U cijeloj ovoj stvari...kljuc je aranzman sa Fender corporacijom...
Siguran sam da Thoman dobija povoljnije uslove od Mitrosa...na kolicinu, na transport, na ko-zna-sta-ne. Mislim, ne mozemo previdjeti cinjenicu da oni ODISTA daju proizvode jeftinije od Fenderovih sugerisanih MPC. To sto Thoman i Musicianfriend daju cijene ISPOD Fenerove preporuke znaci da im se moze...Mislim, u pitanju su dva OGROOOOOOMNA sistema prema kojima je Mitros statisticka greshka...i logicno je da imaju mogucnosti kakve Mitros nema...
Konacno...kad sam pitao Lite Ash telecaster u Mitrosu je bio 500 eura...u Thomanu je 475...WTF...
I jos nesto, pogledajete cijene Behringerovih proizvoda na njihovom sajtu...pa ih uporedite sa Mitrosovim...Isto! Dakle...za neke proizvode stvari i nisu tako strasne...
Ih covjece, kad procitam sta sve napisah o Mitrosu mislim da sam zasluzio da me caste nekom gitarom...ili bar pedalom...sta vi mislite?
Naravno, opet kazem, ne zelim da ih branim, ja dosta putujem, ponegdje posjetim po koji guitarshop kad naletim na neki...vjerujte mi cesto nije bitno razlicito nego kod nas.
Bio sam prije 10 dana u Torinu, industrijskom srcu Italije...namjenski podjem do najveceg guitar shopa tamo...I zamislite zateknem red kao kod nas kada se hljeb dijelio '93. Predjem preko reda (pa jesam li balkanac ili ne) i podjem pravo u gitarsko odjeljenje...trazim DiMarzio super distortion F-Spaced BLACK...A onda pogledam oko sebe...Na svakoj gitari stoji natpis: ZABRANJENO DIRATI INSTRUMENTE!
Mozes da ih diras samo ako prethodno zamolis prodavca pa ti ga on donese u sobu za probanje itd, itd...E kad su mi objasnili, prosla me zelja da probam bilo sta...A sta ako sam samo htio da vidim kako mi gitara lezi u rukama...Da je osjetim pod prstima...da vidim je li mi vrat odgovara...NE...NE MOZE!...MORASH do sobe za probanje...E, zamisli sad da hoces da isprobash desetak stratocastera da vidish koji ti najbolje lezi...Pa noge ima da ti otpadnu hodajuci do probne sobe i nazad...Ali, nesto razmisljam, da sam imao vishe vremena, tacno bih maltretirao prodavca da mi donosi jednu po jednu u probnu sobu...Cisto da se izivljavam...Zabari!... sto ne puste klince da probaju instrumente...
Epilog price je bio da nisu imali Super Dist F-spaced, crnu...tj nisu imali nikakvu...ali su zato pokusali da mi uvale Seymour Duncan...po sistemu "jel moze seymour duncan?"...aha, ala vi Italijani cudno izgovarate rijec Dimarzio...Narocito da je isti bio (porijeklom) italijan...Samo sam odmahnuo i otisao...Revoltiran stavom kompanije
Od tada volim domace prodavce u guitar shopovima.
Konacno, ja bih volio da su kod nas cijene kao u Musicians Friend...ali nazalost, znam da to nije moguce...Jeste li culi kad za biznis barijere? toga je kod nas/vas i svih u okruzenju kolko 'oces...A to ima uticaja i na cijene...
Volio bih kad bi shopovi davali instrumente po nabavnim...ili jos bolje fabrickim cijenama...ali posto nijedan shop nije registrovan kao NVO sa policy statement "pomazemo mladim muzicarima da pod najpovoljnijim uslovima dodju do instrumenata i opreme kako bismo ih sklonili sa ulice..."
Budimo realni...to su kompanije i moraju nesto da zarade...
.