Gde okinuti zicu?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Gde okinuti zicu?
Pozdrav,
Zanima me koliko mesto okidanja zice utice na zvuk, pre svega kod elektricne gitare?
Konkretno sam primetio da kad sviram na distorziji, soloe i slicno, kad okidam po jednu zicu, bolji mi je zvuk blize kobilici, dok kad sviram clean i struming nekako je lepse (i lakse) iznad neck magneta, cak i iznad kraja vrata...
Koliko je ovo sto radim pravilno i imali uopste nekih pravila za ovo?
Zanima me koliko mesto okidanja zice utice na zvuk, pre svega kod elektricne gitare?
Konkretno sam primetio da kad sviram na distorziji, soloe i slicno, kad okidam po jednu zicu, bolji mi je zvuk blize kobilici, dok kad sviram clean i struming nekako je lepse (i lakse) iznad neck magneta, cak i iznad kraja vrata...
Koliko je ovo sto radim pravilno i imali uopste nekih pravila za ovo?
Ja mislim da nema pravila, okidash tamo gde tebi bolje zvuchi. Recimo, ako pogledash Morse-a, Johnson-a, chesto pri cleanu sviraju na vratu, da bi dobili nekako mekshi i malkice mutniji ton. Shto se tiche sviranja pod distorzijom, mislim da je bolje svirati blize kobilici, tj. blize brigde humbuckeru.
- Rocket Roll
...a dosta toga zavisi i od podešavanja pojačala...
Najopštije je: bliže glavi - više tona, bliže kobilici - više harmonika, ali svako ima svoj utisak i svoje reči da opiše tu razliku. Sviraj malo na jednom mestu, malo na drugom, pa ćeš sam zaključiti kako se menja "tembr" i kako to možeš da upotrebiš kao efekat.
Najopštije je: bliže glavi - više tona, bliže kobilici - više harmonika, ali svako ima svoj utisak i svoje reči da opiše tu razliku. Sviraj malo na jednom mestu, malo na drugom, pa ćeš sam zaključiti kako se menja "tembr" i kako to možeš da upotrebiš kao efekat.
-
- Chord-Master
- MF veteran
Re: Gde okinuti zicu?
Ja sam cuo jos jednu zanimljivu stvar u vezi ovog okidanja.Posebno vezano za bas gitaru,a sto da ne i za obicnu,a to je ako hoces da sviras brzo(npr.solazu) sviras blize kobilici gde su zice tvrdje, a ako sviras nesto sporije onda blize vratu gde su labavije... 

To je Pastorius rekao u svojoj video skoli.
pa koliko ja razumem skolski je sto blize svirati kobili, jer su tu mnogo slabije oscilacije zice, sto omogucava neku bolju kontrolu... mislim logicno da je lakse cukati nesto sto se ne pomera nego nesto sto se stalno pomera xD
- Guitar_thrill
- MF veteran
ja sviram oko neck magneta, ranije sam svirao toliku blizu vratu,da mi se desavalo da mi trzalica udara u pragove,pa sam se malo vratio "nazad"
ali jako mi se svidja zvuk tu.....mada sam probao da sviram kod bridge-a i brze sam svirao ....sto je logicno iz prethodnih postova....

ma stoji to sve, sviras neki svoj trip, ja samo kazem sta je neka "osnovna" tehnika... skolska...
- Highway One
Slicno i kod mene ,Guitar_thrill wrote:ja sviram oko neck magneta, ranije sam svirao toliku blizu vratu,da mi se desavalo da mi trzalica udara u pragove,pa sam se malo vratio "nazad"ali jako mi se svidja zvuk tu.....mada sam probao da sviram kod bridge-a i brze sam svirao ....sto je logicno iz prethodnih postova....
Ja sam prvo svirao blizu bridge magneta , ali sam ukapirao da su zice mnogo tvrde , kad treba da se svira brzo ,

a onda sam uzeo 46 trzalice(dosta tanke) , pa sam presho izmedju middle i neck magneta ,

ne verujem u pravilo blize bridgeu , laksi harmonici , ja ih vvvvrrrrllloooo lako izvacim i ovde , ali to je uglavnom stvar navike

Kao sto rece duane , nije lako preci sa bridge na neck poziciju trzanja , jer treba mnooogoo dok se naviknesh , ali onda je sve isto tako mnogo lako

Manje vise okidam svuda - iznad nuta, iza bridgea, po pupovima a i izmedju njih 

Stari sreder.Z*Z*Z wrote:Manje vise okidam svuda - iznad nuta, iza bridgea, po pupovima a i izmedju njih