Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Zice za elektricnu gitaru... razmena misljenja i predlo
Opaaaa,Elixir,a?Ima se-moze se 

Rekoh, ajd da probam. Za sada kako stvari stoje ispada da nisu skupe. Meni zice zardjaju za par sati, bukvalno.
Menjam ih svakih 15-20 dana. Ovako platim malo vise ali sam bar miran. A i lepo je kada zice i dalje sijaju posle
punih mesec i kusur dana. Ton im nije bio savrsen ni kada sam ih stavio pa nije ni sada ali je bitno da nije doslo
do neke bitnije promene.Mislim, da se ne lazemo ipak one imaju sloj koji ih "guši" ali je to stvarno zanemarljivo
u odnosu na prednosti koje nude. Manje skripe, lepe su, ton je dosta dobar tako da sam izgleda nasao zice za mene.
Ima sada tu jos jedna prednost koja ce zvucati smesno ali je istina a to je da kada skines stare elxir zice, ladno
mozes da ih sacuvas za rezervu. Nisu zardjale, kao nove su tj. dovoljne za nuzdu ako ti pukne neka.Naravno
da uvek na svirci imas novo pakovanje, ali je ovo nekako dobro da zavrsis svirku pa kad dodjes kuci polako,
ko covek ocistis vrat i stavis novo pakovanje. Ako si jednu zicu iz tog novog pakovanja vec iskoristio onda
nekako nije to to tj. nije onako "za merak" !!!
Menjam ih svakih 15-20 dana. Ovako platim malo vise ali sam bar miran. A i lepo je kada zice i dalje sijaju posle
punih mesec i kusur dana. Ton im nije bio savrsen ni kada sam ih stavio pa nije ni sada ali je bitno da nije doslo
do neke bitnije promene.Mislim, da se ne lazemo ipak one imaju sloj koji ih "guši" ali je to stvarno zanemarljivo
u odnosu na prednosti koje nude. Manje skripe, lepe su, ton je dosta dobar tako da sam izgleda nasao zice za mene.
Ima sada tu jos jedna prednost koja ce zvucati smesno ali je istina a to je da kada skines stare elxir zice, ladno
mozes da ih sacuvas za rezervu. Nisu zardjale, kao nove su tj. dovoljne za nuzdu ako ti pukne neka.Naravno
da uvek na svirci imas novo pakovanje, ali je ovo nekako dobro da zavrsis svirku pa kad dodjes kuci polako,
ko covek ocistis vrat i stavis novo pakovanje. Ako si jednu zicu iz tog novog pakovanja vec iskoristio onda
nekako nije to to tj. nije onako "za merak" !!!
-
Jedna neobična stvar, ili se meni tako čini...
Na jazz gitari imam Thomastik Infield Flatwound 0.13-ice, već tri godine. Nema korozije, nema promene tona, ne menjaju se, ko slika Dorijana Greja. Pre toga sam imao iste žice samo 0.12 i promenio ih nakon godinu dana tek onako, zato što im je kobajagi, doslo vreme za zamenu. Čudo od zica.
Basisti možda imaju slična iskustva, budući da su flatwound žice po strukturi slične onima na basu.
Na jazz gitari imam Thomastik Infield Flatwound 0.13-ice, već tri godine. Nema korozije, nema promene tona, ne menjaju se, ko slika Dorijana Greja. Pre toga sam imao iste žice samo 0.12 i promenio ih nakon godinu dana tek onako, zato što im je kobajagi, doslo vreme za zamenu. Čudo od zica.
Basisti možda imaju slična iskustva, budući da su flatwound žice po strukturi slične onima na basu.
Te flatwound nemaju prostor u koji bi mogla da se zavlači prašina i prljavština, tako da ako ih brišeš
posle sviranja stvarno mogu beskrajno da traju. Ja sam svirao neke halfround ili tako nešto,
brušene su ali ne do kraja. Apsolutno svaku prednost imaju nad običnim, osim jedne: zvuka.
Definitivno fali tvang novih žica kad se stave, a taj svetli kraj u zvuku je meni bitan. To što zvuče
dosta tamnije od običnih, što može biti i dobra stvar, ja sam mislio da će meni biti, ali nije.
Sada sam se prebacio na blue steel 11-52 i čini mi se da ostajem na tome do daljnjeg. Taman tenzija,
ima tvang, stainless steel, ništa ja tu ne bih dir'o.
posle sviranja stvarno mogu beskrajno da traju. Ja sam svirao neke halfround ili tako nešto,
brušene su ali ne do kraja. Apsolutno svaku prednost imaju nad običnim, osim jedne: zvuka.
Definitivno fali tvang novih žica kad se stave, a taj svetli kraj u zvuku je meni bitan. To što zvuče
dosta tamnije od običnih, što može biti i dobra stvar, ja sam mislio da će meni biti, ali nije.
Sada sam se prebacio na blue steel 11-52 i čini mi se da ostajem na tome do daljnjeg. Taman tenzija,
Elixir hoce ponekad da mi zaljigave pod prstima tj. nekako mi beze. Ekstra su za narodnjake, fank i sl. ali popizdimMogut wrote:Sada sam se prebacio na blue steel 11-52 i čini mi se da ostajem na tome do daljnjeg. Taman tenzija,
kada hocu malo da rokam, onako energicno. Nedostaje mi to trenje koje pruzaju "prave" zice, to "cupanje" koze !!!
Koliko ti traju Blue Steel ? Znam da je individualno al onako ofrlje mi daj neke smernice.
Pošto i ja imam problem sa brzim koroziranjem žica (već nakon par sati) zanima me kolika je razlika između ovih "normalnih" žica koje koristim i tih flatwound? Osim što su flatwound brušene i nemaju zvuk novih žica, koji me usput nervira. 

Meni žice generalno traju dosta dugo, posle svakog sviranja ih prebrišen, ali takođe
već godinama koristim isključivo stainless steel, ne sećam se kada sam zadnji put
koristio obične žice. Poslednji komplet blue steela mi je stajao na gitari jedno 6 meseci,
žice jesu omutavile ali nije došlo do korozije ili oštećenja. Traju duže od Ernijevih čeličnih,
toliko ti mogu reći.
već godinama koristim isključivo stainless steel, ne sećam se kada sam zadnji put
koristio obične žice. Poslednji komplet blue steela mi je stajao na gitari jedno 6 meseci,
žice jesu omutavile ali nije došlo do korozije ili oštećenja. Traju duže od Ernijevih čeličnih,
toliko ti mogu reći.
Blago tebi. Meni zardjaju u najboljem slucaju posle par dana.Mogut wrote:Meni žice generalno traju dosta dugo, posle svakog sviranja ih prebrišen, ali takođe
toliko ti mogu reći.
Hvala na odgovoru. Probacu ih.
dean markley nickel steel (one klasicne sa crnom kutijom) i to 10-52 hibridi su definitivno najbolje zice ikad (barem za telekastera)... ovaj earnie ball (isti hibridi) ne valja kurcu, skroz drugi zvuk... elixir sam imao jednom i secam se da sam zakljucio da je dean markley bolji (mada se ne secam svojih utisaka)... d'addario su smece, al su i one bolje od earnie-a... fender i jamaha su mi tu negde sa d'addariom, bolje od earnie-a, al ni jedne nisu ni prici klasicnim dean markley nickel-steelkama. one blue steel mi se nikako ne svidjaju, skroz druga zica...
- mislim_stvarno
sta je sa tobom?andrej] wrote:ovaj earnie ball (isti hibridi) ne valja kurcu, skroz drugi zvuk...

i ja preterujem... ove zice imaju naglasen, cist, precizan attack i posle su skroz klin i ujednacene do kraja, samo je attack mnogo glasniji od sustaina. dean markley imaju mnogo manje naglasen attack, a posle zvuce dosta toplije i generalno nema tolike razlike izmedju attacka i sustaina/decaya. nekako prirodnije i vise vintage zvuce, dok mi se earnie cine kao bolje za metal... al za moje namene su earnie potpuno sranje. posebno sa telekasterom sa maple neckom.mislim_stvarno wrote:sta je sa tobom?andrej] wrote:ovaj earnie ball (isti hibridi) ne valja kurcu, skroz drugi zvuk...odlicne zice...
mada, opet, skroz druge stvari sviramo...
Da li neko zna, gde mogu da se nabave ove žice?
Kontaktirao sam ih preko mail-a, kažu da imaju zastupnika u Hrvatskoj, ali ja ne mogu nigde da ih nađem.
Ako neko ima više informacija, nek' mi pošalje PP ili neka ostavi poruku ovde.
Hvala unapred.

http://www.drstrings.com/neon-strings-gallery
Kontaktirao sam ih preko mail-a, kažu da imaju zastupnika u Hrvatskoj, ali ja ne mogu nigde da ih nađem.
Ako neko ima više informacija, nek' mi pošalje PP ili neka ostavi poruku ovde.
Hvala unapred.

http://www.drstrings.com/neon-strings-gallery
Na koju foru ove zice svetle ? Da nisu iz Japana ? 

prvi put vidim takve žice na gitari, a i ne đasvi mi se nikako , mislim dobro bi bilo umjesto novogodišnje jelke 

- Haralampije
Uzari obicne i eto ti.