Ovde se, između ostalog, otvorilo pitanje težine gitare pa želim da prenesem svoje mišljenje i iskustvo sa telecaterima...Ubedljivo najlepši utisak stvara gitara od jasena, još lepše je ako je u pitanju močvarni, lagani jasen, takva prosto rasipa vibracije po trbuhu. I teže gitare su dobre, ali tonski gube middle a dodaju bas i treble više nego što je to gitari kao što je telecaster potrebno. Za handmade projekte teško je doći do kvalitetnog, suvog swamp ash komada, čini mi se da nema sigurnosti šta će vam iz Amerike poslati pošto se smatra da samo močvare sa američkog Juga imaju pravi Swamp Ash.
Svog prijatelja Iliju Pavlovića iz Smedereva zamolio sam da proba sa olakšanim domaćim jasenom koji bi u sebi imao nekoliko komora koje bi smanjile težinu, dodale drvenkaltsi middle ton a po izgledu sačuvao jasenove prelepe teksture za prozračne butterscotch blondie varijante. Podrazumeva se da centralni deo trupa nema šupljina sem nužnih za magnete. On uradio nekoliko tele i strat komada pa da vidimo šta će vreme da kaže...Naravno da je alder ( jova, da ne kažem breza) sasvim legitimna varijanta, kako samo fantastičnih komada ima, pristalica sam da je bolje od jove nego od teškog, domaćeg, kolskog jasena. Ovo se odnosi isključivo na tele modele od kojih se očekuje twang dostojan gitari koja se tako zove. Ako nema twanga, nema ni telecastera.
Druga bitna stvar za telecastere jeste bridge, ja sam pristalica teorije da nema telecaster tona bez mosta od 3 sedla ( mesingana obavezno, čelična eventualno za rosewood fingerboard) sa žicama koje prolaze kroz telo gitare nakačene na ferrules, 6 nitni sa zadnje strane gitare. Ko nije zadovoljan štimom lako rešava sa sedlima sa kompenzacijom ( oko 15 evra na sajtovima)
Treća bitna stvar jesu pragovi, znam da će neko reći da su mali, niski Fender vintage teški za svirku, slažem se, ali samo oni daruju ono što očekujemo od telecastera. Eventualno kompromis može se napraviti sa Dunlop 6105, to su i dalje tanki ali visoki pragovi, laki i precizni pod prstima. Smisao nižih i tanjih pragova jeste u tome da se ton skuplja sa samog drveta vrata...Preporučujem da birate telecastere sa 7,25 radijusom, eventualno do 9,5, sve ostalo skrnavi ideju, neispravno je, to nije telecaster. Da se ja pitam pristao bih na maple neck sa promenljivim radijusom od 7,25 do 9.5 ali promena da krene tek od 11. ili 12. praga. Znam da bi i ovo mnogi zamerili, moja dva omiljena telecatera nose 7,25, imaju niske, tanke pragove, mučim se po njima i ne pipam ništa.
Četvrto, treba proveriti da li bridge pickup ima copper base plate, dakle bakarnu platnu na postolju magneta, intervencija mala, na ovim stranicama već opisana, odite kod pedantnog bravara i od bakarnog lima od 2mm do 2,5mm napravite , uzemljite i zalepite vrelim voskom tako što ćete celu platnu potopiti u tečni vosak i odmah prisloniti na bazu magneta. Ne samo da se doda bas frekfencija, kažu oko 10 do 15 posto, već definiše tele twang koji upravo tražimo od telecastera, smisao telecastera i jeste u tome, u twangu bridge pickupa...
Za poslednji savet ostavio sam zamenu plastičnog nuta (češlja) nutom od goveđe kosti, nemojte samo vi da kuvate kost, ostavite komšiluk, na miru, smrdi opako..tako kažu naši majstori, ja ih poslušao, nisam nešto specijalno raspoložen za kuvanje....Naravno ovu najlakšu intervenciju uradite odmah, najmanje ulaganje a dobit čujna..mnoga skuplja ulaganja u gitaru i ne čujete...
Ako sam nešto ponovio nakon predhodnika, izvinjavam se, nov sam na forumu, nemam vremena sve da pročitam. Ako se neko ne slaže sa mojim preporukama neka se javi, ovo je samo jedan pogled na Telecaster gitaru, da ne pričam o svojim lutanjima, prepravkama, handmade projektima...jbg...Treba verovati rešenjima koja traju 60-tak godina.
posting.php?mode=reply&f=20&t=15695#