Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Šta ste lepo od opreme probali ovih dana :-)
ne znam kako se to ponasa na stratovima, ali rob chapers je radio uporedni test les paul sa baked maple fingerboardom i rosewood fingerboardom, navodno gitare istih karakteristiika i magneta, isto pojacalo isto sve, jedan akord okinut, cula se razlika rosewood je bio dosta "tamniji"...
po meni maple ima mnooogo vishe bassa. uglavnom mi je to prva asocijacja na maple, mnogo bassa, i generalno compressovan strumming kvalitet.
ali nisu bile iste gitare. jedna je bila chambered (ta sa rosewoodom koliko se secam) a druga obichna.. a i on malo jede govna.. svirao sam les paul 60s tribute sa 2 p90 u zelji da ga kupim. doshao sam u mitros, krenuo da sviram i odmah sam osetio da neshto ne valja sa fingerboardom.. delovalo mi je kao neki najjeftiniji rosewood.. doshao sam kuci i onda sam saznao da je baked maple pa sam gledao rob chappersa, koji je rekao da "ne bi ni primetili razliku izmedju ta dva drveta". bilo mi je dosta neugodno da sviram na istom, mada mozda se nisam navikao.. jer ti boja njegova daje utisak da je rosewood, kad ono prc ipak je maple..luci wrote:ne znam kako se to ponasa na stratovima, ali rob chapers je radio uporedni test les paul sa baked maple fingerboardom i rosewood fingerboardom, navodno gitare istih karakteristiika i magneta, isto pojacalo isto sve, jedan akord okinut, cula se razlika rosewood je bio dosta "tamniji"...
iskren da budem ja ih vishe po svirljivosti delim. meni je rosewood svirljiviji jer sviram akustaru kad vezbam, i prva moja elektrichna (a i dosta njih posle te) je bila sa rw.. meni je to kuca, mada svidja mi se kako mi na nekim gitarama zvuchi maple pa se trudim njih da sviram shto vishe..
u principu meni rosewood daje tamniji ton sa manje tranzijenata i vishe niskih srednjih, dok mi maple daje veci odziv na tranzijente i izrazenije visoke frekvencije.. bass.. hmm.. ne znam, ne bih rekao..
ovo je chisto moj utisak steknut sviranjem gitara "na suvo" jer svaka ima razlichite magnete i ne znachi mi da ih uporedjujem preko pojachala. pa bass i ne mogu da chujem.
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Ja koristim ovo sredstvo za čišćenje maple vrata, tela gitare i žica već godinama i odlicno je. Da li zna neko ima li ga jos u našim prodavnicama?Gagi wrote:guv'nore hvala za MK strat info, a što se tiče mepla i rouzvoda baš sam razmišljao da svopujem vratove sa CV60 na fender i obratno pa da vidim šta će da se desi, neko moje iskustvo govori da je mepl (u narodu poznat kao i beli vrat
) možda lakši za održavanje tj. čišćenje, problem se javlja što posle par sati neprekidnog sviranja prsti počinju da se lepe za površinu između pragova naravno samo kad istu dodirnem, posle čišćenja i "podmazivanja" nekim sredstvom bude opet ok, sa rouzvudom nemam tih problema čini mi se,
ovo je to sredstvo, ne znam da li si koristio i kakvo ti je iskustvo
e sad što se razlike u zvuku tiče mogu da komentarišem svoj sud tek kad budem izvršio zamenu
Trebalo bi da ga ima u Mariću
http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?coni ... 2=40&l3=51
Kolege iz Bg možda imaju informaciju, i meni je pri kraju, iako piše da je za sve delove na gitari, najbolje čini mi se, deluje na rosewood pa na sve ostalo, hrani ga kako bi rekli laički i daje mu malo tamniji ten
za žice je pak previše voska ili štagod pa manje klizi,
naravno subjektivno skroz.
http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?coni ... 2=40&l3=51
Kolege iz Bg možda imaju informaciju, i meni je pri kraju, iako piše da je za sve delove na gitari, najbolje čini mi se, deluje na rosewood pa na sve ostalo, hrani ga kako bi rekli laički i daje mu malo tamniji ten

za žice je pak previše voska ili štagod pa manje klizi,
naravno subjektivno skroz.
jeste, ta sa rw je bila chambered.. to je verovatno uticalo, ali opet je pitanje koliko... mada po mom nekom poimanju, mislim da je to vise uticalo na zvuk nego drvo na fretboardu, ali ono... ne bi mi bio prvi put da gresim...HeatMan wrote:ali nisu bile iste gitare. jedna je bila chambered (ta sa rosewoodom koliko se secam) a druga obichna.. a i on malo jede govna.. svirao sam les paul 60s tribute sa 2 p90 u zelji da ga kupim. doshao sam u mitros, krenuo da sviram i odmah sam osetio da neshto ne valja sa fingerboardom.. delovalo mi je kao neki najjeftiniji rosewood.. doshao sam kuci i onda sam saznao da je baked maple pa sam gledao rob chappersa, koji je rekao da "ne bi ni primetili razliku izmedju ta dva drveta". bilo mi je dosta neugodno da sviram na istom, mada mozda se nisam navikao.. jer ti boja njegova daje utisak da je rosewood, kad ono prc ipak je maple..luci wrote:ne znam kako se to ponasa na stratovima, ali rob chapers je radio uporedni test les paul sa baked maple fingerboardom i rosewood fingerboardom, navodno gitare istih karakteristiika i magneta, isto pojacalo isto sve, jedan akord okinut, cula se razlika rosewood je bio dosta "tamniji"...
iskren da budem ja ih vishe po svirljivosti delim. meni je rosewood svirljiviji jer sviram akustaru kad vezbam, i prva moja elektrichna (a i dosta njih posle te) je bila sa rw.. meni je to kuca, mada svidja mi se kako mi na nekim gitarama zvuchi maple pa se trudim njih da sviram shto vishe..
u principu meni rosewood daje tamniji ton sa manje tranzijenata i vishe niskih srednjih, dok mi maple daje veci odziv na tranzijente i izrazenije visoke frekvencije.. bass.. hmm.. ne znam, ne bih rekao..
ovo je chisto moj utisak steknut sviranjem gitara "na suvo" jer svaka ima razlichite magnete i ne znachi mi da ih uporedjujem preko pojachala. pa bass i ne mogu da chujem.
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
@ Gagi
Hvala za info.
Hvala za info.

Probao sam juche uradak izvesnog Ratka Markovica, radi se o stratu sa telom iz dva dela oraha, maple vrat, fingerboard je rosewood. Chovek je pravio i sedla, tremolo, sve [navodno]. I magnete, navodno i plastichne delove magneta [bobina?]...
Ali eto, kuriozitet, strat sa telom od domaceg oraha. i zvuchi strashno...toplo. Mozhda je to i za ochekivati, jer je orah slichan mahagoniju ako se ne varam, sve u svemu gitara zvuchi izuzetno toplo, chak toliko da je na ivici da meni bar, ne zvuchi kao strat, iako jelte ima sve strat zvuke. Mozhda je i do magneta.
Izuzetno dobro prihvata distorziju, znate ono kada nekada stradzhin bridge magnet postane previshe kreshtav na distu, pa ovaj orah ga bash lepo zaobli.
Nisam poznavalac stradzha, ali eto, mogu reci da telo za strat od domaceg oraha nikako nije nesrecna kombinacija.
Ali eto, kuriozitet, strat sa telom od domaceg oraha. i zvuchi strashno...toplo. Mozhda je to i za ochekivati, jer je orah slichan mahagoniju ako se ne varam, sve u svemu gitara zvuchi izuzetno toplo, chak toliko da je na ivici da meni bar, ne zvuchi kao strat, iako jelte ima sve strat zvuke. Mozhda je i do magneta.
Izuzetno dobro prihvata distorziju, znate ono kada nekada stradzhin bridge magnet postane previshe kreshtav na distu, pa ovaj orah ga bash lepo zaobli.
Nisam poznavalac stradzha, ali eto, mogu reci da telo za strat od domaceg oraha nikako nije nesrecna kombinacija.
- Hotstepper
Mene zanima kako to izgleda, pošto je čovek sve sam uradio..Cortex wrote:Probao sam juche uradak izvesnog Ratka Markovica, radi se o stratu sa telom iz dva dela oraha, maple vrat, fingerboard je rosewood. Chovek je pravio i sedla, tremolo, sve [navodno]. I magnete, navodno i plastichne delove magneta [bobina?]...
Lepo od tebe što si ga uslikao, da pokažeš drugarima...

haha a trebao sam priznajem, e bash sam bilde
drugi put, ako ga bude
izgled ajako chudno. ali najveci fail je pickguard, ali to nisam smeo da kazhem

izgled ajako chudno. ali najveci fail je pickguard, ali to nisam smeo da kazhem

-
ahahahah vidi se shta je predrkan korisnik KP-a
Jeste to je ta.

Jeste to je ta.
-
Spijunce
Btw, nemam ni nalog tamo.

Btw, nemam ni nalog tamo.

lol
anyway super je gitara, zvuchi neverovatno otvoreno a zaobljeno, kazhe on ciljao je na stare Schectere takav neki ton. de znam, ne bih je uzeo sebi nisad tonalno, ali da zvuchi, zvuchi. u njegovim rukama, u mojim ne, razume se, nemam ja pojma sa sviranjem stradzha [a voleo bih ko chika Sayce, barem
]
anyway super je gitara, zvuchi neverovatno otvoreno a zaobljeno, kazhe on ciljao je na stare Schectere takav neki ton. de znam, ne bih je uzeo sebi nisad tonalno, ali da zvuchi, zvuchi. u njegovim rukama, u mojim ne, razume se, nemam ja pojma sa sviranjem stradzha [a voleo bih ko chika Sayce, barem

- Hotstepper
Minimuuum!Cortex wrote: [a voleo bih ko chika Sayce, barem]