Zvučni test stratova od 100 do 1000 Eu
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Zvučni test stratova od 100 do 1000 Eu
možda nekome bude koristilo
Re: Zvučni test stratova od 100 do 1000 Eu
Boogie, imajući u vidu neke prethodne postove, ne znam da li je i iza ovog neko skriveno značenje
, ali meni na ovim klipovima sve zvuči onako kako treba da zvuči. Što vreme više odmiče to se kvalitet i uravnoteženost zvuka sve više popravlja - manje prskaju i sve više pevaju. Da, uz mali izuzetak, čini mi se, onog Baja Custom-a koji je baš pretrpan basom, da ne kažem muljav. 
Edit/Disklejmer: Pri tom ne mislim na karakter zvuka koji meni leži ili ne, već ono čisto narodski:"Da li ovaj Fender ide brže od ovog?" - "Da, ide."

Edit/Disklejmer: Pri tom ne mislim na karakter zvuka koji meni leži ili ne, već ono čisto narodski:"Da li ovaj Fender ide brže od ovog?" - "Da, ide."
Pa da, i nema neke razlike... U pravu si, Bugi, narocito je Squier Bullet nepravedno potcenjen...

guv'nor wrote:Boogie, imajući u vidu neke prethodne postove, ne znam da li je i iza ovog neko skriveno značenje, ali meni na ovim klipovima sve zvuči onako kako treba da zvuči. Što vreme više odmiče to se kvalitet i uravnoteženost zvuka sve više popravlja - manje prskaju i sve više pevaju. Da, uz mali izuzetak, čini mi se, onog Baja Custom-a koji je baš pretrpan basom, da ne kažem muljav.

Fender Deluxe Roadhouse mi zvuci najlepse. 

-
ja mislim da ima razlike u zvuku.
Zavisi naravno kome šta u zvuku treba, smeta isl, ali meni recimo onaj road worn malo previše zveči (ili beše highway...)
Mene više kod izbora brinu stvari kao što su udobnost, kvalitet delova, pragovi, glazura isl, te u tom smislu ne bih kupovao bulete isl (primetio sam da su dugmići klimavi, mada ne tvrdim da može da se naleti na parče koje je bolje urađeno - što opet podrazumeva mnogo probavanja raznih buleta).
Inače sam zvuk..pfft..ima muzičara koji su od mnogo skupljih gitara zahtevali da zvuče jeftinije, praskajuće, da zvone, da zveče isl..a da ne govorimo o procesorima i farbanju zvuka.
Nego tu postoji faktor očekivanja, pa za soma evra znaš da ne bi trebalo da bude greške u izradi (ili je bar manje verovatno) dok za one od 100 i 200 treba da otvoriš 4 očiju.
Ovo su inače klipovi iz jednog italijanskog članka gde je lik pokrenuo to 100 ili 1000 evra pitanje i naravno, razvila se kilometarska diskusija u kojoj i niko nema pojma i u kojoj svi sve znaju pa se, obrni okreni, sve svodi na lične afinitete.
Ovo sam postavio čisto jer je čovek uradio pravu stvar - odsvirao sve isto, sa istim pojačalom i setupom, pa je eto kao neka orijentaaciona pomoć za one koji nemaju vremena da smaraju prodavce, a mogu kolko tolko da se odrede prema zvuku koji čuju i tako evenutalno suze izbor.
Zavisi naravno kome šta u zvuku treba, smeta isl, ali meni recimo onaj road worn malo previše zveči (ili beše highway...)
Mene više kod izbora brinu stvari kao što su udobnost, kvalitet delova, pragovi, glazura isl, te u tom smislu ne bih kupovao bulete isl (primetio sam da su dugmići klimavi, mada ne tvrdim da može da se naleti na parče koje je bolje urađeno - što opet podrazumeva mnogo probavanja raznih buleta).
Inače sam zvuk..pfft..ima muzičara koji su od mnogo skupljih gitara zahtevali da zvuče jeftinije, praskajuće, da zvone, da zveče isl..a da ne govorimo o procesorima i farbanju zvuka.
Nego tu postoji faktor očekivanja, pa za soma evra znaš da ne bi trebalo da bude greške u izradi (ili je bar manje verovatno) dok za one od 100 i 200 treba da otvoriš 4 očiju.
Ovo su inače klipovi iz jednog italijanskog članka gde je lik pokrenuo to 100 ili 1000 evra pitanje i naravno, razvila se kilometarska diskusija u kojoj i niko nema pojma i u kojoj svi sve znaju pa se, obrni okreni, sve svodi na lične afinitete.
Ovo sam postavio čisto jer je čovek uradio pravu stvar - odsvirao sve isto, sa istim pojačalom i setupom, pa je eto kao neka orijentaaciona pomoć za one koji nemaju vremena da smaraju prodavce, a mogu kolko tolko da se odrede prema zvuku koji čuju i tako evenutalno suze izbor.
Mislim da je dobro što si postavio ovu prezentaciju. Zasigurno je da su sve ove gitare išle kroz neko dobro pojačalo pa su tako stvari malo jasnije. Iz ove (a i nekih ranijih priča) moje je mišljenje da se i sa jeftinom i "slabom" gitarom može napraviti zadovoljavajući ton ako se hoće i obrnuto. Kada su Lynyrd Skynyrd snimali svoju "himnu" Sweet Home Alabama, na raspolaganju su imali Stratocastera iz 1972 koji je po rečima Eda Kinga (koji je i svirao tu gitaru) bio loš komad sa lošim pick-upovima, ali, malo su "doterali" Marshalla pa pesma zvuči kako zvuči. Taj ton (lošeg Stratocastera sa slabim magnetima) danas služi mnogima kao standard da opišu kakav bi zvuk hteli od nekog instrumenta. Daklem, često stvar neće promeniti ni 100 ni 1000 eura već onaj ko zna šta hoće sa instrumentom koji ima u rukama...
P.S. This guitar is now displayed at the Rock and Roll Hall of Fame Museum in Cleveland (citat iz Wikipedije)
P.S. This guitar is now displayed at the Rock and Roll Hall of Fame Museum in Cleveland (citat iz Wikipedije)
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
eg303 wrote:Mislim da je dobro što si postavio ovu prezentaciju. Zasigurno je da su sve ove gitare išle kroz neko dobro pojačalo pa su tako stvari malo jasnije. Iz ove (a i nekih ranijih priča) moje je mišljenje da se i sa jeftinom i "slabom" gitarom može napraviti zadovoljavajući ton ako se hoće i obrnuto. Kada su Lynyrd Skynyrd snimali svoju "himnu" Sweet Home Alabama, na raspolaganju su imali Stratocastera iz 1972 koji je po rečima Eda Kinga (koji je i svirao tu gitaru) bio loš komad sa lošim pick-upovima, ali, malo su "doterali" Marshalla pa pesma zvuči kako zvuči. Taj ton (lošeg Stratocastera sa slabim magnetima) danas služi mnogima kao standard da opišu kakav bi zvuk hteli od nekog instrumenta. Daklem, često stvar neće promeniti ni 100 ni 1000 eura već onaj ko zna šta hoće sa instrumentom koji ima u rukama...

-
pojačalo je Victoria Double Deluxe
inače, ko zna italijanski evo cele priče
http://www.accordo.it/articles/2009/03/ ... -1000.html
pre neki dan gledam dokumentarac o istoriji r'n'r u UK, gde jedan lik iz grupe The Whio govori kako je bio frustriran zvukom, pa je žiletom isekao membranu zvučnika na pojačalu i tek tada dobio zvuk koji želi..
inače, ko zna italijanski evo cele priče
http://www.accordo.it/articles/2009/03/ ... -1000.html
pre neki dan gledam dokumentarac o istoriji r'n'r u UK, gde jedan lik iz grupe The Whio govori kako je bio frustriran zvukom, pa je žiletom isekao membranu zvučnika na pojačalu i tek tada dobio zvuk koji želi..
Misliš The WhoBoogie Woogie wrote:....grupe The Whio.i..

Koliko se sećam i Blackmore je vršio slične operacije na svojim zvučnim kabinetima u "In Rock" periodu. Cela priča se svela da većina rock muzičara želi zapravo iskvaren ton (distortion, fuzz...) a očigledno da do tog cilja se može doći na mnogo načina. Davno sam imao jednu DOD Chorus pedalu, retko sam je koristio za primarni efekat, više mi je služila kada je efekat "off" jer je tada "zaravnjivala" ton, takav mi je više odgovarao na jednom "handmade" pojačalu...Boogie Woogie wrote: pre neki dan gledam dokumentarac o istoriji r'n'r u UK, gde jedan lik iz grupe The Whio govori kako je bio frustriran zvukom, pa je žiletom isekao membranu zvučnika na pojačalu i tek tada dobio zvuk koji želi..
-
ma da, nego mi pobeže prs'..ssmc wrote:Misliš The WhoBoogie Woogie wrote:....grupe The Whio.i..
E, sad sam odguglao, to Victoria Double Deluxe pojačalo je preko $2500, opisuju ga kao More “Fender” than Fender...
-
bilo bi dobro kad bi neko mogao da podeli ove zvučne testove "po pozicijama", (ja nisam baš vešt u tome)
jer dok on izmenja svih 5 pozicija na jednoj gitari, uvo se kanda malo zaglupi do sledeće gitare i prve pozicije na njoj, a ovako, kada bi imali samo prve udarne tonove (ili samo druge, samo treće itd) onda bi se još bolje uvidela eventualna razlika..a?
evo za prvi video, ovo su mesta gde počinje akord (u prvoj poziciji) na svakoj od gitara
0:26, 0:49, 1:12, 1:37, 1:59, 2:21, 2:43, 3:12, 3:36
jer dok on izmenja svih 5 pozicija na jednoj gitari, uvo se kanda malo zaglupi do sledeće gitare i prve pozicije na njoj, a ovako, kada bi imali samo prve udarne tonove (ili samo druge, samo treće itd) onda bi se još bolje uvidela eventualna razlika..a?
evo za prvi video, ovo su mesta gde počinje akord (u prvoj poziciji) na svakoj od gitara
0:26, 0:49, 1:12, 1:37, 1:59, 2:21, 2:43, 3:12, 3:36
-
evo i za treći video, tu se možda i najbolje čuju razlike
0:00 Squier Bullet
0:08 Squier Standard
0:18 Squier Classic vibe
0:26 Fender Standard
0:36 Fender Deluxe Road House
0:46 Fender Classic 60'
0:55 Fender Baja custom
1:04 Fender Road Worn
1:13 Fender Highway One (usa)
1:22 Fender American Standard (usa)
0:00 Squier Bullet
0:08 Squier Standard
0:18 Squier Classic vibe
0:26 Fender Standard
0:36 Fender Deluxe Road House
0:46 Fender Classic 60'
0:55 Fender Baja custom
1:04 Fender Road Worn
1:13 Fender Highway One (usa)
1:22 Fender American Standard (usa)
-
Ja ipak mislim da su to radila braca Davies,a ne Townshend.Boogie Woogie wrote:ma da, nego mi pobeže prs'..ssmc wrote:Misliš The WhoBoogie Woogie wrote:....grupe The Whio.i..