Vrat gitare blago uvijen u levu stranu
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Vrat gitare blago uvijen u levu stranu
Postovanje i pozdrav svima,
posedujem Marathon PRO SERIES kopiju telecaster i maple neck na istoj (24 praga) koji je od 8 praga blago uvijen na desno... Imao sam problem sa akcijom i zice su kacile pragove zbog pomenutog problema, pa je sredjivanje pragova i setup-ovanje resilo problem i "maratonac" sada radi kako treba, ali mene nervira vrat.. Postojji li nacin da se vrati po vertikali u prvobitno stanje?
Hvala unapred na odgovorima!
posedujem Marathon PRO SERIES kopiju telecaster i maple neck na istoj (24 praga) koji je od 8 praga blago uvijen na desno... Imao sam problem sa akcijom i zice su kacile pragove zbog pomenutog problema, pa je sredjivanje pragova i setup-ovanje resilo problem i "maratonac" sada radi kako treba, ali mene nervira vrat.. Postojji li nacin da se vrati po vertikali u prvobitno stanje?
Hvala unapred na odgovorima!
Re: Vrat gitare blago uvijen u levu stranu
meni se to desilo na squieru. Skinuo sam pragove, izravnjao vrat i stavio nove. Za malo je sada tanji ali mnogo bolje svira.
Takva varijanta mi i pada napamet, mada mi je zao pragova i vrata, gitara je stara 25 godina, a jako je malo svirana, zato joj se izgleda vrat i pokrenuo po vertikali.. Pragovi su iz istih razloga "debeli i masni".. maaa, kao novi... Neka stega mozda, tj. 2, pa da se tako proba? Ili mozda imate nekog majstora kao preporuku?
Last edited by mladenu on 23 Sep 2011, 16:07, edited 1 time in total.
stega mislim da nece mnogo pomoci jer ce sile koje su uvile drvo prvi put uraditi to opet, osim ako se ne ubaci pojacanje ispod fingerboarda (ako ga ima), kao ovo otprilike

tako smo stavili na mojoj gitari bas da bi sprecili uvrtanje po sirini.

tako smo stavili na mojoj gitari bas da bi sprecili uvrtanje po sirini.
Tako sam i mislio... Jedino nisam razumeo sta podrazumevas pod ovim "(ako ga ima)"? Na sta konkretno mislis?
fingerboard, posto je maple neck postoji sansa da je iz jednog komada pa da ne mozes da odlepis fingerboard, ubacis pojacanje i vratis ga nazad
Ne, nije iz jednog komada vrat... Na srecu, u mom slucaju...
Kom majstoru poveriti tu "akrobaciju", imas li preporuku? A bas mi je zao vrata, nosio sam gitaru kod mnogih i svi su odusevljeni kako svira, jednoglasno se slazu bolje od samih Telecastera made in Mexico... Izgleda bas kako sam sumnjao, da mu nema druge varijante, sem da se rastavlja vrat...

od majstora znam samo mog caleta, mogu da ga pitam
mada su sve sanse da gde god da radis to ima vise da te iskosta nego da ti urade zamenu pragova i ravnjanje fingerboarda i ima da traje duze jer treba da se odlepi vrat, da stoji neko vreme u stegi sa nadom da ce da se ispravi,da se zalepe pojacanja, fingerboard nazad i da se izlakira. Na tom mestu gde se spaja fingerboard i vrat ce puci lak kad se skida fingerboard pa mora da se zastiti da ne ulazi prljavstina, znoj i ostale gadosti u drvo.

Nista, analiziracu obe varijante, jedna ce morati da se radi! 

ja iskreno mislim da nikakva stega ne moze ispraviti vrat a da se on opet ne pokusa uvrnuti na desnu stranu. po meni je jedino komotno resenje skinuti pragove i ponovo uraditi radijus na fingerboardu pa vratiti pragove . najveci problem u svemu je sto se u svakom slucaju menja debljina vrata . ako se skine fingerboard pa ravna ploca naleganja izmjedju vrata i fingerboarda menja se debljina vrata ali fingerboard ostaje isti pa to mozda estetski manje odskace a ako se struze fingerboard mozda se na gornjoj levoj poziciji suvise duboko ode . premeri malo odstupanja pa proceni.
to donekle moze da se kompenzije stavljanjem visih pragova
Nije ni to najveci problem, debljina ce se neznatno promeniti, svakako se ne vidi, mozda tek malo oseti pod rukom. Pravi problem je ono prvo>po meni je jedino komotno resenje skinuti pragove i ponovo uraditi radijus na fingerboardu pa vratiti pragove . najveci problem u svemu je sto se u svakom slucaju menja debljina vrata .
Bas ovo. Prosto takav je komad drveta. Vecina (da ne kazem sve) poznate firme koje prave gitare kada dobiju nazad gitaru sa iskrivljenim vratom ili zamene vrat ili posalju novu gitaru. Slaba je sansa da se takav komad drveta dovede u stabilno stanje - a nije ni isplativo.oboss wrote:ja iskreno mislim da nikakva stega ne moze ispraviti vrat a da se on opet ne pokusa uvrnuti na desnu stranu.
Promena pragova nece ni 1% uticati na problem jer pragovi prate zakrivljenje vrata. Imao najuze vintidz ili najvece dzambo pragove imaces isto zakrivljenje.
Moj savet bi ti bio da odneses nekom iskusnijem majstoru na procenu, da se eventualno poravna fretbord i vrate posle pragovi, ali i to ti ne garantuje da ti se za par meseci ili godina vrat nece ponovo iskriviti. U tom slucaju - nov vrat je resenje.
Al ste zakomplikovali ... bez potrebe
Ajd prvo zašto se vrati iskrivio ? Ako je bila povecana vlaga jako moguće da je zbog toga. Recept za vracanje: skini žice i obesi na zid u extremno suvoj prostoriji 7 do 15 dana. Slučaj 2. Ako si zatezao šipku a ona preko korodiranih šajbni okrenula vrat i tu ima rešenje. Otpustiš šipku, štapićem za uši staviš WD40 na šajbnu pa cekaš da li će se nešto desiti u roku od 24 sata. Ako se ne desi nastavljas sa prvim receptom. Ili idi kod proverenog majstora za setup. Da ne pricam sad napamet pošto ne znam koliko je zakrivljenje i ne vidim godove da bih znao kako je srezan vrat ... probaj, sve je bolje od ove hirurgije koju ti predlažu
ako ne upali nista ne gubiš. Uvek možeš da odneseš djitru pod nož ..

da se razumemo, ja nisam predlagao hirurgiju nego ravnanje 

Čupanje pragova je isto što i čupanje noktijubancika wrote:da se razumemo, ja nisam predlagao hirurgiju nego ravnanje

A sad ozbiljno .. imao sam 5 takvih uvrnuća na servisu. Dva su isla prvom metodom dva drugom i jedan koji je morao u stegu. Znam za 3 da i danas rade. Imam i jedan slucaj kad su prvi i drugi prag kao "potonuli" na bas strani i to je rešeno zamenom pragova sa medium za extra jumbo a posto je potonuće bilo jako malo nije bila potrebna neka kompenzacija