Fender - Meksikanac vs Amerikanac
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Chord-Master
- MF veteran
Fender - Meksikanac vs Amerikanac
Vec sam vidjao na ovom forumu da su se pominjale ove gitare, cak je bilo i nekog poredjenja, ali mene zanimaju konkretno sve razlike izmedju ovih gitara, kao i to da li je Meksikanac zaista toliko losiji od Amerikanca?
- Rocket Roll
Nije šija nego vrat.
Vidi, za dugačak odgovor ti treba ceo Fenderov forum, thread po thread. Za kratak odgovor:
Made in Mexico, Standard: telo od 3-5 komada drveta, tradicionalni trussrod (radi samo u jednom pravcu, protiv tenzije žica), tradicionalne čivije, cinkani tremolo-blok i vintage (6-screw), keramički magneti, telo izdubljeno S-S-H, deblji finiš na telu i na vratu.
Made in America, Standard: telo od 2-3 komada drveta, moderni trussrod (može i da otpušta vrat), modernije čivije (nižih nosača žice), moderniji string trees, metalni tremolo blok i moderni, 2-point tremolo, AlNiCo V magneti, telo izdubljeno H-S-H, tanak finiš i Micro-Tilt podešavanje vrata.
Koliko su to bitne razlike, zavisi od toga koliko je svirač, da kažemo, izbirljiv povodom svog tona (koliko je osetljiv na unapređeni kvalitet gorepomenutog). Usuđujem se reći da je potrebno biti vrlo dobar gitarista da bi se zaista čule i na publiku prenele razlike u tonu (pošto iz Ensenade zaista ne dolaze loši i inferiorni instrumenti). Ja svakako ne spadam među te. Možda vbraca spada?
Skuplji meksički i američki modeli se manje razlikuju među sobom, i poenta je više u jeftinijoj radnoj snazi u Meksiku nego u lošijoj izradi...
...ali će više detalja o tome svakako moći da nam da naš poslovično dobro obavešteni i nadasve elokventni i leporeki vbraca, tako da njemu prepuštam reč po tom pitanju
Vidi, za dugačak odgovor ti treba ceo Fenderov forum, thread po thread. Za kratak odgovor:
Made in Mexico, Standard: telo od 3-5 komada drveta, tradicionalni trussrod (radi samo u jednom pravcu, protiv tenzije žica), tradicionalne čivije, cinkani tremolo-blok i vintage (6-screw), keramički magneti, telo izdubljeno S-S-H, deblji finiš na telu i na vratu.
Made in America, Standard: telo od 2-3 komada drveta, moderni trussrod (može i da otpušta vrat), modernije čivije (nižih nosača žice), moderniji string trees, metalni tremolo blok i moderni, 2-point tremolo, AlNiCo V magneti, telo izdubljeno H-S-H, tanak finiš i Micro-Tilt podešavanje vrata.
Koliko su to bitne razlike, zavisi od toga koliko je svirač, da kažemo, izbirljiv povodom svog tona (koliko je osetljiv na unapređeni kvalitet gorepomenutog). Usuđujem se reći da je potrebno biti vrlo dobar gitarista da bi se zaista čule i na publiku prenele razlike u tonu (pošto iz Ensenade zaista ne dolaze loši i inferiorni instrumenti). Ja svakako ne spadam među te. Možda vbraca spada?
Skuplji meksički i američki modeli se manje razlikuju među sobom, i poenta je više u jeftinijoj radnoj snazi u Meksiku nego u lošijoj izradi...
...ali će više detalja o tome svakako moći da nam da naš poslovično dobro obavešteni i nadasve elokventni i leporeki vbraca, tako da njemu prepuštam reč po tom pitanju

- Chord-Master
- MF veteran
Zaboravio sam da pomenem da sam, konkretno, mislio na Stratocastera, ali svejedno vidim poentu.
Vizuelno nisam primetio neku veliku razliku, ali je ocigledno ima, jer ako mi se dobro cini, meksicki Fender Stratocaster (nov), moze da se nadje i po ceni od 500e! Strat amerikanac, koliko znam ne moze da se pazari bez 1000e u dzepu.
Pa reko' ako je tolika razlika u ceni, onda mora biti da je takodje ogromna razlika u kvalitetu, ali opet, pomislih, mozda se ipak malo preteruje.
Znaci vise zbog radne snage, a?
Sada vec imam jasniju predstavu.
Thanks Rocket!
Vizuelno nisam primetio neku veliku razliku, ali je ocigledno ima, jer ako mi se dobro cini, meksicki Fender Stratocaster (nov), moze da se nadje i po ceni od 500e! Strat amerikanac, koliko znam ne moze da se pazari bez 1000e u dzepu.
Pa reko' ako je tolika razlika u ceni, onda mora biti da je takodje ogromna razlika u kvalitetu, ali opet, pomislih, mozda se ipak malo preteruje.
Znaci vise zbog radne snage, a?
Sada vec imam jasniju predstavu.
Thanks Rocket!
- Rocket Roll
Nema na čemu, i drugi put.
Mnogo zavisi od toga koji Strat amerikanac i koji Strat meksikanac, znaš. American Standard može da se nađe, nov, za već 800 evra. Polovan - verovatno već oko 600. Nov Jimmie Vaughan (koji dolazi iz Meksika) košta oko 750 evra, i već dugo vremena predstavlja hit-kupovinu što se Fendera tiče (američki hardware i jako "slatki" magneti).Chord-Master wrote:Strat amerikanac, koliko znam ne moze da se pazari bez 1000e u dzepu.
Vidi ovako - u Koroni i u Ensenadi su iste mašine i iste proizvodne linije. Razlika je samo u tome da u Ensenadi rade "dobri" Meksikanci koji nisu pobegli iz Meksika, a u Koroni "loši" Meksikanci koji su pobegli u Kaliforniju u potrazi za boljim životom.Chord-Master wrote:Znaci vise zbog radne snage, a?
- Chord-Master
- MF veteran
Dakle, ako sam dobro razumeo - da li je meksikanac ili amerikanac, nije toliko bitno nekome ko ne svira kao Jimi Hendrix (naravno, razumem da to zavisi od modela).
Takodje si pomenuo da amerikanac ima moderniji tremolo i jos ponesto, ali razmisljam - sta je falilo prvim Stratocasterima, sa starijim tipom tremola? Fender je oduvek bio Fender i iz svega ovoga izvlacim zakljucak da je meksikanac daleko od lose gitare.
Izvini sto te udavih, ali jesam li shvatio kako treba?
Uzgred, svidja mi se ova podela - "dobri" i "losi" Meksikanci
Takodje si pomenuo da amerikanac ima moderniji tremolo i jos ponesto, ali razmisljam - sta je falilo prvim Stratocasterima, sa starijim tipom tremola? Fender je oduvek bio Fender i iz svega ovoga izvlacim zakljucak da je meksikanac daleko od lose gitare.
Izvini sto te udavih, ali jesam li shvatio kako treba?
Uzgred, svidja mi se ova podela - "dobri" i "losi" Meksikanci

- Rocket Roll
Noviji tip tremola je samo proširivanje ponude, nema veze sa "kvalitetom" tremola - "American" linija (ona koja se do pre godinu dana zvala "American Standard") predstavlja moderniju viziju standardnog Strata. Pored novog, two-point tremola, tu je i novi trussrod (koji pomera vrat, kako rekoh, i unazad i unapred), pa još trussrod izlaz na glavi gitare (više se ne mora, kao kod "vintage" tremola, skidati pickguard kada treba nameštati vrat), Micro-Tilt nameštanje ugla vrata (dobro, to nije baš novo, CBS je to ponudio krajem sedamdesetih), drugačiji (moderniji) string trees (i to dva na broju), pa čak i moderniji potenciometri (GreaseBucket kola ili Delta prekidač, zavisno od godine i od modela) i, naravno, unapred "bušeno" telo za H-S-H magnete (umesto tradicionalnog S-S-S "routinga" zbog kojeg je nemoguće ugraditi humbuckere bez "seckanja" tela) kao i "shieldovanje" svih unutrašnjih površina (bojom na bazi metala, kako bi se smanjio hum). Verovatno najbolji noviteti su:
1) smanjivanje string spacinga na 52 milimetra - stari Stratovi "pate" od E-žica (obe, i gornje i donje) koje su suviše blizu ivici grifplatne čim se pređe dvanaesti prag. Vrlo lako fretoutuješ, i ume da bude neverovatno nezgodno i nervirajuće!
2) povećanog radijusa i povećanih pragova. Strat sa vintage radijusom (malo prek osedam inča) je stvarno malo mnogo "okruglast", a još i ti tanušni pragovi... Ovaj novi radijus, 9,5", i medium-jumbo pragovi, to je stvarno odlično.
Neke od tih modifikacija su odlične (recimo string trees, trussrod, noviji modeli čivija, GreaseBucket i Delta sistem, pored novog radijusa i novih pragova), a neke su... eh... diskutabilne, da tako kažemo. Micro-Tilt, recimo - najbolje bi bilo odmah ga skinuti (inače se vrlo lako javlja "neck hump" na najvišim pragovima), ali čim ga skineš shvataš da su skinuli mnogo drveta sa "neck jointa", a to (možda) smanjuje sustain. Onda taj two-point tremolo: on prosto daje drugačiji zvuk, jer se drugačije prenosi vibracija žice na telo.
Ali ima još XYZ modela koji nude "sve po starom" - neki od njih su meksikanci (50's Strat, 60's Strat) a neki amerikanci (American Vintage serija, Custom Shop Time Machine serija), pa čovek može da bira... Čovek koji ima para, naravno.
I tako... Meksički Stratovi su gitare za nas "obične smrtnike". Čak i u Americi gitaristi uglavnom kupuju Meksikance kada treba svirati po kafanama za raju. Recimo Henry Garza iz "Los Lonely Boys" svira Meksikanca (60's Classic), a gitarista je onakvog jednog benda! I šta mu fali?
----------------------------------------------------------------------
->Los Lonely Boys: Biografija na Zvaničnom Sajtu<-

1) smanjivanje string spacinga na 52 milimetra - stari Stratovi "pate" od E-žica (obe, i gornje i donje) koje su suviše blizu ivici grifplatne čim se pređe dvanaesti prag. Vrlo lako fretoutuješ, i ume da bude neverovatno nezgodno i nervirajuće!
2) povećanog radijusa i povećanih pragova. Strat sa vintage radijusom (malo prek osedam inča) je stvarno malo mnogo "okruglast", a još i ti tanušni pragovi... Ovaj novi radijus, 9,5", i medium-jumbo pragovi, to je stvarno odlično.
Neke od tih modifikacija su odlične (recimo string trees, trussrod, noviji modeli čivija, GreaseBucket i Delta sistem, pored novog radijusa i novih pragova), a neke su... eh... diskutabilne, da tako kažemo. Micro-Tilt, recimo - najbolje bi bilo odmah ga skinuti (inače se vrlo lako javlja "neck hump" na najvišim pragovima), ali čim ga skineš shvataš da su skinuli mnogo drveta sa "neck jointa", a to (možda) smanjuje sustain. Onda taj two-point tremolo: on prosto daje drugačiji zvuk, jer se drugačije prenosi vibracija žice na telo.
Ali ima još XYZ modela koji nude "sve po starom" - neki od njih su meksikanci (50's Strat, 60's Strat) a neki amerikanci (American Vintage serija, Custom Shop Time Machine serija), pa čovek može da bira... Čovek koji ima para, naravno.
I tako... Meksički Stratovi su gitare za nas "obične smrtnike". Čak i u Americi gitaristi uglavnom kupuju Meksikance kada treba svirati po kafanama za raju. Recimo Henry Garza iz "Los Lonely Boys" svira Meksikanca (60's Classic), a gitarista je onakvog jednog benda! I šta mu fali?
->Los Lonely Boys: Biografija na Zvaničnom Sajtu<-

- Chord-Master
- MF veteran
Ajoj covece, kako iscrpan odgovor, sigurno svakog meseca kupujes novu tastaturu
Salu na stranu, zaista, zaista iscrpan odgovor, shvatam da ovo nije objasnjenje samo meni, vec ce mnogi naci dosta korisnih podataka, ali svejedno moram da ti zahvalim, ja ne bih imao zivaca da toliko stvari objasnjavam, posebno Chord-Masteru, tom dosadnom stvoru!
Once again, pokazao si da se zaista razumes u Fendere i neki (citaj: vbraca) bi mogli da vide sa koliko cvrstom osnovom se tvrdi da se nesto zna.
Samo me ovo "za nas obicne smrtnike" malo zbunjuje, zar ti ne sviras Buddy Guy signature american strata?

Salu na stranu, zaista, zaista iscrpan odgovor, shvatam da ovo nije objasnjenje samo meni, vec ce mnogi naci dosta korisnih podataka, ali svejedno moram da ti zahvalim, ja ne bih imao zivaca da toliko stvari objasnjavam, posebno Chord-Masteru, tom dosadnom stvoru!
Once again, pokazao si da se zaista razumes u Fendere i neki (citaj: vbraca) bi mogli da vide sa koliko cvrstom osnovom se tvrdi da se nesto zna.
Samo me ovo "za nas obicne smrtnike" malo zbunjuje, zar ti ne sviras Buddy Guy signature american strata?

- Rocket Roll
Nema na čemu, kako rekoh, i drugi put... Ne, ja sviram Buddy Guy Signature Strata Meksikanca. Ovo je Buddy Guy Amerikanac...Chord-Master wrote:...zar ti ne sviras Buddy Guy signature american strata?

...koji ima Bill Lawrence Lace Sensore, mid-boost kolo, Eric Clapton vrat, moderan trussrod, telo od jasena, vintage tremolo i tako dalje. I košta bednih 1300 evra, ili malo više. Sitnica.
A ovo je moj Buddy Guy (viva Mehico!), koji je "klon" Modela 54 (ne 50's Classic Strata, nego vrat i telo koji Ensenada stavlja na, recimo, Classic Player Strat, Powerhouse Strat, Deluxe i još par modela). V-profil vrata, vintage čivije, trussrod kao kod svakog drugog Meksikanca (vintage, ali sa "izlazom" na headstocku), telo od jove, itd - ali sa Mexican Standard tremolom i Mexican Standard magnetima. Na nečemu su morali da uštede kada su već rešili da stavljaju tufne na gitaru... Zato sam i mogao da ga kupim, spustili su mu cenu na samo oko 500 evra (ako se dobro sećam). Nov je oko 650, čini mi se.

- Highway One
Re: Fender - Meksikanac vs Amerikanac
Ja sve mislio da je rocketov stradza amer ,
(nov smajli pa reko da se iskoristi
)

Ja sam mislio Rocket da si ti saam radio te tufne nekako
Inache mi se tvoja gitara mnogo svidja, njen zvuk, tezhina, nekako sve odaje utisak pouzdanosti i potencije
Izvrsna gitara.

Izvrsna gitara.
- sirac-šunka
- vragolan
Jao Cortexshe, uvlakachu nijedan, kad se setim sta si jednom davno napisao:

Da, da prelistao sam svih 145 stranica teme samo da bih prodnasao ovoCortex wrote:1. Rocket, tvoja gitara je moje ochi i mozak dovodila do ludila svojim izgledom(ne kazhem da je ruzhna, naprotiv, ali znate ono kao kad vas neka optichka varka ye..be u mozak, e taj fazon)A zvuk........me je nervirao sve vreme.

Ti si car.
Zashto mi svi drugari ovo rade?
Istina. Ja sam to napisao. To je bilo nakon par snimaka koje sam pogledao sochinjenih digitalnom kamerom koja ni izbliza nije prenosila zvuk koji ova bebica daje. Sad kad sam se navikao na jam-ovima, izgled mi se zapravo bash i svidja
A zvuk....svirao sam je na clean i zvuchi carski. U vreme kada sam to napisao shto si kvoutovao, svirao sam i slushao iskljuchivo clean, stoga nije ni chudo shto mi se nije dopao zvuk preko te kamere + fuzz + ko zna shta.
But now I know better. Chak sam i po pitanju fuzz-eva dosta promenio mishljenje. Mnogo je to nekako zdraviji zvuk nego distorzije. Jbg, sa njima ne mozhesh da svirash akorde, tj. dvozvuke trozvuke, jer zvuk pobrljavi, ali za single tone deonice su super. Nismo naviknuti na njih, i to je to. Tek kad sam chuo to uzhivo u nekoj kontrolisanoj atmosferi shvatio sam koliko je zapravo super i zabavno.
Nabavicu sebi jedan sigurno. Naravno, pre toga imam gomilu drugih stvari da nabavim...
Dosta off-a. Mexicanac ili Amerikanac...zashto uopshte razmishljati o tome tako...kad cemo za par godina dobiti Duan signature model i onda cemo svi za njim da balimo.

But now I know better. Chak sam i po pitanju fuzz-eva dosta promenio mishljenje. Mnogo je to nekako zdraviji zvuk nego distorzije. Jbg, sa njima ne mozhesh da svirash akorde, tj. dvozvuke trozvuke, jer zvuk pobrljavi, ali za single tone deonice su super. Nismo naviknuti na njih, i to je to. Tek kad sam chuo to uzhivo u nekoj kontrolisanoj atmosferi shvatio sam koliko je zapravo super i zabavno.

Dosta off-a. Mexicanac ili Amerikanac...zashto uopshte razmishljati o tome tako...kad cemo za par godina dobiti Duan signature model i onda cemo svi za njim da balimo.
Chak sam i po pitanju fuzz-eva dosta promenio mishljenje. Mnogo je to nekako zdraviji zvuk nego distorzije.

Hm... voleo bih da mogu ovo da proverim (cujem), jedared...Koliko su to bitne razlike, zavisi od toga koliko je svirač, da kažemo, izbirljiv povodom svog tona (koliko je osetljiv na unapređeni kvalitet gorepomenutog). Usuđujem se reći da je potrebno biti vrlo dobar gitarista da bi se zaista čule i na publiku prenele razlike u tonu (pošto iz Ensenade zaista ne dolaze loši i inferiorni instrumenti).