Meni badi sejp zvuci mlogo generalno da nekom objasnim na kakvu konkretno gitaru micim, ako vec ne mogu da pokazem ili demonstriram. A strat je samo badi sejp. I oni su imali jedno 80 varijanti stratova i to za prvih 30 godina. A sad je vec proslo 45 or samtn'. Ili 50 orkuglo u stvari. Ili 48, ne pamtim vise datume.
zwelj wrote:Pat Metheny - The Roots Of Coincidence
majko moja...
ovo je stvarno vrh
Pat je oduvek imao zvuk gitare. Fenomenalan. Ima i tehniku trzanja vanrednu. U smislu d anije ordinarna. Puk se njome odusevljavao decenijama ali sam Pat kaze da je njegova tehnika posledica generalne traljavosti desne ruke. Nije mogo da to odradi skolcki, alternate picking, ili sweep picking, ili ovo ili ono. Baja pickuje svaku notu kako mu dodje u snu, ali od tada uvek isto svako izvodjenje. There's no fucking rhyme or reason, sam kaze. Mada, to sam ja davno cito, mozda je nesto novo lanuo u medjuvremenu.
Back to core topic, ne samo da ima zvuk gitare, on ima zvuk. Svakakve pizdarije on tu oprobavo poslednjih 30 godina.
E sad, nagradno pitanje. Da li iko zna za video gde sedi na nekom koledzu, dosli i profani, neka heavy schoole, Jilliard, Montreal? I krene on da svira, i objasnjava on tu sta ce da radi. On, gitara i magnetofon. I jos neka verovatno elektronika. Magnetofon je recimo 16 kanala. I tu on uz pomoc valjda noznog tape controllera za taj magnetofon (bez ikakvih seksi pedala ili rack uredjaja) ubi boga u kompoziciji tako sto je poceo da naleze sve te kanale polako jedan iza drugog u REALNOM VREMENU.
Jasusro.
P.S. Da ako nadjes neki video gde objasnjava, on trzalicu drzi kao three-point system. Drzi je izmedju palca i srednjeg prsta, a kaziprs 'odmara' na ivici trzalice, izmedju palca i srednjeg prsta, i rapidno moze da promeni attack angle kaziprstom. Yeah, you try that.
U sustini i ne menja ugao diretkno, koliko zavisi od toga koliko kruto ili mekano drzis taj kaziprst na toj ivici. Meni je to ko strikanje, micim jebe kevu. Pat ga strika samo tako.
btw, ova stvar od Metinija mi je jedna od omiljenih josh od kad sam gledao neki koncert u srednjoj shkoli, bash bash mi je otvorila neke nove svetove tada.
Ovaj snimak je cist dokaz sta je dinamika. Nesto sto zaista retko ko ima. Ruku na srce, neka muzika to i ne zahteva (tj. dinamicke razlike su jako male).
Drugo, covek ima ideju dok svira. Radi na frazi. Jbg. zna covek.