Guitar Clones

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

zek

Guitar Clones

Post by zek » 18 Apr 2011, 23:21

Od skoro se pojavio ovaj domaći sajt kojji nudi skoro sve klonove poznatih firmi.
http://www.guitarclones.com/slike%20i%20cenovnik.htm

Kako prepoznati klona od originala ako ima iskopirane i buklete i stikere i ostale prateće papire, da ne govorim da je prekopirano sve na samim gitarama (jedino ne znam kako stoji sa serijskim brojevima - neka poznavaoci nešto prokomentarišu)? :shock:

MUzzY

Re: Guitar Clones

Post by MUzzY » 18 Apr 2011, 23:28

Prepoznaces ih tako sto ces iz aviona provaliti da je u pitanju losa kopija.

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Apr 2011, 00:41

Ima jedan jako jednostavan i veoma pouzdan nacin
Image
:D

Tamnavac

Post by Tamnavac » 19 Apr 2011, 07:54

Osim što istančano uho može da nađe razliku mene interesuje
kakvi su još feleri na ovim gitarama šta se prvo kvari, puca , razlabavi i sličmo.
Ovo me prevashodno interesuje zbog popravke i izrade gitara

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 19 Apr 2011, 11:00

Tamnavac wrote: kakvi su još feleri na ovim gitarama šta se prvo kvari, puca , razlabavi i sličmo.
Ovo bi ti mogao reći samo neko ko je imao iskustva sa dotičnim gitarama.Baci pogled po netu pošto ne znam jel' ima neko sa foruma ove gitare.

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Apr 2011, 11:24

Tamnavac wrote:Osim što istančano uho može da nađe razliku mene interesuje
kakvi su još feleri na ovim gitarama šta se prvo kvari, puca , razlabavi i sličmo.
Oko koje nije slepo i ima osecaj za detalje takodje moze naci milion razlika i felera.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Apr 2011, 11:34

Zavisi kakvi su klonovi, jebiga. :nixweiss:
Svirao sam par fender klonova za koje nikad ne bih smeo da tvrdim da su jedno ili drugo ali ih uglavnom odaju neki osecaj pod rukom, tezina i elektornika a ni to verovatno ne bih skontao da ne sviram ceo zivot fendere.
Na izgled bih tesko skontao razliku.

ApplePie

Post by ApplePie » 19 Apr 2011, 11:55

Aman ljudi .... ovi kinezi nisu instrumenti, to samo liči na gitaru i ako služi za ukras onda ok ... probaću da obrazložim.

Prvo oko cene, tj kostanja pravih instrumenata a posto te interesuje izrada osvrnucu se baš na to. Gibson cuva drvo u pećinama još od šezdesetih godina i danas ga koristi samo na skupljim modelima. Tako sušeno drvo (sporo, prirodnim putem) se suši ravnomernije i na neki način očvrsne i postaje malo više akustično. PRS ima opet klimatizovane prostorije ćesto i tokom dobrog dela proizvodnog procesa. Potom sledi seckanje na daske i to se bira po rasporedu godova gde ima dosta otpada pa tako dodatno poskupljuje ceo proizvod. Drvo sušeno u sušarama opet povuce vlagu pa takve gitare reaguju na vremenske uslove, stalno se nesto krive i zahtevaju podesavanje .. Ove kineske su pravljene od bukvalno otpadaka drveta čak nedovoljno sušenog a pošto sam dobijao gola tela od kineza često su dolazila uvaljana rogom u neko ulje koje ne prihvata ni šelak ni grund ... Ibanez je npr za jemove koristi posebno sečen javor i ko je imao priliku da oseti njihov wizard videce da je to jedan od najktanjih vratova na svetu a šipku prakticno i ne dirate ceo radni vek gitare. Na starim jemovima i jem necku je bas bilo izrazeno koliko su godovi paralelni, kao nacrtani a rade i dan danas bez greske. Ista stvar je sa hardverom. Za velike kompanije hardver prave druge velike kompanije .. makar na oštricama floyda posebna vrsta čelika i ko je imao priliku da svira neki floyd iz prošlog veka videće da i danas drži štim. Kinezi prave hardver samo da liči .. i mozes da otvoris kladionicu šta će pre da krepa... ili oblajzne navoj ili se iskrivi ili pukne .. kod kineza šipka takodje nema neku funkciju jer sigurno ne koriste svetlo vučeni čelik tako da je samo pitanje vremena kada ce instrument dobiti "banana" vrat. Maske su pogrešno sečene, inlay isto samo liči .. poredjenjem sa pravim (a imam par jemova) se vidi razlika kao da su lozu crtali mali kinezi u školi za domaći. Eventualno magneti imaju neku vednost od recimo 20 evra za set. Pa vi sad razmislite kakav krš kupujete i šta plaćate kod brenda.

A sad malo kozmetike. Verovatno većina JEM prepoznaje po principu ima monkey grip, mora de je JEM. Nažalost i ta nesrećna ručka je pogrešnog oblika i na pogrešnom mestu. ni jedan detalj od pragova, maski ne odgovara obliku originala. Još je sve nekako samo prišrafljeno i klimavo, imaš utisak da će se raspasti koliko škripi. Da se razumemo, kinezi to prave da bi ličilo a ne sviralo i radnici koji to sklapaju paze samo da ne ušrafe nešto naopačke a čemu to služi ne znaju i ne interesuje ih. Zato gitare dolaze u stanju kada se misli das bi jedan dobar setup pomogao da instrument proradi. NIje tako. Čak i ako setup i pomogne donekle jako je kratkotrajan, u praksi posle pola sata gitara više ne funkcioniše. Posebno me nervira što prave "repliku" nečega što ni oni samo ne znaju šta je. Ima npr pokušaj JEM-a VSBL na kome piše Jem jr. I još nešto .. te gitare uopšte nisu jeftine. Dok dodju ovde i dok se svi ugrade izadje na 500 evra, a za te pare da biraš kod domaćih prodavaca ili oglasa sasvim pristojne PRAVE instrumente. Ako nekome baš fali ta ručka ili da liči na jem evo napraviču mu ja i to kako treba pa će ga opet izaći jeftinije a radiće kako treba jer i najgora gitara koje ima kod nas u prodavnicama je bolja od ovih kineza.

Ako neko sumnja u moje izlaganje, negde sam već napisao, neka mi donese jednog tog kineza koji pristojno radi ili liči na nešto i daću mu u zamenu svoju gitaru. A ako bi da se sami uverite ima na kineskoj nbg u prvom delu pred kraj levo neki koji ima te gitare .. probajte makar e mol da odsvirate i sve ce vam biti jasno...

izvinjavam se sto sam malo davio ali kad bi znali da mogu jos 15 puta ovoliko oprostili bi :)

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Apr 2011, 12:06

Ja izrazavam sumnju....
Gibson cuva drvo u pećinama još od šezdesetih godina i danas ga koristi samo na skupljim modelima.
Jedino sto je izaslo iz pecine u kompaniji Gibson je njen vlasnik Henri Pecinko
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 12:23

Last edited by Dersu Uzala on 19 Apr 2011, 12:29, edited 1 time in total.

ApplePie

Post by ApplePie » 19 Apr 2011, 12:25

Ja izrazavam sumnju....
:) I treba sumnjati ... ali pećina jeste idealna sprava za čuvanje i sušenje drveta :) hladan i suv vazduh bez mikroorganizama i gljivica a ne troši energiju. problem je što je danas do dobrog drvete sve teže doći tako da su i "veliki" počeli da fušere i prave kombinacije da poture jeftine proizvode. Sasvim logično ali ako to ne urade oni uradiće neko drugi a jeftino se uvek prodaje pa zašto da gube taj deo tržišta. Brazil je pre desetak godina obustavio prodaju mahagonija (bunili se neki zeleni) i tada je gibson prekinuo proizvodnju reizdanja u drugom kvartalu godine. Do kraja godine cenatog reizdanja na evilu je skocila tri puta a oni su svoje rezerve preusmerili na kojekakve kastome i extra skupe modele. Ibanez takodje vise NEMA drvo kakvo je imao pre 15 godina i po svemu sudeci neće ga ni imati. Drvo ne možeš da nateraš da raste pa su prešli na trodelne vratove. A lipu (basswood) pravdaju time sto lipa brzo raste i pa ne uništavaju šume ..

nego da se vratim ja na reply ... baš zbog te sumnje, proveri, nemoj mi verovati. I ja bih voleo da me neko demantuje argumentovano :) :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Apr 2011, 12:29

Đe je tu pećina?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 12:33

ApplePie wrote:
Ja izrazavam sumnju....
Brazil je pre desetak godina obustavio prodaju mahagonija
Mislis palisandrovine (brasilian rosewood). Brazil nema mahagoni, tojest nema mahagoni iz one porodice od koje se prave muzicki instrumenti. Njihov najpoznatiji mahagoni se zove Santos mahagoni i koristi se za podove.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 12:34

Funkomat wrote:
Đe je tu pećina?
Hteo je covek da kaze pecnica. Kiln je pecnica (rerna). Tu se susi drvo. Omaklo mu se. :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Apr 2011, 12:43

ApplePie wrote:
Ja izrazavam sumnju....
:) I treba sumnjati ... ali pećina jeste idealna sprava za čuvanje i sušenje drveta :) hladan i suv vazduh bez mikroorganizama i gljivica a ne troši energiju. problem je što je danas do dobrog drvete sve teže doći tako da su i "veliki" počeli da fušere i prave kombinacije da poture jeftine proizvode. Sasvim logično ali ako to ne urade oni uradiće neko drugi a jeftino se uvek prodaje pa zašto da gube taj deo tržišta. Brazil je pre desetak godina obustavio prodaju mahagonija (bunili se neki zeleni) i tada je gibson prekinuo proizvodnju reizdanja u drugom kvartalu godine. Do kraja godine cenatog reizdanja na evilu je skocila tri puta a oni su svoje rezerve preusmerili na kojekakve kastome i extra skupe modele. Ibanez takodje vise NEMA drvo kakvo je imao pre 15 godina i po svemu sudeci neće ga ni imati. Drvo ne možeš da nateraš da raste pa su prešli na trodelne vratove. A lipu (basswood) pravdaju time sto lipa brzo raste i pa ne uništavaju šume ..

nego da se vratim ja na reply ... baš zbog te sumnje, proveri, nemoj mi verovati. I ja bih voleo da me neko demantuje argumentovano :) :ziveli:
Sumnju izrazavam iskljucivo u Gibson i dalje. :D
mislis na brasilian rosewood i honduras mahagoni?
Ta firma je zapala u razne afere oko sumnjivih nabavki drvenarije(poslednja afera bese Madagaskar)

Da se i ja vrnem...stvarno je lako uociti razlike,samo se fokusirajte na detalje

Dobro,pecnica je u pitanju,otklonismo zabunu. :ziveli:

Post Reply