American Deluxe Telecaster vs Duks Sirmium Telecaster

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Re: American delux Telecaster vs Duks sirmium Telecaster

Post by Kristijan » 27 Feb 2009, 17:33

dweezil wrote:mislim ovakva tema treba da stoji na nekom stranom forumu tipa TDPRI i slicno, tamo bi imala neku tezinu i cilj. Ovde ljudi ne znaju ni ko je Buck Owens a ne ostalo...aj cheers :)
I to stoji. Da me ne razumeš pogrešno, ja niti imam para za takav instrument, niti mi je ikad značilo da mogu da se pohvalim koliko sam puk'o na ovo i ono. Prosto imam u vidu svakog čoveka ko se ovde kod nas bavi ručnom izradom bilo čega. Pa i tebe. Zar tebe ne pogađa ovaj domaći manir da mušterije biraju ručni rad ne bi li se uštedelo, što elementarno ne kapiraju šta je ručni rad? I zar nisi bio u situaciji da ljudi budu surevnjivi prema tvom radu samo zato što ne piše neko zvučno ime na tvojoj pedali? Jeste, snobizam je ozbiljna boljka, samo ja mislim da se snobizam dobrano oseća i u tome što je ljudima truba kod te gitare samo to što na njoj piše "Dule iz Sremske Mitrovice", kao da će svim cicama da pukne lastiš na gaćama ako na gitari piše Fender umesto toga! Znaš, niko nije pokrenuo temu u kojoj će da se bavi time da li Am Dlx Ash vredi te pare...

Možda je glupo što se ja ovim toliko bavim, niti sam u koži majstor Duleta, niti ću mu ikad biti mušterija. Sviram na gitari od 300 jura, i nemam problem s tim, niti ću ikad da budem na naslovnoj strani sa mojom gitarom, niti ću bolje da sviram sa 2, 3 ili 4 puta skupljom gitarom. Pišem o ovome samo zato što mislim da nije baš mnogo jaka fora to što ovde kod nas ljudi tako lako opljunu po nekome, samo li malo štrči iz mase - daj za glavu da ga skratimo da se ne ističe. Možda grešim, ali meni se baš taj naboj osetio u ovoj diskusiji.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 27 Feb 2009, 19:03

Kristijan wrote: Možda je glupo što se ja ovim toliko bavim, niti sam u koži majstor Duleta, niti ću mu ikad biti mušterija. Sviram na gitari od 300 jura, i nemam problem s tim, niti ću ikad da budem na naslovnoj strani sa mojom gitarom, niti ću bolje da sviram sa 2, 3 ili 4 puta skupljom gitarom. Pišem o ovome samo zato što mislim da nije baš mnogo jaka fora to što ovde kod nas ljudi tako lako opljunu po nekome, samo li malo štrči iz mase - daj za glavu da ga skratimo da se ne ističe. Možda grešim, ali meni se baš taj naboj osetio u ovoj diskusiji.
Bas mi je zao ako si takav utisak stekao, evo ja, na primer, bih pre dao novac za Duletov Tele nego za Fender iste cene. Verujem da bolje i zvuce, uostalom za mesec-dva ce biti gotovo moje tele pa cu ga predstaviti uvazenom auditorijum, za pare koje sam ulozio u nj mogao sam da uzmem Baja Fender-a. Btw, luthier nije Dux, ako je neko to pomislio, mozda, nekad... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2009, 19:04

Mogući razlog takvog utiska - najbolja strana ručnog rada je "ovo ne izlazi iz fabrike, ovo se ne pravi u hiljadama primeraka". Takve stvari i sam posedujem: Trainwreck Rocket, Dr. Boogey, AD-3205, Screwdriver, Klon... Svaka od njih ima makar deo nečega što je "custom" odnosno "boutique".

Ako čovek želi takvu stvar, ide "starcu s planine". Traži šamana. Ne ulazi u McDonald's tip prodavnice i skida to s police.

Duksovi Telekasteri ne ostavljaju takav utisak na učesnike ovog threada.

(Utisak može da vara, naravno.)

dweezil

Re: American Deluxe Telecaster vs Duks Sirmium Telecaster

Post by dweezil » 27 Feb 2009, 20:35

dobro Rocket ti sad karikirash stvari po starom dobrom obichaju, a btw nije ni sve sto je rucni rad odmah i boutique i odmah i kvalitetno, i ne mora uopste sve sto je rucni rad da bude cak ni bolje od neceg fabrickog i serijskog. I ne mzoes da dajes takve paralele tipa Mek Donalds, mislim ok ono imash talenta za advokata ali ipak...navedi konkretne argumente a ne metafore.
I Iskreno mi idu na m ti neki stavovi tipa, kao ma do j je neznam MIM il nebitno sta vec, al kao ispada peti prag ili neznam, finish im nije najbolji il sl. i ja bih svim takvim likovima postavio pitanje, a koliko vi vremena provodite sa svojom gitarom, jel svirate 1 x nedeljno, jel svirate ono 5 sati dnevno,da li se bavite muzikom ozbiljnije, da li ne daj boze znate note ili makar muzicku teoriju, jer ono smaraju me vishe te priche tipa e znas kao matori meni je MIM bulja od gitare znash MIA je zakon, kao meni nista ne lezi sem neznam neke perverzije i to, a kao a sta ti sviras jel, mislim jel sviras negde, pa kao ne matori sedim kuci i to, onanishem na moju gitau kako izgleda, ma daj, ja bih voleo da ovde vise pricaju ljudi koji su muzicari i koji sviraju a ne ljudi koji su lozha ne na opremu a ne znaju dva tona da puste.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2009, 20:42

dweezil wrote:...nije ni sve sto je rucni rad odmah i boutique i odmah i kvalitetno, i ne mora uopste sve sto je rucni rad da bude cak ni bolje od neceg fabrickog i serijskog.
Naravno da nije & da ne mora.

A na kakve "konkretne argumente" misliš?

dweezil

Post by dweezil » 27 Feb 2009, 20:46

pa eto po chemu je recimo Fender Telecaster MIM il nebitno, evo koji god hoces, po chemu je to Mac Donalds ?! mislim znam i ja sta je masprodukcija al opet to nije bofl roba, a ja ti kazem evo da mogu da ti nadjem kod svakog od domacih majstora gitara makar jedan primerak gitare, koji je teshki krsh i za koji je sramota i da ga je potpisao i da je trazio tolike pare za njega, i od koga je svaki lupam Fender bolji, ne bolji, nego mnogo bolji. Ljudi bre pricate gluposti.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2009, 20:58

A, to. Pa, samo nisi pažljivo pročitao - "McDonald's prodavnice" tipa Mitros itd., a u njima sve što se trenutno masovno proizvodi. Guitar Center, MusiciansFriend, Thomann... Trebalo je da napišem "Maxi Diskont prodavnice".

Moje mišljenje znaš - majstor, koji god da je, mora debelo da se oznoji da bi napravio Fender bolji od Ensenadine više klase. To je skoro nemoguća misija, zbog toga što Fender jeste jednostavna gitara koju je teško loše napraviti, ako je hardver dobar & drvo makar pristojno.

Majstorima je bolje da se uhvate nečeg gde se zaista mogu pokazati. Išao bih čak tako daleko da kažem da je teško nadmašiti bilo koju fabriku kada su "daščare" (solidbody gitare) u pitanju.

Lično merkam Squier Classic Vibe. Bor, mesingana sedla, AlNiCo III (Tonerider Hot Classic bez nalepnica!) magneti. Pa ćemo da vidimo tog custom majčinog sina koji će moći da mu izađe na crtu.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Feb 2009, 21:35

Pišem o ovome samo zato što mislim da nije baš mnogo jaka fora to što ovde kod nas ljudi tako lako opljunu po nekome, samo li malo štrči iz mase - daj za glavu da ga skratimo da se ne ističe. Možda grešim, ali meni se baš taj naboj osetio u ovoj diskusiji.
E, pa, i ja sam primetio isto, ne znam zasto...
A ono Videnovi ''majstorski'' prilozi su docekivani sa odusevljenjem gotovo svih clanova. Mora da je presudila cena ''njegovih'' radova. :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 27 Feb 2009, 22:05

da li si primetio neki moj post medju njima?! e daj bolje ne spominji tu vashu sramotu, i one glupe teme desetka za majstora v... sinisa bolje cuti,
btw nikoga ja ovde ne pljujem, ovaj forum je bash poznat po olakom davanju hvalospeva, komplimenata i uvlachenju

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Feb 2009, 22:12

Ne, nisam, ko je spominjao tebe?
A ja takodje nisam otvarao teme posvecene velikom graditelju, ali da me je prevario - prevario me je (sto uopste nije tesko :D ).

A takodje, ni sad ne mislim na tebe...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2009, 22:18

dweezil wrote:...ovaj forum je bash poznat po olakom davanju hvalospeva, komplimenata i uvlachenju.
Hvala, trudimo se.

(Tebe kad nasekiraju na poslu... spasavaj se ko može. :D )

dweezil

Post by dweezil » 27 Feb 2009, 22:25

ok, i josh nesto bih heto da kazem u vezi majstora inache, mnogi domaci graditelji gitara imaju svoje sajtove i to, gde ono neznam kace sve zivo, maltene slike svega sto su napravili od kad cu poceli time da se bave, ljudi btw nije sve sto se napravi dobro, negde cesto zeza jedna stvar, negde druga, nije svaka gitara koja je lepa ujedno i svirljiva, majstor treba da napravi desetine i desetine gitara da bi stekao osnovno znanje i nauchio ono sto ne zna, da bi stekao iskustvo i sigurnost, da bi se ucio na greskama kao i svi majstori. Ne moze neko ko se bavi gradnjom gitara recimo lupam, dve godine, da izbaci gitaru i lupi cifru 2 soma EUR, mislim moze ali to nije to( ne mislim u svemu ovome uopste na Duks-a), znanje se stice decenijama. jako je mali broj majstora koji ya kratko vreme mogu da ovladaju sim tim, mislim ima ih al malo ih je. Ljudi ovde kritikuju fabricke gitare i masprodukciju, ali mnogo su kriticnije neke stvari kod rucnih radova nego kod fabrickih gitara, recimo oscilovanje u kvalitetu drveta, kako je susheno drvo, starst i poreklo drveta, mnogo majstora nema ni sve mashine za rad nego radi pomocu stapa i kanapa, ma dajte ljudi pa vi ni ne znate cega sve ima. Tako da ono eto voleo bih da me neko prijatno iznenadi, al ono kako stvari stoje u Srbiji, cisto sumnjam.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Feb 2009, 22:58

Opet da ne bude zabine - nisam uopšte na tebe mislio kad je ovo "kraćenje glava" u pitanju. A u pravu si, svakojakih majstora ima, tu nemam šta da prigovorim.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Feb 2009, 00:46

Stimmt.

Treba podržavati domaće majstore. "Kupujmo domaće" je još i najmanji problem, ali kvantitet bi

1) mogao da proizvede kvalitet
2) mogao da, zbog konkurencije, promeni odnos trgovaca prema mušterijama (manje marže, uvoz aktuelnije opreme, uvoz kvalitetnije opreme)
3) mogao da razvije uvoz (ili čak i proizvodnju) rezervnih delova i opreme - od potenciometara do aftermarket hardvera - jer smo baš tu najslabiji (ko je u Srbiji ikad u radnji mogao da kupi Bigsby, akamoli Hipshot Tremsetter?)

Ja se upravo tome i nadam.

dweezil

Post by dweezil » 28 Feb 2009, 01:30

da my dear Rocket i ja sam o tome razmisljao, posebno taj neki gitarski i amp harvder koji ne trazi neki visok stepen tehnoloskog razvoja, znaci ono neke manufakture za reverb tankove il neznam, gitarske bridgove, nesto recimo na fazon Calaham. :) Mogla bi Srbija mnogo toga samo da se da shansa pravim ljudima i da ih niko ne saplice.

Post Reply