Izbor Magneta II

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

DexterThe

Re: Izbor Magneta II

Post by DexterThe » 13 May 2009, 21:52

Guitar_thrill wrote:Cekajte, a sta ako im placam u eurima?
Mislim da kod nas ne mozes da placas u eurima, barem ne legalno, u smislu da dobijes fiskalni racun za to. Ili bi ti eventualno razmenili po tom njihovom kursu, sto opet bas nije legalno, koliko se meni cini.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 May 2009, 21:59

Guitar_thrill wrote:Cekajte, a sta ako im placam u eurima? Znaci ako im odnesem lupam 70 eura koliko pise na sajtu za taj i taj magnet? Jel onda placam kao na sajtu?
Mislim da ni jedna prodavnica nece primiti devize. Reci ce ti da odes i zamenis pare, i moraces da platis onoliko koliko pise u dinarima. Bar su takva moja iskustva, doduse nisam bio u mixu ali opet...
Guitar_thrill wrote:i da, zelo bih da mogu da splitujem magnete, oba, onda mi trebaju dva push pull pota,ili kako to ide?
Dovoljan je jedan push pull.

Sto se tice izbora, mogu samo da kazem da sam u ibanez ubacio super distortion, i ja sam apsolutno odusevljen. I na mom crapy pojacalu je clean odlican, tu sam primetio najvecu razliku, ali i distorzija je mnogo mnogo prijatnija, masnija i prirodnija. Sa druge strane, tvoja i moja gitara se mnogo razlikuju, a i ja nisam dovoljno iskusan da dajem neke preterano znacajne savete. :)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 13 May 2009, 22:20

Onda bih mogao da pucam i na Duncane? Kad preracunam, ne izadju me nesto mnogo vise Dimarzio....ako neko ima iskustva, voleo bih da cujem sta misli o kombinaciji '59 i za neck i za bridge...ili neki vreliji SD za bridge? Ili Alnico Pro? I kolika je uopste okvirno cena SD u odnosu na Dimarzio?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 14 May 2009, 19:25

Zna li neko cenu SD SH1? neck i bridge? :bambi:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 May 2009, 12:44

Guitar_thrill wrote:Zna li neko cenu SD SH1? neck i bridge? :bambi:
izadje me oko 16500 din neck i bridge......
E sad, zamolio bih nekoga da mi objasni sta znace ovi pojmovi kad je povezivanje magneta u pitanju, series/paralel, coil splitting, phase ? Ono sto bih ja zeleo da uradim je da ove magnete mogu pomocu jednog push-pull pota, splitujem oba magenta,da rade kao singlovi...koja sema je za to?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 May 2009, 13:02

Verovatno si nasao ovu semu na sd sajtu
http://www.seymourduncan.com/pdfs/suppo ... 3w_2pp.pdf
to je to sto tebi treba, samo sto je ovde postavljeno da se svaki magnet posebno splituje. Znaci ima 2 push/pull pota

prvi | drugi push/pull (x je mesto gde se leme zice dva magneta)
x o | x o
x o | x o
o o | o o

Ti ako hoces da samo jednim prekidacem regulises splitovanje oba magneta, vezes ih ovako:
x x
x x
o o

Nadam se da sam ti pomogao.

Za serijsko i paralelno vezivanje, znam malo, pa je bolje da ti neko drugi objasni. U principu, humbucker je dva singla vezana paralelno tako da ponistavaju shum...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 May 2009, 13:36

Hvala ti...znas li gde ima da se kupi push pull i koliko kosta? U Mitrosu nema...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 May 2009, 13:39

U beogradskom je bilo predprosle nedelje. Isto tako i u maricu u bgu ima, ali na znam koliko ti to znaci... :|

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 May 2009, 13:43

mislim_stvarno wrote:U beogradskom je bilo predprosle nedelje. Isto tako i u maricu u bgu ima, ali na znam koliko ti to znaci... :|
slabo, osim ako neko nije voljan da posalje,pa da platim pouzecem...tuturutu....(look at me, I'm just a bambi :bambi: ) :mrgreen:

Zoll

Post by Zoll » 08 Jul 2009, 17:51

Već sam se ovde raspitivao na ovu temu, ali nikako da sa planova pređem na realizaciju pa mi treba savet (opet) - planiram da (konačno) u Fender Stratocaster (Standard model) stavim humbucker u bridge poziciju, ali neću da oskrnavim gitaru kopanjem tela, već hoću da stavim neki od onih "single coil sized" humbucker-a tu. Informisao sam se malo, neke magnete i probao i izbor se sveo na 2-3 opcije:
1. famozni Seymour Duncan Hot Rails
2. DiMarzio ToneZone
3. Seymour Duncan JB Jr. SJBJ-1 (mislim da sam trenutno najbliži kupovini ovoga)
E sad, ono što me zanima je koji bi mi, po vašem mišljenju, najbolje "legao", obzirom da tražim magnet za neku pretežno hard & heavy svirku, ali da povremeno može da posluži i za neke nešto mekše varijante? Naravno, ova 3 nisu definitivan izbor, pa da mora biti jedan od njih, ako imate da preporučite neki koji bi mi možda bio još i bolji od navedenih - samo napred!
I da, još nešto, ako je neko imao iskustva sa oba ova SD-a koja sam naveo, neka mi da neku paralelu između njih, ako može, čisto da znam neku konkretniju razliku.
Hvala!
:ziveli:

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Jul 2009, 09:04

Zoll wrote:Već sam se ovde raspitivao na ovu temu, ali nikako da sa planova pređem na realizaciju pa mi treba savet (opet) - planiram da (konačno) u Fender Stratocaster (Standard model) stavim humbucker u bridge poziciju, ali neću da oskrnavim gitaru kopanjem tela, već hoću da stavim neki od onih "single coil sized" humbucker-a tu. Informisao sam se malo, neke magnete i probao i izbor se sveo na 2-3 opcije:
1. famozni Seymour Duncan Hot Rails
2. DiMarzio ToneZone
3. Seymour Duncan JB Jr. SJBJ-1 (mislim da sam trenutno najbliži kupovini ovoga)
E sad, ono što me zanima je koji bi mi, po vašem mišljenju, najbolje "legao", obzirom da tražim magnet za neku pretežno hard & heavy svirku, ali da povremeno može da posluži i za neke nešto mekše varijante? Naravno, ova 3 nisu definitivan izbor, pa da mora biti jedan od njih, ako imate da preporučite neki koji bi mi možda bio još i bolji od navedenih - samo napred!
I da, još nešto, ako je neko imao iskustva sa oba ova SD-a koja sam naveo, neka mi da neku paralelu između njih, ako može, čisto da znam neku konkretniju razliku.
Hvala!
Za taj tone zone ne znam ali ova dva Duncanova poznajem "u prste".

1. Hot rails ti je debeo i mastan ton. Sav je u srednjim, i dobro probija kroz mix. Izuzetno jak output, vrlo lako potjera preamp u overdrive. Imas utisak da ti je stalno ukljucen neki tube screamer. Moj kolega gitarista ga koristi na bridge poziciji u svojoj glavnoj sjekiri. . Njegov ton najbolje opisuje cinjenica da moj ortak kad solira obicno to radi kroz neck magnet...osim kad koristi ovu sjekiru sa Hot railsom. Onda svira solaze iskljucivo kroz njega. Upravo: svira Still got the blues kroz hot rails na bridge poziciji, i to zvuci kao odsvirano kroz neki mastan neck magnet. Mana: sa ovim magnetom mozes da zaboravis clean...Jednostavno je suvise jak da bi se mogao lako iscistiti. A kad zavrnes volume pot jednostavno previshe zamulja. Neophodno je splitovanje.

2. JB Jr. je iskricav i prezentan ton. Pun harmonika i bogat visokim. Ima jak output ali ipak nesto manji output nego HR. Rezak i ostar ton, pomalo scoopovani srednji. Ima topao bas i dobru definiciju tonova. Ako ga koristis sa maple fretboardom mozda ce ti ukupan ton biti mozda previse svijetao ili ostar.

Slikovito poredjenje ova dva magneta bi bilo
1. Hot rails je stratoliki humbaker koji sanja da je Les paul
2. JB Jr. je stratoliki humbucker koji sanja da je strat na steroidima

Ma da ti ja ne tupim...Uzmi fino bilo koji koncert od Iron Maiden snimljen od 1999 naovamo. I uporedi zvuk Janicka Gersa (svira crnog strata sa JB Jr) i Dave Murraya (svira strat sa Hot railsima). Janick se inace na live snimcima (a cesto i na studijskim) cuje skroz desno, a Dave se cuje skroz lijevo. Adrian je obicno u sredini zvucne slike (a on svira DiMarzio Super Distortion). Posto svi sviraju ISTE gitare (stratove od aldera) kroz ISTA pojacala (marshall JTM 1 preamp u marshall snagasha) kroz iste zvucnike (Celestion G12T75), razlika koju cujes u njihovom tonu je upravo razlika u magnetima koje koriste...(i razlika u otiscima prstiju :XD: )

Uzmes fino i preslusas par njihovih koncerata i steci ces prilicno dobru sliku o odnosu tona izmedju pomenutih magneta...

Zivio!

Zoll

Post by Zoll » 10 Jul 2009, 12:21

jcm 800 wrote: Za taj tone zone ne znam ali ova dva Duncanova poznajem "u prste".

1. Hot rails ti je debeo i mastan ton. Sav je u srednjim, i dobro probija kroz mix. Izuzetno jak output, vrlo lako potjera preamp u overdrive. Imas utisak da ti je stalno ukljucen neki tube screamer. Moj kolega gitarista ga koristi na bridge poziciji u svojoj glavnoj sjekiri. . Njegov ton najbolje opisuje cinjenica da moj ortak kad solira obicno to radi kroz neck magnet...osim kad koristi ovu sjekiru sa Hot railsom. Onda svira solaze iskljucivo kroz njega. Upravo: svira Still got the blues kroz hot rails na bridge poziciji, i to zvuci kao odsvirano kroz neki mastan neck magnet. Mana: sa ovim magnetom mozes da zaboravis clean...Jednostavno je suvise jak da bi se mogao lako iscistiti. A kad zavrnes volume pot jednostavno previshe zamulja. Neophodno je splitovanje.

2. JB Jr. je iskricav i prezentan ton. Pun harmonika i bogat visokim. Ima jak output ali ipak nesto manji output nego HR. Rezak i ostar ton, pomalo scoopovani srednji. Ima topao bas i dobru definiciju tonova. Ako ga koristis sa maple fretboardom mozda ce ti ukupan ton biti mozda previse svijetao ili ostar.

Ma da ti ja ne tupim...Uzmi fino bilo koji koncert od Iron Maiden snimljen od 1999 naovamo. I uporedi zvuk Janicka Gersa (svira crnog strata sa JB Jr) i Dave Murraya (svira strat sa Hot railsima). Janick se inace na live snimcima (a cesto i na studijskim) cuje skroz desno, a Dave se cuje skroz lijevo. Adrian je obicno u sredini zvucne slike (a on svira DiMarzio Super Distortion). Posto svi sviraju ISTE gitare (stratove od aldera) kroz ISTA pojacala (marshall JTM 1 preamp u marshall snagasha) kroz iste zvucnike (Celestion G12T75), razlika koju cujes u njihovom tonu je upravo razlika u magnetima koje koriste...(i razlika u otiscima prstiju :XD: )

Uzmes fino i preslusas par njihovih koncerata i steci ces prilicno dobru sliku o odnosu tona izmedju pomenutih magneta...

Zivio!
Čovek,
Puno, puno hvala za ovako detaljan opis, mislim da je to baš ono što mi je i trebalo i mislim da sam sad još i bliži kupovini Jb Jr.-a. Pogledaću te neke koncerte Maiden-a (ne znam samo kako mi nije pre tvog saveta palo na pamet da tako uporedim zvuk, ko zna koliko sam njihovih koncerata do sada pogledao :metal: ), pa ću i na taj način malo da procenim koji bi mi zvuk možda više odgovarao, ali po ovome što si napisao mislim da je JB Jr. pravi izbor za mene! Samo me još jedna stvar zanima - pošto koristim clean relativno često, jasno mi je da za Hot Rails mora da padne splitovanje, ali ako bih se odlučio za JB Jr. da li bih i onda morao da splitujem magnet da bih imao lep clean u bridge i brigde+middle poziciji ili on i bez splitovanja fino zvuči na clean-u?

Još jednom puno hvala za odgovor!

Uzdravlje!

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Jul 2009, 16:33

Zoll wrote:
jcm 800 wrote: Za taj tone zone ne znam ali ova dva Duncanova poznajem "u prste".

Zivio!
Čovek,
Puno, puno hvala za ovako detaljan opis, mislim da je to baš ono što mi je i trebalo i mislim da sam sad još i bliži kupovini Jb Jr.-a. Pogledaću te neke koncerte Maiden-a (ne znam samo kako mi nije pre tvog saveta palo na pamet da tako uporedim zvuk, ko zna koliko sam njihovih koncerata do sada pogledao :metal: ), pa ću i na taj način malo da procenim koji bi mi zvuk možda više odgovarao, ali po ovome što si napisao mislim da je JB Jr. pravi izbor za mene! Samo me još jedna stvar zanima - pošto koristim clean relativno često, jasno mi je da za Hot Rails mora da padne splitovanje, ali ako bih se odlučio za JB Jr. da li bih i onda morao da splitujem magnet da bih imao lep clean u bridge i brigde+middle poziciji ili on i bez splitovanja fino zvuči na clean-u?

Još jednom puno hvala za odgovor!

Uzdravlje!

Ne moras nuzno da splitujes ni jedan ni drugi...Ali cinjenica je da su oba pickupovi sa jakim outputom tako da je malo nezgodno dobiti clean na lampaskom pojacalu.
U principu bolji clean bi ti bio sa JBJr nego sa HR. Prvo sto JB ima manji output pa ne nateze ulazne lampe bas toliko, a sa druge strane ima mnogo manje srednjih pa i to doprinosi boljem cleanu JBa. Isto tako JB ima i veliku rezervu visokih tako da ne zamulja kad zavrnes volume pot. Sve u svemu bolji je za clean u svakom slucaju.
Sto se tice splitovanja on samo doprinosi cleanu...smanjuje output, smanjuje srednje, ostavlja rezervu visokih...
Mozes jednostavno samo splitovati hum u poziciji 2 (mid+bridge) tako da u toj poziciji imas pola humbuckera i cio srednji magnet...I jos ako to uradis tako da ti bude obrnuta faza te tako dobijesh ton bez zujanja (humbucking jelte)...To ti je dobitna a jednostavna kombinacija...i ne treba ti nikakav poseban ni prekidac ni pot...iskoristis vec postojeci prekidac i ...voila!

Ako sam bio nejasan slobodno pitaj...

Zoll

Post by Zoll » 10 Jul 2009, 17:08

jcm 800 wrote: Ne moras nuzno da splitujes ni jedan ni drugi...Ali cinjenica je da su oba pickupovi sa jakim outputom tako da je malo nezgodno dobiti clean na lampaskom pojacalu.
U principu bolji clean bi ti bio sa JBJr nego sa HR. Prvo sto JB ima manji output pa ne nateze ulazne lampe bas toliko, a sa druge strane ima mnogo manje srednjih pa i to doprinosi boljem cleanu JBa. Isto tako JB ima i veliku rezervu visokih tako da ne zamulja kad zavrnes volume pot. Sve u svemu bolji je za clean u svakom slucaju.
Sto se tice splitovanja on samo doprinosi cleanu...smanjuje output, smanjuje srednje, ostavlja rezervu visokih...
Mozes jednostavno samo splitovati hum u poziciji 2 (mid+bridge) tako da u toj poziciji imas pola humbuckera i cio srednji magnet...I jos ako to uradis tako da ti bude obrnuta faza te tako dobijesh ton bez zujanja (humbucking jelte)...To ti je dobitna a jednostavna kombinacija...i ne treba ti nikakav poseban ni prekidac ni pot...iskoristis vec postojeci prekidac i ...voila!

Ako sam bio nejasan slobodno pitaj...

Hehe, ma gde nejasan, tačno si uboo ono na šta sam ja i mislio tj. to je odgovor koji sam tražio! Posebno ovo oko splitovanja, pošto sam se ja baš i nadao da to može tako da se odradi tj. da se splituje samo u drugoj poziciji i da ne moram da uzimam poseban pot ili prekidač. Ja clean najviše i koristim u toj bridge + middle poziciji, tako da mi, u suštini, splitovanje samo tu i treba, što će reći da bi ovaj tvoj predlog bio idealno rešenje! Sad još samo da se kupi magnet i ugradi u gitaru i to je to! Još jednom puno hvala za objašnjenja i savete!!!

Veliki pozdrav!

MUzzY

Post by MUzzY » 10 Jul 2009, 20:42

Ma nista lepse nego kad povuces tone pot da splitujes hum. bre :D Klik! :D

Post Reply