Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi
Zavisi koji štim i koji stil muzike verovatno
Zanimljivo je da se i dalje raspravlja o žicama koje su iz doba Hendrix-a i hipi komune, koristi li neko nešto modernije, naprednije?!? Tj. navodno "naprednije" i bolje?
Vidim danas se reklamiraju žice raznih proizvodjača obložene svim i svačim. Navodno duže traje njihova svežina, ne pucaju kao regularne, ne rdjaju, bla, bla, ... ima ih raznih.
Pored std. paketa tipa Elixir i sl. mene interesuju recimo EB žice tipa:

Vidim danas se reklamiraju žice raznih proizvodjača obložene svim i svačim. Navodno duže traje njihova svežina, ne pucaju kao regularne, ne rdjaju, bla, bla, ... ima ih raznih.

Es stim. Rock- bluzssmc wrote:Zavisi koji štim i koji stil muzike verovatno
Prevelika je to tenzija za ES, .013 su za stimove nize od C# ili tako nesto
Pa kakvi su utisci ?Trzalica wrote:Zanimljivo je da se i dalje raspravlja o žicama koje su iz doba Hendrix-a i hipi komune, koristi li neko nešto modernije, naprednije?!? Tj. navodno "naprednije" i bolje?
Pogrešno protumačio, ... napisao sam "navodno", "mene interesuje", ... što govori da sam i ja u potrazi za informacijama iz prve ruke, tj. iskustvima drugih muzičara.mateuspoz wrote:Trzalica wrote:Pa kakvi su utisci ?

Teško ih je kod nas nabaviti, naručiti ih iz inostranstva je neisplativo. Kao da se jure farmerke u periodu bratstva i jedinstva

Mada, razmišljam da probam ono malo što se kod nas može nabaviti tipa - Ernie Ball Coated, eventualno klasiku - Elixir. Sve ostalo nema kod nas u prodaji.
Primer je i kompanija Dean Markley čije žice izuzetno cenim, naročito one iz serije Blue Steel koje sam ranije dugo godina koristio. Vidim da se dosta reklamiraju Dean Markley žice iz serije "Helix", no nema ih nigde za nabaviti.

Meni bi iskreno baš legle žice koje duže traju, kako na akustičnoj tako i električnim gitarama. Da pak živim od toga, sviram par puta nedeljno, vežbam svaki dan, imam potrebe da ih menjam često, ne bi povlačilo pitanje ovih skupljih žica koje manje rdjaju i samim tim duže traju od regularnih, ali, u mom slučaju, gde gitara više hvata prašinu od uobičajenih stvari po stanu, ove "obložene", od približno 15€ za pakovanje, bile idealne.

- mislim_stvarno
ako vam znaci, ja sam jednom kupio te oblozene, za duzi zivotni vek, doduse ne eb, nego ghs

i meni se to ich nije svidelo. Jedina dobra fora je bila sto su motane zice u ovom pakovanju bile crne, inace, osecaj pod rukom mi je bio totalno los, nesto se ne secam da su duze trajale, a i ta crna boja se skidala tamo gde je drljano trzalicom.

i meni se to ich nije svidelo. Jedina dobra fora je bila sto su motane zice u ovom pakovanju bile crne, inace, osecaj pod rukom mi je bio totalno los, nesto se ne secam da su duze trajale, a i ta crna boja se skidala tamo gde je drljano trzalicom.
Pogrešno protumačio, ... napisao sam "navodno", "mene interesuje", ... što govori da sam i ja u potrazi za informacijama iz prve ruke, tj. iskustvima drugih muzičara.
Trzalice, ja mogu da ti opišem iz prve ruke, barem za neke, to sam već učinio u svom prvom textu, pročitaj...ali, ajde da dodam još nešto...
Moja iskustva sa žicama podjednako se odnosi i na iskustvo s kolegama gitaristima, naime postoje ruke, prsti, ljudi, koji imaju takav znoj da nakon njihove svirke nove žice možeš da baciš, a ima onih kojima se ruka ne znoji pa čak ne moraju ni da obrišu vrat i žice nakon druženja sa gitarom. Prosto, pitam se da li se prvima isplati da plaćaju skupe žice ili je to jedini uslov da im komplet malo potraje u solidnom zvuku.
Ja spadam u ove druge i nemam problema sa znojenjem ruke tako da mi žice ne rđaju dako brzo, tj. ne rđaju nikako ako ih redovno brišem i održavam. To ne znači da ne gube ton i štim i to je sad pianje i za ovu temu -Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.- dakle, za koje se opredeliti i po kom kriterijumu.
Ja volim žice koje traju malo duže, žice koje nisu skupe i koje pristojno sviraju. To mi omogućava da ih češće menjam i da imam na svojim gitarama uvek dobar štim.
U mojoj kolikciji imao sam i imam različite gitare, sa tremolom, bez tremola, sa pokretnim mostom, sa fixnim....i kada imam para i kada mi ništa nije skupo onda na svom Raduloviću sa Schaller Flydom stavljao sam skupe, coated varijantu, zato što krv propišaš dok menjaš komplet na gitari i naštimuješ...stavljao sam Elixir, nije mi se dopadao a i pucale su, Thomastik su po meni mnogo bolje, sada su Er.Ball...
Na dva svoja strata sa vintage tremolom stavljam uglavnom Daddario standardne, tu je bilo svačega, GHS Boomers, GHS nickel rockers, Ernie Ball Slinky, DR Blues...one prve su mi. nekako najbliže, npr, DR su prljale prste tri dana, više nego bilo koje od pomenutih...stavljao sam i John Pearse, Black Diamond, Wyres, Dean Markley nickel steel...Blue Steel mi je ostao u dobrom sećanju, sledeći komplet biće one...
Na svojoj Les Paul gitari bile su svakojake, trenutno su SIT ( nisu loše ), npr, Gibson Vintage Reissue nisu me dojmile, ali jesu BB King signature na mojoj Artcore Ibanez hollow body...
Moj telecaster je vrlo dobro primao GHS Boomers D.Gilmour signature dok sam imao klasišna tri burenceta kao sedla, sada, nakon promene sa brass sedlima sa kompenzacijom koristim Ernie Ball i Daddario, ali moj Tele čeka Thomastik Blues sliders, najbolje žice koje su bile na mom starom, dobrom i nikada prežaljenom Tele vintage 52nd..
Na svojoj Ovation Custom Elite najčeće su Martin Studio, ali ove su zvučale kao sinfonija:
http://www.elderly.com/accessories/name ... -AC111.htm
Koristin uglavnom 10tke za electric, 11 za acoustic...ali, da pomenem mlađim forumašima, najbolji tonovi sa akustara koji su usnimani i pamte se u istoriji rocka su zvuci sa vrlo tankih žica akustičnih gitara iz kraja šezdesetih i s početka 70s...
Eric Clapton je jednom prilikom izjavio da ne treba biti obestan i menjati žice nakon svake svirke, već da se komplet menja kada jedna od žica strada...naravno da to ne podrazumeva večne žice, ali redovno brisanje i korišćenje sredstava za održavanje žica čine da svaki dodir sa gitarom bude prijatan i ljubavan...
Trzalice, ne očekuj revolucionarne promene u tonu od bombasto najavljivanih novih modela...neke stvari koje su preživele više decenija testiranja u različitim stilovima, na svim mogućim gitarama...to traje i traje...i ne treba žaliti zbog toga...
Trzalice, ja mogu da ti opišem iz prve ruke, barem za neke, to sam već učinio u svom prvom textu, pročitaj...ali, ajde da dodam još nešto...
Moja iskustva sa žicama podjednako se odnosi i na iskustvo s kolegama gitaristima, naime postoje ruke, prsti, ljudi, koji imaju takav znoj da nakon njihove svirke nove žice možeš da baciš, a ima onih kojima se ruka ne znoji pa čak ne moraju ni da obrišu vrat i žice nakon druženja sa gitarom. Prosto, pitam se da li se prvima isplati da plaćaju skupe žice ili je to jedini uslov da im komplet malo potraje u solidnom zvuku.
Ja spadam u ove druge i nemam problema sa znojenjem ruke tako da mi žice ne rđaju dako brzo, tj. ne rđaju nikako ako ih redovno brišem i održavam. To ne znači da ne gube ton i štim i to je sad pianje i za ovu temu -Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.- dakle, za koje se opredeliti i po kom kriterijumu.
Ja volim žice koje traju malo duže, žice koje nisu skupe i koje pristojno sviraju. To mi omogućava da ih češće menjam i da imam na svojim gitarama uvek dobar štim.
U mojoj kolikciji imao sam i imam različite gitare, sa tremolom, bez tremola, sa pokretnim mostom, sa fixnim....i kada imam para i kada mi ništa nije skupo onda na svom Raduloviću sa Schaller Flydom stavljao sam skupe, coated varijantu, zato što krv propišaš dok menjaš komplet na gitari i naštimuješ...stavljao sam Elixir, nije mi se dopadao a i pucale su, Thomastik su po meni mnogo bolje, sada su Er.Ball...
Na dva svoja strata sa vintage tremolom stavljam uglavnom Daddario standardne, tu je bilo svačega, GHS Boomers, GHS nickel rockers, Ernie Ball Slinky, DR Blues...one prve su mi. nekako najbliže, npr, DR su prljale prste tri dana, više nego bilo koje od pomenutih...stavljao sam i John Pearse, Black Diamond, Wyres, Dean Markley nickel steel...Blue Steel mi je ostao u dobrom sećanju, sledeći komplet biće one...
Na svojoj Les Paul gitari bile su svakojake, trenutno su SIT ( nisu loše ), npr, Gibson Vintage Reissue nisu me dojmile, ali jesu BB King signature na mojoj Artcore Ibanez hollow body...
Moj telecaster je vrlo dobro primao GHS Boomers D.Gilmour signature dok sam imao klasišna tri burenceta kao sedla, sada, nakon promene sa brass sedlima sa kompenzacijom koristim Ernie Ball i Daddario, ali moj Tele čeka Thomastik Blues sliders, najbolje žice koje su bile na mom starom, dobrom i nikada prežaljenom Tele vintage 52nd..

Na svojoj Ovation Custom Elite najčeće su Martin Studio, ali ove su zvučale kao sinfonija:
http://www.elderly.com/accessories/name ... -AC111.htm

Koristin uglavnom 10tke za electric, 11 za acoustic...ali, da pomenem mlađim forumašima, najbolji tonovi sa akustara koji su usnimani i pamte se u istoriji rocka su zvuci sa vrlo tankih žica akustičnih gitara iz kraja šezdesetih i s početka 70s...
Eric Clapton je jednom prilikom izjavio da ne treba biti obestan i menjati žice nakon svake svirke, već da se komplet menja kada jedna od žica strada...naravno da to ne podrazumeva večne žice, ali redovno brisanje i korišćenje sredstava za održavanje žica čine da svaki dodir sa gitarom bude prijatan i ljubavan...

Trzalice, ne očekuj revolucionarne promene u tonu od bombasto najavljivanih novih modela...neke stvari koje su preživele više decenija testiranja u različitim stilovima, na svim mogućim gitarama...to traje i traje...i ne treba žaliti zbog toga...

- Dersu Uzala
Ne mogu licno da verujem da ova tema i dalje ima tematiku.
To je kao da si rekao: 'zene za sex, svih mogucih varijanti (rasa, visina, boja ociju, kose, seksualnog apetita ovo ono) - razmena misljenja i predlozi. Ono sto odgovara meni ne odgovara tebi, i ne mozemo niti treba da uporedjujemo. Ti guslaj svoju (gitaru), ja cu svoju (gitaru).
Ne mislim da kritikujem, nego alarmiram da mi je pitanje nedokucivo, takoreci suludo.
P.S. A obaska ti bofl momenti o kojima citam(o) 3 godine. Te Mejd in Cajna, Nort Poul, Peru, Jupiter, Betelgeuse. Prevara je prevara, ali ko koga bre tu vara. Tu covek moze dobro da se op-ari ako dohaka izvornoj fabrici koja to stancuje uz zvuk milion baka mesecno, sto kazu Apaci.
Dokon sam covek ovog momenta, pa sam mio saslusati svaki rezon. Meni su sve te zice prevara. Licno. Misim d aoni mogu sve to bolje, samo se guglaju za pare.
Epluju se.
Kurvaju.
To je kao da si rekao: 'zene za sex, svih mogucih varijanti (rasa, visina, boja ociju, kose, seksualnog apetita ovo ono) - razmena misljenja i predlozi. Ono sto odgovara meni ne odgovara tebi, i ne mozemo niti treba da uporedjujemo. Ti guslaj svoju (gitaru), ja cu svoju (gitaru).
Ne mislim da kritikujem, nego alarmiram da mi je pitanje nedokucivo, takoreci suludo.

P.S. A obaska ti bofl momenti o kojima citam(o) 3 godine. Te Mejd in Cajna, Nort Poul, Peru, Jupiter, Betelgeuse. Prevara je prevara, ali ko koga bre tu vara. Tu covek moze dobro da se op-ari ako dohaka izvornoj fabrici koja to stancuje uz zvuk milion baka mesecno, sto kazu Apaci.
Dokon sam covek ovog momenta, pa sam mio saslusati svaki rezon. Meni su sve te zice prevara. Licno. Misim d aoni mogu sve to bolje, samo se guglaju za pare.
Epluju se.
Kurvaju.
Hvala na podrobnom objašnjenju. Nije meni bitan neki poseban TON koji će navodno izvući ove skuplje žice, već samo njihovo trajanje. Tj. manje da pucaju, duže da im traje "svežina" tona, jer ne sviram svaki dan. NAROČITO ovo važi za akustičnu gde se uvek namotaju treće žice degradiraju. Ako su tebi i Elixir pucale kao neke regularne, onda stvarno ...mateuspoz wrote: Trzalice, ne očekuj revolucionarne promene u tonu od bombasto najavljivanih novih modela...neke stvari koje su preživele više decenija testiranja u različitim stilovima, na svim mogućim gitarama...to traje i traje...i ne treba žaliti zbog toga...

@Dersu, marketing i reklama su čudo današnje demokratije i modernog društva. Dovoljno da na TV-u ili novinama novinar napiše "tehnologije budućnosti" i milion somova će čekati u redu bez ikakave spoznaje šta zapravo dobijaju od toga. No, iPhone i Apple nisu tema ovog foruma, HVALA BOGU.
Probaću ove "obložene" iz čiste radoznalosti i ako ne doživim ništa posebno, vraćam se na stari dobri Hendrix period (klasične EB komplete za 5-6€ ), ili pak oprobani Blue Steel i baš me briga za "nove tehnologije"!
- Dersu Uzala
Trzalica wrote:Hvala na podrobnom objašnjenju. Nije meni bitan neki poseban TON koji će navodno izvući ove skuplje žice, već samo njihovo trajanje. Tj. manje da pucaju, duže da im traje "svežina" tona, jer ne sviram svaki dan. NAROČITO ovo važi za akustičnu gde se uvek namotaju treće žice degradiraju. Ako su tebi i Elixir pucale kao neke regularne, onda stvarno ...mateuspoz wrote: Trzalice, ne očekuj revolucionarne promene u tonu od bombasto najavljivanih novih modela...neke stvari koje su preživele više decenija testiranja u različitim stilovima, na svim mogućim gitarama...to traje i traje...i ne treba žaliti zbog toga...![]()
@Dersu, marketing i reklama su čudo današnje demokratije i modernog društva. Dovoljno da na TV-u ili novinama novinar napiše "tehnologije budućnosti" i milion somova će čekati u redu bez ikakave spoznaje šta zapravo dobijaju od toga. No, iPhone i Apple nisu tema ovog foruma, HVALA BOGU.
Probaću ove "obložene" iz čiste radoznalosti i ako ne doživim ništa posebno, vraćam se na stari dobri Hendrix period (klasične EB komplete za 5-6€ ), ili pak oprobani Blue Steel i baš me briga za "nove tehnologije"!

Ćuo sam da ljudi produzuju vek trajanja žicama tako sto ih kuvaju u bikarbon sodi

Jel istina il jos jedna laž u nizu xD ?

Jel istina il jos jedna laž u nizu xD ?
-
Nije problem ocistiti zice, problem je zamor materijala™.
Ne produzavaju im tako vek!!!!,posto vek trajanja zica zavisi od vise faktora,od samog kvalteta izrade zica,preko tipa gitare,debljine samih zica,nacina i frekvencije sviranja,itd....Otkuvavanje zica u sodi-bikarboni ili nekom detergentu sluzi sa odmascivanje istih od prljasvstine,znoja,prasine,rdje, komada koze koje se tokom vremena skupljaju na zicama!!!!E da da jos napomenem kada se otkuvaju mnogo bolje zvuce imaju nekaqko bolji ton,a to je zbog toga sto se sa njih spere nagomilana prljavstina pa mogfu nekako da disu....,probaj i sam pa se uveri,ali vek trajanja se ne produzava to je sigurno 100%....
Pozz.!!!Coca!!!
Pozz.!!!Coca!!!
Iskreno, sve vise sam ubedjen u to da tome nema lekaKill surf city wrote:Nije problem ocistiti zice, problem je zamor materijala™.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Probacu,oduvek sam želeo..nego mislio prvo da pitam,ak je neka glupost da ne razrnjam žice za dž.