Ako mogu da kazem neka svoja iskustva,
kod vecina pocetnika koji kupuju prvu gitaru, mislim da veoma velikog uticaja na odabir instrumenta ima:
1.Cena
2.Izgled
3.Saveti nekog ko nesto zna
Ako cena nije problem, uvek moze da povede nekog ko zaista zna nesto, da mu pokaze sta valja. Za gitare do 200-300e ne mozes traziti da ima zvuk kao gitara od 3000e.
Realno govoreci, covek koji prvi put uzima gitaru u ruke, koji ne zna da uhvati d-mol, nece primetiti veliku razliku u zvuku izmedju americkog strata i squier buleta. Treba da uzme gitaru koja mu lezi u ruci i koja mu se svidja na oko. Veoma je lako prodati tu gitaru, cak i za 50% cene kada bude znao sta stvarno hoce i kada bude zaista mogao to da izabere, da pronadje.
Ne treba uzeti gitaru ciji ti se
izgled ili zvuk ne svidja, neces je svirati koliko bi svirao da uzmes neku koja ti i estetski i zvukom odgovara. Ako to znaci uzeti Appolo Les Paul zato sto ce ti pomoci da se po sobi uvijas kao slash, i koji ce te nagoniti da skidas guns'n'roses, so be it. Sve se svodi na uzivanje.
Nista ne znaci klincu od 12, 14 godina koji jos uci da hvata akorde da ima Hammera, koji je kvalitetnija kopija Gibsona, ako ce ga posle 6 meseci zaboraviti, a da jos ne sazna sta mu odgovara i da to pocne da trazi na drugim mestima.
Ako neko ko ni sam nije siguran sta zeli, krene da pita za savete mnogo random likova, samo ce zavrsiti zbunjen i izgubljen.
Za svoje pare treba traziti maksimum, a maximum je ono kada si ti srecan, pa makar to znacilo i izabrati Squier-a ispred Pacifice.
Ovo je samo moje vidjenje ovog problema, lespaul je samo jedan, i ako hoces i zvuk i izgled (i miris i ukus

), moras da iskeshiras 1500e. Sve ostalo je manje ili vise blizu, ali i dalje daleko.