Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Haralampije

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Haralampije » 20 Jul 2010, 15:02

Jaoooo krsna slavooooooo....sipku tu ne diraj,ako ti ovo predstavlja toliki problem,tek ces tu usrati.
Trebao si prvo da dotegnes opruge dok tremolo ne dodje u polozaj u kom je bio sa starim setom(jer je od tenzije tremolo skocio,zato su uzdignutije),pa tek onda kad nastimas,da predjes na intonaciju(cackas sedla,i stimujes dok ne bude kako treba)

Odnesi ti to lepo kod majstora

Bluesko

Post by Bluesko » 20 Jul 2010, 15:12

:oops: :oops: :oops: A pa kako a pa ja pa ja pa kako pa zasto a pa pa :hide:
A cek, meni se tremolo izdig`o tek kad sam stavio zice, kad sam opustio sve da bih ponovo stelovao kobilicu, vratio se u normalu... e da ga jebeN... Znaci,da ne ispadnem Aleksandar i po stoti put postavljam ista pitanja, opruge treba samo da opustim da se tremolo ne bi dizao zbog tenzije i to je to, za sedla i stimovanje cu lako, ovo sa oprugama nikad nisam jebav`o :oops: :hide:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 20 Jul 2010, 15:17

Bluesko je l' ti malo zezas? :D Ili si isao u gimnaziju....mislim opruge, logika, fizika..... :P

Bluesko

Post by Bluesko » 20 Jul 2010, 15:22

But I`m a klikokvar.... :oops:

Haralampije

Post by Haralampije » 20 Jul 2010, 15:37

Ako zelis tremolo da podignes-opustas opruge,kada zelis da ga spustis-zatezes opruge.
Za sedla nije bas tako jednostavno i odokativno,moras da premeris,mora da gledas na duzinu skale gitare,prema njoj podesavas donju e,pa onda produzavas B i G za njihovu debljinu,pa isto tako radis i sa D,pa produzavas A i E,za njihovu debljinu,e uz tremolo,mora da pravis kompromise,da,spanska sela,jbg,zvuci komplikovano,ali uopste nije kad znas sta radis.Sto rece Dersu,uzivancija je.Jer ako zelis da izvuces ono najbolje iz instrumenta,koji god da je i koliko god ga platio,onda moras pravilno i da ga podesis.

Bolje odnesi da ti urade setup kako valja sada ,pogledaj kako se to radi ako moze,pogledaj i tutorijale,ima ih po jutjubu sada koliko hoces,e onda kad vec znas sta se radi i kako se radi,onda mozes i sam to sve da radis,i da cackas oko trussroda,i oko tremola,i oko magneta,oko cega hoces,bez ikakvog straha da nesto useres...uvek mozes onom tehnikom-vrati kako je bilo,pa iz pocetka.

Bluesko

Post by Bluesko » 20 Jul 2010, 16:00

:kiss: :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 21 Jul 2010, 19:08

Haralampije wrote:Ako zelis tremolo da podignes-opustas opruge,kada zelis da ga spustis-zatezes opruge.
Za sedla nije bas tako jednostavno i odokativno,moras da premeris,mora da gledas na duzinu skale gitare,prema njoj podesavas donju e,pa onda produzavas B i G za njihovu debljinu,pa isto tako radis i sa D,pa produzavas A i E,za njihovu debljinu,e uz tremolo,mora da pravis kompromise,da,spanska sela,jbg,zvuci komplikovano,ali uopste nije kad znas sta radis.Sto rece Dersu,uzivancija je.Jer ako zelis da izvuces ono najbolje iz instrumenta,koji god da je i koliko god ga platio,onda moras pravilno i da ga podesis.
al se nalupa brateee :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Jul 2010, 01:09

A gde se to nalupah,druze?
Duzina skale se meri tako sto najtanju premeris od nuta do 12. praga,pa pomnozis to sa 2,tako dobijes duzinu skale.
Sledeca zica ce biti duza za onoliko koliko je ta zica deblja od prve,tj ako je ova 9 a sledeca 11,za ta dva stupnja ce biti pomereno sedlo,pa onda i sledeca ako je ova 11 a sledeca 16,znaci za 5 stupnjeva,,zato sedla i nisu u istoj ravni,e kad zavrsis sa njima isti tretman je od D ka E,to je cela filozofija
vizuelno otprilike ispada da su D i B sedla skoro u ravni,kao i A i G.
Image
Image
Image

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Jul 2010, 01:42

naravno to su idealne mere,sve vreme se sluzis stimerom i kompenzujes

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Jul 2010, 02:08

Mislim da je cenjeni kolega mislio da je cenjeni kolega preterao oko geometrije intonacije. Nema tu sta da se meri, stimer u sake, i mrdas sedlo dok ti nije perfektna intonacija na praznoj zici, dvanaestom pragu, dvaescetvrtom ako ga imas, i onda redom svi harmonici iz-medju. Kak'a crna duzina, geometrija, trigonometrija. Petrucci bi davno digo ruke od gitare. :mrgreen:

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Jul 2010, 11:30

A jbg,dok ja pokusam da objasnim u 1 ujutru,zamrsim sve uz onu staru,prvo marksizam,suva teorija,tehnicki detalji,da se zna kako sta ide,pa onda praksa. :D
pogotovo kad neko pomera sedla bezveze,kako mnogi rade,ovako sad znaju kako sta gde i zasto,i uz primenu novog padeza zemunativa-koga,cime,eto idealne intonacije :mrgreen:

Bluesko

Post by Bluesko » 22 Jul 2010, 12:07

E a jel mogu da pomeram sedla dok su mi zategnute zice, ja sam to dosad radio tako sto opustim zicu pa namestim sedlo i onda stimujem... Ozbiljno pitam :mrgreen:

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Jul 2010, 12:29

Pa kako ces intonaciju da radis,tj da podesavas sedla s opustenim zicama?
Sedlo podesavas,dok intoniras,onaj postupak koji je Dersu pomenuo.Lakse je kad se vidi kako,nego da se objasnjava.

xspaceman

Post by xspaceman » 22 Jul 2010, 14:39

Bluesko wrote:E a jel mogu da pomeram sedla dok su mi zategnute zice, ja sam to dosad radio tako sto opustim zicu pa namestim sedlo i onda stimujem... Ozbiljno pitam :mrgreen:
ovo je cewl za staviti u potpis na profilu! :lol:

Bluesko

Post by Bluesko » 22 Jul 2010, 15:08

:oops:

Post Reply