Stivi Rej saund
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Stivi Rej saund
ovako batice ako hoces neki takav slican ton za male pare kupi squier strata ako nadjes polovnog korejca oni su dobri a mogu se naci za 150-200 onda peavey nano valve lampasko pojacalo 5 vati ciste a klase a taman da mozes da ga pojacas u kuci i da dobijes tu snagu da ono zvuci kako treba oko 150 eura u artistu novo i malo ga poteras sa nekim klin bustom mozes da ga napravis sam ako neznas ja cu ti ga napraviti za dzabe i eto ti ga ako ti treba i malo drajva behringer mislm da se zove od800 ili tako nesto kopija tubescreamera a radi skroz ok i kosta 20 eura kad se sve sabere 320 eura ostane ti i da kupis dobre kablove fenderovi od tri metra su ti po 10 eura i sa tim 350 eura i imas lampaski i kvalitetan ton vise i nego dovoljan sa svirku po kuci sa rakijicom ili cime god
Ajd uzdravlje
i manite se ljudi preterivanja
Ajd uzdravlje
i manite se ljudi preterivanja
a oces da kazes da mu ton nije specifican i da jedan skvajer moze ladno da ga izvuce? razmislimo to na sledeci nacin... stiviju je trebalo 30 godina da usavrsi svoj ton sa svom vrhunskom opremo i sa vrhunskim sviranjem.... zasto mislis da iko to moze da skine za par dana? na krsh opremi...majtimika wrote: i manite se ljudi preterivanja
takodje ima josh jedna stvar koju mislim da mnogi ljudi zaboravljaju. Steve Ray Vaughn je, kao i svi ostali gitaristi, do svog zvuka i definitivnog setupa doshao posle decenija sviranja, i istrazivanjha, znaci nije se on rodio sa stratom, vibroverbom i texas special pickup-ima, niti se Satriani rodio sa signature Ibanezom i Peavey-em JSX. I Duane je lepo negde napisao da je poenta kod svih velikih gitarista u tome da su pre svega jako mnogo svirali, svakodnevno i intenzivno, sa raznim imenima i razne zanrove i da su kroz godine i godine gradili svoj stil, zvuk i signature tone. Morash probati sve i svasta da bih video sta se tebi svidja, sta ti odgovara i da bi nashao svoj zvuk.
Obicno se govori o njegovom sivonjskom vibratu i opakom radu desne ruke, ali... Postoji jos jedna dimenzija njegovog sviranja koja je meni posebno draga - dinamika!
Stivi je imao neverovatan osecaj za ''dramatizaciju'' sola, za razvoj i gradaciju muzicke price.
(Hod od najsuptilnijeg bluziranja do freneticnog teksaskog masakra Stratom)
E sad, poslusajte pazljivo deo koji pocinje od 5:45:
Nema tu ubijanja, ni desnom ni levom rukom, volume pot je verovatno stisan, ali - poslusajte kako DEBEO i MASTAN ton izlazi!!!
Cujete li onaj specifican dodatak tonu (onaj debeo prizvuk iza glavnog tona)?
Mislim da one sajle koje je koristio umesto zica nose veliki deo magije njegovog zvuka, a i pomenuto je to vec. Imam utisak da su jedanaestice minimum za imitaciju, i naravno Es stim, nije ni to bez vraga (kao i kod Hendze).
Stivi je imao neverovatan osecaj za ''dramatizaciju'' sola, za razvoj i gradaciju muzicke price.
(Hod od najsuptilnijeg bluziranja do freneticnog teksaskog masakra Stratom)

E sad, poslusajte pazljivo deo koji pocinje od 5:45:
Nema tu ubijanja, ni desnom ni levom rukom, volume pot je verovatno stisan, ali - poslusajte kako DEBEO i MASTAN ton izlazi!!!
Cujete li onaj specifican dodatak tonu (onaj debeo prizvuk iza glavnog tona)?
Mislim da one sajle koje je koristio umesto zica nose veliki deo magije njegovog zvuka, a i pomenuto je to vec. Imam utisak da su jedanaestice minimum za imitaciju, i naravno Es stim, nije ni to bez vraga (kao i kod Hendze).
Nerdi se o tome covek je lepo rekao da mu treba da se zajebava po kuci da nemisli da nastupa. squier strat kad se malo pojaca sa boost pedalom i kad se sve to opizdi na malog lampasa koji moze u kuci zbog svoje snage da se pojaca preko pola i da ne lomi prozore moze da zvuci da se useres dobro naravno nece zvucati kao SRV (koga inace jako postujem i moj je omiljeni gitarista) za to mora da se vezba jako puno ali sama oprema ce zvucati do jaja dobro i dosta ce liciti na SRV zvuk a povrh svega nece kostati puno a to je ono sto je covek i trazio a ne da mu tu neko palamudi o stilu sviranja doticnog i kako on nikad nece tako zvucati na kraju krajeva i nemora tako da zvuci. Uostlom nek bilo kod od vas kupi opremu koju je SRV koristio nek da 5000 eura i nek vezba 30 godina opet nece tako zvucati zato sto je SRV samo jedanDuane wrote:a oces da kazes da mu ton nije specifican i da jedan skvajer moze ladno da ga izvuce? razmislimo to na sledeci nacin... stiviju je trebalo 30 godina da usavrsi svoj ton sa svom vrhunskom opremo i sa vrhunskim sviranjem.... zasto mislis da iko to moze da skine za par dana? na krsh opremi...majtimika wrote: i manite se ljudi preterivanja
tacka
Ajd uzdravlje
i ako nekom hocete da poognete onda mu pomozite a ne palamudite toliko to je izgleda koliko ja vidim ono sto svi na ovom forumu rade neznaju sta ce pa onda filozofiraju a kad neko postavi pitanje ili trazi pomoc to se pretvara u opste debate koje nemaju veze sa tim nego sa lecenjem necijih licnih kompleksa
- Rocket Roll
Hoće zvučati kao SRV ili neće zvučati kao SRV?majtimika wrote:...naravno nece zvucati kao SRV... ali sama oprema... dosta ce liciti na SRV
Ili hoće i neće zvučati kao SRV - a pritom u isto vreme i hoće i neće zvučati kao SRV?
Verujem da bi da pomogneš, ali bilo bi te lakše razumeti da koristiš više tačaka i zapeta. Ovako rešetaš k'o telegram i ne mogu da te uhvatim ni za glavu ni za rep.
Mislim da u ovoj sobi treba da stoji jedan sticky koji glasi : "Niko ne moze da ima isti ton kao njihov idol. kraj..."
Moze samo da postoji neki "koncept" odredjenog gitarskog tona i to je to. Takodje ko moze da ti garantuje da ce bas ta filozofija tona da tebi "legne" u svirci? Dzaba meni recimo skup strat i neki marshall koji ide u toj kombinaciji kad meni takva kombinacja ne lezi, ne umem to da sviram dobro... kad sam moje celo dao kolegi da proba svi su se cudili kako ono ne zvuci kao kad ga ja sviram... mislim ima milion finesa.
Po mom misnjelju sve ovakve rasprave treba da se preusmere u sakupljanje informacija sta se koristi od opreme i koja ideja stoji za toga. Zasto bas taj klin, zasto pedala a ne lampaska distorzija, zasto A klasa a ne B klasa, zasto 9' a ne 10' zice, zasto singlovi bolje rade za taj i taj pravac nego humbackeri, itd. ...
Moze samo da postoji neki "koncept" odredjenog gitarskog tona i to je to. Takodje ko moze da ti garantuje da ce bas ta filozofija tona da tebi "legne" u svirci? Dzaba meni recimo skup strat i neki marshall koji ide u toj kombinaciji kad meni takva kombinacja ne lezi, ne umem to da sviram dobro... kad sam moje celo dao kolegi da proba svi su se cudili kako ono ne zvuci kao kad ga ja sviram... mislim ima milion finesa.
Po mom misnjelju sve ovakve rasprave treba da se preusmere u sakupljanje informacija sta se koristi od opreme i koja ideja stoji za toga. Zasto bas taj klin, zasto pedala a ne lampaska distorzija, zasto A klasa a ne B klasa, zasto 9' a ne 10' zice, zasto singlovi bolje rade za taj i taj pravac nego humbackeri, itd. ...
-
Mislim da treba da obratite paznju na budzet i da mu date konkretne predloge bez dugackih beseda o tome kako niko nece nikada svirati ili zvucati kao stivi rej.Ta velika razlika koju neki primecuju je opet neprimetna drugima.
Po meni ne trebate pricati do besvesti o debljini zica, kojekakvim magnetima, nacinima ozvucavanja pojacala mikrofonom na koncertima koje covek kaze nece svirati nego da mu kazete 'OKEJ ...za to mozes da kupis to to i to'
da kazete coveku "za taku muziku ti treba strat gitara, nemoj da pomisljas da kupis bc rich warlock"
ili neku sjekiru...to jest, npr
" mozes uzeti relativno kvalitetnu novu gitaru i da sviras preko kompa ili da kupis nesto losiju gitaru ali ipak odlicnu za pocetnike i da uzmes sebi malo sobno pojacalo ili da kupujes kvalitetniju polovnu gitaru."
Po meni ne trebate pricati do besvesti o debljini zica, kojekakvim magnetima, nacinima ozvucavanja pojacala mikrofonom na koncertima koje covek kaze nece svirati nego da mu kazete 'OKEJ ...za to mozes da kupis to to i to'
da kazete coveku "za taku muziku ti treba strat gitara, nemoj da pomisljas da kupis bc rich warlock"

" mozes uzeti relativno kvalitetnu novu gitaru i da sviras preko kompa ili da kupis nesto losiju gitaru ali ipak odlicnu za pocetnike i da uzmes sebi malo sobno pojacalo ili da kupujes kvalitetniju polovnu gitaru."
- Rocket Roll
Svaki mesec dođe po jedan novi član i kaže "ja imam to-i-to od opreme, kako da zvučim kao Stivi Rej?"
Svaki mesec se onda piše "varijacija na temu" i svaki mesec posle prvog posta postane dosadno ponavljati već rečeno.
Ovaj mesec smo, dakle, o žicama, Eb štimu i vaijanti na Hendriksov ton. Sledeći će mesec i vama biti muka od "kupi nešto što liči na Strata i udeni ga u nešto što liči na lampaša", pa ćemo pričati o Stivijevim šeširima - zašto nema dobrog blues tona tamo gde nema ekstravagantnog šešira, sa posebnim osvrtom na stvaralaštvo Doktora Džona - i o tome kako kokain uništava bluz, terajući zaprašene belce kao SRV, Geri Mur i mlađi Klepton da mehanički šreduju pentatoniku.
Stay tuned za isti ovaj thread sledećeg meseca!

Svaki mesec se onda piše "varijacija na temu" i svaki mesec posle prvog posta postane dosadno ponavljati već rečeno.
Ovaj mesec smo, dakle, o žicama, Eb štimu i vaijanti na Hendriksov ton. Sledeći će mesec i vama biti muka od "kupi nešto što liči na Strata i udeni ga u nešto što liči na lampaša", pa ćemo pričati o Stivijevim šeširima - zašto nema dobrog blues tona tamo gde nema ekstravagantnog šešira, sa posebnim osvrtom na stvaralaštvo Doktora Džona - i o tome kako kokain uništava bluz, terajući zaprašene belce kao SRV, Geri Mur i mlađi Klepton da mehanički šreduju pentatoniku.
Stay tuned za isti ovaj thread sledećeg meseca!

Brate teba ako smara da "novim clanovima" odgovoris na ono sto pitaju ti nemoj. A kad procitam nesto tipa:
Svaki mesec dođe po jedan novi član i kaže "ja imam to-i-to od opreme, kako da zvučim kao Stivi Rej?"
dodje mi da nikad nisam nista ni postovao.
Postavio sam jednostavno pitanje, i trazio jednostavan odgovor (i dobio od recimo lika sa nikom majtimika, beshee jos dva tri takvih al da ne jurim koji su). Ali vole ljudi da pametuju, i da se prave duhoviti izgleda.
Ja sam se na stranici 2 ove teme zahfalio svima sto su me na ovaj ili onaj nacin savetovali i nisam hteo vishe da mrsim oko toga. Al kad sam slucajno bacio pogled danas i vido ovaj post iznad,.! svasta.
Mister Rocket Roll, citajuci tvoj zadnji odgovor na temu osecao sam se ko kreten, brate ako te smara ti nemoj da kucas, ja da me nije zanimalo nebih ni pitao nista. Na kraju krajeva ja sam pitao za opremu sa kojom to OTPRILIKE moze da zvuci slicno, nisam trazio tupljenje o muzickoj teoriji i ostalim vrdalamama. A imas 4890 i kusur posta vidim... strasno, mora da je lepo prosipati se tim forama na svakom
paceru koji se pojavi ovde. AL ti si neki admin bole t q..
Eto izadjoh iz takta onako bezveze.. vise nista necu kucati.
ZZ
dodje mi da nikad nisam nista ni postovao.
Postavio sam jednostavno pitanje, i trazio jednostavan odgovor (i dobio od recimo lika sa nikom majtimika, beshee jos dva tri takvih al da ne jurim koji su). Ali vole ljudi da pametuju, i da se prave duhoviti izgleda.
Ja sam se na stranici 2 ove teme zahfalio svima sto su me na ovaj ili onaj nacin savetovali i nisam hteo vishe da mrsim oko toga. Al kad sam slucajno bacio pogled danas i vido ovaj post iznad,.! svasta.
Mister Rocket Roll, citajuci tvoj zadnji odgovor na temu osecao sam se ko kreten, brate ako te smara ti nemoj da kucas, ja da me nije zanimalo nebih ni pitao nista. Na kraju krajeva ja sam pitao za opremu sa kojom to OTPRILIKE moze da zvuci slicno, nisam trazio tupljenje o muzickoj teoriji i ostalim vrdalamama. A imas 4890 i kusur posta vidim... strasno, mora da je lepo prosipati se tim forama na svakom
paceru koji se pojavi ovde. AL ti si neki admin bole t q..
Eto izadjoh iz takta onako bezveze.. vise nista necu kucati.
ZZ
Cane, nije ovo direktno tebi bilo upućeno, ti mu dođeš kao "kolateralna šteta" u ovom slučaju, ovo sve ima veze sa nekim drugim temama... i nekim starim navikama koje mogu da se vide na forumu... Ma zaista ne treba da obraćaš pažnju, nije bila kritika na tvoj račun. Opušteno... Može bolje da se objasni ova situacija, ali ima mnoooooogo da se piše, pa da batalim dok je vreme, dok se opet ne desi neka sasvim neočekivana diskusija.