Isplati li se stavljati bolje magnete u lošu gitaru??
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Isplati li se stavljati bolje magnete u lošu gitaru??
Ako imate gitaru na koju ste se navikli, kao sto ja recimo imam neku tarabu zvanu Aster, a neverovatno mi lezi, pritom mi dosta teze ide da sviram Skvajere ili slicne stratolike gitare, zbog sirine vrata i jos nekih performansi, zbog kojih mi moja gitara izgleda kao bolje resenje, da li bi bilo gotivno u njojze staviti neke kvalitetne magnete ili za pare koje ste namenili za magnete + pare od eventualne prodaje Astera, kupiti neku bolju dzitru??? Razmisljah o nekim DiMarziovima ili iemdzijevima...
ha??

- mislim_stvarno
Re: Isplati li se stavljati bolje mangete u losu gitaru??
Ja bih pre trazio bolju gitaru, ali ako uzmes magnete, ugradis ih i sacuvas te lose stock magnete, ne gubis skoro nista. Gitaru ces prodati kao u stock stanju, a te magnete ces moci prodati za nesto manje para, ili ih ugraditi u bolju gitaru kad zamenis trenutnu...
Ako ti gitara stvarno dobro lezi, i ne mozes da nadjes neku drugu koja ti je tako dobra, ubaci neke magnete, pa ako ni tada nisi zadovoljan zvukom, onda znas sta ti je ciniti...
Ako ti gitara stvarno dobro lezi, i ne mozes da nadjes neku drugu koja ti je tako dobra, ubaci neke magnete, pa ako ni tada nisi zadovoljan zvukom, onda znas sta ti je ciniti...
- Haralampije
Ako ti lezi gitara,i ako si vec navikao i vezao se za nju,sto ipak nije mala stvar,uzmi magnete
jer kad saberes cenu za taj set magneta koji zelis + to sto bi izvukao od astera,ne bi bas imao neki izbor kvalitetnijih gitara za te pare,a i one bi bile s osnovnim setom krs magneta,koje bi opet morao da buzdis sa tim zeljenim setom.
jer kad saberes cenu za taj set magneta koji zelis + to sto bi izvukao od astera,ne bi bas imao neki izbor kvalitetnijih gitara za te pare,a i one bi bile s osnovnim setom krs magneta,koje bi opet morao da buzdis sa tim zeljenim setom.
- Highway One
Interesantno je koliko taj osecaj vrata ima uloge u sviranju(barem kod mene) ja sam se na svog C-shape stradzu toliko navikao i lezi mi ,da nikad ne bih mogao da sviram drugaciji vrat
Ne isplati se.
A što da ne.
Ako mu odgovara đitra, navikao se na osećaj u ruci i komplet ugođaj, zašto je ne bi unapredio. Ne moramo svi da imamo Fendere i Gibsone.
Ako mu odgovara đitra, navikao se na osećaj u ruci i komplet ugođaj, zašto je ne bi unapredio. Ne moramo svi da imamo Fendere i Gibsone.
+1nebojsak wrote:A što da ne.
sve gitare koje su mi lezale za sviranje su bile u rangu do 300-400 jura, nikad ali nikad mi nije legla nesto preterano nijedna od nahvaljenih i nabedjenih vrhunskih gitara. ako ti gitara odgovara i lezi, samo menjaj, dobices instrument koji ce ti odgovarati i zvucati kako treba, koja je poenta imati skup instrument, koji ti se nemili svirati.
Ma neam ja ništa protiv nahvaljenih i nabeđenih vrhunskih gitara, nego mi se nekako čini da masa ljudi ovde automatski ukalkuliše neku kupoprodaju u startu. A ja se recimo vezujem za đitre, i samo jednom u životu sam prodao jednu da bih kupio drugu, ali to je bila bukvalno ista cifra.
- Haralampije
Pa taj fazon,valjda prvo i kupujes onu koja ti najbolje lezi u startu,pa kad ti tako nesto tako legne ni ne pomisljas odmah da je kasnije prodajes,a ne sad da se vezujes za marku koja pise na vratu i da mislis da si resio stvar s tim sto si kupio odmah fendera ili bilo da i da si ubedjen da si s tim zavrsio za sva vremena,i onda kad shvatis da nije to to,e sranje je,aj na kupujem/prodajem.Nije greh ni ako nekome legne gitara koja kosta 50 evra.Realno gde i u kakvim rupama se svira,i taj aster je klasa(bas je pre jedno godinu dana u Corbi neki lik cepao bas na nekom budzenom Asteru,niko ziv nije ni obracao paznju na cemu svira i svima je bilo ok),80% ljudi ni ne izvali razliku svirao ti veslo ili neku boles' od djitre,ne sviramo svi po stadionima i halama
A kad je vec neko naviknut na nju,a nema za nesto mnogo bolje,sto da je ne budzi.
A kad je vec neko naviknut na nju,a nema za nesto mnogo bolje,sto da je ne budzi.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Aj i ja da kazem neshto...
Iz perspektive coveka koji je promenio mnogo gitara i kome zaista nije bitan oblik vrata i dalje se slazem sa stavom da je bitno ako se covek zaljubi u neku gitaru, a ne njena vrednost i isplativost...
Asteri uopshe nisu toliko loshe gitare u odnosu na gitare na kojima su starije generacije (pa i ja kao sad vec stariji) pocinjali...
Predlog: nemoj nikad prodati astera ako mislish da je to to...uradi sledece:
- Novi magneti (oko 150e) - uzmi EMG jer jedino sa njima smatram da nastavak priche moje ima smisla
- Kompletan vrat sredi...pragove stavi neke bolje (70e), lakiraj vrat ponovo (ako znas kako- 300 dinara koshta sprej), civije nove, ako su ove loshe (do 50e), kobilicu novu od kosti (10e investivcija)
- Promeni sve u elektronici...potove (oko 20), kablove, konektor (sve do 20e)...ako zelish i masku stavi neku namunjenu (oko 30)
- Mozes i ponovo lakirati telo u neki kvalitetniji lak (oko 30e), mada i ne morash ako si zadovoljan
- Fender logo (jeftino, ne znam kolko je)
Dakle do MAX 300e + - ??? (znam da ludo zvuci
) -
Obajshnjenje
:
- Dobijash odlicnu gitaru za + - 400e (kupio si astera za do MAKS 100e verovatno)
- Za te pare mozes kupiti meksiko fendera polovnog koji moze i ne mora biti dobar...ovako bar znash sta si sve radio na gitari...
- Za sve onie koji misle da je ova tvrdnja suluda: Procitati gornji boldiran deo

Iz perspektive coveka koji je promenio mnogo gitara i kome zaista nije bitan oblik vrata i dalje se slazem sa stavom da je bitno ako se covek zaljubi u neku gitaru, a ne njena vrednost i isplativost...
Asteri uopshe nisu toliko loshe gitare u odnosu na gitare na kojima su starije generacije (pa i ja kao sad vec stariji) pocinjali...
Predlog: nemoj nikad prodati astera ako mislish da je to to...uradi sledece:
- Novi magneti (oko 150e) - uzmi EMG jer jedino sa njima smatram da nastavak priche moje ima smisla
- Kompletan vrat sredi...pragove stavi neke bolje (70e), lakiraj vrat ponovo (ako znas kako- 300 dinara koshta sprej), civije nove, ako su ove loshe (do 50e), kobilicu novu od kosti (10e investivcija)
- Promeni sve u elektronici...potove (oko 20), kablove, konektor (sve do 20e)...ako zelish i masku stavi neku namunjenu (oko 30)
- Mozes i ponovo lakirati telo u neki kvalitetniji lak (oko 30e), mada i ne morash ako si zadovoljan
- Fender logo (jeftino, ne znam kolko je)
Dakle do MAX 300e + - ??? (znam da ludo zvuci

Obajshnjenje

- Dobijash odlicnu gitaru za + - 400e (kupio si astera za do MAKS 100e verovatno)
- Za te pare mozes kupiti meksiko fendera polovnog koji moze i ne mora biti dobar...ovako bar znash sta si sve radio na gitari...
- Za sve onie koji misle da je ova tvrdnja suluda: Procitati gornji boldiran deo

Ako ima tri magneta,onda je to 300€ za EMG,potove uz njih dobija kao i kablove i konektor za svaki magnet ako ne kupuje set (znam pošto sam uzimao EMG).
Čisto da napomenem da EMG ne mož' da mešaš sa drugim magnetima (aktivne barem,ako si na nji' mislio).
Anyway ja sam mojoj gitari stavio nove magnete i zvuk je prosto bio mnogo bolji.Stock magneti su bili apsolutni krš,pa ne znam kakav bi bio zvuk da sam stavio nešto od pasivne kombinacije (Seymor/DiMarzio) u odnosu na ovu koju sada imam (85/SA/SLV).Eto toliko da kažem o EMG-u.
Čisto da napomenem da EMG ne mož' da mešaš sa drugim magnetima (aktivne barem,ako si na nji' mislio).
Anyway ja sam mojoj gitari stavio nove magnete i zvuk je prosto bio mnogo bolji.Stock magneti su bili apsolutni krš,pa ne znam kakav bi bio zvuk da sam stavio nešto od pasivne kombinacije (Seymor/DiMarzio) u odnosu na ovu koju sada imam (85/SA/SLV).Eto toliko da kažem o EMG-u.
- DJ_MY_SOUL
Ovo je filozofsko pitanje. To ti se samo cini da ti je taj aster legao, vec si samo naviknut na njega. To mislis posto si posedovao samo jedan instrument. Tek kad budes posedovao vise gitara shvatices da ti se ovo samo cini. Da li vredi ulagati u magnete? Prosto odgovor imaju gitare u koje vredi ulagati ali ovaj aster je nesto u sta definitivno ne treba ulagati! Za zvuk nisu bitni samo magneti drvo je najbitnije. A kupovati magnete za nesto sto je napravljeno od sper ploce se ne isplati. A ovo gore da obradjujes drvo na njemu
Ehh dokle zna masta da ode... Meni 80% jeftinijih instrumenata smeta ne sto imaju losu elektroniku ili magnete vec sto su nesvirljivi. Tako da je ovo fenomen da nekome odgovara aster!

Auuu, jedva cekam da napravis custom bass i da samostalno namotas magnete (: Final product mora biti nesto bozanstveno (:DJ_MY_SOUL wrote:Ovo je filozofsko pitanje. To ti se samo cini da ti je taj aster legao, vec si samo naviknut na njega. To mislis posto si posedovao samo jedan instrument. Tek kad budes posedovao vise gitara shvatices da ti se ovo samo cini. Da li vredi ulagati u magnete? Prosto odgovor imaju gitare u koje vredi ulagati ali ovaj aster je nesto u sta definitivno ne treba ulagati! Za zvuk nisu bitni samo magneti drvo je najbitnije. A kupovati magnete za nesto sto je napravljeno od sper ploce se ne isplati. A ovo gore da obradjujes drvo na njemuEhh dokle zna masta da ode... Meni 80% jeftinijih instrumenata smeta ne sto imaju losu elektroniku ili magnete vec sto su nesvirljivi. Tako da je ovo fenomen da nekome odgovara aster!
Odma' dajem 100 eura da mi napravis bass

Cenim da ima smisla, ako je scenario ovakav - ako planiraš da u budućnosti kupuješ gitaru istog tipa, samo nešto bolju, koja je od nešto boljeg materijala, dakle postoji mogućnost da te fine nove magnete preseliš u tu bolju gitaru. Dakle sada promeniš magnete, a sačuvaš magnete koje izvadiš iz ove tvoje sadašnje gitare, i onda sviraš na novim dok ne dođe nešto bolja gitara na red, a onda u ovu jeftinu gitaru vratiš njene jeftine magnete. U tom slučaju na kraju imaš 1 solidnu gitaru sa nabrijanim nagnetima, jednu jeftinu gitaru sa njenim stock magnetima, i jedan set stock magneta izvađen iz ove nove gitare. Kad prodaš taj set magneta i onu staru gitaru, vrlo je verovatno da si dobrim delom pokrio trošak kupovine napucanih magneta. Ja bih rekao da to nije tako loša kombinacija.