Fender ili Gibson
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Fender ili Gibson
bome ja bi voliA' jednog SG-a za bluzRokRokacinu! nema bolje gitare za hvy blagi dist...
A vidis ja kad probam strata (i uopste bilo sta sa single coil magnetima izuzev Telca) imam utisak kao da mi je neko uzeo pola tona...Nema srednjih, basova ima ali su suplji, visoki su tanki...It;s not my cup of tea...definitivno!eg303 wrote:Kada sam ga probao posle Lesa, (beše neki Vox AC30) kao da mi je neko povadio godinama nabijene tampone u ušima. Moje skromno mišljenje je da većina bogova rock-blues gitare (kojima ja ne bih mogao ni da budem potrčko za kafu) a koji su prešli sa Gibsona na Fender (Clapton, Beck, mislim da je i Blackmore u početku eksperimentisao sa 335, Page u studiju...) imalo slične spoznaje (koga ne mrzi neka nagoogla intervjue istih). Les Paul mi je uvek zvučao kao da je pojačalo u drugoj sobi, meni ta priča o mekanim, kremastim distorzijama je kao kada bih rekao da volim da su mi naočare musave... .
Stvar je u tome sto trazis od gitare i sta zapravo sviras...Les Paul i Strat su gotovo ko dva razlicita instrumenta...Svaki trazi svoju muziku...I tvrditi da je neki bolji samo zato sto tebi bolje odgovara...

NPR: Probaj na statu svirati AC/DC...Kako zvuci?

A nesto tipa Zak Wylde?

Everything's relative...
- johnny_b_good
Sa brdo pedala sve se moze 

Pozdrav. Verovatno je većina ljudi sa foruma čitala istorijate ove dve firme, pa ću samo nakratko da podsetim. Les Paul je praveći svoju solid body gitaru ustvari evoluirao već postojeću Gibsonovu acoustic/semiacoustic situaciju zamenivši hollow body - punim drvetom. Otuda oni estetski elementi koje sam naveo u prethodnom postu (binding, inlays...) a koji su potpuno nepotrebni na solid-body gitari (na ovoj gornjoj slici lepo se vidi i binding čak i na vratu LP-a) ali koji se puno odražavaju u ceni. Gibson je tada već imao pedesetogodišnju (!) tradiciju, dok je Leo Fender osnovao firmu posle rata, koja se prvih destak godina bavila samo proizvodnjom pojačala. To je upravo mesto na kome se ove dve kompanije potpuno razlikuju. Tradicija, ugled, iskustvo, naspram pionirskih početaka. Ujedno, to je bila i prednost Fendera jer je bez tog tereta tradicije krajnje otvorenog razuma pristupio konstrukciji Broadcastera (kasniji Telecaster) i Stratocastera. Zato Stratocaster ne žulja podlakticu (znam za čoveka koji je na svom Les Paulu oborio ivicu, i to dosta, na mestu gde se ruka oslanja na telo), vrat „odmara“ ruku (meni je komično da zamislim Hendrixa sa Les Paulom), volume pot je tačno tamo gde treba kao i pickup switch (pod desnom šakom, a pogledajte to na Lesu), šteker za kabl znatno manje smeta, ceo instrument je znatno lakši. Jednom rečju, Fender je nastupio sa revolucionarnim dizajnom koji je istovremeno bio i ergomomski i jeftiniji a to malo kome u bilo kojoj branši uspeva. Dodajmo na to i tremollo sistem koji je u velikoj meri osnova za današnje fine-tuning sisteme (Hendrixu, Gilmoreu i Blackmoreu je, i takav kakav je bio, završavao posao), lakšu svirljivost u višim pozicijama, jedinstven zvuk single coila, šta još poželeti? Leo Fender je time pokazao istinitost one njihove izreke „Less is more“ (manje je više), kupac bi platio znatno manje para za dosta više zadovoljstva... Gibson je definitivno potpuno drugačiji svet, ne sumnjam da je mnogima privlačniji i da imaju lepe razloge za to. Keep on playing...
Zar ne ide izreka: "Les Paul is more"?eg303 wrote:... istinitost one njihove izreke „Less is more“ (manje je više)

Btw. meni les paul ne zulja podlakticu

Ne slazem se sa vecinom ovog tvog posta, al me mrzi da te citiram.
Da vratimo pricu na pravi tok. Dakle nijedna firma nije bolja, niti je ijedna gitara od pomenutih firmi bolja/naprednija/kvalitetnija.... sve se svodi na licni osjecaj
ne ne ne... fender je bolji!cccira wrote: Da vratimo pricu na pravi tok. Dakle nijedna firma nije bolja, niti je ijedna gitara od pomenutih firmi bolja/naprednija/kvalitetnija.... sve se svodi na licni osjecaj
a vlado kalember je najbolji i on je jaci od repera i moze da odsvira ulazak u harem unazad...
zar se on ne zove vlado kalemberg?

Slazem se kolegaDuane wrote:ne ne ne... gibson je bolji!

kalember, kalemberg.. stagodcccira wrote:zar se on ne zove vlado kalemberg?![]()
Slazem se kolegaDuane wrote:ne ne ne... fender je bolji!

kolega slazem se u potpunosti!
Drago mi je smo nasli zajednicki jezikDuane wrote:kalember, kalemberg.. stagodcccira wrote:zar se on ne zove vlado kalemberg?![]()
Slazem se kolegaDuane wrote:ne ne ne... gibson je bolji!![]()
kolega slazem se u potpunosti!

grrrrrrrrr! you win this one

- Guitar_thrill
- MF veteran
aj vec ovde da pitam, kad je ova tema trenutno aktivna sto se tice fendera....
Da li znate gde jos osim Mitrosa mogu pogledati fender stratocastere, american standard seriju? Jer u mitrosu u Bg imaju ukupno 2-3 strata,a u NS-u jedan strat?!?! Pa me malo plasi, da ne nadjem ono sto mi treba (da gitare nemaju neku falinku)....znaci ima li jos nekih prodavnica u BG ili NS da imaju strata amera standarda?
Da li znate gde jos osim Mitrosa mogu pogledati fender stratocastere, american standard seriju? Jer u mitrosu u Bg imaju ukupno 2-3 strata,a u NS-u jedan strat?!?! Pa me malo plasi, da ne nadjem ono sto mi treba (da gitare nemaju neku falinku)....znaci ima li jos nekih prodavnica u BG ili NS da imaju strata amera standarda?
oce li se desiti to da ljudi prestanu da porede fendera i gibsona?!?Verovatno nece nikad,sve sto je neko malopre,nisam zapamtio ko,rekao u korist fendera,bolji dizajn,manje zulja itd,ne moze niko sa sigurnoscu da tvrdi...ko da poredis ko je jaci,grizli ili beli medved!?Au,al sam se sad iskenjao.
ali nema veze,poenta je,neko kao ja,ne voli tanak,kao presecen,bez nekog basa zvuk strata ili neke druge single coil gitare,dok se najezim kad cujem gibsona..
izgled fendera mi je nekako,obican,dok mi je dzipson bas cakan..
malo sam i ja neodlucan,iz razloga sto mi se telac jako svidja..

ali nema veze,poenta je,neko kao ja,ne voli tanak,kao presecen,bez nekog basa zvuk strata ili neke druge single coil gitare,dok se najezim kad cujem gibsona..

izgled fendera mi je nekako,obican,dok mi je dzipson bas cakan..

malo sam i ja neodlucan,iz razloga sto mi se telac jako svidja..

A ja se najezim kad neko kaze DŽibson umesto Gibson!bokicasa wrote:oce li se desiti to da ljudi prestanu da porede fendera i gibsona?!?Verovatno nece nikad,sve sto je neko malopre,nisam zapamtio ko,rekao u korist fendera,bolji dizajn,manje zulja itd,ne moze niko sa sigurnoscu da tvrdi...ko da poredis ko je jaci,grizli ili beli medved!?Au,al sam se sad iskenjao.
izgled fendera mi je nekako,obican,dok mi je dzipson bas cakan..![]()
malo sam i ja neodlucan,iz razloga sto mi se telac jako svidja..![]()

ЏиПсонFunkomat wrote:A ja se najezim kad neko kaze DŽibson umesto Gibson!bokicasa wrote:oce li se desiti to da ljudi prestanu da porede fendera i gibsona?!?Verovatno nece nikad,sve sto je neko malopre,nisam zapamtio ko,rekao u korist fendera,bolji dizajn,manje zulja itd,ne moze niko sa sigurnoscu da tvrdi...ko da poredis ko je jaci,grizli ili beli medved!?Au,al sam se sad iskenjao.
izgled fendera mi je nekako,obican,dok mi je dzipson bas cakan..![]()
malo sam i ja neodlucan,iz razloga sto mi se telac jako svidja..![]()

najgore je dzipsonka... neznas jel rec o obradi goblina ili neka zena romskog podrijetla