Ovo me bas nasmejalo...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Ovo me bas nasmejalo...

Post by Doolio » 24 Nov 2011, 01:42

rockozaurus wrote:Sta ti je psihologija mase!!!Dovoljno je da se jedan izdvoji i svi skacu na njega i mnogo vole da ga sutiraju dok je na zemlji!!!Ne mogu da verujem!Jel ovo muzicki forum ili sta!?Jel ima pravo svako na misljenje!?Zar ovde ne bi trebalo da caruje tolerancija!?Jesu li svi podjednako pametni i edukovani?Moderator,umesto da izbrise sve postove koji nemaju veze sa temom,banuje jednog!Pa barem petorica zasluzuju ban.Od druge stranice,ni jedan komentar nema veze sa tematikom,naravno da ce da vam zkljucavaju teme...A,da,u potpunosti se slazem sa Trzalicom,original je original.zato sto je original...sve drugo su pokusaji.A to sto se nekome svidja pokusaj vise od originala,pa to je stvar licnog ukusa,mogucnosti i htenja.I zelim svima da budu malo tolerantniji,zivot ce nam svima biti lepsi!Ajde sad,navalite,(obukao sam pancir kosulju)... :ziveli:
Омашио си поенту, ја се сто пута не слажем са дваес људи, па ме нико не банује и нико ме не прозива.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Nov 2011, 08:16

Priča o originalu i kopiji je potpuno besmislena kada su instrumenti u pitanju iz prostog razloga što ne smeju da se prave izuzeci. Ako je violina kakvu danas poznajemo dobila svoju formu negde krajem 16. veka, klasična gitara krajem 18. ili početkom 19. veka, western akustična krajem 19. veka... Onda bi ispalo da su svi ovi instrumenti koji se danas sviraju kerov đoka. Nemaš violinu s početka 17. veka? Pa brale ti sviraš kopiju! Eeeee, nemaš ti pojma šta je original! Samo ako bismo tu logiku primenjivali onda može i kod električne gitare da se priča o originalima i kopijama. Leo je izvorno bio "strujaš" a ne graditelj gitara, i dizajnirao je gitare koje su jeftine u proizvodnji i jednostavne za popravku. Što će reći, nisu nikakva mudrost za pravljenje, i to očigledno na bilo kom mestu može da se proizvodi, i svako dalje akanje te priče o orginalima i kopijama je toliko besmislena da nemam reči. O Gibsonu i da ne pričamo, pa njih bi graditelji violina onda trebalo da prozivaju, jer su ceo trip sa izdignutom kobilicom, arch topom i vratom koji je pod uglom u odnosu na telo upravo pokupili od graditelja violina. Ako slučajno u daljoj budućnosti opstanu u upotrebi gitare kakve danas poznajemo, i Fender i Gibson će biti imena poznata samo onima koji vole da bistre enciklopedije. Ostaće samo 2 glavna koncepta u sećanju - kratka skala i hambakeri, i duga skala i singlovi, i poneka varijacija na obe teme, jer će u međuvremenu toliko mnogo proizvođača da pravi gitare bazrane na ovim konceptima, da će običnom korisniku biti previše cimanja ako treba da misli još i o istorijatu koncepta. Ko voli da veruje da su daleko bolji majstori neki Horhe koji će do penzije samo da buši rupe za magnete, i neki Hoze koji će samo da prska nitro lak dok ga ne provale da nema papire, od nekog domaćeg ili bilo kog drugog graditelja gitara koji ne posmatra svoje proizvode kao tek jedan od komada sa fabričke trake - neka ga, neka veruje. Vera je slepa.

Ovde se ne radi o masi koja je rešila da udavi pojedinca, nego se radi o pojavi koja se periodično ponavlja - neko ko teško sabira 2 i 2 nastupa sa religioznim ubeđenjem da je u pravu, i voljan je da se svađa u nedogled sa svima. Tu nema argumenata, nego samo tvrdoglavo ponavljanje mantre, uz povremene agresivne ispade i vređanja. E onda su netolerantni oni koji neće više da trpe vređanja i bahato ponašanje. Ma nije nego...

Milanares

Post by Milanares » 24 Nov 2011, 08:27

E bravo, bas sam to sve hteo da napisem al' nikako da artikulisem.
Po ko zna koji put si objasnio. :ziveli:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 24 Nov 2011, 08:57

Joj, sad kad Trzalica ustane onako mamuran od sinoc najebali ste.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 24 Nov 2011, 09:35

Kristijan wrote:Priča o originalu i kopiji je potpuno besmislena kada su instrumenti u pitanju iz prostog razloga što ne smeju da se prave izuzeci. Ako je violina kakvu danas poznajemo dobila svoju formu negde krajem 16. veka, klasična gitara krajem 18. ili početkom 19. veka, western akustična krajem 19. veka... Onda bi ispalo da su svi ovi instrumenti koji se danas sviraju kerov đoka. Nemaš violinu s početka 17. veka? Pa brale ti sviraš kopiju! Eeeee, nemaš ti pojma šta je original! Samo ako bismo tu logiku primenjivali onda može i kod električne gitare da se priča o originalima i kopijama. Leo je izvorno bio "strujaš" a ne graditelj gitara, i dizajnirao je gitare koje su jeftine u proizvodnji i jednostavne za popravku. Što će reći, nisu nikakva mudrost za pravljenje, i to očigledno na bilo kom mestu može da se proizvodi, i svako dalje akanje te priče o orginalima i kopijama je toliko besmislena da nemam reči. O Gibsonu i da ne pričamo, pa njih bi graditelji violina onda trebalo da prozivaju, jer su ceo trip sa izdignutom kobilicom, arch topom i vratom koji je pod uglom u odnosu na telo upravo pokupili od graditelja violina. Ako slučajno u daljoj budućnosti opstanu u upotrebi gitare kakve danas poznajemo, i Fender i Gibson će biti imena poznata samo onima koji vole da bistre enciklopedije. Ostaće samo 2 glavna koncepta u sećanju - kratka skala i hambakeri, i duga skala i singlovi, i poneka varijacija na obe teme, jer će u međuvremenu toliko mnogo proizvođača da pravi gitare bazrane na ovim konceptima, da će običnom korisniku biti previše cimanja ako treba da misli još i o istorijatu koncepta. Ko voli da veruje da su daleko bolji majstori neki Horhe koji će do penzije samo da buši rupe za magnete, i neki Hoze koji će samo da prska nitro lak dok ga ne provale da nema papire, od nekog domaćeg ili bilo kog drugog graditelja gitara koji ne posmatra svoje proizvode kao tek jedan od komada sa fabričke trake - neka ga, neka veruje. Vera je slepa.

Ovde se ne radi o masi koja je rešila da udavi pojedinca, nego se radi o pojavi koja se periodično ponavlja - neko ko teško sabira 2 i 2 nastupa sa religioznim ubeđenjem da je u pravu, i voljan je da se svađa u nedogled sa svima. Tu nema argumenata, nego samo tvrdoglavo ponavljanje mantre, uz povremene agresivne ispade i vređanja. E onda su netolerantni oni koji neće više da trpe vređanja i bahato ponašanje. Ma nije nego...

Ha,ha,ha...opet sam se nasmejao od srca,kad sam pomislio koliko "budala" ima na ovom Svetu,koje bi rado platile 3,5.15,50....200.000$ za jedno parce "propalog" koncepta!! :D

jagoda

Post by jagoda » 24 Nov 2011, 14:44

Ljudi , u cemu je fora ?
Kakva je to rasprava da li je bolja fabricka ili rucno pravljena gitara ?
Pa to je kao kad bi neko pitao da li je bolje da garderobu kupis u radnji ili da ti je neko sije ?
Jasno , i jedno i drugo moze da bude mnogo dobro, a moze da bude i mnogo lose.

Dozvolite da dodam i neka svoja razmisljanja:

Serijska (fabricka) gitara:

ZA:

- Cena. Fabrika ce uvek povoljnije da napravi gitaru slicnih karakteristika.
Majstor ce sve komponente da plati skuplje, a i njegov rad je skuplji od rada komjuterizovanih masina, ili rada fabrickih radnika.
- Ujednacenost (garantovanost ?) kvaliteta. Kad kupis brendiran instrument (uglavnom) se zna sta ces da dobijes.
- Kasnija prodaja. Instrument ima Ime i Prezime. Godinama ce da ima dobru cenu, a ako je stvarno dobra gitara i ako je neko cuva 30 god. ,
moze jos i da zaradi.

PROTIV:

-Gitara nikad nije 100% ono sto zelis i ono sto ti treba.
-Placa se brand. Ona "etiketica" od 3 cm se placa, i to sasvim solidno. Ko hoce da mu pise "FENDER" ili slicno , treba to i da plati.
Licno mislim da je to sasvim ok.

Majstorski ruci rad:

ZA:

- Majstor ce da ti napravi tacno ono sto zelis. To ce biti instrument iz tvojih snova. Znaci, 100% zeljena specifikacija.
- Kvalitet. Majstor radi polako i kvalitetno. Tokom procesa gradnje instrumenta, klijent moze da kontrolise sve sto ga interesuje i da
u saradnji sa majstorom unosi korekcije.

PROTIV:

-Cena. Dobra majstorska gitara mora biti skupa.
-Kasnija prodaja. Kome objasniti, ko je majstor, kakav je i kakva je gitara ? Tesko. U realnim uslovima takav instrument ne moze da
postigne realnu cenu, prodace sa budzasto, za delic svoje prave vrednosti. Ima izuzetaka , ali...
-Psihologija nasih ljudi. Mnogo je ludaka. Ne napadam nikoga, ali tesko se moze znati ko je dobar majstor. Ekonomska je kriza, mnogi ce pokusati da ustede , i kupac i majstor. Majstor koji se pokaze kao dobar, u jednom trenutku moze postati los (poceo da pije, kocka se, odlepio...) A i klijent
moze da se izmislja , da trazi ovo i ono... sve za male pare. Drugo, covek nekad misli da zeli nesto, a kad to dobije , onda shvati da Fender i Gibson znaju bolje. I sta sad ? Nezgodna prica.

Nadam se da sam napisao nesto pametno.
Licno sviram fabricke gitare, nemam dovoljno para za rucni rad.
Kad bih imao mnogo para, narucio bih Fender Custom Shop neki masterbuilt, pa bih izabrao da mi cika Jurij napravi nesto sto ja smislim , a on jos da usavrsi... Ali mislim da bi to kostalo minimum 6k.
A dobio bih kombinaciju fabricki pravljene i rucno radjene gitare.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 24 Nov 2011, 14:55

jagoda wrote: Kakva je to rasprava da li je bolja fabricka ili rucno pravljena gitara ?
o tome se nije ni vodila rasprava, koja je bolja zavisi od mnogo faktora...samo smo pokusavali osporiti tvrdnju da je original nedodirljiv i da niko ne moze da napravi gitaru kao sto je prave u Fenderovim i Gibsonovim fabrikama...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Nov 2011, 14:57

Sto se tice tvoje stavke o tome kako fabrika za manje pare pravi gitare
to je tacno u segmentu srednje i nize klase, recimo do 900-1000 eura. Sve preko ide na ime. Za 1500e kod fendera dobijes strata koji vredi 1000-1100. Kod majstora dobijes strata koji vredi tacno onoliko koliko si ga platio.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 24 Nov 2011, 15:14

Image

xspaceman

Post by xspaceman » 24 Nov 2011, 15:31

theTrooper wrote: Za 1500e kod fendera dobijes strata koji vredi 1000-1100. Kod majstora dobijes strata koji vredi tacno onoliko koliko si ga platio.
epic! :D

nebojsak

Post by nebojsak » 24 Nov 2011, 15:38

jagoda wrote: -Kasnija prodaja. Kome objasniti, ko je majstor, kakav je i kakva je gitara ? Tesko. U realnim uslovima takav instrument ne moze da
postigne realnu cenu, prodace sa budzasto, za delic svoje prave vrednosti. Ima izuzetaka , ali...
O, ne, opet ovo.

Khm, poenta pravljenja custom đitre i jeste u tome da se to radi kada ti se sve sklopi u glavi i kada definitivno skapiraš da mir i sreću nećeš naći ni sa jednim fabričkim modelom. Što je btw potpuno individualna stvar, nekom se to desi ranije, nekom kasnije, a nekom nikad. Takve gitare se ne prodaju, niti se eventualna kasnija prodaja razmatra u kalkulaciji. To što imaš masu ljudi koji čim napune 17 i prođu godinu sviranja krenu da tripuju da im treba custom stvar, to je nešto sasvim drugo.

A slažem se da postoji neka granica para gde se dobija savršen instrument, po tonu i svirljivosti. Sve preko su neki suvi kozmetički detalji i random drkalice.

Haralampije

Post by Haralampije » 24 Nov 2011, 16:20

Ma bolje da je original i da pise fender nego da je kvalitetnija gitara,koga briga za kvalitet! :XD:

fattwang

Post by fattwang » 24 Nov 2011, 17:49

jagoda wrote: - Majstor ce da ti napravi tacno ono sto zelis. To ce biti instrument iz tvojih snova. Znaci, 100% zeljena specifikacija.
Nije 100%. Problem je što ne znaš tačno šta želiš. Sledeće je da to ne uspeš da objasniš majstoru a pitanje je kako će on to što si mu rekao da razume. Mogućnost frustracije je veća nego kod kupovine fabričkog instrumenta. Pogotovo što su kandidati za instrument po meri skloni perfekciji i večito su nezadovoljni postignutim.

Haralampije

Post by Haralampije » 24 Nov 2011, 18:28

Taj sto ne zna sta zeli,sta koji djavo trazi kod majstora?
Hocu taj i taj hardver(potovi,prekidac,tremolo,civije,plocica,maske,srafovi,dzek,ona sranja za kais,vodjica za zice...) ----oko 300 evra
Hocu te i te magnete(naravno sigurno ne "skinute sa skvajera iz osamdesetih" ili sa "USA Standarda)----200-300 evra
Hocu to i to drvo,jednog iz dva ili 3 dela za telo,lepa za oko---koliko kosta zavisi od klase
Hocu rebrasti ili pticiji javor,tu i tu klasu-----koliko kosta zavisi od klase
Hocu da bude taj i taj finis tu boju
Taj profil vrata
Ta debljina vrata
Taj radius
Takvi pragovi
ruke-koliko majstor odredi.
Sad da li klijent zeli da pise fender na njoj to je njegov problem,a ne majstorova stvar.
Ostaje da platis,sviras i hvalis se na nekom od foruma. 8)

nemanja_cs

Post by nemanja_cs » 24 Nov 2011, 18:41

a gde je trzalica?

Post Reply