Pick guard

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ID_cyber

Pick guard

Post by ID_cyber » 28 Jul 2011, 19:17

Zeleo bih da napravim ovakav pick guard na svojoj gitari

Image

Pa me interesuje, ako neko strucnije moze da mi kaze, moram li busiti rupe za srafove, ili mogu samo zalepiti to parce aluminijuma nekim lepkom. I da, oce li to uticati na zvuk gitare...

Moja gitara je

Image

bancika

Re: Pick guard

Post by bancika » 28 Jul 2011, 19:52

ja bih na ivicama stavio dvostranu lepljivu traku ali tanju traku (recimo 1cm) posto je dosta jaka.

luci

Post by luci » 28 Jul 2011, 20:54

dvostrana traka ce odraditi posao, ima to da se nadje, mada treba videti kao ce to izgledati...

bancika

Post by bancika » 28 Jul 2011, 23:05

jedna stvar o kojoj treba da vodis racuna je da li potenciometri imaju dovoljno dugacak navoj da mozes da ih zasrafis preko maske. Ako nemaju moraces da izbusis rupe na maski dovoljno velike da stane cela matica srafa. Kapica bi trebalo da bude dovoljno velika (i nisko postavljena) da se ruzna rupa ne vidi.
Bolja varijanta je da je navoj dovoljno dugacak jer ce onda i potenciometri drzati masku na mestu.
Slicno vazi za prekidac. Skoro sam siguran da srafovi koji ga drze na telu nisu dovoljno dugacki. U tom slucaju bih "zabusio" burgijom od 5-6mm iznutra masku da se ne vidi spolja ali da bude dovoljno da stane glava srafa ako viri iznad tela. Inace ce odbiti masku pa ces imati zazor.
I da, srecno sa busenjem rupe za prekidac, to ce ti verovatno biti najtezi deo ako nemas neki laser cutter ili slicnu spravu.

Bobi

Post by Bobi » 29 Jul 2011, 11:58

Ne bih ja to radio da sam na tvom mestu. Neće uticati na zvuk gitare ali je preveliko cimanje i postoji gomila stvari na koje treba da obratiš pažnju kao što kolega iznad reče. Mislim da nije vredno truda.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 29 Jul 2011, 12:00

ako hoces da ti gitara bude u dve boje, uzmi samolepljivi tapet za police i lepo ga iseci i zalepi... posle se lakse skine, i ne ostavlja tragove kao pickguard

Haralampije

Post by Haralampije » 29 Jul 2011, 12:05

Ili neka samolepiva plastificirana traka vece povrsine,skokni do neke stamparije oni imaju to ili do neke bolje knjizare.uzmes dimenziju koja ti treba i iskrojis i nalepis,kad te smori,skines.(ili je to ovo isto sto je mislim_stvarno nakucao)

bancika

Post by bancika » 29 Jul 2011, 13:30

imao sam, doduse malo parce, mirror chrome vinil folije. Neki likovi su je koristili da naprave mirror gitaru kao vai-jev MOJO. Mozda bi tako nesto zavrsilo posao.
To bi bila ova http://cgi.ebay.com/Roll-12-x10-Vinyl-a ... 20baa7cb56

ID_cyber

Post by ID_cyber » 29 Jul 2011, 14:29

Pa malo sam bolje pogledao potenciometre, i ima lufta za lim moyda od 1mm ne bi smeo vise jer ne bih mogao zavrnuti maticu. Sto se tice sarafa od prekidaca, oni su malo utisnuti u telo gitare, tako da su skoro u ravni sa povrsinom tela, mislim da ne bi bio problem samo preko njih staviti pick guard. E sad sad sto se tice ovih folija i tapeta, nije losa ideja, manje cimanja i jednostavnije. Sad sam se zagrejao za ovaj limeni pickguard, al nisam siguran kakav lim bi koristio i gde bih ga nasao. Angazovao sam caleta da saleti nekog majstora koji se bavi nekim limarskim radom pa da mi on mozda isece to kako valja, da ne bi ja sam petljao. Otom potom, necu jos nista raditi dok ne vidim mogu li uopste nabaviti lim, i oce li to kostati mnogo, pa mozda bolje da uzmem neku foliju i nalepim.

Post Reply