Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Oprema Koju Imate

Post by komil » 17 Jul 2012, 14:03

...
Last edited by komil on 17 Jul 2012, 14:06, edited 1 time in total.

komil

Post by komil » 17 Jul 2012, 14:04

Kill surf city wrote:.....
Znači moraćemo reverzni inženjering? :D Evo: ima ih bar nekoliko sa http://www.gifsforum.com/
...
Vid ovo:
Spoiler:
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Jul 2012, 08:22

Kill surf city wrote:
Dersu Uzala wrote:Kurt i ja
Dersu Uzala wrote:da su Killu rekli
Image
C'mon, nemoj da guglas rispons. :grummel_2:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Jul 2012, 08:35

Cortex wrote:Veoma zabavan topic :D
dersu ako moze samo elaboracija na temu zashto jaguar ili jazzmaster ne vrshi nikakav pouso,voleo bih da prochitam :ziveli:
Cemu ta provokacija?

Limitirane su gitare jer pruzaju unikatan i samo jedan izrazajni stil. Tu su ok, ajde da ti podidjem, sijaju. Ako hoces bas bas to. Onda sledece godine prosiris muzicke 'orizonte, i sad il ti treba 5 gitara za te tvoje stilove ili jedna koja radi sve. Capisce a'ora?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 19 Jul 2012, 08:39

Nije bila provokacija, samo sam hteo da objasnish ako mozhesh zashto si tvrdio to shto si tvrdio. I nisi objasnio. Ali hvala na trudu :ziveli:

Milanares

Post by Milanares » 19 Jul 2012, 09:12

Dersu Uzala wrote:
Cortex wrote:Veoma zabavan topic :D
dersu ako moze samo elaboracija na temu zashto jaguar ili jazzmaster ne vrshi nikakav pouso,voleo bih da prochitam :ziveli:
Cemu ta provokacija?

Limitirane su gitare jer pruzaju unikatan i samo jedan izrazajni stil. Tu su ok, ajde da ti podidjem, sijaju. Ako hoces bas bas to. Onda sledece godine prosiris muzicke 'orizonte, i sad il ti treba 5 gitara za te tvoje stilove ili jedna koja radi sve. Capisce a'ora?
Pa zar nije Michael "siva eminencija" Landau rabio bash jazzmastera jedno vreme? A Nels Cline sa jednim istim jazzmasterom na shurnaest albuma razlicitih stilova od country do heavy svirke? Da li da spominjem Johnny Marra? Prave ruke ce odsvirati sve sa kojom god gitarom. I jaguar je bolji btw :mrgreen:
bla. bla. bla.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Jul 2012, 22:13

Neam pojma, ja sam Michael-a uglavnom gledao na akusticnim svirkama, ne pamtim jednu elektricnu. A i nisam ga gledao ima jedno 10-tak godina.

A koliko je versatilan mustang/jaguar/jazzmaster/bronco/strat to uopste ne dolazi u pitanje. Retko ko svira dzezijanovic a povijesno i bluzijanovic na Fenderima generalno. Niko skoro ne svira mjetal (bilo koji od zilion pravaca) na Fenderima. I tako to. Sad, ne kazem, nije jazz, blues ili mjetal neka mera, ali pricamo o versatilnosti. Ja mogu da uzmem mahagonce gitaru sa hambakerima i da je namontiram da zvuci jazzy, bluesy ili mjetal , znaci stelujem nekako od njenih 100% mogucnosti na dole, if you get my drift, ali ne mogu na jazzmasteru da odem 'na gore', vise od njenih mogucnosti. A Fenderi generalno imaju one sound (doduse oni koji sviraju Fendere kunu se da jure bas taj saund,ja ne jurim nikakav saund koji daje izvsna gitara vec imam saund u glavi i onda nadjem instrument(e) koji mi radi posao).

Al sloziti se necemo tako da whatevs. :ziveli:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 19 Jul 2012, 22:33

Spoiler:
Image

Void
kulen zmija

Post by Void » 19 Jul 2012, 23:46

Dersu Uzala wrote: А koliko je versatilan mustang/jaguar/jazzmaster/bronco/strat to uopste ne dolazi u pitanje. Retko ko svira dzezijanovic a povijesno i bluzijanovic na Fenderima generalno. Niko skoro ne svira mjetal (bilo koji od zilion pravaca) na Fenderima. I tako to. Sad, ne kazem, nije jazz, blues ili mjetal neka mera, ali pricamo o versatilnosti. Ja mogu da uzmem mahagonce gitaru sa hambakerima i da je namontiram da zvuci jazzy, bluesy ili mjetal , znaci stelujem nekako od njenih 100% mogucnosti na dole, if you get my drift, ali ne mogu na jazzmasteru da odem 'na gore', vise od njenih mogucnosti. A Fenderi generalno imaju one sound (doduse oni koji sviraju Fendere kunu se da jure bas taj saund,ja ne jurim nikakav saund koji daje izvsna gitara vec imam saund u glavi i onda nadjem instrument(e) koji mi radi posao).

:ziveli:

тај рад.

Milanares

Post by Milanares » 20 Jul 2012, 00:04

:ziveli:
forume kafano

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 20 Jul 2012, 04:49

surfe kakav je to zagoreli pomfrit na pedali, treba deca da te vide, znaš da masno nije zdravo... :D

Milanares

Post by Milanares » 20 Jul 2012, 07:11

ja pretpostavljam da je bassist kasnio pa ga ceka njegov deo....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Jul 2012, 07:14

Duane wrote:surfe kakav je to zagoreli pomfrit na pedali, treba deca da te vide, znaš da masno nije zdravo... :D
Nisam ni provalio da je pomfrit, ja pomislio 'roach'.

:mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Jul 2012, 08:55

Cortex wrote:Nije bila provokacija, samo sam hteo da objasnish ako mozhesh zashto si tvrdio to shto si tvrdio. I nisi objasnio. Ali hvala na trudu :ziveli:
Nisam mislio 'provokacija' bukvalno sefe. Nego je to na zapadu sto kazu nasi 'loaded question'. Nema pravog odgovora u stvari ali sagovornik moze da ispadne

a) papak
b) skrese ti u brk svoje misljenje

U oba navrata si ti u stvari u prednosti tehnicki. Sung Tze. War without the war. Dobio si bar jednu informaciju (a ponudio nisi nijednu, znaci krijes adute) a bogumi i dve ako ti ovaj skrese u brk svoje misljenje i ispostavi se da je papansko. :kokice:

Kad samo taj dekameron razresili, da ti odslikam situaciju iz mog ugla jel.

Verovatno cu napraviti par tangenti, sta da se radi, pokusaj da me pratis.

Znaci, ja sviram po kuci i sklonistima. Nisam profi muzicar. Lozio sam se da budem, nekoc davno, znaci prosao sam ceo taj put i jedan big fail. Kvitovao.

Ali znaci prosao put, znaci znam za lozanu. Posto sam prosao i put, red je da sam i upoznao tolike muzikante kao i vas deco sto sad evo upoznajem. :bambi:
Posto sam ja ili autistican ili imam ADS, sve me nesto zanima nakratko. Ako ubrzo ne ovladam materijom, gubim interes'. Tako je bilo i sa gitarom, da ga ne tupim sad kako, od postanka sveta naovamo. Znaci stilovi sviranja su se menjali kako i muzika koju sam slusao. Mada to mozda nije bas tako iskljucivo i sekvencijalno kako bi covek isprva pomislio. Neki mogu da se neguju i paralelno, ali cesto su alternativni, znaci ne moze i jedno i drugo nego ili jedno ili drugo.

I naravno prolaze ti instrumenti kroz ruke. Od ranih nogu. Svakakvi. Tambure, harmonike, frule, pitaj Isusa sta sve ne. I onda gitare. Pa razne gitare, te klasicne spanske ali da l za flamenko ili za 'klasicnu' muziku, te meksikanske za ono njihovo arlaukanje tipa Mama Huanita, te zapadnoamericke jel a tek tu ima svacega. Pa bas gitare. Prvo sam se bio zalepio za dva Fender basa, u ono doba '71. recimo jedan je bio frisak od jutros a drugi mozda par godina taze. Ja kad sam to dotakao valjda sam tek skontao da imam pimpek. Da nisam ono drugo, jer mi dotle bas i nije bila jasna razlika izmedju cura i decaka (sem tog mini pimpeka). Stujem znaci gitare od davnina, u medjuvremenu sam samo naucio da stujem i zanat pa onda craft, valjda umece, ne pad ami nasa neka lepsa rec na pamet. Prvo si majstor (ako resis da ih pravis) a (ne)retko postane covek craftsman. Ovde to zovu doduse vrlo prosto luthier i master luthier. Master u stvari znaci majstor, ne znam sto se nasi toliko stide te reci. Ne treba doduse svakoga zvati majstor. Kao ni u sahu jel. A kamoli velemajstor.

Znaci, ako si Cortexe ikada izucavao baze podataka, znas da postoje entiteti koju mogu imati tzv many-to-many relacije. Znaci many gitara se mozgu koristiti za many stilova muzike. Medjutim neke gitare su optimalne za jedan ili dva stila (muzike, ne sviranja, to je tek posebna prica). Pricamo o 'zvuku' sade.

Konstrukcija prevashodno. Na prvom mestu. Ako moras da biras izmedju konstrukcije i svega ostaloga zajedno (materijali, elektronika) uvek prvo konstrukcija. Sto je i jasno posle malo mozdanog exercise-a. Uzmes fino (misim i kvaliteno i veliko) parce javora i mahagonija recimo, nebitno, iseces svako lepo na tri dela, podelis trojici forumasa znaci po isto parce javora i mahagonija, identican hardver i elektroniku ali mogu da konstruisu gitaru kako god zele.
Onda od istog repromaterijala stignu tri famozne gitare ali jedna ima lepljen vrat, druga je neck-through treca srafljen na neku foru. Ignorisemo estetiku za potrebe ove diskusije. Dalje, vrat, sad kako vrat. Da li secen na delove pa invertovani inserti, ili iz jednog dela (niko to vise i ne radi maltene). Kakav spoj tih delova (headstock i vrat, ako nije sve iz jednog dela). Kakav spoj vrata i tela. Da li je chambered gitara. Da li je telo seceno pa bookmatched ili je sandwiched iz 3 dela (znaci odozgo nadole ili obrnuto). Da li vrat pod uglom? Da li headstockom pod uglom? Pod kojim uglovima. Menja se i zvuk i svirljivost kod mnogih ovih parametara. Zvuk moze da se menja u jednoj ili vise kategorija (timbre, sustain, clarity i tako dalje i tako dalje).

Poceo sam da se osecam smoreno pa da skratim.

Iz citavog sopstvenog zivota i prikljucenija meni Fenderi generalno nisu go-to gitare kad je u pitanju univerzalnost sto je drugo (ruzno) lice versatilnosti. Nije ni Gibson bas, da se razumemo, ali daleko mi je lakse da tone that fucker down (Les Paula recimo) i da namestim Ingvetin strat zvuk nego da nesto uradim sa bilo kojim Fenderom i da recimo dobijem Al Di Meolin zvuk, sve i da imam i Ingvetino pojacalo i opremu i Alovo. Znam, probao sam. Ortak je u Bloku 30 svojevremeno imao crnu lepoticu (LP Custom) i Marshalla Super Leada reko bih (koliko se secam pravljen doduse, ali se secam da je fakat zakivao - domaca pamjat).

Skocimo ortak i ja alternativno na neck pickup (tu su me uvek nervirali, nisu promenili oznake 50 godina, ko jos svira ritam na neck magnetu LP-ja sem dzezera) i oderemo prva dva albuma Debelog Sveda u realnom vremenu, note-for-note, ko ploca (malo samoreklamiranja nije na odmet). Probao sam recimo i da cvirim Iron Maiden, cca 80-83-4, al ne ide, iako i oni sviraju stradze. Okacili tremoloe i humbucker na bridzu. Znaci sve ostalo isto, i opet ne ide. Straju oni, straju ja, i nije to to. Moram da menjam hardver. Na LP-ju nisam morao da menjam nista, samo doteram Igvetin zvuk na Marshallu, i picim na rhythm switchu.

A onda opet mogu da doteram zvuk na Marshallu (sa tim istim LP-jem) i predjem na Rush ili Kiss, a to brate moj nikakve veze nema sa Igvetinim zvukom, nit ritmom nit solom.

A sve Fenderove gitare su manje vise 99.99% konstruisane. Tako da znam sta dobijam, ako mi bas to treba za neki blues, ili surf-rock, California rock sta li, dalje, autenticni Gilmour zvuk 9ali sa brdom jos efekata) ili autenticni zvuk debelog Sveda (iako sam ja bio zapanjen zvukom kod tog ortaka, mislim ono, famozno priblizan originalu) onda cu da uzmem bas tog Fendera koji oni sviraju.

Ovde uopste ne doticemo problematiku kvaliteta izrade istih, jer to uglavnom i nije bila problematika do skora. Mislim, nema tu nikakvih tajni, svaki majstor moze da ti rastavi instrument (mada i pre toga vidi kako je konstruisan) i da ti naglaba danima racio iza svake odluke konstruktora. na zalost, danas je sve vise odluka finansijske prirode, ali i nekada su ljudi gledali da naprave posten uredjaj sto jeftinije.

Meni u glavi barem je slicna paralela ove problematike i ojacavaleca. Ja odgovorno tvrdih da su Mesa Boogie pojacala (mada su ga sad razvodnjili sa milion modela) onih par modela do 21. veka, opasno versatilna. Od suludog riljanja do Sheile Chandre mos da izvuces sta ti treba, sta god da turis u iMput.

Da li je kvalitet nekog arbitrarnog zvuka (koji si podesio da zvuci kao Fender Dual Showman iz '69, lupam, a radi ga Boogie samo tako) identican tom Fender Dual Showmenu iz '69, a ima ga Radule sa 3. sprata, prva vrata levo od lifta)? Nije. Nije im to ni cilj; da parafraziram Trzalicu, "nothing sounds like original simply because it is not original". Ali ovi iz Boogieja su kontali "daj da napravimo nesto sto ce da pokriva takav fazon zvuka, od Fender Twwed cistaka, preko Marshalla i Hiwatta, Voxa moze biti, pa sve do ultramodernog, a to smo mi. Riljanje bato. I seli i napravili.

Verovatno ti i dalje 'nisam objasnio', ali vis da se trudim. :ziveli:

Nisam davno svirao ove modele o kojima naglabamo, pa mi ne padaju napamet nikakve zgode ili nezgode sa istim, a ako si ocekivao ono 1-1 komparaciju, tek to je ludilo, time se vise ne bavim, sem poslovno kad me plate oko softvera. To je corav pos'o. Rasmisljaj sire i u vecim potezima (kicice) mozda. Ja i ne umem da uporedim dve gitare, kad bolje razmislim. Citam ove vase postove i divim se, ima tu recenzija i analiza da ti stane dah. U mojim godinama, to nekako ide na fiiliing.

dweezil

Post by dweezil » 20 Jul 2012, 11:39

za ljude koji su ono prevashodno u nekim mjetal i hard rock pa aj da kazem humbucker vodama pojam clean tonea je najcesce ono samo gitara ustekana u pojacalo na cleanu i kao cak im se dopada da stave i chorus il sta ja znam. Humbucker cesto na cleanu zna da zvuci prekompresovano vec sam po sebi, cak i bez nekog compresora u vidu pjedale. I oni onda tako sviraju Nothing else maters il sta vec vole, mozda divlje jagode, nebitno... I onda cuju od nekoga ko se isto pali na to sta ljudi pisu na internetu da su Mesa Boogie najbolja pojacala na svetu i onda eto ako ikad uspeju da probaju neko i oni pocnu da se pale kako je to najbolje pojacalo na svetu, pri tom nemajuci u svom zivotnom tj. muzicarskom iskustvu priliku da ga uporede sa josh nekim ozbiljnim ampom koji su svirali. Znaci za gro ljudi je clean ton samo to, clean ton. E sad neko ko je u svom zivotu imao srece da proba nekog Tween reverba ili Vibroluxa, Super reverba ili recimo neko Pecino pojachalo, josh ako pri tom slusa i da kazem neku normalnu muziku koja je nastala na tim stvarima, on ce skapirati da je clean ton vise od jednostavo onoga sto je imao prilike da cuje na Roland Cubeu il pa eto i na nesretnoj Mesi. Josh ako to sve uradi na nekoj gitari sa single coile-ima a pozeljno je naravno Fender, onda mislim da je na dobrom putu da shvati ono o cemu se radi. Clean ton je ono citav spektar boja, karakter instrumenta, dinamika, eto i neki temperament gitare, mjaukanje i cvilenje, response pojacala i josh pregrst toga. Skapirace zasto na Bassmanu do j shljaka neck magnet na stratu, i zasto svi zavijaju tone pot na teletu kao ludi, shvatice koji strat ima taj quack u predzadnjoj poziciji a koji nema... Johny Marr je lepo rekao, ja ne jurim hi-fi sound, ja jurim rockerski sound. Normalno da nece niko da rilja na Jazzmasteru ili Jaguaru sem ako nije J mascis, al ono.... :bambi:

Post Reply