Koliko gitara treba prosječnom gitaristi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Trzalica

Re: Koliko gitara treba prosječnom gitaristi

Post by Trzalica » 18 Aug 2012, 00:30

Haralampije wrote: Samo cini mi se da sam bas nekoga ovde jednom pitao, i nikada mi nije odgovorio,pa da pitam i tebe a i bilo koga ovde na forumu,navedite mi jednog jedinog poznatog gitaristu kome je taj pristojni americki standard glavna gitara.....
Zar Gibson Les Paul STANDARD nije br.1 gitara Jimmy Page-a? I ko zna koliko drugih gitarista je koristilo i sviralo STANDARD Les Paul model Gibson gitare. Sigurno tada nisu tražili neke GIBSON LP "Custom" i "VOS" gitare, koje se danas štancuju pod parolom "vintage". :grummel_2: :roll:
Da je Fender imao u ponudi 1960. godine Standard Stratocastere umesto onih koji su nosili imena godišta proizvodnje, takodje bi bili prisutni u arsenalu svih muzičara od Hendrix-a do Blekmura.
Ja nikako da shvatim tu podelu na "VINTAGE" stratocaster?!?
Šta je VINTAGE???? Da li su tada Marvin, Hendrix, Klepton, .... znali za "VINTAGE" termin i time nabavljali VINTAGE Fender Stratocaster-e, ili?!? Ili je VINTAGE termin kasnije uveden kao i sve ostalo u megalomanskoj reklamnoj mašineriji zapada????
Tada su to bile najobičnije gitare koje niko nije hteo da kupi ni za 100 dolara i to je potvrdio i Klepton. :!:

Glupo je više i raspravljati o ovakvoj temi. ODJAVLJUJEM SE ... pozdrav svima!!!

nodi

Post by nodi » 18 Aug 2012, 00:37

On verovatno tripuje da je ovaj post bio u fazonu: ''Elvis has left the building!''.
:ma bravo:

Haralampije

Post by Haralampije » 18 Aug 2012, 00:43

Trzalica wrote:
Haralampije wrote: Samo cini mi se da sam bas nekoga ovde jednom pitao, i nikada mi nije odgovorio,pa da pitam i tebe a i bilo koga ovde na forumu,navedite mi jednog jedinog poznatog gitaristu kome je taj pristojni americki standard glavna gitara.....
Zar Gibson Les Paul STANDARD nije br.1 gitara Jimmy Page-a? I ko zna koliko drugih gitarista je koristilo i sviralo STANDARD Les Paul model Gibson gitare. Sigurno tada nisu tražili neke GIBSON LP "Custom" i "VOS" gitare, koje se danas štancuju pod parolom "vintage". :grummel_2: :roll:
Da je Fender imao u ponudi 1960. godine Standard Stratocastere umesto onih koji su nosili imena godišta proizvodnje, takodje bi bili prisutni u arsenalu svih muzičara od Hendrix-a do Blekmura.
Ja nikako da shvatim tu podelu na "VINTAGE" stratocaster?!?
Šta je VINTAGE???? Da li su tada Marvin, Hendrix, Klepton, .... znali za "VINTAGE" termin i time nabavljali VINTAGE Fender Stratocaster-e, ili?!? Ili je VINTAGE termin kasnije uveden kao i sve ostalo u megalomanskoj reklamnoj mašineriji zapada????
Tada su to bile najobičnije gitare koje niko nije hteo da kupi ni za 100 dolara i to je potvrdio i Klepton. :!:

Glupo je više i raspravljati o ovakvoj temi. ODJAVLJUJEM SE ... pozdrav svima!!!
Naravno da mu nije "standard" br. 1. a pored toga modifikovana do iznemoglosti,cak joj ni vrat nije kao na LP-u svojih vrsnjaka :D Neki nisu pomrli,i danas sviraju.Eto one koje je nabrojao Eeplpaj,niko od njih u arsenalu nema americkog standarda,a kamoli nekome da je glavna
Vintage nije termin,to su gitare tj modeli iz pedesetih i sezdesetih.....oni danas imaju svoja reizdanja.danas je 2012. godina,proslo je mnogo vremena od pedesetih sigurno su imali prilike a i imaju para da danas pazare gitaru,dakle,zasto onda niko od njih ne kupi americkog "STANDARDA" i ne izadje na stejdz i svira ga?
Dakle,gde su ta imena?Zasto sad bezis,evo ja te ne podjebavam,ni drugi nisu uspeli da nadju.Pitanje je prosto.

Trzalica

Post by Trzalica » 18 Aug 2012, 00:47

nodi wrote:On verovatno tripuje da je ovaj post bio u fazonu: ''Elvis has left the building!''.
:ma bravo:
Ovo bi trebao biti neki inteligentan odgovor pun činjenica, protkan argumentima na moje postove, bla, bla?!?
Ili je dete jednostavno ostalo bez TEKSTA?!?
Da, takvi uvek postave glupu sliku bez dodatnih komentara misleći da time ispisuju 1000 reči. :XD: .
Kada nema šta pametno da se kaže, umesto da se mudro ućuti i UČI, vi predstavljate sebe baš onakvima kakvi zapravo jeste!
Muzičari moji!!! :metal: :metal: :metal:

:XD: :ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Aug 2012, 00:55

Zasticene vrste su zasticene.

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 00:55

Misliš da si time ispisao 1000 reč-i?

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Aug 2012, 00:57

nebojsak wrote:Misliš da si time ispisao 1000 REC-i!!!!!!!!!
:1:

Trzalica

Post by Trzalica » 18 Aug 2012, 01:10

Haralampije wrote:
Naravno da mu nije "standard" br. 1. a pored toga modifikovana do iznemoglosti....
Da, da, poput Galagera, zamenio je jednu čiviju na glavi iz arsenala drugog proizvodjača i nakon trideset i kusur godina nakon tog "čina" fabrika će mu izaći u susret sa full "signature" modelom koji nosi istu tu karakteristiku. Ah da, i malo OLJUŠTENU farbu :XD:
I sada ja treba na to da se naprimim kao na nešto "vintage custom"???

Oko pitanja "zašto". Zato što nije u trendu. Moderno je imati stari model koji se teško nabavlja. Teži se kolekcionarskom primerku gitare. Nisi "in" sa običnim std. modelom. To su neki vrh. muzičari potvrdili kada nisu prihvatili nove gitare na turneji nzato što nisu delovale stare i ofucane. FENDER je i takvima izašao u susret, vrlo brzo im je podario "road worn" modele i svi su bili srećni. To je ujedno i ideja za pokretanje te linije Fender gitara. Toliko o tome.
Fanovi verovali da ovi imaju gitare koje su PODERALI od sviranja godinama, ovi takodje srećni što su sve prevarili ...

OOOOOOOOOOOOO PRORADIO ČOPORATIVNI DUHHHHHHHHHHH ... gde ste BRE, nama vas celo vreme?!?!?!?!? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :bow:

Trzalica

Post by Trzalica » 18 Aug 2012, 01:18

No comment, ha?!?
Hebg'a, .... :kokice: :kokice: :kokice:

ApplePie

Post by ApplePie » 18 Aug 2012, 01:23

Osnovno nepoznavanje tematike .. Galagher je svog strata bacio u kadu punu vode. Rekao je da je bio pijan a ja mislim da precutkuje konzumaciju narkotika :) Ujutru mu je bilo žao pa je utopljenika pokusao da ozivi i za divno cudo gitara je ostala oguljena ali upotrebljiva ... On tvrdi da je to gitara njegovog zivota i da ima ton koji do tada nije imala (moze mu se verovati jer je stvarno i koristi) .... civija je dosla kasnije ...

Dushan S

Post by Dushan S » 18 Aug 2012, 01:23

Aktivno koristim 6 gitara, a našao bih svrhu za još nekoliko, bez ikakvih problema. Pri tome nisam razmažen, nekad mi tačno fali da imam još jednu dve đitre sa određenim štimom i setup-om. U suštini zavisi od žanrova, kao i da li ima šarena interesovanja ili ima jedan koncept, samo jednu muziku kojom se bavi.

ApplePie

Post by ApplePie » 18 Aug 2012, 01:28

Nego da se vratim ja na temu .. kad vec piskaram ... Pre nekog vremena sam probao strata '62. :D da je moj to bi verovatno bila jedina gitara u mom zivotu. Posto nije kanim ih nakupiti ne vise od 28 .. toliko prostora ima i toliko žena odobrava :)

(fali mi jos 20) ;)

Haralampije

Post by Haralampije » 18 Aug 2012, 01:37

Trzalica wrote:
Haralampije wrote:
Naravno da mu nije "standard" br. 1. a pored toga modifikovana do iznemoglosti....
Da, da, poput Galagera, zamenio je jednu čiviju na glavi iz arsenala drugog proizvodjača i nakon trideset i kusur godina nakon tog "čina" fabrika će mu izaći u susret sa full "signature" modelom koji nosi istu tu karakteristiku. Ah da, i malo OLJUŠTENU farbu :XD:
I sada ja treba na to da se naprimim kao na nešto "vintage custom"???

Oko pitanja "zašto". Zato što nije u trendu. Moderno je imati stari model koji se teško nabavlja. Teži se kolekcionarskom primerku gitare. Nisi "in" sa običnim std. modelom. To su neki vrh. muzičari potvrdili kada nisu prihvatili nove gitare na turneji nzato što nisu delovale stare i ofucane. FENDER je i takvima izašao u susret, vrlo brzo im je podario "road worn" modele i svi su bili srećni. To je ujedno i ideja za pokretanje te linije Fender gitara. Toliko o tome.
Fanovi verovali da ovi imaju gitare koje su PODERALI od sviranja godinama, ovi takodje srećni što su sve prevarili ...

OOOOOOOOOOOOO PRORADIO ČOPORATIVNI DUHHHHHHHHHHH ... gde ste BRE, nama vas celo vreme?!?!?!?!? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :bow:
Drugaciji vrat,magneti promenjeni vise puta,push-pull potovi....razlika izmedju 1959 LP-a i danasnjeg Standarda je nebo i zemlja,od drveta,preko magneta do profila vrata i elektronike...upravo je "VOS" i reizdanje '59. najblize Pejdzovom LP-u,a ne standard.

Kako mislis nije u trendu?Kod nepoznatih da,to stoji,retko sta Custom Shop pravi,a da je ganc novo i sjajno,tu se slazem,upravo zato sto im musterije traze najvise da gitara izgleda "staro".A tu su sada i road worn-relic gitare za siromasne. :D .Ali poznati cak redje sviraju svoje kolekcionarske primerke.Eto Klepton ne svira fendera starudiju,Nofler takodje(na fender mislim....svira svoj signature model),vecina signature gitara nije "relicovana".
Sta fanovi uzimaju i sto misle da je nekoga briga sto ce pomisliti da im je gitara relikovana od decenija sviranja,a uzeli je novu u radnji,to je sad nebitno.Ionako publiku briga sta sviras.Mislim na poznate gitariste.Znaci tu je nebitno da li si in ili ne,jure ton.Zasto niko od njih onda nije zadovoljan tonom jednog "americkog standarda" ako je toliko dobra za sve i za svakoga?

mateuspoz

Post by mateuspoz » 18 Aug 2012, 02:19

Vintage modeli imaju takav prefiks zbog jasne odrednice da se oslanjaju na tradicionalne modele i koncepte...elem , tačno znaš šta te čeka na vintage gitari, radius, veličina pragova, output magneta, sistem kobilice i tremola...čivije...šta je tu loše...Za Stratove iz CBS ere kažu da su gitare na čiju proizvodnju velika korporacija nije obraćala dovoljnu pažnju..zaobiđi Hendixa, on je mogao sve...Za Gibson LP 59 kažu da je proizvedeno tek 1500 ili tu negde komada...Kao i u mnogo čemu (npr. francuska vina...) tako i kada su gitare u pitanju, Britanci su ti koji brendiraju, daju im na značaju, trasiraju ka širokim narodnim masama..uostalom, oni su bredirali i samog Hendrixa..
Trzalice,
mnogi avangardni gitaristi iz perioda sedamdesetih, ja pratio na vrema, kao mlađani gitarista početnik, svoje prve ekstravagantne i inovativne, progresivne nastupe pravili su na classic modelima, Holdsworth, Fripp, Adian Belew, The Edge...pre toga Clapton, Beck, Page, Green, K.Richards, Ry Cooder ( poslušaj Sticky Fingers od R.Stones...)...kod nas guru Vedran Božić...
Da li je poneko od njih, koji su se opredeli za nove firme i modele, vraćao magiju svojih početaka...tek po neki put.
Na kakvim instrumentima Sex Pistols i The Clash prangijaju najbolji rock and roll svoje generacije, Paul Weller...R.E.M...?
Nemoj samo da mi pominjes Toto, Bon Jovi i slične...to mene ne zanima...
Na kakvoj gitari svira John Schofield, Robben Ford, koja pojačala koriste?
Koliko su se violina, horna i oboa promenile od vremena Baha, Betovena i Paganinija? Kakvu je trubu svirao Miles Davis?
Da li je tranzistor uspešno zamenio lampu na gitarskom pojačalu?
Trzalice,
Kakav problem imaš?

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Aug 2012, 02:22

Trzalica ima Squier, ne zameri mu.

Post Reply