Totalni pochetnik kupuje gitaru...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
MarkoX

Totalni pochetnik kupuje gitaru...

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 01:23

Cao! Prochitao sam vrlo mnogo proshlih tema oko prve gitare, ali ipak mi treba vasha pomoc.
Ubedio sam jednog kolegu da se prosheta samnom do grada i da me posavetuje oko izbora gitare, necu odmah da kupujem i da se zalicem, sachkacu da nadjem ono shto mi odgovara. Gitaru planiram da platim oko 20k dinara i pojachalo 10k. Neshto sam malo svirao kod druga, ali sam totalni pochetnik i na primer bitan mi je izgled gitare jer mora da me povuche da je sviram. Planiram da sviram bluz i nash rok, posle ko zna shta, tako da bih rado uzeo neku HSS kombinaciju. Svidja mi se: Squier Affinity Strat HSS za 20k, savetovali su mi Pacificu, ali mi se ne svidja bash izgled, ali cu probati uskoro pa cu oceniti. Da li je to ok pochetnichka gitara?
Takodje sam svirao na Roland MicroCube-u i svidelo mi se pojachalo, posebno zato shto ima efekte na sebi. Da li ostala pojachala to isto imaju ugradjeno na sebi, ili je bolje uzeti pojachalo i procesor. Planiram da sviram kuci, nikakve mega svirke, tako mi ne treba suvishe jako pojachalo (zivim u stanu). Kada budem isprobavao gitaru, shta da namestim na pojachalu da bi mnogao najbolje da ocenim zvuk gitare?

MetalFunk

Re: Totalni pochetnik kupuje gitaru...

Post by MetalFunk » 06 Apr 2010, 01:35

yamaha pacifika, roland micro cube, to dvoje je odlican izbor. skvajer nije nesto posebno, neces biti ni zadovoljan.
a, sto ne bi fino kupio aukusticnu, jer inace tako svi pocinju?

ognjen93

Post by ognjen93 » 06 Apr 2010, 10:48

MetalFunk wrote:yamaha pacifika, roland micro cube, to dvoje je odlican izbor. skvajer nije nesto posebno, neces biti ni zadovoljan.
a, sto ne bi fino kupio aukusticnu, jer inace tako svi pocinju?
:1: :1: :1: :1:

Tenji

Post by Tenji » 06 Apr 2010, 10:55

Pacifika i Mikro Cube i bog da te vidi... :)
Ja mislim da ne treba da kupuje akusticnu, jer za 2-3 meseca ce mu se svirati elektricna, a nece imati para da kupi, pa ce polako gubiti volju za sviranjem, itd, itd...
Kupuj yamahu i cepaj! :ziveli:

MarkoX

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 10:55

Znash kako, savetovali su me o tome, i kod starog cimera sam svirao jedno mesec dana akustichnu (mislim da je bila yamaha), ali ipak me privlachi zvuk elektrichne i mislim da kada bih uzeo akustichnu, ne bih je batalio, ali ne bi me ni vukla da je sviram kao elektrichna. Roland se i meni svidja zbog efekata, ali celog zivota se lozim na strat izgled, a pacifica mi izgleda nekako, chudno. Siguran sam da ima super zvuk, ali da li je to za ovakvog bolida kao shto sam ja, i kome je vazan izgled. :D Shta fali skvajeru, a shto ima pacifica?
I stvarno mi je vazno ovo oko podeshavanja pojachala, kako da namestim da najbolje ocenim (prichali su mi da treba i sa clean, i sa distorzijom), ali nemam pojma kako da podesim...

Edit: Svirao sam skvajer kod druga, tako da je moguce da se lozim na nju zbog toga. Ali treba mi da znam ako je pacifica bolja zashto je bolja. Jel prichamo o 112V?

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Apr 2010, 11:12

here we go again..

vidi batice, Squier je (kolko tolko) pravi strat.
Pacifika je tek stratolika gitara.
Squier je by Fender, Pacifika je by Kung Fu.
stavi jednu pored druge Squier strata i bilo koju Yamahu i videćeš jasno šta je oko, a šta dupe.

(i ne bi da te ubeđujem ,ali ako počneš sa Squierom postaćeš gitarista, ako počneš sa Yamahom, postaćeš motorista, pa ti vidi)

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 06 Apr 2010, 11:15

Boogie Woogie wrote: (i ne bi da te ubeđujem ,ali ako počneš sa Squierom postaćeš gitarista, ako počneš sa Yamahom, postaćeš motorista, pa ti vidi)
:mrgreen: Hehe, ja imam Yamahu samo jos motor da nabavim!

ognjen93

Post by ognjen93 » 06 Apr 2010, 11:26

Boogie Woogie wrote:here we go again..

vidi batice, Squier je (kolko tolko) pravi strat.
Pacifika je tek stratolika gitara.
Squier je by Fender, Pacifika je by Kung Fu.
stavi jednu pored druge Squier strata i bilo koju Yamahu i videćeš jasno šta je oko, a šta dupe.

(i ne bi da te ubeđujem ,ali ako počneš sa Squierom postaćeš gitarista, ako počneš sa Yamahom, postaćeš motorista, pa ti vidi)
Bugi znas gde je Brankov most???? Nije visoka ograda.....

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Apr 2010, 11:29

visoka je, siđi odatle!

Tenji

Post by Tenji » 06 Apr 2010, 11:44

Svasta, covek nije rekao da mu treba strat, vec da mu treba gitara sa kojom ce poceti da svira. Zasto bi to morao da bude strat? Pacifika je odlicna gitara, ima lep zvuk, udobna je, svestrana, kvalitetna, jednom recju savrsena za poceti... Afinity squier nije. Sve i da je hteo bas strata, cisto sumnjam da bi mu neko preporucio ovog squiera. Ko hoce strata za male pare - standard squier, classic vibe, mim fender, blade, pa nadalje...

ognjen93

Post by ognjen93 » 06 Apr 2010, 11:44

Gledaj Squier nije bas pouzdana gitara pogotovo ako si pocetnik gledaj da zaobidjes ili povedes nekog iskusnijeg sa sobom, jer treba da 10 komada isprobas da ubodes onaj koji valja

Pacifica ovo 112 v je skoro svaka izradjena korektno, fin zvuk nista kolosalno ali korektno....
I da probaj jednu pored druge i stvarno ces videti ko kosi a ko vodu nosi, stim sto Squiera neces vise hteti ni na Dunav da poneses nije bas dobar za veslanje, mozda za Savu ko zna kada je nizi vodostaj.....

laza

Re: Totalni početnik kupuje gitaru...

Post by laza » 06 Apr 2010, 12:06

Ko pita, skita... Jer ovo je Srbija, zemlja u kojoj "ko zna ne govori, ko govori ne zna", a svako voli da bude savetodavac.

Elem, čovek je totalni početnik, ali badava: umesto da od ozbiljnih ljudi dobije preporuku za neku električnu gitaru opšte prakse bez obzira na njegove klinačke želje i uobraženja, pa nek ćuti i uči bez "ja bi ovo ja ne bi ono", -- jok, ništa od toga, nego je bolje jalovo tupiti o tome gde rastu stratokasteri. Eto, daj budali Internet pa sedi pa plači...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 06 Apr 2010, 12:35

Ahahahahhaa, dobro je, vracas se u formu. :lol:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 06 Apr 2010, 12:37

to da treba da probaš 10 Squiera da ubodeš jednog kako valja - uopšte nije tačno.
To su sve odlične gitare.
Mnogo bolje nego gitare sa kojima su svetske zvezde počinjale u svoje vreme, tako da - ne cepidlačite.
Niste tolki muzičari da vam fale takve nijanse, ako ste i njih uopšte u stanju da osetite.

Squiera preporučujem jer je: lepši, ima bolju obradu (to svaki stolar, a ne muzičar može da potvrdi).
Oni classic 50' vajbovi imaju takve vratove da se smrzneš. Lakirani, sjajnih pragova, svirljivi.. (a može i SX da se nađe sa sličnom pričom)

Kod Pacifike međutim, vrat izgleda suv kao da ga je glodao žižak, a zvuk prangijav, tanak, često imaju problem sa držanjem štima. Jednostavno, pacifika je loša gitara i kad god je vidim uvek mi proleti pitanje "da li je ovo maketa ili prava gitara? I ako je prava, zašto izgleda onda kao maketa..?

Moj drug ima pacifiku i svaki put kad hoće da je svira, otvori kofer, uključi pojačalo, a onda pogleda gitaru, vrati je u kofer, isključi pojačalo i zapali cigaru.

Ne kažem da treba sad Pacifiku sto posto izbegavati! To ne..
Dobre su to gitare, tu i tamo..ali, trebaš da imaš prste pod kojima će svaka gitara da propeva.
Inače, sa dobrim pojačalom..bogami..nema tog Squiera koji može da joj priđe.
Jes da je kinez ali, sada je to sve standardno dobro.
Kod Squiera već može da dođe do prezasićenja clean-om, a da ne govorimo o kotiranju vrata (što ćeš, ako budeš menjao debljinu žica, morati da radiš)
Pacifika je uspela da prevaziđe sve one poznate Squier probleme.

Imam druga što svira Squiera i..šta da ti kažem. Čovek jednostavno žali što nije uzeo neki Vintage..
Dakle, slobodno ti pre pazari Pacifiku nego Squiera, nećeš se pokajati. Mnogo..

MarkoX

Post by MarkoX » 06 Apr 2010, 13:05

Ok, poprilichno se pocheli da me ubedjujete za Pacificu, ali moram prvo sve to da probam da bih mogao da se odluchim. Verovatno to i nije tolika razlika u izgledu, posebno se nece primecivati dok je sviram, i bitno mi je da je dobar kvalitet izrade i da mi ne zadaje mnogo problema. Ali Pacifica ima jednu manu: cena. Sada sam nashao na nekom popustu za 23k, ali to za dve nedelje moze da se vrati na 27k i shta onda, to mi probija budzet za skoro 50%. Valjda nece da skochi dok se konachno ne odluchim. Ne bih classic 50' jer bih voleo da imam HSS. I kada mi preporuchujete imajte na umu da sam pochetnik i noob, tako da ne znam josh shta je dobro i shta vredi...

Post Reply