EMG 81 & 85 Magneti - Da Li Sam Bacio Pare?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dushan S

Re: EMG 81 & 85 Magneti - Da Li Sam Bacio Pare?

Post by Dushan S » 22 Dec 2008, 07:09

Rocket Roll wrote:
Apsolutno. Na stranu želja da se, posle čitanja xyz "ekspertskih" mišljenja na Internetu i sam postane "ekspert", tu je i "instant kiselo grožđe" stav onih koji se plaše da će, u krajnjoj liniji, morati da potroše pare na EMG magnete.

No, sve je to ljudski, dok ne pređe u blatantne greške kakva je poistovećivanje "dinamike" i "boje tona". Dok se za boju tona EMG magneta možda i može upotrebiti epitet "sterilno" (ako je nekom baš stalo da ih tako opiše, jel'), dinamici im se baš i ne može tako lako zameriti, a i onda se mora govoriti o "kompresiji" a ne o "sterilnosti".

Lično sam se iznenadio EMG dinamikom, čak i na 9V. Note se ne razvijaju na baš-baš isti način kao kod klasičnih modela pasivnih magneta, ali razlika je u vrsti "cvetanja" (EMGovi su vrlo brzi u attacku i zadržavaju istu "boju" tokom sustaina note) a ne u kvalitetu ili odsustvu "cvetanja" nota (i sa EMG magnetima gitarista ima dovoljno ekspresije, doduše uz nešto manje dinamike ali potpuno u granicama dozvoljenog za hambakere).
Ono za šta meni EMG baš rade kao jako ekspresivni magneti je sviranje sa malo gain-a, kao Vlatko sada recimo. (mada po mom ukusu, on možda i pretera malo) Moguće je baš smanjiti gain a da i dalje postoji sustain, da distorzija funkcioniše a sve je čisto i da se čuje svaki sitni detalj a da opet nije "ugušen" ton. Meni su čak EMG pomalo precenjeni kao "Metal" magneti, a jako potcenjeni za recimo, upravo takvu upotrebu.

Jackson

Post by Jackson » 22 Dec 2008, 17:45

A da li je neko probao EMG HZ?

dweezil

Post by dweezil » 22 Dec 2008, 17:46

pa to je zato sto ti sa preampom u njima u stvari dozirash output i gain, aktivni magneti imaju mnogo manje windingsa tj. namotaja od klasicnih pasivnih magneta i oni sami po sebi uopste nisu high gain, sve ostalo radi elektronika u njima. Btw aktivni magneti takodje imaju mnogo mnogo manji string pull tj. mnogo slabije privlace zice od pasivnih. Ovo ima nekih prednosti u smislu da se pickup moze podici bukvalno do ispod samih zhica, kao i da kod sviranja light gauge zhica nemate manje sustaina jer magneti ne "vuku" jako zhice.

Neam pojma imao sam EMG81 josh 89 godine i iskreno nesto me se nije dojmio, dodushe mozda sam onda i bio nackli da bih ga provalio. Mada voleo bih da probam EMG Vince Gill set ili nesto specijalizovano za Tele. Otkad sam skinuo EMG81 stavio sam DiMarzio Fred i def se zaljubio u DiMarzio i alnico humbuckere.

Mancha

Post by Mancha » 23 Dec 2008, 08:17

Posle EMG-81 je lako zaljubiti se u bilo sta drugo. Po meni tonski najlosiji i najograniceniji EMG.
85 mi je sjajan u svim pozicijama i ako bih imao izbor jednog humbuckera za bilo koju gitaru, verovatno bi to bio 85 (verovatno i ja preferiram AlNiCo).
60 je takodje fenomenalan i kao sto i u EMG-u kazu, najpotcenjeniji EMG magnet, pogotovo za clean gde briljira.
EMG-SAV mi se jako dopao u stratu, koji je sa njim prosto propevao, zadrzavajuci onaj karakterisican zvuk.
Kao sto Dweezil rece, mali broj namotaja (i slabiji magnet nego na pasivcima) bi ih cak stavio u kategoriju ispod vintage output magneta, da nije preampa.
Ono sto mi se takodje dopada je sto se ton ne menja kad se vraca volume potenciometar, kao na pasivnim magnetima, t.j. EQ je uvek konstantan.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Dec 2008, 09:00

Mancha wrote: Ono sto mi se takodje dopada je sto se ton ne menja kad se vraca volume potenciometar, kao na pasivnim magnetima, t.j. EQ je uvek konstantan.
Mač sa dve oštrice - isključena je cela jedna "jazzy" paleta zvukova koja traži tu "zamućenost".

Na sreću je i sa pasivnim magnetima moguće dobiti flat EQ odziv - dobro pojačalo sa puno headrooma ili neki overdrajv sa puno headrooma.

tobleronac

Post by tobleronac » 19 Jan 2009, 15:35

Mislim da si bacio pare ako si ih vec kupio i da ces vrlo brzo pozeljeti prave magnete na svojoj gitari.

Drugi gitarista u mom bandu ima EMG na Ibanez Les Paulu.
To je takvo jedno prshtavo govno da je to cudo. Sviramo veoma zestoku muziku.
Ja ga sa svojim stock Godin Freeway Classicom polupam, iako on svira na 4x12 kutiji, a ja na 1x12 combu koji i nije neshto.
Na njemu jednostavno ne mozes da razaznash ton od tona koliko je tu gaina. A tek kad solirash kakav je to plastichan zvuk. Pih. Pa josh kad snimash neshto s njim, totalna plastika. I uostalom, zashto stavljati EMG na gitaru pored toliko dobrih magneta na trzistu. A to shto ga neki poznati likovi sviraju, pa dobro su placeni za tu reklamu.
Sviram preko 15 godina, nikad ali nikad takvo neshto ne bih stavio na gitaru.

Pozdrav, no offence EMG lovers!

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Jan 2009, 15:56

tobleronac wrote: A to shto ga neki poznati likovi sviraju, pa dobro su placeni za tu reklamu.
Pa ne znam za tebe, ali ja mislim da vecina normalnih muzichara ne bi svirala neshto shto im se ne svidja, neshto shto uzasno zvuchi i shto im ne odgovara, pa ma koje pare bile u pitanju...

Da li bi neki death metal bend svirao stock Telecaster samo zbog neshto para?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 19 Jan 2009, 16:06

tobleronac wrote:Drugi gitarista u mom bandu ima EMG na Ibanez Les Paulu.
Koje EMG?

bokicasa

Post by bokicasa » 19 Jan 2009, 17:44

i ja sam hteo da postavim pitanje-koji emg??ljudi koji su svirali na mojoj gitari kazu da zvuci mnogo dobro,a bilo ih je...nebi emg kostao toliko da je krs,kao sto ti govoris..

alzo

Post by alzo » 19 Jan 2009, 18:02

Pisao sam vec ovde.....imam aktivi telecaster set i pasivne HZ4A i HZ2 na Hameru....
jesu malo "siljati"magneti al meni takav ton treba....uostalom uvek mozes da ih smiris na
potu ili podesis na pojacalu.........dosta zavisi i od pojacala...pre neko vece sam imao
probu i svirao na Marshallu i telac mi je zvucao kao televonska slusalica.....
ubodem ga na nekog Pivija i sasvim druga gitara, clin savrsen........nagde sam procitao da
umeju da ne zvuce bas dobro na svim pojacalima.....

cccira
MF veteran

Post by cccira » 19 Jan 2009, 18:04

Meni je fascinantno to sto emg81 zvuce slicno na tranzistorcu od 200 evra i na jcm2000 :lol:

alzo

Post by alzo » 19 Jan 2009, 18:17

ma problem je u Marshallu......
meni uglavnom treba clin ton a on nikad nece zvucati kao Fender.......
midlovi,midlovi,midlovi....... :x nikad nece moci da ujede ko Fender......... :lol:
6L6 je 6L6.........i kraj.......... 8)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Jan 2009, 18:50

cccira wrote:Meni je fascinantno to sto emg81 zvuce slicno na tranzistorcu od 200 evra i na jcm2000 :lol:
Ozbiljno? :o

cccira
MF veteran

Post by cccira » 19 Jan 2009, 19:16

Pa ono sav srecan sam dosao u studio u kom postoji ova glava + 4x12 kabinet ocekujuci da cujem zvuk od koga bi se Cak Noris uneredio, kad ono medjutim! (ovo je samo moj subjektivni dojam naravno)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Jan 2009, 19:42

Da li onda EMG mnogo dobro zvuci na tranzistorcu ili mnogo lose na marshallu ili i jedno i drugo?

Post Reply