Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Saveti o Setupu Gitare
A na koju stranu ne moze? Prema vratu ili "nazad"??
Prema nazad.
-
To sam i misli, nego ipak pitam da proverim... Pa ne znam sta bih ti rekao, doteraj dokle moze i to ti je....
Jel bas velika razlika?

Imao sam isti problem sa sedlom šeste žice na Stratocaster-u. Problem je rešen tako što je malo skraćen onaj feder koji se nalazi na šrafu kojim podešavaš poziciju sedla, works perfect. Možeš tako da probaš, ako već malo fali, za malo ga i skrati, valjda će biti ok.
Ili podesi truss rod.
- mislim_stvarno
ne moze to da uradi, vintage lp je u pitanjuZoll wrote:Imao sam isti problem sa sedlom šeste žice na Stratocaster-u. Problem je rešen tako što je malo skraćen onaj feder koji se nalazi na šrafu kojim podešavaš poziciju sedla, works perfect. Možeš tako da probaš, ako već malo fali, za malo ga i skrati, valjda će biti ok.
Aha, tune-o-matic... promaklo mi je to, izvinjavam se. Onda ništa, ne može da se skrati tako kako sam predložio. 

Upravo to, LP, nema federa, samo sraf sa navojem. Hmm, ajd igracu se sa tr-om, da vidim ima li ikakvih promena, ako nece, djubre, odoh po neke druge zice.
A jel' možeš da skroz skineš to sedlo i da ga rotiraš za 180 stepeni pa da bude kao na zadnje tri žice, ako je sedlo asimetrično dobićeš možda jedan milimetar (ako on uopšte rešava stvar)...nesharm wrote:Upravo to, LP, nema federa, samo sraf sa navojem. Hmm, ajd igracu se sa tr-om, da vidim ima li ikakvih promena, ako nece, djubre, odoh po neke druge zice.
Zategao truss rod pola kruga cak, akcija je bas bas niska, i uspeo sam nekako da sredim G, tonira lepo, ali npr D sam morao da privucem skroz vratu da bi bila ok. Srecom, nema nikakvog buzz-a. Thanx pipl, ali sam sad siguran da sledece zice sigurno nece biti EB Regular Slinky
.

Mozda da probas

Ovakoeg303 wrote:A jel' možeš da skroz skineš to sedlo i da ga rotiraš za 180 stepeni pa da bude kao na zadnje tri žice, ako je sedlo asimetrično dobićeš možda jedan milimetar (ako on uopšte rešava stvar)...

Umesto

P.S.
Obmotavanje zica oko stoptaila nece pomoci, duzina zica ostaje ista.
Sad sam vec namontirao, a zaista ne volim da skidam vec montirane zice, ali ostace za sledecu zamenu da probam ako bas opet javi problem, a ostace i za druge ako nalete na slicnu situaciju. G i D su bukvalno na krajevima, ali je tonirano, videcu sta ce biti kada malo omatore zice.
Hvala svima!
Hvala svima!
Evo sta kaze covek koji radi kao krajnji inspektor u Gibsonu
Hi I'm David the final inspector at Gibson Memphis. I can give you the factory spec info. on our setups. You will need a mechanics rule to do this properly.
To check neck relief: fret the low E at the first and 15th fret (not 12th) reach to the 7th fret and tap string. There should be a small space between string and fret - no thicker than a piece of paper. Do the same with the high E.
ACTION: fret low E at first fret and measure the distance from the bottom of the to the top of the 15th fret. It should be 5/64". Do the same with the high E, measurement should be 3/64". Now measure the string height at the nut; underside of the string to the top of the fret. Low E and A should measure 2/64", D and G =1.5/64" and B and high E = 1/64". If string height at nut is correct, recheck string height at 12th fret with strings open. Measurement for low and high E's should be the same as measurement taken at the 15th.
Pickups: Fret low E at 22nd fret and measure pickup height from underside of string to point on pickup closest to string. Bridge pickup should be 3/64" (I think the 3/64" is a typo, it should be 3/32") , neck pickup should be 4/32". Fret high E at 22nd fret, distance for both pickups should be 3/32".
Play test: Play every string at every fret checking for buzzes. Bend High E string 1 and 1/2 steps, beginning at the sixth fret and ending at 22nd, checking for "choking" and to make sure string stays in nut notch.
Each 1/64 of an inch equals about 0.4 mm, so,
1/64" = 0.4 mm.
2/64" = 0.8 mm.
3/64" = 1.2 mm.
4/64" = 1.6 mm
5/64" = 2.0 mm.
6/64" = 2.4 mm.
Hi I'm David the final inspector at Gibson Memphis. I can give you the factory spec info. on our setups. You will need a mechanics rule to do this properly.
To check neck relief: fret the low E at the first and 15th fret (not 12th) reach to the 7th fret and tap string. There should be a small space between string and fret - no thicker than a piece of paper. Do the same with the high E.
ACTION: fret low E at first fret and measure the distance from the bottom of the to the top of the 15th fret. It should be 5/64". Do the same with the high E, measurement should be 3/64". Now measure the string height at the nut; underside of the string to the top of the fret. Low E and A should measure 2/64", D and G =1.5/64" and B and high E = 1/64". If string height at nut is correct, recheck string height at 12th fret with strings open. Measurement for low and high E's should be the same as measurement taken at the 15th.
Pickups: Fret low E at 22nd fret and measure pickup height from underside of string to point on pickup closest to string. Bridge pickup should be 3/64" (I think the 3/64" is a typo, it should be 3/32") , neck pickup should be 4/32". Fret high E at 22nd fret, distance for both pickups should be 3/32".
Play test: Play every string at every fret checking for buzzes. Bend High E string 1 and 1/2 steps, beginning at the sixth fret and ending at 22nd, checking for "choking" and to make sure string stays in nut notch.
Each 1/64 of an inch equals about 0.4 mm, so,
1/64" = 0.4 mm.
2/64" = 0.8 mm.
3/64" = 1.2 mm.
4/64" = 1.6 mm
5/64" = 2.0 mm.
6/64" = 2.4 mm.
-
meni je taj "neck relief" mala misterija..
koliko kapiram, šipka se zateže ili popušta u zavisnosti da li je vrat kriv ili nije
kakav relief?
šta se tu reliefuje ako je vrat kriv na dole..pa treba da ga pritegneš da bi na kraju bio prav ko strela.
Drugo bi bilo da se drndanjem truss roda drvo "opušta" po dužini i vrat tako "produžava" ili se "zateže" pa se vrat skraćuje..
ovako, ako je vrat ko gudalo, onda je valjda cilj da se ispravi a ne da se opusti?
I nije mi jasno da kod nas majstori nekako kao da beže od setovanja vrata tako da žice budu na svakom pragu podjednako udaljene od vrata gitare.
Zar je to tako teško uraditi?
koliko kapiram, šipka se zateže ili popušta u zavisnosti da li je vrat kriv ili nije
kakav relief?
šta se tu reliefuje ako je vrat kriv na dole..pa treba da ga pritegneš da bi na kraju bio prav ko strela.
Drugo bi bilo da se drndanjem truss roda drvo "opušta" po dužini i vrat tako "produžava" ili se "zateže" pa se vrat skraćuje..
ovako, ako je vrat ko gudalo, onda je valjda cilj da se ispravi a ne da se opusti?
I nije mi jasno da kod nas majstori nekako kao da beže od setovanja vrata tako da žice budu na svakom pragu podjednako udaljene od vrata gitare.
Zar je to tako teško uraditi?