kritikovao SSLove miksete kao "sterilne za snimanje ali idealne za miksanje".Dushan S wrote:Kad se pojavila tranzistorska tehnologija, čiji je izdanak taj SSL svi su se žalili da je to sterilno, da to nije to, da je previše čisto...
U principu pasivni magneti imaju manji output od aktivnih, vishe shuma i teorijski manje extremno visokih i niskih frekvencija, i fokusiraniji su na midrange podruchje. Ono sto ih cini posebnim je upravo freqency response kriva koja je specifichna kod svakog modela i proizvodjacha.
Aktivni magneti imaju veci output (misli se na output sa baterijom a ne na sam output magneta), vishe headrooma, dinamike ali i ravniju frequency response krivu (jednim delom i zbog manje namotaja samog coila i manje induktivnosti) tj. otuda mozda i tvrdnje da zvuce za nijansu sterilnije od pasivnih magneta. Takodje kod gitara sa aktivnom elektronikom nema potrebe za string ground-om tj. ovo bi znachilo da sa aktivnim magnetima cak i ako svirate sa sumnivim pojachalom nema shanse da vas klepi struja (sto se ipak retko i inache deshava sem ako ne svirate dok se tushirate).
Eventualno po meni gde mogu aktivni da budu plus je za detunning, znachi manje mute na nizim stimovima. Ali pojavili su se i pasivni magneti kojima je detuning fokus tako da opet sta ja znam.
sve zavisi ko shta voli. Mislim da su aktivni magneti ipak mozda za nijansu precenjeni po pitanju toga sta mogu.
Aktivni magneti imaju veci output (misli se na output sa baterijom a ne na sam output magneta), vishe headrooma, dinamike ali i ravniju frequency response krivu (jednim delom i zbog manje namotaja samog coila i manje induktivnosti) tj. otuda mozda i tvrdnje da zvuce za nijansu sterilnije od pasivnih magneta. Takodje kod gitara sa aktivnom elektronikom nema potrebe za string ground-om tj. ovo bi znachilo da sa aktivnim magnetima cak i ako svirate sa sumnivim pojachalom nema shanse da vas klepi struja (sto se ipak retko i inache deshava sem ako ne svirate dok se tushirate).
Eventualno po meni gde mogu aktivni da budu plus je za detunning, znachi manje mute na nizim stimovima. Ali pojavili su se i pasivni magneti kojima je detuning fokus tako da opet sta ja znam.
sve zavisi ko shta voli. Mislim da su aktivni magneti ipak mozda za nijansu precenjeni po pitanju toga sta mogu.
- Rocket Roll
Aktivni pokrivaju veće frekventno područje? Hvala za info, ja sam uzimao zdravo za gotovo da na tom polju nema velike razlike između aktive i pasive.dweezil wrote:...ravniju frequency response krivu...
pa da, ali to mozhda vise dolazi do izrazhaja kod bass gitara. Normalna gitara je ipak u nekom srednjem spektru, nije predvidjena za rasterivanje komaraca niti izazivanje zemljotresa.