Bigsby!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Bigsby!

Post by Funkomat » 25 Jul 2011, 14:30

Nemam puno iskustva pa ne znam nista pametno da kazem ali bih rado cuo vasa misljenja/sikustva...
Pisite nesto pametno. :ziveli:

Randy

Re: Bigsby!

Post by Randy » 25 Jul 2011, 17:08

Funkomat wrote: Pisite nesto pametno
nikad ga nisam probo ,al lepo izgleda :bambi:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Jul 2011, 18:06

NAjkul stvar ikada natakarena na elektrichnu gitaru.
Sanjam da ga imam na gitari.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 25 Jul 2011, 18:17

nije pametno bas, samo utisak.
Meni se ne svidja osecaj bigsbija a i daleko je dosta od polozaja u kojem obicno drzim ruku, negde izmedju dva magneta odnosno kod srednjeg magneta na stratu , recimo.
Cini mi se da je kraj rucke obicno kod neck magneta ili malo iza.Sto se tice osecaja, bio je dosta plitak hod na gitarama koje sam probao.
Mene vise vizuelno privlaci nego prakticno
Last edited by nenadnenad on 25 Jul 2011, 18:23, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 25 Jul 2011, 18:21

nenadnenad

Post by nenadnenad » 25 Jul 2011, 18:28

Kill surf city

Post by Kill surf city » 25 Jul 2011, 22:38

nenadnenad wrote:nije pametno bas, samo utisak.
Meni se ne svidja osecaj bigsbija a i daleko je dosta od polozaja u kojem obicno drzim ruku, negde izmedju dva magneta odnosno kod srednjeg magneta na stratu , recimo.

Sviras, pa se naviknes. :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Jul 2011, 01:03

It has to be a Bigsby, kaže Neil Young - http://thrasherswheat.org/ptma/equip.htm

Legendarni zvuk legendarne opreme ništa ne može da zameni. Ako ne uživate u "Cortez the Killer", ne čitajte dalje - u suprotnom, uživajte.

JO: In this age of high-tech whammies, what's the advantage of having a Bigsby?

NY: It works; it's expressive. The wang bars they have now are not expressive; they're too tight. You can go way down and come way back up and do these metal licks and still stay in tune. Big deal---stay in tune, great. You already were in tune. I go out of tune in every song, because the thing just doesn't stay in tune. But when you keep moving, you never know when you're in tune. It's like hand-controlled flanging. And if you have a tape repeat on, an Echoplex, and you just ever so slightly use the Bigsby, then your sound is going up and down, but the echo is always following behind it. So it's like you really have two guitars that are not only on two different attacks, but one's in a different pitch. It's a huge sound. I've got the Bigsby worn into my hand. I can't do anything else. It has to be a Bigsby.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Jul 2011, 01:19

Big deal---stay in tune, great. You already were in tune.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Genijalno!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Jul 2011, 02:30

Sve je to ok, stujem Neil Younga i sve to, ali lupeta covek objektivno. Cuj Bigsby 'expresivniji' od floating tremoloja bilo kakve sorte, pocev od Rockingera, preko Kahlera, Floyda i Jebanjeza. Cak i Stratov vintage trem je majka mara za Bigsby. Mislim, volim i ja recimo automobile iz 30-tih ili 50-tih, ali je automobil iz 80-tih daleko udobniji i boljih performansi. I to ne neki pojedinacni modeli birkani letnji dan do podne, nego koji god da izvuces iz sesira. Anyway, poenta je da najveci rock majstori (a i NY je rock majstor) koji akaju tremolo 24x7 i to im je zastitni znak, u ludilu ne sviraju Bigsby. Jeff Beck i Scott Henderson rabe ili oridjidji ili replike strat trema, Vai jebanjez Low Pro Edge a Becker Floyda i Kahlera.

To su 4 rock muzicara koji virtuozno integrisu tremolo u svirku, Neil Young ga koristi kao yo-yo svakog petog u mesecu. :ziveli:

To je moje nekakvo objektivno misljenje. Licno. E sad, volem Bigsby i ja, prvo sam bas njega probao na nekim starim gitarama, i ako je gitara hollow-body, ne ima drugog rrrresenja, fakat. Neil Young svira uglavnom hollow-body (tj, semi-hollow) djitre, ergo Bigsby. Na takvim starijim gitarama (espesli hollow-body) Bigsby ima jeziv mojo. To bre izgleda ko iz radionice Sir Isaaca Newtona :kokice:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Jul 2011, 07:32

Kakav intervju, hhahah, vrh! :lol: Chovek je objasnio.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Jul 2011, 08:36

'Bem li ga, meni ni jedan vibrato nije potreban u svirci, ne radi mene to ni malo, pa sam nekompetentan za ovu priču. Što se tiče vizuelnog utiska - tu nema razgovora, po meni ništa ne izgleda tako dobro kao Bigsby. Priznajem, držao bih ga montiranog samo estetike radi, a ne bih ga pipao uopšte. Jedino mi izgleda loše na Telecasteru, koji je baš gitara sa malecnim trupom, i tu Bigsby deluje malo kao piletu sisa, ali na svim glomaznim gitarama po mom skromnom mišljenju izgleda apsolutno očaravajuće. U suštini, jeste to kičerica, ali ja tako kapiram celu rock'n'roll priču, sve je to na granici da sklizne u težak kič, i cenim da tako i treba da bude. Dizajnerski minimalizam je tu totalni uljez, Jehovin svedok na takmičenju u brzom ispijanju piva. Eto, znam da je moj komentar skroz beskoristan, ali ne mogu da ćutim kad je Bigsby u pitanju :lol:

kwiss

Post by kwiss » 26 Jul 2011, 10:30

Naj ružnije stoji na les paulu.Nekada je MELODIJA to ugrarađivala na svojim jazz modelima.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 26 Jul 2011, 10:44

Nije bigsby sve sto je aluminijum. Btw, osecam da stize neka oluja na ovaj topic. :lol:

kwiss

Post by kwiss » 26 Jul 2011, 11:08

Kill surf city wrote:Nije bigsby sve sto je aluminijum. Btw, osecam da stize neka oluja na ovaj topic. :lol:
Da nisi ti baba vračara kad imaš neki osećaj :D Nije bigzby al je kopija baš dobra :)

Post Reply