Dobar stratocaster, mit ili činjenica?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Gagi

Dobar stratocaster, mit ili činjenica?

Post by Gagi » 05 May 2011, 23:17

Pozdrav svima za početak, ako ima zainteresovanih da prodiskutujemo o naslovnoj temi. Da li postoji dobar strat ili su svi posebni na svoj način, ako ih ima kako se otkrivaju? Ova, čini mi se iskonska tema, može biti vezana za bilo koju el. gitaru ali mit se u velikoj meri oslanja na pomenutu. Kakva su vam iskustva, posedujete li neku? Da li je Vlatko bio u pravu kad je rekao da je dobar strat kao i stojadin, ako se pogodi može biti izuzetan, u prilogu je video uputstvo jednog od načina kako utvrditi kvalitetan "alat". Šta vi kažete?

http://www.youtube.com/watch?v=1ZnQt9yi ... re=related

vertigo_beat

Re: Dobar stratocaster, mit ili činjenica?

Post by vertigo_beat » 05 May 2011, 23:30

Tema je odlicna.

Ostaje samo da sacekamo stratokasterdzije da se oglase i daju svoj doprinos.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 May 2011, 23:44

, u prilogu je video uputstvo jednog od načina kako utvrditi kvalitetan "alat". Šta vi kažete?
Da, to obavezno, u vibracijama H zice je tajna... :mrgreen:

Gagi

Post by Gagi » 05 May 2011, 23:52

I meni je bilo čudno ali ovaj čovek ima gotovo akademski pristup celoj stvari :ma bravo: pa mu zato i verujem

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 May 2011, 23:53

Meni je i na Prvoj Jolani H zica lepo tresla telo gitare, nisam je trebao prodati :mrgreen: , ali kad razmislim, pa sve gitare su mi se tresle kad okinem H zicu, imao sam ih preko 30, jel to znaci da sam ja sretan ili ovo odgore ne pije vodu? :XD:

Kad smo vec kod stratokastera, evo meni je bas aktuelan jedan od njih, pa mogu da kazem da je meni bitno da kod strata su balansirani magneti, da lepo radi na drajvu (da se cuje karakter magneta i kroz drajv) i da ima lepu foniju (mada mi je to i kod svih gitara bitno). Strat je lepo balansirana gitara univerzalnog oblika, pa mislim da je najbolje prvo kupiti strat pa krenuti od njega na nove oblike i mogucnosti, i naravno kao ja zavrsiti u zemlji telekastera. 8) :mrgreen:

Dobar strat je svaki koji se tebi svidi kako radi i u kojem uzivas dok svirash, ostalo je manje bitno. :) Meni se svidja Sinisakeov strat po svim pitanjima osim akcije , ali to je jer sam ja razmazen po tom pitanju, a svidja mi se i ovaj sadashnji moj zasad nisam mu nasao zamerku, osim natpisa a bogme spusticu mu jos zice kod cika majstora, sad je na debeloj e 1,2mm na 12tom, a na tankoj 1,5mm, shto je za po 0.2mm vishlje od mog standarda :XD: :mrgreen:
Last edited by nemanjavelimirovic on 06 May 2011, 00:04, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 May 2011, 23:54

Ma covek je car, nema tu price. :)

Ovo je meksicka djitra, inace, od 300$. :wink:

Gagi

Post by Gagi » 06 May 2011, 00:02

dweezil

Post by dweezil » 06 May 2011, 00:04

dobar strat ukratko mora da zvuci angry, twangy i nadrkano :bambi: da rezhi i da se buni. Dobar strat je rezonantna i versatilna djitra,
i kad ga probas istripujesh da su na njega tek stavljene sveze zice, a u stvari su vec neke matore ali zvuce do j resko i fresh, uz sve kopije i poboljsanja po mnogima je eventualno jos uvek najbolji strat onaj na kome pise Fender, (eventualno G & L ) :bambi: Meni i dalje nije jasno kako su u Fenderu jos pre ladno 6 banki pogodili pravu stvar, kako za djitre tako i za pojacala. Nije se mnogo sta promenilo od tada :bambi:

Haralampije

Post by Haralampije » 06 May 2011, 00:09

Dobar strat je onaj koji odneses kuci s kezom na licu. :D

Gagi

Post by Gagi » 06 May 2011, 00:14

Slažem se sa tim dweezil, paradoks svoje vrste je što Leo Fender nije ni imao sluha, o sviranju da i ne govorimo, kad pogledaš jedan od najboljih zvukova el gitare je stvorio takav čovek, dođe bizarno pomalo :idea:

verbatim

Post by verbatim » 06 May 2011, 00:33

e da, ako se ne varam i phill x je nešto pričao o toj vibraciji H žice ? Kakav je fazon u tome il je samo zajebancija ?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 06 May 2011, 01:12

činjenica

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 May 2011, 10:34

Ljudi kažu "Strat ton" a misle na milion različitih tonova - puno srednjih, skupovani srednji, "staklen" ton, "boomy" bas... a kada im ponudiš jedan Strat (ili jedan magnet) koji daje većinu tih tonova, kažu da zvuči sterilno!

Savet koji meni vrši posao: odredi ton koji ti se sviđa, i saznaj sa kojeg Strata je potekao. Onda juri to drvo i te magnete.

Za mene lično je to "staklo" kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, odnosno Hendriks -> Gilmur linija. Jurim taj ton tako što se spremam da dodam set DiMarzio True Velvets na svog Badija, kojem je telo od jove a vrat one-piece maple. Alternativa mi je da uzmem set Fenderovih CS '69 magneta.

Audio

Post by Audio » 06 May 2011, 10:46

Najbitnija stvar je da drvo prenosi vibracije i da se cela gitara "trese" kada sviras. Moja je kao akusticna. Zato je i volim najvise.
Taj model iz 1983 je zamisljen da bude sto vise drveta a i da se ustedi jer je tada Fender bio u krizi. Nema rupa za teardrop
prikljucak, nema rupa u drvetu za duple magnete, nema one rupetine kroz koje se provlace zice. Puno drvo !!!! Zvuci neverovatno.
Mnogo je ona bolja kao gitara nego sto sam ja svirac za nju. Ja sam u funky-jazz fazonu a ona je napravljena za agresivno rokanje.
Da bi se doslo do tako punog drveta morao je biti izmisljen Freeflyte tremolo zbog koga je ovaj model izmedju ostalog i postao
nepopularan. Navodno gubi stim. Uz malo znanja i vestine to se da srediti sto sam i dokazao za potrebe neke rasprave sa drugog,
stranog foruma. Snimao sam klip gde se moze cuti kako radi besprekorno.

http://www.youtube.com/watch?v=upNdI_UfZx8

Znam da zvuci kao da je prodajem.Jeste, hvalim je ali nikada je necu prodati. Hocu samo da potvrdim da je najbitnije drvo,kako
kvalitet tako i sama kolicina drveta da bi se dobilo to vibriranje koje je karakteristicno za dobrog fendera.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 06 May 2011, 11:42

Neshto mi treca zhica zvuchi out of tune. Ali ona i jeste najproblematichnija na svakoj gitri nekako :ziveli:

Post Reply