Problem sa novom Epiphone SG Special

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

AoRisT

Problem sa novom Epiphone SG Special

Post by AoRisT » 17 Jan 2011, 17:37

Prijatelji pomagajte! Neko vreme citam forum, edukujem se, ali svoju prvu aktivnost na forumu, nazalost, pocinjem sa iznosenjem svoje muke.

Letos sam kupio Epiphone SG Special, evo bas ovakvu:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/532 ... y-CH-HDWE/

Sviruckam od tada, edukujem se, informisem... Juce slucajno naletim na netu kako se podesava gitara, menja akcija i tako dalje. Procitam i to da gitare cesto i nove ne budu u tonu, tj. intonacija im nije fabricki dobro podesena. I uzmem svoju minjenicu i zapanjim se kada mi je tuner pokazao da gitara nije ni priblizno u istom tonu kad okinem praznu zicu i istu zicu na 12tom pragu ( za oktavu visi ton ). Do sada sam svaki put kada hocu da vezbam tunerom podesio ton praznih zica i posle toga svirao, nisam nikada probao ton na nekom pragu na tjuneru. Na 12tom pragu tuner je pokazivao da je ton na svim zicama oko 25-35% visi nego sto bi trebalo ( recimo E povisen za 50% je vec E# ). Za one vise pragove ne smem ni da pomislim koliko je odstupanje.
Citanjem dalje ukapirao sam da je potrebno u tom slucaju produziti zicu, tj. povecati razmak izmedju mosta gitare i gornje kobilice i ponovo natjunirati svaku zicu i tako vise puta dok tjuner ne pocne da pokazuje isto za praznu zicu i za zicu na 12tom pragu. Otpustim ja prvu zicu, uzmem srafciger i u nekoliko navrata uradim sve to, i svaki put kako sam udaljavao most tj ta mala sedla od kobilice, ponovo tjunirao zicu i merio visinu tona na 12tom pragu tako su se rezultati popravljali. I kad sam maksimalno produzio zicu tj. odvrnuo sraf sedla maksimalno koliko je moguce, vratio praznu zicu na ton E, izmerio visinu tona na 12tom pragu tjuner je pokazivao 7-8-9% odstupanja... To je maksimalno koliko sam mogao da odvrnem sraf od sedla! Isto to uradih sa zicom broj 2, dakle B zicom, ali kod nje jos gore! Taj sraf koji pomera sedlo imao je manje mesta da se pomera tj. manje mesta za hod, tako da je B zica sada na 12tom pragu oko 20% viseg tona nego prazna sto je! ( pre je bila pre ko 30% visa ). Slicnu stvar ocekujem i sa ostale 4 zice jer i kod njih je hod srafa koji pomera sedlo mali, najverovatnije ni one nece moci da se podese.

Gitara je stara oko pola godine. Kupio sam je novu kao svoju prvu gitaru.

Postoji jos jedna stvar koju bih da podelim sa vama. Gitaru sam, umesto nekih 18-20 000 din, koliko je letos bila, platio 13 000din, jer je bila na zadnjoj strani tela malo ostecena. Naime nepaznjom prodavca skinuto joj je malo laka, mozda velicine nokta pri dnu gitare. Prilicno je neprimetno. Gitaru sam kupio jer mi se ubedljivo najvise svidela od svih koje sam probao i od novih i od polovnih, sto zbog uzeg i kako kazu brzeg vrata, udobnosti sviranja i naravno zbog vizulenog uzivanja svaki put kad je pogledam. Tada nisam imao bas nesto mnogo para a i 6-7000 din mi se ucinilo kao ok ustedjevina za budzet jednog studenta. Garanciju sam dobio godinu dana ili mozda i dve godine, ne secam se trenutno, na sve osim na telo gitare, koje je, jelte, vec kao novo malo udareno.

I na kraju shlag na tortu: ocajan gledanjem gitare i mosta sa svih strana skontam da je jedan od dva stuba ( ili kako se vec zovu - stubovi koji pricvrscuju most za telo gitare i koji sluze za podesavanje akcije ) nakrivljen ka vratu gitare. To je most najblizi 6oj najdebljoj zici. Ovaj drugi stub mosta kod najtanje zice mi se cini ok. Gitara je kod mene mazena i pazena. Da li je moguce da se taj stubic nakrivio vremenom? Ili se nesto poremetilo tim ostecenjem gitare pre nego sto sam je kupio?
Molim vas da mi pomognete. Sta da radim?

xspaceman

Re: Problem sa novom Epiphone SG Special

Post by xspaceman » 17 Jan 2011, 17:54

zasto otpustas zicu kada je kotiraš??? nema potrebe! nosi kod nekoga ko zna da je iskotira...a ako ne bude mogla da se nakotira i ako ima neki problem...jos uvek je pod garancijom, pa je nosi nazad u prodavnicu...

Driver

Post by Driver » 17 Jan 2011, 18:58

A i logicno je, da, ako je taj sraf sto drzi most iskosen ka vratu, ceo most malo "mrdnuo" ka vratu pa zato ne mozes da
iskotiras gitaru. Garancija>prodavnica>druga gitara.

Mrav

Post by Mrav » 17 Jan 2011, 19:21

Da, nosi kod nekog, moguće je da šipka u vratu npr. nije dobro podešena, što bi logično uticalo na kotiranje (preopuštena šipka će skratiti efektivno dužinu žica, obzirom da je vrat nakrivljen ka kobilici), drugi problemi sa setapom, visinom žica, ko zna. Daj da ti neko to setapuje lepo, i neka ti pogleda da li mu se čini da je i sa stubićem neki problem (mada sumnjam, sad kad imaš problem, verovatno ti je sve sumnjivo).

andrej]

Post by andrej] » 17 Jan 2011, 19:26

ako je ista fora kao na epi les paul ii specialu, neces moci nikad da je iskotiras, jer je most pogresno postavljen u fabrici.

Lydian

Post by Lydian » 17 Jan 2011, 19:40

Ukoliko su ti zice previse stare to moze da poremeti intonaciju. Takodje pokusaj sa nekim drugim proizvodjacem zica, pa tek onda idi kod majstora.

xspaceman

Post by xspaceman » 17 Jan 2011, 20:14

andrej] wrote:ako je ista fora kao na epi les paul ii specialu, neces moci nikad da je iskotiras, jer je most pogresno postavljen u fabrici.
moguce je i ovo sto kaze andrej! zato gitaru u ruke i kod majstora da pogleda!

andrej]

Post by andrej] » 17 Jan 2011, 20:23

taj lp sto pomenuh se ni po cemu ne razlikuje od tog sg-ja, osim po obliku tela, tako da me ne bi zacudilo da imaju istu falinku. jednostavno, most postavljen preblizu i zajebana intonacija zauvek. mada, to me uvek i nerviralo kod tune-o-matica: zato sto je onako uzak, nikad i nemas puno mesta za manevrisanje.

AoRisT

Post by AoRisT » 17 Jan 2011, 23:48

Ljudi hvala vam na savetima.

Zice nisu previse stare, promenjene su pre nekih 2 meseca, stavljene su Dunlop Medium 10. Verujem da nije do zica problem.
Zicu sam malo otpustao dok sam je kotirao za svaki slucaj, da slucajno je ne pretegnem, a pretezanje zice ipak utice na njen kvalitet kasnije. Hteo sam da zadrzim jos neko vreme ove zice na gitari, ipak ne sviram mnogo.

Sa gitarom dobio sam gomilu papira, knjizica itd. a medju njima papir na kom pise “how to adjust the neck with adjustable truss rod” sa upustvom kako se sipka u vratu podesava zakretanjem imbus kljuca. Ima i gomila videa na youtube kako se to radi. Da li mozda ja gubim garanciju ukoliko to radim? Logicno mi je da ne gubim, da bi to svako imao pravo da radi, tj. da sebi podesi gitaru onako kako mu odgovara.

Ako odnesem gitaru kod nekog ko se razume ili se bavi popravkom gitara sta bi on smeo da dira na gitari a da ne izgubim garaciju? Nije mi bas jasno to sta znaci garancija osim eventualnog fizickog ostecenja gitare

xspaceman

Post by xspaceman » 18 Jan 2011, 00:00

AoRisT wrote:Ljudi hvala vam na savetima.

Zice nisu previse stare, promenjene su pre nekih 2 meseca, stavljene su Dunlop Medium 10. Verujem da nije do zica problem.
Zicu sam malo otpustao dok sam je kotirao za svaki slucaj, da slucajno je ne pretegnem, a pretezanje zice ipak utice na njen kvalitet kasnije. Hteo sam da zadrzim jos neko vreme ove zice na gitari, ipak ne sviram mnogo.

Sa gitarom dobio sam gomilu papira, knjizica itd. a medju njima papir na kom pise “how to adjust the neck with adjustable truss rod” sa upustvom kako se sipka u vratu podesava zakretanjem imbus kljuca. Ima i gomila videa na youtube kako se to radi. Da li mozda ja gubim garanciju ukoliko to radim? Logicno mi je da ne gubim, da bi to svako imao pravo da radi, tj. da sebi podesi gitaru onako kako mu odgovara.

Ako odnesem gitaru kod nekog ko se razume ili se bavi popravkom gitara sta bi on smeo da dira na gitari a da ne izgubim garaciju? Nije mi bas jasno to sta znaci garancija osim eventualnog fizickog ostecenja gitare
kao sto rekoh već...nemoj da otpustiš žicu dok je kotoraš....neces je tako istegliti...zica se kotira zategnuta...ne gubiš garanciju...mozes i sam sve to da radis, a mozes da odneses kod nekog ko se razume u setup gitare...tako ti je jednostavnije...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 18 Jan 2011, 00:31

xspaceman wrote:kao sto rekoh već...nemoj da otpustiš žicu dok je kotoraš....neces je tako istegliti...zica se kotira zategnuta..
Ne treba insistirati na ovome, jer na nekim gitarama jako teško ide kotiranje dok je žica pod punom tenzijom.

Na mom Thinline Telcu je bilo gotovo nemoguće podesiti/mrdnuti šraf koji pomera sedlo dok ne opustiš žicu. Zato lepo, ako ne može, onda opusti žicu, malo pomeri sedlo, vrati žicu na tačan ton kad se okine prazna, proveri na oktavi, i vrši dalje korekcije. Bolje tako, u slučaju da ne može kad je žica zategnuta i na tačnom tonu, nego da ide silom pa još nešto da s*ebe...

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Jan 2011, 09:04

Iz cele ove priče i ja se slažem sa Andrejem, vrlo moguće da je most loše postavljen :(

Rendisha

Post by Rendisha » 18 Jan 2011, 09:21

Da li su ti sva sedla okrenuta na istu stranu? Sedlo sa gornje strane ima oblik klina koji se suzava ne ka sredini vec ka jednoj strani. Ako su sva okrenuta da klin "gleda" ka nutu, mozes odvrnuti sraf koji drzi sedlo, obrnuti sedlo da gleda ka tailpiece-u pa zasrafiti. Tako bi dobio jos malo prostora za manevrisanje. Ako ti nije jasno...
http://www.epiphone.com/press/P_TuneOMatic.jpg

Mada ako si siguran da je jedan od nosaca tom-a iskrivljen / nakrivo usadjen, verujem da ima osnova za reklamaciju...

gricko

Post by gricko » 18 Jan 2011, 13:43

AoRisT wrote:Ljudi hvala vam na savetima.
ako ne znaš šta radiš, šipku ne pipaj. vrlo lako možeš da je pretegneš i ode mas' u propas'.

a za taj iskrivljeni nosač - napravi neku fotku, pa okači. lako se može desiti da je udareno i iskrivljeno. moj gitarista ima low B štim i za toniranje low B žice mu fali jedan podeok samo. standardnim štimom ta gitara bi morala da tonira i da ti još ostane mesa na kobilici za pomeranje sedla.

AoRisT

Post by AoRisT » 18 Jan 2011, 18:03

Nakon pomeranja sedla svake zice na mostu gitare na maksimalnu udaljenost od vrata gitare, dakle koliko god je to moguce, ( prva slika - ovako sad izgleda most http://img233.imageshack.us/i/slika1s.jpg ) dobio sam sledece rezultate na tjuneru:

1. E zica - ok ( maksimalnim produzenjem duzine zice uspeo sam da dobijem dobru visinu tona na svim pragovima prve zice, odnosno ima tu nekih sitnih odstupanja, ali prazna zica i ton na 12tom pragu su iste visine, razlikuju se za oktavu )
2. B zica - 12ti prag 15-20% povisen ton
3. G zica - 12ti prag 20-30% povisen ton
4. D zica - 12ti prag ok kao I prva zica ali sedlo maksimalno pomereno, nema vise mesta ni malo za manevrisanje.
5. A zica - ok ista prica kao I kod prve I cetvrte zice
6. E zica - 12ti prag oko 10% povisena

Druga i treca slika koju se nadam da vidite je stub koji je malo iskosen tj zakrivljen. Na slici vidite i selotejp traku kojom sam prelepio deo na telu gitare koji je ostecen pre kupovine. Interesantno mi je to sto se sad primeti da je stub mosta zakosen u kontra stranu u odnosu na deo tela gitare koji je ostecen. To znaci da je moguce da je padom gitare ona udarena I po stubu mosta, i da je on iskrivljen istovremeno kada je i osteceno telo gitare

Image link do slike2: http://img413.imageshack.us/f/slika2c.jpg/

Image link do slike3: http://img218.imageshack.us/i/slika3a.jpg/

Verujem da zakretanjem vrata gitare ne bih nista dobio osim iskljucenja mogucnosti da gitaru sviram sa nizom akcijom, a vremenom sam skontao da mi tako najvise prija. I pitanje je da li bih dobio dodatnih 4-5 mm koji su otprilike potrebni da bi gitara bila dobro tonski setapovana.

Rendisha ideja ti je odlicna za obrtanje sedla za 180 stepeni. Ona su postavljena bas kao na toj slici koju si postavio. Vidi se i na slici moje gitare. Ako bih okretanjem uspeo da resim stvar kod druge i trece zice to bi bilo super, ali bas knap. Mislim da sam pomerio sedlo prve zice vise nego sto je sirina sedla a da sam dobio tih 25% nizi ton na 12tom pragu. Hocu da kazem da se bojim na trecu zicu necu uspeti da podesim kako valja, do kraja. Ali i da uspem, sta da radim sa sestom zicom, kod nje nema smisla da se sedlo obrce za 180 stepeni, a ni da se pomera vise :-(

Jedno resenje bi mozda bilo da mi neko ko radi na strugu napravi neka nova sedla koja bi bila nekog improvizovanog oblika takvog da naleganje zice u njihov zljeb bude pomeren u odnosu na ova standardna, u smeru produzenja zica... Ne znam sta da mislim vise, nocu ne spavam od brige...

Ljudi hvala vam mnogo...

Post Reply