PRS Gitare....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
cccira
MF veteran

Re: PRS Gitare....

Post by cccira » 24 Feb 2009, 00:40

b-Looser wrote:On bi mogao, to bez daljnjeg, samo ima razloga što svira PRS-a, jer oni sviraju baš svašta, i verovatno bi onda morao da cima jos koju gitaru sa sobom, a možda i ne bi, to je njegova stvar
Pa ne znam po cemu je toliko prs poseban... ima on razloga naravno, samo ne verujem da je taj razlog versatilnost zvuka :wink:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 24 Feb 2009, 00:48

A pa dobro, "ima se može se, ribice lože se..." :lol:
Ima i toga :wink:

dweezil

Post by dweezil » 24 Feb 2009, 00:48

e sad stoji i pricha da su jedno vreme bile ono def bestseller i da kazem stvar prestiza i statusni simbol, i iskreno nerviralo me to prihvatanje necega zdravo za gotovo, i def je jedno vreme PRS bio japi gitara i fancy. Slicno kao Godin recimo.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Feb 2009, 10:43

ne znam za zvuk , nisam upucen al gitara koja kosta toliko i koja je toliko popularna ne moze biti losa osim ako imate vrlo specifican i prefinjen ukus ili neke predrasude.

Ev`, citam sad bas recenzije na harmony central i do sada su bas nahvalili gitare...pored toga, prs [ covek ] deluje jako pozitivno u intervjuima , uzbudjen oko \ zaljubljen u svoj posao.
Sto se tice izgleda, pomalo su flashy gitare.Ne bi nikada uzeo zelenu,plavu il tako neku slicnu boju, vise volim klasicne boje: crna, bela, cherry sunburst, i tako neke earthy boje. :mrgreen:

Inace, za vecinu ljudi je i fender od 1000-1500 eu advokatska gitara, ili zubarska ili direktorska itd :mrgreen: ili gitara manijakalnog entuzijaste \ profesionalnog muzicara.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 24 Feb 2009, 11:17

dweezil wrote:cool eto ja bih voleo da se javi neko totalno unknown na forumu, ko poseduje ili je svirao neko vreme neki Paul Reed Smith i kaze svoje utiske. Moze i neko poznat al ne mora da se predstavlja :)

Pa ja uglavnom PRS gitare sviram. Evo, zadnja koju sam imao je PRS Ce 22, nju sam prodao pre 2 meseca. Trenutno sam u potrazi za Custom 24, ten top, i onda cu neko vreme da se smirim sa gitrama.
Ovako, prvo kao prvo. Gitara je nenormalno prijatna za sviranje. Stvarn feeling kad je uzmes u ruku mi je strava, mogao bih satima da je ne ispustam, ne znam kako da obajsim, ali stvarno je strasno mekana, prijatna za ruke...
Ovaj model koji sam zadnji imao, je jedini model PRS-sa sa bolt on neckom. Naravno, imarazlike od onih sa lepljenim vratom, ali, ono sto me je cudilo na ovoj gitari, i ako ima bolt on neck,i ako ima tremolo, ustain na njoj je neverovatan. Stvarno si mogao da osviras ton, i da ga sa laganim vibratom drzis u beskonacnost.
Na sebi ima Dragon II magnete, koji su perverzija. Meni se licno svidjaju vise HVS, koji su na 24 modelima, jer su to otvoreni humbuckeri (imaju malo vise outputa, i malo su cvrsci, za melo zescu svirku) dok Dragon II, imaju onaj poklopac. Izuzetno su prjiatni, mekani. Neck magnet je pun basa.
Ne znam kako bih objasnio njihov ton, to je jednostavno to. PRS Dragon magneti..... Najbolja smernica je santana, koji je furao njih, ako ih jos ne fura.
Jedan dan sam uzeo od drugara les paula, koji je u rangu tog mog PRS-a. Isto neka verzija les paula, koja ima taj zatvoreni tip humbuckera. Bilo je primetno da les paul ima masniji ton, malcice puniji, ali zaista ne nesto mnogo, znaci PRS je kasakao za nijansu iza njega.
Opcija splitovanja na single je fantasticna. Nisam mogao da verujem da to moze toliko dobro da radi. Znaci zaista radi jednako kao fender na cleanu, sa tim sto je gitara daleko lepsa za sviranje od fendera, prijatnija za ruke (po meni, i mom drugaru, koji je veliki poklonik fendera, kupio je skoro neki custom shop u americi, platio boga oca. Matori neki fender, ali sam vrh njihovih gitara).
Jos jedna stvar koja me je odusevila, kda se ukljuce oba huma da rade kao splitovani single-i, gitara daje neki telecaster feel. Mnogo lepa kombinacija.
A tremolo je fantastican. Stvarno, koliko god ga sloostavljao, vrlo retko mi se desilo, da ispadne iz stima, bukavalno 2, ili 3 puta, i to stvarno za dlaku......
I sad ono cime je gitara mene osvojila, to su njene kontrole. Ja u zivotu nisam video da je to moguce, na ni jednoj gitari to nisam uspeo da uradim. I kada sam prvi put gledao one video klipove, koje sam okacio na prvoj strani, mislio sam zaista da preteruju, i da je u pitanju neke prevara ili varka. Gitara na svaku najmanju promenu nekog pota, reaguje vidljivom, tj cujnom promenom tona. Raznim kombinacijama magneta, i raznim vrednostima volume i tona pota, igrim i bojama tonova nema kraja. Zaprepastio sam se, kada sam na kraju, ne verujucu da moze toliko dobro do da radi. Uzeo gitaru, upalio je na treci kanal mesa boogie triple rectifier pojacala (znaci hi gain pojacalo), i stavio je na najveci hi gain setting. Upalio modern prekidac, bass na 10, mid na 4, treble na 6, roknuo gain oko 7, i presence oko 3..... Znaci masno do zla boga, sa malo ''low end-a''. I onda sam samo stisao volume potenciometar na gitari, i ljudi, dobio totalni clean. Znaci kako sam smanjivao pot, dobijao sam onako polako crunch ton, pri kraju je zvucao kao prepojacan celan kanal, koji prirodno pocinje da distorzira, i na kraju....clean....cisti....ne znam kako i nije mi jasno. Ali da ne dubim vise, Imate u prvom postu na ovoj temi, koji sam otvorio, 2 video klipa, koji upravo takve stvari demonstriraju....

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 24 Feb 2009, 11:33

U upravo sam se setio jos jedne stvar koja me je osvojila. Pisao sam ovo vec na yu metalu, pa je mozda nekima vec poznato. Kada sam uzeo tog poslednjeg PRS-a, krenem ja da setujem gitaru, prema sebi, i svojim potrebama. I izvalim da kreten, kod koga je bila gitara, nije znao da americke mere, nisu iste kao kod nas u evropi. Tj, da ameri koriste imperijalne mere (inch, feet, i ostale gluposti), a mi metricke (mm, cm,m... ). Taj covek je sa inbusima nasih mera, pokusao da odsravi male srafice na tremolu, koji podesavaju akciju gitare, iliti visinu zica. I naravno, par srafova je totalno pojedeno. Znaci srafovi su bili unisteni, da im nema spasa. I onda lepo ja, kao veciskusan mehanicar, i masinac (radim od 12 godine sa celtom u servisu za popravljanje kola :) ), razmontiram ceo tremolo, na sastavne delove,i lepo malom burgisom povadim sve srafove koji us bili sjebani. I sad tu ja nailazim na problem. U nasoj nam lepoj zemlji, naravno ne moze da se kupi skoro nista. Zovem sve zive radnje, ne bi li neko mogao da mi nabavi te delove. Naravno nista. Pocnem ja da jurim po netu, ne bih li nasao u nekoj radnji u eropi da ima to, kako bih mogao da narucim, platim karticom, jer drugog resenja nema. Ali ljudi, neka mi neko sad kaze, kako zaboga se kaze, srafovi za ''tegic na trmolu'' koji podizu ostojanje zice, i sa sve tim tegicem??
Posto vidim da mi nema spasa. Lepo odem ja na sajt PRS-a, kliknem na suport centar, i resim da im posaljem mail.
Objasim ja njemu moj problem, dam serijski br, i slikam te delove, i obelezim ih, i zamolim ga da mi kaze, kako se to tacno zove, i ako slucajno ima da mi da link radnje preko koje mogu da narucim.
Odgovara meni neki baja, vec posle 5 minuta,
u fazonu, drago nam je sto ste nas korisnik, i izuzetno nam je drago da neko u srbiji voli nase instrumente, u zna da ceni....bla, bla. bla.......i na kraju, vi ste nas korisnik, i nama je u interesu da vi budete zadovoljni. Dajte mi molim vas vasu adresu, ja cu sve srediti.
Posle 9 dana, meni je stigao paket iz amerike. Lik mi je poslao, 30 srafova koje kakvih za tremolo, svih 6 tegica (ja to tako zovem, jer nemam pojma , kako se to govance zove), i rucku od tremola,(posto i to nisam imao), i jos koje kakvih delova za tremolo, bukvalno, ceo jedan tremolo u delovima, samo be onog glavnog najveceg dela. Bio sam cak i oslobodjen postarine, tj, oni su snosili troskove.

Sta vise reci. Naravno, odmah sam poslao mail, zahvaljivao mu do neba, jer me je lik spasao. On je bio u fazonu (sa malo americkog proseravanj), vi ste sada deo PRS porodice, zahvaljujemo vam na poverenju, i zainteresovanosti za nase instrumente, zelimo vam da uzivate u sviranju, bla, bla, bla.....
Eto, mene je kupla ozbiljnost njihove firme, i stvarno su ljudi, u fazonu da hoce da im sve musterije budu zadovoljno. :ziveli: :ziveli:

P. S. Hvala za smajli!!!! :ziveli: :ziveli: :mrgreen:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Feb 2009, 17:47

Auh, ako nista drugo kupili su me ovim customer supportom :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 24 Feb 2009, 17:49

@tyler durden thanks na trudu i svemu napisanom :) cheers

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 Feb 2009, 19:03

u je.. ja sam mislio da takve price mogu da se dese samo u bajkama... to je ona druga slika, to je pit i to je amerika... :ziveli: (kako ozednim kad vidim ovaj smajli, ozb)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Feb 2009, 19:41

Duane wrote:u je.. ja sam mislio da takve price mogu da se dese samo u bajkama... to je ona druga slika, to je pit i to je amerika... :ziveli: (kako ozednim kad vidim ovaj smajli, ozb)
Ja nekako (ne znam zasto) imam utisak da su to uobicajena poslovnost i profesionalizam ozbiljnih firmi. To sto nama to nije normalno, jbg... ko nam je kriv kad zivimo u anticivilizacijskoj rupi. :ziveli:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 24 Feb 2009, 20:09

:ziveli:

Critical
PedoBear

Post by Critical » 24 Feb 2009, 20:14

sinisake wrote:
Duane wrote:u je.. ja sam mislio da takve price mogu da se dese samo u bajkama... to je ona druga slika, to je pit i to je amerika... :ziveli: (kako ozednim kad vidim ovaj smajli, ozb)
Ja nekako (ne znam zasto) imam utisak da su to uobicajena poslovnost i profesionalizam ozbiljnih firmi. To sto nama to nije normalno, jbg... ko nam je kriv kad zivimo u anticivilizacijskoj rupi. :ziveli:
Upravo.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 24 Feb 2009, 21:25

cccira wrote:Auh, ako nista drugo kupili su me ovim customer supportom :mrgreen:
I mene isto, da ne poveruje covek, ali zaista je tako bilo. Mozes da zamislis moju facu, posle svegas prezivelog, sa svim nasim ljubaznim prodavcima, i kada imam takvu gitaru u rukama, a ne mogu da je sviram. Znaci kada sam video da mi je stigao paket, i od koga, zaista je malo falilo da se upisam na mestu od srece... :)
dweezil wrote:@tyler durden thanks na trudu i svemu napisanom :) cheers
Nema na cemu, tu smo da pomazemo jedni druge, i delimo iskustva. :ziveli:

I kao sto je nekjo rekao ranije. To je preko normalno. Greota je sto zivimo u takvoj zemlji, i sto nemamo predstavu o nekim stvarima. Koje su za druge, standard, i podrazumevaju se, a evo za nas, zlata vrede.....valjda ce i kod nas nekada biti normalnije, mada cisto sumnjam......

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 24 Feb 2009, 23:31

Ja imam gotovo isto iskustvo sa MusicMan customer supportom, i uopste zaposlenima. Savete i pomoc mi je pruzio Sterling Ball licno (sin preminulog Ernie Ball-a i vlasnik firme), doduse on voli da bude u stalnom kontaktu sa korisnicima svojih instrumenata, jer mu je cilj da proizvodi najbolje gitare na svetu (citat), a jedini nacin je da u tome uspe da cuje komentare krajnjih korisnika svog proizvoda i to ne samo selebritije. Na forumu EB-a mozete sasvim lepo procaskati i sa Lukatherom, ponekad Petrucci-em, mislim da je i Albert Lee korisnik foruma... Mene su kupili samo svojim stavom, a gitare treba da probate da bi shvatili zasto su tako cenjene... Slicno kao sa PRS-om (doduse MM je odabrao da ipak ne ide u low budget vode i Korejske varijante, vec je jos uvek low-output porodicna manufaktura), treba ih probati da bi se komentarisalo, Youtube doesn't do them justice either... Meni se PRS ne svidja preterano jer sam ipak SuperStrat devotee, ali najbolji clean koji sam u zivotu cuo je iz PRS McCarthy Custom-a, sve neverne Tome mogu slobodno da donesu svoje gitarice, kad ustekate ovaj masterpiece, shvaticete sta znaci 3D, sta je presence, sta je mizija za Izzy-a, ahem Paul Reed Smitha. A karakter gitare? Hmm, bitniji je karakter svirca, EVH je zvucao isto juicy i sa onim njegovim Charvell (?) krsom i sa MM EVH-om i sa onom daskom Steinberger-om. Sve je to precenjeno, kao sto rece Zappa :"shut up and play your fucking geetar...".
My 2 cents...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 25 Feb 2009, 00:35

sinisake wrote:
my point exactly... zato sam i napisa' ovaj stulicev stih...

Post Reply