Isplati li se stavljati bolje magnete u lošu gitaru??

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Bluesko

Re: Isplati li se stavljati bolje mangete u losu gitaru??

Post by Bluesko » 08 Aug 2010, 13:50

A da kupim ja saxofon za te pare??? ^^ :mrgreen:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Aug 2010, 13:51

Kupi banjo.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Aug 2010, 14:34

Ja samo još jednom da pomenem da zaista ne tripujem da su kineske gitare vr' i da tu nema sad ništa bolje da se traži. Ali ove kineske gitare za sitne pare koje mi danas imamo prilike da vidimo i čujemo nisu uopšte neupotrebljivi instrumenti, a gear snobs vole da ih sravnjuju sa nekim veslima sa CheesyGuitars. Svirao sam ja i Jolane, i mnogo skupe gitare, i ove kineze, i vrlo dobro znam razlike. Kineske kopije Fendera su mahom prilično precizno urađeni instrumenti, i može više zamerki da im se stavi na ton nego na izradu (pri tom ovde neprekidno imam na umu njihovu cenu, i realno gledam šta za te pare može da se dobije). Sasvim su svirljivi instrumenti, i nikako ne mogu da se porede sa onim batinama koje su proizvođene u zemljama Varšavskog pakta.

Ne parira kineska kopija Fendera original Fenderu, ali nije instrument na kome ne može da se muzicira. A posebno nije instrument od šperke i iverice, to je naprosto teška lupetačina. Sama "drvenarija" je tu ionako najmanji trošak, posebno kad pričamo o kopijama Fendera, jer Fender nikad nije koristio neko ubitačno skupo drvo. Šta više, u pionirskim danima se žestoko išlo na kompromis, da gitara ostane dostupna po ceni. Jova se ispostavila kao srećno rešenje za električne gitare, ali da nije našla sebi mesto u toj industriji, nikad to ne bi bilo cenjeno drvo. Pitajte nekog stolara koji veze nema sa pravljenjem gitara šta misli o jovi. Uglavnom će svi da kažu: "Ne valja ni za potpalu". Ne volim kad se olako zanemaruju neke činjenice, i ne volim kad ljudi samo prepisuju šta su negde nekad pročitali. To je prosto neozbiljno.

ognjen93

Post by ognjen93 » 08 Aug 2010, 17:00

Ali nisam primetio nigde da neko kaze da na tom Asteru ne moze da se svira.....
Samo je neko izneo netacnu informaciju da je taj Aster od sper-ploce.....

Ovo je milioniti put da bezimo sa teme.....
Moze da se svira ne Kinezima, ali decko je pitao sta ce mu(na duze staze nadam se) doneti bolje rezultate.....
A tu je jos jedan trip, vecina ljudi negde u dubini podsvesti veruje da ce bolje svirati sa boljim instrumentom, sto jednostavno nije tako......
Mozda ce te ta gitara malo vise motivisati, ali samo kratko, ako nemas motivacije da vezbas, zapitaj se kakav muzicar zelis da postanes.....
A svi bi voleli da imamo skupe gitare, sad da li nam je to potrebno, koga je briga svako zaradjuje svoj leba, ne vidim razlog za ljutnju i ljubomoru kada neko ko nezna da svira kupi gitaru od 3000 eura, nije on meni nista oteo pare su njegove, on je srecan, ako mu gitara dosadi prodace je za 2500 i bole ce ga uvo jer ocigledno ima dovoljno para, pa mu 500e izgubljenih evra nije presudno u zivotu....
Sad konacno, sta treba Bluesko da uradi je da ode i proba sve gitare do xxx eura koje je izdvojio, ako mu se nista ne svidi, onda tek da menja magnete......

MUzzY

Post by MUzzY » 08 Aug 2010, 17:37

Sa boljim instrumentnom ces bolje zvucati. Bolje ces svirati ako vise vezbas. Pocetak i kraj svake price na tu temu...

MetalFunk

Post by MetalFunk » 08 Aug 2010, 19:54

Funkomat wrote:Kupi banjo.
An' laid down some groove. (:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Aug 2010, 20:28

Jebiga ne svira se bolje na gitari koja ima telo iz jednog dela od one koja ima telo iz 3 komada drveta ali se svira bolje na gitari koja ima zice na 2.2 mm od vrata i sve savrseno podeseno od one kojoj zice stoje na cm od pragova, posle 10. praga ne moze da se benduje a da se zice ne priguse i jos pukao deo sa navojem na truss rodu pa ne moze da se podesi vrat... :D

Stanko

Post by Stanko » 08 Aug 2010, 20:36

Ja se slazem da vecina ljudi, ukljucujuci mene ima skuplju opremu nego sto svira :)
Ali ne razumem toliki hejt prema skupim gitarama, istina kineske gitare rade, cak odlicno za cenu, masine ih prave, nisu top of the class ali su prihvatljive.

Takodje istina je da skuplje gitare cesto realno ne vrede tih para, ali zivimo u kapitalisticko vreme, pa se kupuje brend i cesto statusni simbol.
Jer da smo svi tako razumni i da kupujemo kineske gitare i da ih sviramo dok ih stvarno ne prevazidjemo, onda treba da nosimo i nokie 3310, a ne telefone od 100-200e, pa onda racunari, automobili, odeca, itd, itd... Mozemo tako do sutra da nabrajamo :)

Jbg kupuje se ime, ali se isto tako kupuje i bolje drvo, bolji zvuk, finish, osecaj pod rukom, i ono sto je jako bitno - nekakav psihicki placebo :) jednostavno lepo je posedovati nesto sto vama znaci. Svako odlucuje na sta ce da trosi pare, i po prvi put cu da se slozim sa ognjenom, ako neko nesto voli, i moze sebi to da priusti, go for it, ako to coveka cini srecnim :)

Da dodam i da skuplje serije bilo kog proizvoda imaju falinki, opet zbog masovne proizvodnje i kapitalisticke zelje da se sto vise zaradi, ali nije svaka skupa stvar bacen novac. Slazem se da kod nas i dalje postoji izvesna "sramota" da se poseduje <ubacite_proizvod_ovde> koji je jeftin i koji nije firmiran :) i dok ljudi ne rese taj problem u svojoj glavi bice tako :) ali njihova stvar :) pustite ih "da bacaju pare" pogotovo ako su u prilici da to rade :D

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 08 Aug 2010, 20:53

Ne isplati se. Da pojasnim, ako se misli da ce se dobiti narocito bolji ton iz tog Astera ugradnjom npr. SD-a ili DiMarzio magneta. Been there, done that, sve one stvari zbog kojih ljudi i menjaju (najcesce) magnete kod tih jeftinijih gitara ostaju i posle ugradnje istih. Granted, prvih 15 dana dok traje honeymoon psihoakustike mislis da je to to, i da si od vesla napravio MM, ali kad sve to prodje kapiras da je taj sustain povecan za 10%, da je slicno mutna kao i ranije a da je ton i dalje na isti nacin jeftin. Realno za pocetnika je mnogo bitnija svirljivost, tenzija, da li drzi stim nego da li je sad magnet vise hot ili ima vise midova. Takvi stunt-ovi su za one koji imaju dobro izdefinisan ton "u prstima" i manje/vise realizovanu ostalu opremu pa hoce malo vise finese u tonu odredjene gitare. A te price ovaj mi vrat lezi onaj mi ne lezi etc. nema mnogo smisla da prica neko ko nije proveo godine gnjececi ga :D Za te jeftine gitare je bitno da nije nepodesivo iskrivljen, da nema "mrtvih" fret-ova, i da je dobro podesen (action-wise). Da li je ovoliko debeo, ovaj profil, onaj profil, manje/vise pragova je prilicno nebitno jerbo nekom ko dobro poznaje svoj instrument treba 15 minuta da se navikne, a i feel gitare najvise zavisi od njega pa samim tim inspiracija da se svira/vezba, pa treba probati sto vise istih da bi uopste spoznao sta te lozi. Tu internet znanje ne pomaze uopste...
Bottomline je da je bolje uloziti novac u kvalitetniji instrument po pitanju celog hardvera, drveta nego se baviti finesama kao sto promena magneta jeste. Koliko god je taj Aster dobar, ima i mnogo boljih za ne tako vece pare.

eg303

Post by eg303 » 09 Aug 2010, 10:19

Mišljah da su ovakve teme (valja li čemu kineska ili bilo koja druga ne-američka gitara) davno off, ali prevarih se grdno a takođe i rasprave o Mandušićima, vukovima i ubojitosti nji'ovi oruđa. DakleM, koju 'iljadu puta je već i ovde na ovim stranicama apsolvirano da i gitare (pogotovo današnje) do kojih se može doći za male pare često bivaju više no dovoljne gitaristi-smrtniku (bogovima je prepušteno da daju dugove zemalja u razvoju za dalji napredak Gibsonovih laboratorija i nji'ovih laboranata), neko i ima citat (u potpisu) R. Forda koji je dakako istinit, uglavnom i skalamerija koju svako može da ima u kući, ako se malo poradi, daje zadovoljavajuće rezultate (tonsko/komforne). Evo još jedne ilustracije, Blues Guitar solo ($99 Squier Bullet Strat):
[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D7ikXwYABuk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D7ikXwYABuk&hl=en_US&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 09 Aug 2010, 10:45

Vise ces verovatno dobiti na tonu kupovinom boljeg pojacala ili dobrog procesora/pedala nego gitare.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 09 Aug 2010, 17:27

Moja preporuka, sviraj tog Astera takvog kakav je, drugarov je stojao kod mene celu zimu, to je skroz ok gitara za vezhbu i sviranje sa drushtvom, pa chak i neka klubska svirka i sl.
Vezhbaj, i shtedi pare.
Dok skupish nekih 700-800e za vec neki pristojan komad (godinu-dve dana jel' de..) muzichki cesh biti zreliji pa ce ti i ta nova gitara
biti simbol nekog napredka.
Ima puno razlike, kad uhvatish kvalitetan (nisam rekao skup) intrument u ruku, i prosvirash malo, sve ti bude jasno.
Na kraju, znam sigurno, da dok ne kupish PRAVI instrument, vec kopije, uvek cesh imati neke sumnje u glavi, pregledavacesh oglase, necesh biti zadovoljan, a 150e za magnete nije uopshte malo para, to je vec ozbiljna cifra, a to opet nije to.. vugla je chudna sprava, shta cesh...
Ako vec imash instrument, ne zhurish nigde, sviraj, a za ono pravo se strpi.

Post Reply