Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Duschmanov

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi

Post by Duschmanov » 28 Jan 2012, 13:27

Kakve su ove žice:

Image

1308din. u Mitros music. Ako ne rdjaju kao što se navodi i traju dugo, onda nije mnogo 1300 dinara? Dovoljno je da izguraju kao tri obicna kompleta i isplatice se, zar ne?
"RPS patentiran sistem za prevenciju pucanja žica" šta li mu je ovo?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 28 Jan 2012, 14:19

Duschmanov wrote:Kakve su ove žice:

Image

1308din. u Mitros music. Ako ne rdjaju kao što se navodi i traju dugo, onda nije mnogo 1300 dinara? Dovoljno je da izguraju kao tri obicna kompleta i isplatice se, zar ne?
"RPS patentiran sistem za prevenciju pucanja žica" šta li mu je ovo?
i mene ovo zanima, najinteresantniji mi je taj deo da ne pucaju, mada je super ideja i da traju dugo...pogotovo shto sam bolesnik i svaki put kad menjam zice radim ceo setup ponovo iako koristim 010 ceo zivot... :mrgreen: :ziveli:

denikarabenc

Post by denikarabenc » 28 Jan 2012, 22:03

Ja imam squier strat, el degas SG i imao sam Jacksona JS30 sa Floydom. Jackson mi je bila glavna gitara, i na njoj sam najvise eksperimentisao sa zicama, i definitivno su najbolje bile 9-42 sto se tice tenzije, pa i zvuka. Probao sam razne, i od kako sam stavio EB, samo te sam koristio. nekih 4 godine samo te stavljam. Ima twang dosta dugo, jedino sto izgube sjaj gotovo trenutno (bar meni), ali zvuk je bitan. Takodje, nije mi se desilo da pucaju zice, i menjao sam ih otprilike na 2 meseca, ili ako se bas desi da imam svakog vikenda po svirku, dve, sam menjao posle mesec dana, jer na svirci se znojim k'o konj :)
Na SG-ju sam stavljao 10-46, i tu je bilo raznih, mada su mi se dosta svidele dunlop-ove. Nije mi se desavalo da pucaju zice, i bilo je tog twang-a, ali ne koliko sa ernie ball, ali nekako su mi se vise svidele dunlop. Takodje sam koristio jedno vreme i neke Fender (ne znam tacno koje, ali 10-46).
Na squier sam stavljao isto 10-46, ali najjeftinije, cisto da ima zice, jer gotovo da nisam svirao u gitaru.
Moj glas ide za ernie ball 9-42 ukoliko je gitara sa floydom, jer sam primetio da je dosta tvrdje za sviranje. sa tim zicama je bio tvrdji nego SG (sa desetkama), a pogotovo ako na floyd idu deblje zice, onda pri bendingu jedne zice, floyd se otpusta, pa se gubi intonacija.
Sad sam pre nekoliko dana zamenio Jackson-a za Epiphone LP, i tu mi trenutno stoje desetke, ali nemam pojma koje, tako da kad budem menjao, verovatno cu da stavim Gibson LP desetke, da probam te, ili EB. Sviram uvek u E stimu, i deblje mi bas ne odgovaraju, a svidja mi se zvuk desetki, pa onda sto da mucim sebe :)

nebojsak

Post by nebojsak » 03 Feb 2012, 13:54

Sad kad mi se raspo matični bemd, kontam da bih mogao malo da se vrnem na EB 11-54, pošto će u novom dobu biti mnogo više prljavog twangerskog kranča no džndžna. Boleće prstić od one G sajle, al doakaću joj ja :)

guv'nor

Post by guv'nor » 03 Feb 2012, 14:00

Znam da ne voles D'Addario, ali ako ti se ta G popne na zivac tu su uvek EXL116 :bow: !

eg303

Keith Richards - Which strings do you use

Post by eg303 » 08 Feb 2012, 11:27

Kralj...

Eto, zbog toga EB...

eg303

Dean Markley HD Helix

Post by eg303 » 10 Feb 2012, 18:22

Elem, već duže vreme se kanim da batalim EB (ne dobijam ih džabe kao Keith Richards a nijesam oduševljen učinkom) i pre par meseci kupih DM HD Helix. Juče kasno ih namontirah, istonirah i danas sam jedva čekao da se vrnem sa posla ne bi li ih maltretirao. Sve u svemu, velika je razlika u odnosu na EB (da ne detaljišem i ne sugerišem), ima na Youtubetu nekoliko promotivnih NAMM videa gde ih naravno ishvališe, motane žice su gušće umotane zahvaljujući elipsastom profilu te žičice za obmotavanje i dobija se utisak pod rukom da su veće "punoće".
Image
Druga stvar, navodno duže ostaju "žive", daklem, ređe moraju da se menjaju tako da nešto viša cena u odnosu na EB ima smisla. E, sad, uz svo početno oduševljenje dočekalo me je njesra, posle destak minuta sviruckanja tanka E žica pri jednom jačem bendingu mi je pukla na "valjčiću" u stop tailu :(. Bem ga, može biti da je sinoć nisam lepo uglavio ali nešto nisam uveren da je to razlog :?, sve u svemu moja je preporuka da ih obavezno probate uprkos ovom mom sranjcetu sa tom E žicom...

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Feb 2012, 18:34

Ne znam da li je to razlog i ne znam kako toniras, ali negde sam procitao (na ovom forumu) da par ljudova tonira po redosledu: provera na stimeru, pomeranje sedla, provera na stimeru, pomeranje sedla... Iz dubine duse :) preporucujem otpustanje svake zice pre pomeranja sedla. U suprotnom se mnogo maltretira na potezu od 1-2mm, tj na delu na kome naleze na sedlo.

eg303

Post by eg303 » 10 Feb 2012, 19:10

Ma, ko uinat, nju nisam ni tonirao, morao sam samo da malo korigujem visinu celog bridge-a pošto je bio spao (kao i stop-tail) kada sam skinuo žice. Dragocena iskustva iz rane mladosti na "Rock and Roll" žicama iz Balkanske ulice učinila su svoje, uspeo sam da je repariram špicanglama i začudo, sve radi (samo ponekad pogledam u pravcu čivije i čekam da me zvizne ponovo)...

nebojsak

Post by nebojsak » 10 Feb 2012, 19:25

Viš, meni su EB između ostalog gotivne baš zbog toga što dugo ostaju sveže...

ripkid

Post by ripkid » 27 Feb 2012, 20:48

Odlicne zice,najbolji sustain ikada koji sam cuo

Image

Void
kulen zmija

Post by Void » 29 Feb 2012, 01:13

48 poslednja...pff, tanko je to.

O.o

Post by O.o » 29 Feb 2012, 02:10

ja sam imao rotosound desetke i nikad vise. sta znam, mozda je bilo bajato pakovanje. onaj zing novih zica je nestao posle dva, tri dana, a posle nedelju dana su postale skroz crne i mutave...a i ne svidja mi se sto su nekako lepljive...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Feb 2012, 06:30

Можда су ове Helix стварно добре али ја се некако штрецнем кад чујем Dean Markley, јер су то по мом искуству најлошије жице чувеног имена. Нисам срео никога ко има скроз позитивна искуства са тим жицама, ни за акустичну ни за електричну гитару, мада јесам читао по разним форумима да има и задовољних корисника. Док не сретнем некога ко их годинама користи, и нема замерки, остају ми на листи непоузданих.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Feb 2012, 06:46

:1: ranom zorom.

Post Reply