Zvučni test stratova od 100 do 1000 Eu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

eg303

Re: Zvučni test stratova od 100 do 1000 Eu

Post by eg303 » 11 Jan 2010, 10:42

Rocket, debelo si me razočarao. Kada si postavio ovaj snimak sa takvim pitanjem, očekivao sam epilog tipa: javite se Videnovom bratu od tetke, on ih pravi za 13200 dinara sa PDV, kad ono, ne bi me okrpilo ni auto da prodam... :(

henk

Post by henk » 11 Jan 2010, 17:09

Boogie Woogie wrote:
Rocket Roll wrote: - i šta može da se zaključi o toj gitari?
mislim da o toj gitari može da se zaključi ono što može da se zaključi o bilo kojoj gitari koja padne u prave ruke.
Pravi muzičar će da se ujede za lakat da progura svoju ideju, stil, energiju, u name it.

E.C. piše u svojoj autobiografiji kako je u jednom momentu kupio 6 stratova po ceni od handred baks ič.
Tri je poklonio, od preostale tri je napravio jedan koji mu je odgovarao i taj model je kasnije dostizao cenu koja je "van svake pameti" (završen citat).

Postoji dakle nekakav minimum kvaliteta ispod koga se ne može ići, to je svima jasno, ali ono što nije jasno svima, to je da je danas tehnika toliko uznapredovala da je i taj minimum sasvim o-kej i da treba zaista voditi računa samo o tome šta ti leži u ruci i šta ti se po dizajnu (zašto da ne?) dopada, a sve ostalo može i da se usvira i odsvira, ofarba, doradi, preradi, nadogradi isl.

A ljudi su danas toliko podlegli marketingu i kojekakvim kupoholičarskim fazonima, da se totalno gube u "vrednovanju" instrumenata i u tome potpuno zaborave na svoje neke ideje, talente isl. To sve kao može da čeka, ali birkanje, drveta, s'stejna, distorzija i ostalih gluposti..to ispade veća akcija od same svirke :shock:

Hoću reći,dok pravi muzičari oni sviraju, oni drugi, oni biraju.

Možda s vremena na vreme treba pogledati na kojim su gitarama počinjali likovi koji danas imaju svoje signature serije..čisto da se iz mozga iskopa davno zaboravljeni osećanje koji se zove - stid i da se vidi u koliko smo se to pogrešnom pravcu otisnuli.

Neka me birači ne shvate pogrešno, nemam ništa protiv tog hobija. Neki likovi ceo život provedu u menjaži gitara, probavanju efekata, pojačala..sve kobajagi u potrazi za "zvukom" a u stvari su samo naprženi tehnofili. Kod nekoga pale automobili, kod nekoga Hi-Fi zezalice, kod nekoga bušilice i ubodne testere..a kod nekoga gitare..efekti isl.

I sve je to ok..c'est la vie. (i to je, rekao bih, lepa strana života) samo..šta se desilo sa muzikom? sa harmonijom..? Kad će neko da smisli solažu koja se pamti decenijama? Pesmu koja ne izlazi iz glave? da li je za to neophodna..ebonovina, ili javor..? Ili nešto drugo..m?
ehej, Bugi Vugi, sjajno si ovo sročio. ;)

jbg, toliko je puno muzikanata, a toliko malo muzike...

DKoor

Post by DKoor » 08 Feb 2010, 02:17

henk wrote:
Boogie Woogie wrote:
Rocket Roll wrote: - i šta može da se zaključi o toj gitari?
mislim da o toj gitari može da se zaključi ono što može da se zaključi o bilo kojoj gitari koja padne u prave ruke.
Pravi muzičar će da se ujede za lakat da progura svoju ideju, stil, energiju, u name it.

E.C. piše u svojoj autobiografiji kako je u jednom momentu kupio 6 stratova po ceni od handred baks ič.
Tri je poklonio, od preostale tri je napravio jedan koji mu je odgovarao i taj model je kasnije dostizao cenu koja je "van svake pameti" (završen citat).

Postoji dakle nekakav minimum kvaliteta ispod koga se ne može ići, to je svima jasno, ali ono što nije jasno svima, to je da je danas tehnika toliko uznapredovala da je i taj minimum sasvim o-kej i da treba zaista voditi računa samo o tome šta ti leži u ruci i šta ti se po dizajnu (zašto da ne?) dopada, a sve ostalo može i da se usvira i odsvira, ofarba, doradi, preradi, nadogradi isl.

A ljudi su danas toliko podlegli marketingu i kojekakvim kupoholičarskim fazonima, da se totalno gube u "vrednovanju" instrumenata i u tome potpuno zaborave na svoje neke ideje, talente isl. To sve kao može da čeka, ali birkanje, drveta, s'stejna, distorzija i ostalih gluposti..to ispade veća akcija od same svirke :shock:

Hoću reći,dok pravi muzičari oni sviraju, oni drugi, oni biraju.

Možda s vremena na vreme treba pogledati na kojim su gitarama počinjali likovi koji danas imaju svoje signature serije..čisto da se iz mozga iskopa davno zaboravljeni osećanje koji se zove - stid i da se vidi u koliko smo se to pogrešnom pravcu otisnuli.

Neka me birači ne shvate pogrešno, nemam ništa protiv tog hobija. Neki likovi ceo život provedu u menjaži gitara, probavanju efekata, pojačala..sve kobajagi u potrazi za "zvukom" a u stvari su samo naprženi tehnofili. Kod nekoga pale automobili, kod nekoga Hi-Fi zezalice, kod nekoga bušilice i ubodne testere..a kod nekoga gitare..efekti isl.

I sve je to ok..c'est la vie. (i to je, rekao bih, lepa strana života) samo..šta se desilo sa muzikom? sa harmonijom..? Kad će neko da smisli solažu koja se pamti decenijama? Pesmu koja ne izlazi iz glave? da li je za to neophodna..ebonovina, ili javor..? Ili nešto drugo..m?
ehej, Bugi Vugi, sjajno si ovo sročio. ;)

jbg, toliko je puno muzikanata, a toliko malo muzike...
Pročitao sam malo ovaj topik i registrirao se samo da reagiram na ovaj post.

Strava koliko je ovo sve pogođeno, Boogie je "skinuo" komplet situaciju do maksimuma.

ps. pretpostavljam da si ti onaj Boogie sa www.glazbeni-forum.com. Pozdrav :cao:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 08 Feb 2010, 08:59

pozdrav DKoore, taj sam :)

Zahvaljujem.

sirkan

Post by sirkan » 13 Feb 2010, 02:29

Rocket Roll wrote:Gitara je, ipak, samo deo jednačine. Pojačalo je jednako bitno, ako ne i bitnije. Još bitnije: umeti "namestiti ton". Presudan momenat: znati usnimiti pojačalo i lepo obraditi usnimak.

A nije na odmet ni umeti zanimljivo svirati - onda ljudi ne slušaju toliko ton, koliko muziku. Kad čovek ume, i gitara od 150 evra ubodena u pojačalo od 200 evra zvuči zanimljivo...

...a kad je čovek neinventivni "distoržn skalaš", ni MusicMan od više hiljada evra kroz ultranabudžena pojačala ne može da zadrži pažnju.
Drago mi je da vam se svideo ovaj nepretenciozni video...ovo sam bukvalno snimio da bi ljudi culi da u opste ne moras da imas opremu od 10.000 evra da bi dobio solidan zvuk,eto u tom trenutku sam prodavao tu gitaru,pa sam pomislio da ce lakse otici ako neko cuje sta kupuje...u svakom slucaju zahvaljujem na paznji koju ste posvetili snimku :ziveli:

DKoor

Post by DKoor » 13 Feb 2010, 19:45

Malo moderniji blues, stvarno dobro zvuči 8) .

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 14 Feb 2010, 13:55

dobra "vožnja" sirkane ;)

sirkan

Post by sirkan » 14 Feb 2010, 14:09

Boogie Woogie wrote:dobra "vožnja" sirkane ;)
Tnx....ziveo! :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Feb 2010, 17:59

Jes, veoma lepo.

Post Reply