Plywood telo
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Plywood telo
inace sam na jednoj izlozbi oldtajmera imao priliku da upoznam djanija... sjajan lik... a i kolekcija automobila mu je opaka... svi ti abarti koji su se vozili kod nas su zavrsili kod njega..
- Dersu Uzala
Sad se setih, Goran Štrok. I Mladen Gluhak. Ne mogu da se setim da li bese i neki Krivokuca. Mozda burazere Petra Krivokuce iz Zvezde. Puno se popilo alkohola ispod mosta. 

- Dersu Uzala
NSU Ramses. Havarija. Ovo bi danas islo u Meksiforniji ko halva.

O.K, O.K. Tema je plywood i razna budženja.

Zaboravili ste Zaporošca
Ćesta pojava na našim trkama ... i uvek se zapali

- Dersu Uzala
Znam za ovo. Ali sta, ukrali Rusi od Istocnih Svaba, ili sta?ApplePie wrote:Zaboravili ste ZaporošcaĆesta pojava na našim trkama ... i uvek se zapali
![]()
Kad sam bio klinac Zaporožac je za mene bio svemirski brod, uglavnom zbog onih usisnika za hladjenje pozadi. To nije imao ni tristać, ni princ, niko
Posle sam mislio da je to Škoda sport .. a onda sam naučio da je pravi auto švaba. Koji god 

i ja imam gitaru od plejvuda i super je. 30-ak fodina stara kopija strata. Nije bas kao americki fender, ali ubija sve ispod 500e. Cak sam joj zamenio pragove kod skupog(dobrog) majstora
Da nije prosle godine na Saobracajnom fakultetu? Sorry za offluci wrote:inace sam na jednoj izlozbi oldtajmera imao priliku da upoznam djanija... sjajan lik... a i kolekcija automobila mu je opaka... svi ti abarti koji su se vozili kod nas su zavrsili kod njega..
na saobracajnom je sigurno, ali dal je prosle ili predprosle ne secam se vise... tad je bilo neka prica o trkama u srbiji i bio je on i jos par trkaca tih nasih... jako prijatan cova... barem onako povrsno, koliko sam u imao priliku da razgovaram sa njim... doduse istini za volju tek kasnije sam ukapirao da je to on...
I ja u nekoj razmeni dobio japanski strat ofarban nekim žutim, odvratnim autolakom, gitaru odneo kod Ilijanija, kad ono baš plywood...da li da je sredjujemo ili ne...ono sto nas je pokrenulo bila je odlična zvonkost tog tela, obojica smo ukapirali da vredi odraditi pristojan finiš...i evo je kod mene i svira li svira...Dusan wrote:i ja imam gitaru od plejvuda i super je. 30-ak fodina stara kopija strata. Nije bas kao americki fender, ali ubija sve ispod 500e. Cak sam joj zamenio pragove kod skupog(dobrog) majstora
-
Dosta dobro si razumeo materiju, drukčije ću to da iskažem. Učilo se o tome u fizici, osnovna škola. Oscilovanje. Jednako se odnosi i na električnu i na akustičnu gitaru samo su sitemi prenosa zvuka različiti zbog želje da drukčije zvuče. Uostalom kada se na akustičnu gitaru stavi "običan gitarski" magnet ona zvuči slično električnoj gitari, zar ne?Kristijan wrote:Без икакве жеље да заговарам овакав или онакав вид надоградње, поменуо бих да магнет заправо хвата осциловање жице у магнетном пољу, што није исто што и хватање вибрације у неком условно речено акустичном смислу. Пиезо хвата вибрације, а нема магнетно поље. Све оно што додирује жица, дакле кобилица, труп, коњић... утиче на то како жица осцилује, па све то у коначном резултату утиче на тон, али није ни магнет занемарљива компонента. Побољшање било које компоненте на гитари доприноси тону, и ако гитара на суво није потпуно мртва и без резонације, мењање магнета није залудан посао. Ако је гитара на суво баш тотално мутава, онда вероватно нови магнети неће да дају спектакуларан допринос, али ће се разлика свакако чути. Шперка свакако није идеалан материјал за труп гитаре, и већина таквих гитара које сам имао прилике да засвирам нису имале занимљив тон, мада сам наилазио и на изузетке.
Svako telo osciluje na nekoj frekvenciji. Najprostiji oscilator je harmonijski oscilator, telo sa samo jednim stepenom slobode itd... Mežutim, izvor zvuka NIKADA NIJE IZOLOVAN sistem već je povezan sa sredstvom koje prenosi zvuk. Ono neprestano oduzima energiju izvoru i deluje na njega silama reakcije prigušujući tako njegovu amplitudu. Već iz ove definicije se vidi koliko je važan materijal koji prenosi zvuk. Pri tom suštinska stvar su harmonici osnovnog tona koji određuju BOJU zvuka. Svako telo koje osciluje u interakciji proizvodi i parne i neparne harmonike osnovne frekvencije. Da nije toga svi muzički instrumenti koji proizvedu frekvenciju od recimo 2 KHz bi zvučali isto, a znamo da nije tako. Kada se pogleda spektar osnovnih frekvencija instrumenata vidi se da osnovni tonovi uglavnom ne idu preko nekoliko kiloherca izuzev cevnih orgulja i mislim klavira. Sve ono iznad osnovnog tona su harmonici pa tako i veliki kontrabas sa harmonicima doseže gotovo do gornjeg praga čujnosti ljudskog uva. Gitara je frekventno skroman instrument, ali će harmonici do te mere da utiču da će dve gitare sa istim magnetima da zvuče potpuno različito.
Prema tome materijal od kojeg je napravljen rezonator je presudan za ukupan kvalitet zvuka u skladu sa onim što ljudsko uvo procenjuje kao kvalitet. Ako je rezonator od betona, mermera, plastike i ko zna čega sve to će da zvuči specifično, a da li je ljudskom uvu prijatno je sasvim druga stvar. Od kvaliteta magneta zavisiće kako će to titranje žice koje (ponavljam) je povezano sa sredstvom koje prenosi zvuk valjano da pretvori u naizmeničnu struju.
Čovek je otkrio da puno drvo prenosi titranje žica najprijatnije ljudskom uvu tako da je ubedljiva većina napravljena od tog materijala. Postoje gitare i od šperke koje rade fantastično (Gibson 335 na primer), ali je tu nivo rada vrlo komplikovan za dobar rezultat. Postoje i skupe akustične gitare od laminata koje se prave sa posebnim ciljem kao što je smanjenje feedbacka na primer, ali je to takođe komplikovan i dosta skup postupak.
Osećao sam ja nekako da su licemeri ovi što se smatraju okorelim rokerima koji preziru narodnjake! Kao, ne vole taj zvuk, a duboko u tim svojim gitarama kriju harmonike, i to još dve vrste, parne i neparne, koje veoma bitno utiču na zvuk te gitare...