Milionita tema o kupovini gitare :D

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

alzo

Re: Milionita tema o kupovini gitare :D

Post by alzo » 30 Sep 2008, 11:41

U Mitros idem samo u nuzdi.............preskupi su.......
zavale cenu a onda ti daju popust i ti kao happy a ono skuplje nego bilo gde...........
tamo je jedino Behringer jeftin zato sto nemoz da bude skup......... :lol:
meni su za neko Fenderovo pojacalo trazili tacno duplo od cene u Americi.......
jeftinije bi me izasao sa carinom i prevozom.......

jcm 800

Post by jcm 800 » 30 Sep 2008, 12:34

alzo wrote:U Mitros idem samo u nuzdi.............preskupi su.......
zavale cenu a onda ti daju popust i ti kao happy a ono skuplje nego bilo gde...........
tamo je jedino Behringer jeftin zato sto nemoz da bude skup......... :lol:
meni su za neko Fenderovo pojacalo trazili tacno duplo od cene u Americi.......
jeftinije bi me izasao sa carinom i prevozom.......
Nije da ih nesto branim...ali pogledaj Jacksonov cjenovnik na oficijelnom sajtu...Preporucene maloprodajne cijene od same kompanije...
DK2M je, ako se dobro sjecam oko 900 usd...dakle to ti je oko 630 eura...A mene je izasla 602 eura...(Dodushe tada je euro bio nesto jaci u odnosu na dinar)...
Ne mogu da se zalim...Ne znam kako stoje stvari sa pojacalima i ostalim stvarima...ali gitare iz Fenderove porodice (Fender, Squier, Jackson i sl.) su im u skladu sa preporucenim maloprodajnim cijenama...Fender je to burazeru nema zaj..bancije..."ima da ga prodajes po ovoj cijeni i tacka"...Kao Coca Cola...na etiketi ti pishe cijena po kojoj je prodajes...

Ali zato probaj da kupish recimo Epiphona kod Mitrosa...Ima kozu da ti skinu...i da ti naplate sve one marze koje nisu mogli od Fenderove klijentele...

alzo

Post by alzo » 30 Sep 2008, 13:27

Skoro sam ih zvao za Fender Hot Road Junior 15 w, imali su jedan komad .....on kosta oko 650 $ u maloprodaji u USA a meni su trazili mislim oko 56 000 dinara......koliko mene sluzi matematika to mu je oko 1000 $ ....na srecu ogulili su nekog drugog posto je prodat..........neko je skoro napisao ovde da su mu za jazzmastera trazili 1400 eura on se krece oko 1200 dolara......mozda su negde korektni a negde ne..........

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 30 Sep 2008, 13:41

Nemoj da ih branis nisu zasluzili :D

Cena u AmeriKi - http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=517588
Cena u Evropi (konkretno Nemackoj) - http://www.thomann.de/de/jackson_dk2m_d ... pgrade.htm

Prema danasnjem kursu cena u mitrosu je 665 evra. Carina na instrumente je 1% ako se ne varam. Na sta ode tih 100 evra? Transport od Nemacke do BG-a, ili odakle god nabavljaju? Pre bih rekao lopovluk i gramzivost.

p.s. kada se pre 2,3 godine pojavio dk2m u prodaji nazvao sam mitros i pitao ih koliko kosta. Tada je cena bila 450 evra.

jcm 800

Post by jcm 800 » 30 Sep 2008, 14:49

sub_zer0 wrote:Nemoj da ih branis nisu zasluzili :D

Cena u AmeriKi - http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=517588
Cena u Evropi (konkretno Nemackoj) - http://www.thomann.de/de/jackson_dk2m_d ... pgrade.htm

Prema danasnjem kursu cena u mitrosu je 665 evra. Carina na instrumente je 1% ako se ne varam. Na sta ode tih 100 evra? Transport od Nemacke do BG-a, ili odakle god nabavljaju? Pre bih rekao lopovluk i gramzivost.

p.s. kada se pre 2,3 godine pojavio dk2m u prodaji nazvao sam mitros i pitao ih koliko kosta. Tada je cena bila 450 evra.

Opet ne bih da ih branim...(a i zasto bih to radio, mene su odrali par puta)...
Ali....ALI...
Lijepo vidish kod THomana 548 eura a ispod malim slovima pishe 649 eura maloprodajna cijena...Dakle slicno kao kod Mitrosa. Razlika je izmedju maloprodajne i veleprodajne cijene mislim. U principu to sa Fenderom ide ovako: mi vam damo gitare da prodate kazemo vam koje su maloprodajne cijene i vi ih prodajete po TOJ cijeni...a mi vam odobrimo da zadrzite (?)% od prodaje...Kraj price. Not negotiable.

Dakle kod Thomana je VPC 550, a meni je Mitros dao za 600 eur...MPC...Ja se ne zalim previshe...

Za Musicians Friend ne bih komentarisao...to je ipak Amerika...Jelte...
a tamo je sve med i mlijeko...Osim ako nemate veze sa Wallstreetom... :lol:

Opet kazem...za srednjebudzetne i niskobudzetne stvari od Fendera su korektni sa cijenama...
Meni su za Lite Ash telecaster trazili 500 eura...a sugerisana Fenderova maloprodajna cijena je 900 dolara...Dakle, preko 600 eura...zavisno od kursa euro-dolar. Niko ne moze reci da to nije ok cijena.
Na kraju krajeva i oni moraju nesto da zarade.

Disclaimer: NE BRANIM IH! Mene su X puta odrali za razne stvari...Ali moram da kazem ako vidim da je nesto korektno. A cijene za mid-to-low price Fender Corporation proizvode su im korektne...Ili ja bash imam nos pa nanjushim one povoljne...Mada cisto sumnjam da sam bash tako lucky guy.

alzo

Post by alzo » 30 Sep 2008, 15:09

Za cene na Musicians Friend-u si bas u pravu....
tu je onaj Hot road kostao oko 470 dolara....zato i napisah da je Mitros duplo skuplji.......
taman da pojurim vezu...puce Wallstreet.......... :lol:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 30 Sep 2008, 15:29

uh, uh, uh.. ne ide to bas tako kako oboje objasnjavate... mada ni ja nisam siguran da ide onako kako ja kazem.. (znaci postoji mogucnost da i ja gresim)...

Ovde bi mozda Tiky mogao da se ukljuci i objasni jer za njega specificno znam da je u tim vodama.. ostali.. nisu se izjasnili.. No..

Na thomannu je prava maloprodajna cena koji bi ti platio kada bi nesto narucio.. i plus PTT troskove...
ALI umanjena za marzu jer narucujes preko interneta.. plus, kada roba predje granice zemlje u kojoj je kupljena ti kao kupac imas pravo na povracaj njihovog PDV-a (UVP-a, VAT.. i td) sto mozda te firme iskoriscavaju pa te pare oni uzmu... pa eto mogucnosti da se cene jos malo spuste!!
Znaci cena koju vidite na thomann sajtu je cena bez marze i bez PDVa koju placate kada narucite robu ali i bez ptt-a ... u bilo kom slucaju..

E sad, nase prodavnice imaju popust jer nabavljaju robu na veliko u magacinima tj u velikoprodaji sto je sasvim legalno i jedino moguce.. plus ako su exclusive zastupnici onda im roba vrlo cesto stize direktno iz fabrike ili expositure te fabrike.. znaci i to je ok.. i tako je jos i jeftinije.. ali.. onda dolazi carina koja ipak nije 1% nego malkice veca..(cini mi se oko 30% sem da kao distributeri sa pravom uvoza instrumenata imaju jedinu olaksicu u smislu manje carine... ali opet nisam siguran.. ) plus PDV, plus marza i na kraju uracunata "inflacija" koja je na nivou kamate banaka (tj projektovane inflacije jer se tako banke stite da ne izgube u slucaju stvarne inflacije... znaci trenutno od 9 do 11%) .. jedini "spas" za nas i manja cena je narucivanje veceg kontingenta robe pa da prevoz bude manji.. tj. sam transport..

E, a sto se tice veze sa bankama... vrlo cesto se banke potezu kao garanti da ce roba biti placena u nekom roku... pa otud i ugradjivanje u cenu...

PONAVLJAM!! sve je ovo neka kalkulacija koju nase prodavnice koriste sa manjim ili vecim nijansama i razlikma...
Tipa, neko plati manju carinu, neko manju "projekciju inflacije", neko ima vece kontingente, pa im je prevoz jeftiniji.. ali uglavnom je sve ovo u igri...

Dakle kad vidite neku cenu.. na thimannu recimo.. budite sigurni da je ovde plus-minus 10-15%... otprilike...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 30 Sep 2008, 15:56

Ako vas zanimaju prave cene proizvoda koje thomman prodaje izaberite nemacki portal sajta pa onda uporedjujte

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 30 Sep 2008, 16:24

Pogledaj adresu, to jeste sa nemackog portala ;)

Moja logika je da su sve zemlje vezane za te zajebancije koje je Dejan naveo. Maloprodajna cena u Nemackoj je tih 550 evra tj. da zivim tamo toliko bih platio instrument (sa porezom i transportom). Posto je mitros zastupnik Fendera i dobija gitare od njega direktno (kao i Thomann), cene bi trebalo da budu priblizno jednake. 100 evra razlike za gitaru od 500 evra nije priblizno. Mitros koristi nedostatak konkurencije i postavlja cene kako njemu odgovaraju.

Meh, sa obzirom na to da sanjam tog jackson-a duze vreme, verovatno cu da uteram jos neke dugove , stisnem zube i uzmem ga. Samo da naletim na neki popust :mrgreen:

jcm 800

Post by jcm 800 » 30 Sep 2008, 18:29

U cijeloj ovoj stvari...kljuc je aranzman sa Fender corporacijom...
Siguran sam da Thoman dobija povoljnije uslove od Mitrosa...na kolicinu, na transport, na ko-zna-sta-ne. Mislim, ne mozemo previdjeti cinjenicu da oni ODISTA daju proizvode jeftinije od Fenderovih sugerisanih MPC. To sto Thoman i Musicianfriend daju cijene ISPOD Fenerove preporuke znaci da im se moze...Mislim, u pitanju su dva OGROOOOOOMNA sistema prema kojima je Mitros statisticka greshka...i logicno je da imaju mogucnosti kakve Mitros nema...

Konacno...kad sam pitao Lite Ash telecaster u Mitrosu je bio 500 eura...u Thomanu je 475...WTF...
I jos nesto, pogledajete cijene Behringerovih proizvoda na njihovom sajtu...pa ih uporedite sa Mitrosovim...Isto! Dakle...za neke proizvode stvari i nisu tako strasne...

Ih covjece, kad procitam sta sve napisah o Mitrosu mislim da sam zasluzio da me caste nekom gitarom...ili bar pedalom...sta vi mislite? :lol:

Naravno, opet kazem, ne zelim da ih branim, ja dosta putujem, ponegdje posjetim po koji guitarshop kad naletim na neki...vjerujte mi cesto nije bitno razlicito nego kod nas.

Bio sam prije 10 dana u Torinu, industrijskom srcu Italije...namjenski podjem do najveceg guitar shopa tamo...I zamislite zateknem red kao kod nas kada se hljeb dijelio '93. Predjem preko reda (pa jesam li balkanac ili ne) i podjem pravo u gitarsko odjeljenje...trazim DiMarzio super distortion F-Spaced BLACK...A onda pogledam oko sebe...Na svakoj gitari stoji natpis: ZABRANJENO DIRATI INSTRUMENTE!
Mozes da ih diras samo ako prethodno zamolis prodavca pa ti ga on donese u sobu za probanje itd, itd...E kad su mi objasnili, prosla me zelja da probam bilo sta...A sta ako sam samo htio da vidim kako mi gitara lezi u rukama...Da je osjetim pod prstima...da vidim je li mi vrat odgovara...NE...NE MOZE!...MORASH do sobe za probanje...E, zamisli sad da hoces da isprobash desetak stratocastera da vidish koji ti najbolje lezi...Pa noge ima da ti otpadnu hodajuci do probne sobe i nazad...Ali, nesto razmisljam, da sam imao vishe vremena, tacno bih maltretirao prodavca da mi donosi jednu po jednu u probnu sobu...Cisto da se izivljavam...Zabari!... sto ne puste klince da probaju instrumente...
Epilog price je bio da nisu imali Super Dist F-spaced, crnu...tj nisu imali nikakvu...ali su zato pokusali da mi uvale Seymour Duncan...po sistemu "jel moze seymour duncan?"...aha, ala vi Italijani cudno izgovarate rijec Dimarzio...Narocito da je isti bio (porijeklom) italijan...Samo sam odmahnuo i otisao...Revoltiran stavom kompanije
Od tada volim domace prodavce u guitar shopovima.

Konacno, ja bih volio da su kod nas cijene kao u Musicians Friend...ali nazalost, znam da to nije moguce...Jeste li culi kad za biznis barijere? toga je kod nas/vas i svih u okruzenju kolko 'oces...A to ima uticaja i na cijene...
Volio bih kad bi shopovi davali instrumente po nabavnim...ili jos bolje fabrickim cijenama...ali posto nijedan shop nije registrovan kao NVO sa policy statement "pomazemo mladim muzicarima da pod najpovoljnijim uslovima dodju do instrumenata i opreme kako bismo ih sklonili sa ulice..."
Budimo realni...to su kompanije i moraju nesto da zarade...

.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 30 Sep 2008, 18:35

sub_zer0 wrote:Pogledaj adresu, to jeste sa nemackog portala ;)
Videh tek sad link, inace napisah ono zato sto u 99% slucajeva ljudi gledaju /gb cene i to uporedjuju sa nasim

Santana

Post by Santana » 30 Sep 2008, 18:35

thomman je cena + 30%
hteo sam da vidim koliko kosta jedan gibsonov magnet i covek mi je rekao da neko kog on zna to nabavlja i da pogledam da li tog ima na tomanovom sajtu.i reko mi jos da cenu racunam +30%

friedman

Post by friedman » 30 Sep 2008, 18:45

Hmm pa pazi, nije to Thomannova cena, nego verovatno taj sto nabavlja dodaje na cenu 30% sto zbog njegovih troskova porucivanja sto zbog sopstvene zarade?

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 30 Sep 2008, 19:07

@poMomMisljenjuNajboljiMarshallIkada
Kapiram ja sve to ali opet...ne znam...ima neceg trulog u drzavi Danskoj.... Bilo kako bilo, ko nema rodjake u inostranstvu kojima nije tesko da se cimaju, mora da kupi tog Jackson-a (ili bilo kog drugog) u mitrosu.

Na svakoj gitari stoji natpis: ZABRANJENO DIRATI INSTRUMENTE!
Mozes da ih diras samo ako prethodno zamolis prodavca pa ti ga on donese u sobu za probanje itd, itd...
Setio sam Majka Majersa i njegovog filma Wayne's World. Lik ulazi u prodavnicu, vidi da nema prodavca i prokomentarise: "Cudno, nema nikog, probacu may I help you rif". Krene da drnda nesto potpuno nepovezano i sledece sekunde se pored njega stvori prodavac i kaze "May I help you?".

ala vi Italijani cudno izgovarate rijec Dimarzio
:lol:

i da pogledam da li tog ima na tomanovom sajtu.
Ako je ovako rekao znaci da oni kupuju kod Thomann-a i donose ovde. To je preprodaja a ne prodaja. 30% je njihovo ugradjivanje u cenu.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 30 Sep 2008, 23:55

Ehm, da se umesham, ja sam lik koji je pomenuo Fender American Vintage Jazzmaster za 1700+/- eura u Mit..su, pa sam se malo grohotno nasmejao; Te sam uzeo Jaguara CIJ za 700e :mrgreen: Cinjenica jeste da se svi ugradjuju u cenu, ali Mit..s Music nabavlja iz oficielnog magacina Fender korporacije koji se nalazi u Holandiji (ko otkrije lokaciju, nek javi, da ih... :mrgreen: ) a Thomann je sajt cije su cene srazmerne nasim (ugradjenim) cenama; Sto se tice trgovine i isprobavanja instrumenata, taj natpis je stavljen zbog ljudi koji dolaze da dzemaju za dz, pa povremeno ostete neke instrumente pa te iste nece niko da kupi ( bio i prisustvovao); Stoga, zakljucak: kakvi kupci, takva i firma :grummel_2:
A sto se tice odnosa cena kod nas i bilo gde preko: ..biga, kad zivimo u zemlji sa kineskim standardom (veliki kineski pozdrav velikoj imperiji kini :roll: )

Post Reply