Adaptiranje 7- žičanog kompleta na 6- žičanu gitaru

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Ackan

Adaptiranje 7- žičanog kompleta na 6- žičanu gitaru

Post by Ackan » 16 Apr 2010, 14:29

Ljudi!!! Svi prisutni gitaristi, koji ste u toku svojih gitarskih karijera eksperimentisali sa svojim gitarama, zanima me, da li je praktično izvodljivo da se komplet za sedmožičanu gitaru rasporedi, adaptira, prilagodi na šestožičanu gitaru bez odredjenih komplikacija, u štimu: H - E - A - F# - G - H, naravno bez one poslednje najtanje (e)? Poredak je isti kao u standardnom, italijanskom štimu, samo što bi ovde išlo iz (H).

E sada, pitanja koja me konkretno interesuju u vezi sa gore navedenom nedoumicom:

- Da li će možda postavljanje debljeg kompleta žica sa sedmožičane gitare na šestožičanu da se prilagodi žlebovima, tj. standardizovanim proredima na gornjoj kobilici, i da li postoji mogućnost da se kobilica tako ošteti?

- Da li bi taj poredak žica na šestožičanu gitaru oštetio funkcionalnost magneta, pošto su mi odredjeni prijatelji, takodje gitaristi, svojevremeno pričali da magneti sa 6 kalemova nisu predvidjeni za frekvenciju najdeblje (H) žice i da bi se tako oštetili, pa da li je to istina? Samo da napomenem da sam već spuštao štim u (H), tj. gore navedeni i gitara je funkcionisala i još uvek funkcioniše besprekorno, nakon nekoliko meseci aktivnog sviranja, mana je samo što su žice malo labavije za demf, pa iz tog razloga želim da postavim 7 - žičani komplet.

- Jedna od bitnijih stvari takodje, da li bi napon, zategnutost na vratu gitare, tih žica u (H) štimu, uticao na prevremeno krivljenje vrata gitare, pošto sam se i takvih priča naslušao?

- Koju debljinu žica mi preporučujete da koristim u 7- žičanoj varijanti?

- Kako bi se u ovom slučaju ponašao Bridge(donja kobilica) gitare, a kako Tremolo(Floyd Rose)?

To bi bilo sve za sada, HVALA u napred.

Mrav

Re: Adaptiranje 7- žičanog kompleta na 6- žičanu gitaru

Post by Mrav » 16 Apr 2010, 15:04

A zasto bi to radio umesto da kupis 6 zicani komplet debljih zica i stimovao kako ti odgovara?? :shock:

Tenzija zavisi od debljine zica i toga kakav stim pravis, u svakom slucaju bi verovatno morao da podesis minimanlno truss-rod za nove zice. Nisi napisao kakva je gitara u pitanju, tako da se ne zna jel ima fiksni most, floyd, tremolo?

Krivljenje vrata .... hmm veoma relativna svar, neka gitara ce normalno trpeti 12-ice u standarnom stimu, a na drugima ne bih to nikako pokusavao. (recimo les paul vs neki ibanez tankog vratica), ali u principu za krivljenje vrata tu je truss-rod koji treba da kontrira toj sili.

Zlebove ces mozda morati da prilagodis, a to je najbolje da ti uradi pravi majstor koji ima potrebne alate da uradi to kako treba (stote su u pitanju, bolje nemoj sam nesto da turpijas, mada sam ja i to za prvu pomoc radio :XD: )

Magnete ne mozes ostetiti bilo kakvim zicama (osim ako se ne dodiruju, pa izvedes neka fizicka ostecenja :D )

fiksni most se ponasa kao fiksni - ne mrda!

Flyd - se ponasa kao glavobolja :D kod te zamene sasvim sigurno dolazi do promene tenzije pa se moraju podesavati opruge, intonacija bla bla... sve u svemu ako si ranije sam podesavao floyd i nisi izabrao neke predebele zice, nije problem. Opet najbolje da ti neki majstor uradi setup i preporuci sta mozes.

Ackan

Post by Ackan » 16 Apr 2010, 15:16

U pitannju je Squier Telecaster sa fiksnim mostom.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 16 Apr 2010, 15:20

Moze u principu, ali poshto je Squier kad budesh stavio predebele zhice, postoji mala opasnost od nepovratnog krivljenja vrata...

nikolic025

Post by nikolic025 » 16 Apr 2010, 15:26

Prodaj Squier,kupi neku bariton gitaru ili sedmozicanu i gotovo.Na telecasteru,pogotovo squieru neces nikad dobiti to sto trazis...

Pozz

Melnar_89

Post by Melnar_89 » 16 Apr 2010, 16:22

Ackan wrote:Ljudi!!! Svi prisutni gitaristi, koji ste u toku svojih gitarskih karijera eksperimentisali sa svojim gitarama, zanima me, da li je praktično izvodljivo da se komplet za sedmožičanu gitaru rasporedi, adaptira, prilagodi na šestožičanu gitaru bez odredjenih komplikacija, u štimu: H - E - A - F# - G - H, naravno bez one poslednje najtanje (e)? Poredak je isti kao u standardnom, italijanskom štimu, samo što bi ovde išlo iz (H).

E sada, pitanja koja me konkretno interesuju u vezi sa gore navedenom nedoumicom:

- Da li će možda postavljanje debljeg kompleta žica sa sedmožičane gitare na šestožičanu da se prilagodi žlebovima, tj. standardizovanim proredima na gornjoj kobilici, i da li postoji mogućnost da se kobilica tako ošteti?

- Da li bi taj poredak žica na šestožičanu gitaru oštetio funkcionalnost magneta, pošto su mi odredjeni prijatelji, takodje gitaristi, svojevremeno pričali da magneti sa 6 kalemova nisu predvidjeni za frekvenciju najdeblje (H) žice i da bi se tako oštetili, pa da li je to istina? Samo da napomenem da sam već spuštao štim u (H), tj. gore navedeni i gitara je funkcionisala i još uvek funkcioniše besprekorno, nakon nekoliko meseci aktivnog sviranja, mana je samo što su žice malo labavije za demf, pa iz tog razloga želim da postavim 7 - žičani komplet.

- Jedna od bitnijih stvari takodje, da li bi napon, zategnutost na vratu gitare, tih žica u (H) štimu, uticao na prevremeno krivljenje vrata gitare, pošto sam se i takvih priča naslušao?

- Koju debljinu žica mi preporučujete da koristim u 7- žičanoj varijanti?

- Kako bi se u ovom slučaju ponašao Bridge(donja kobilica) gitare, a kako Tremolo(Floyd Rose)?

To bi bilo sve za sada, HVALA u napred.
OVo sto si ispisao je dusu dalo da razjebes gitaru .
Ili stekaj pare za 7 string ili predji na neki drugi set zica.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 16 Apr 2010, 16:27

Brate postovani... pitao si gomilu pitanja na koja odgovor mozes dati jedino sam sebi. Ne verujem da je mnogo ljudi ovo radilo, tako da ti jedino ostaje da sam probas i cak javis nama...

Nadam se da me kontas...
Ackan wrote:Ljudi!!! Svi prisutni gitaristi, koji ste u toku svojih gitarskih karijera eksperimentisali sa svojim gitarama, zanima me, da li je praktično izvodljivo da se komplet za sedmožičanu gitaru rasporedi, adaptira, prilagodi na šestožičanu gitaru bez odredjenih komplikacija, u štimu: H - E - A - F# - G - H, naravno bez one poslednje najtanje (e)? Poredak je isti kao u standardnom, italijanskom štimu, samo što bi ovde išlo iz (H).
mislim da moze tj. da nece biti vecih problema...
Ackan wrote:- Da li će možda postavljanje debljeg kompleta žica sa sedmožičane gitare na šestožičanu da se prilagodi žlebovima, tj. standardizovanim proredima na gornjoj kobilici, i da li postoji mogućnost da se kobilica tako ošteti?
Hmm u svakom slucaju, konjić (kako se zove gornja kobilica) ima mali luft tako da razlika od nekih 0.01mm nije problem, e ako jeste zica deblja... pa,.. onda ce ostetiti konjic... ili ces cak sam morati da ga prosiris...
Savet, ne bih se ja zezao u tom slucaju..

Ackan wrote:- Da li bi taj poredak žica na šestožičanu gitaru oštetio funkcionalnost magneta, pošto su mi odredjeni prijatelji, takodje gitaristi, svojevremeno pričali da magneti sa 6 kalemova nisu predvidjeni za frekvenciju najdeblje (H) žice i da bi se tako oštetili, pa da li je to istina? Samo da napomenem da sam već spuštao štim u (H), tj. gore navedeni i gitara je funkcionisala i još uvek funkcioniše besprekorno, nakon nekoliko meseci aktivnog sviranja, mana je samo što su žice malo labavije za demf, pa iz tog razloga želim da postavim 7 - žičani komplet.
Hmm mislim da se ne ostecuje magnet.. a.k.a. mislim da je to glupost... no opet mozda ce ti majstori bolje to objasniti.... jbgmliga
Ackan wrote:- Jedna od bitnijih stvari takodje, da li bi napon, zategnutost na vratu gitare, tih žica u (H) štimu, uticao na prevremeno krivljenje vrata gitare, pošto sam se i takvih priča naslušao?
e to je vec moguce... mada opet ne mora da bude i obavezno... ali JE moguce..

Ackan wrote:Koju debljinu žica mi preporučujete da koristim u 7- žičanoj varijanti?
to vec prilicno zavisi od tebe..
Ackan wrote:- Kako bi se u ovom slučaju ponašao Bridge(donja kobilica) gitare, a kako Tremolo(Floyd Rose)?
pa ako ga sredis i "uravnotezis" trebalo bi da radi normalno... e sad koliko ce da spusta ili dize... to ne znam...
Ackan wrote:HVALA u napred.
ma ne'a problema. tu smo da pomognemo..

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Apr 2010, 16:49

A sto ne kupis neki deblji set zica, pa ih stimuj kako hoces. Sta, sad hoces da se pravis vazan, znas, ja sam stavio set sevenstringer zica na moju gitaru :mrgreen: (ovo je bila zajebancija)

Ja sam na svoju gitaru jednom stavio 10-60, a tu debljinu ni kompleti za 7 zica obicno nemaju (ako su ti tanke ove prve zice, imas i 12-56). Taj komplet mi je mogao da se nastimuje i u Estandard, ali je bio poprilicno neupotrebljiv zbog tenzije (svirao sam i tako, ali necu vise :mrgreen: ), dropD, poprilicno ok, dropC# je bio jako dobar za sviranje.

Ja ne spustam stim do H, pa ne znam, ali verovatno ce ti ton biti jako los jer vecina magneta "normalnih" gitara nije predvidjena za te frekvencije, a posebno mislim da squier tele nije za to sposobno (sa stock magnetima).

shule

Post by shule » 16 Apr 2010, 16:51

kupi bariton gitaru. :D

Born_Dead

Post by Born_Dead » 17 Apr 2010, 15:00

u teoriji moze,ali u praksi ne znam da li je neko probao. Standarni stim 7zicane je b-e-a-d-g-b-e ali nekim metalcinam tipa koliko zna iz slipknota je b-e-a-d-g-b,ili #A(ili a nisam siguran)a nema 7zicanu,a zvuk mu je kristalno jasan,nije ono prashnjav da se nista ne cuje. Znaci mogu ce je ,ali sa predpostavkom da nece vrat da ti se skenja i pod uslovom da imas dobar magnet,neki emg,sd blackout,koji bi to izvukli i naravno jednu 12" da se izbori sa low freq,zvucima,opet mogu ce je ,ali ja ne bih radio,jer rizikujes da sjebes instrument ,a pitanje je da li ces da dobijes ono sto trazis. :cao:

Mogut

Post by Mogut » 18 Apr 2010, 16:48

Što se tiče tenzije žica, ona se neće mnogo promeniti, jer svaka žica u kompletu ti manje-više zateže
istom silom vrat. Pogledaj Dadario sajt npr za više informacija, postoji string tension odeljak.

Konjić ćeš možda morati da proširiš, ali to nije ni rizična ni skupa intervencija da bi o tome morao da brineš.
Ja sam to sam radio na jednoj bas gitari.

Skvajer magneti sigurno neće moći sa 100% definicije da izvuku to donje H, sa ostalima ne bi trebalo da
bude problema. Pitanje je koliko ćeš biti u stanju da čuješ razliku, i mislim da ni to ne bi trebalo da
te sprečava da probaš.

A sad, ne znam odakle ti ideja za 7žičani komplet, kad to ionako u Srbiji možeš da kupiš na 2 mesta možda,
a i skuplje je. Uzmeš 12ice, 13ice, imaš i razne hibridne modele, koji će omogućiti normalnu tenziju u H.
Recimo EB Not Even Slinky bi radile posao.

Nadam se da sam malo pomogao.

Ackan

Post by Ackan » 22 Apr 2010, 14:18

Znaci, najbolje da kupim, recimo 12-ce ili 13-ce u kompletu od 6 zica, pa da stimujem i toniram :D
Imam na Squier-u, do kobilice dobar magnet, menjao sam nesto, tako da nema problema sto se zvuka tice. :D

Ackan

Post by Ackan » 22 Apr 2010, 14:22

I koje marke zice su najbolje za tu varijantu. Ja sam do sada koristio DDario, ispostavile su se kao kvalitetne i po zvuku i po trajanju.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Apr 2010, 15:30

Za ultra low stimove ja sam koristio Dunlop Icon Series Zakk Wylde 10/60 set, jako dobre, tvrde zice

Post Reply