Novajlija

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

smallville

Novajlija

Post by smallville » 16 Nov 2011, 02:45

Cao forumasi . Imam 21 godinu i veliki sam ljubitelj rock muzike . Obozavam zvuk elektricne gitare i vec duze vreme se kanim da kupim jednu i da pocnem sa vezbanjem . E sada , u mom okruzenju niko ne svira gitaru (niko ne slusa rock , svi house) pa nisam imao koga da pitam za savete jer stvarno ne znam nista o gitarama .

E sada , da li ja moram da se ucim prvo na akusticnoj pa da predjem na elektricnu ?
Koje marke gitara su dobre ?
Mogao bih da priustim gitaru do 250 evra . Da li da kupim neku za sve pare sto imam ili da kupim neku jeftiniju (za 100evra) za vezbanje pa kada naucim da sviram (da ne bole usi od slusanja ) da uzmem neku kvalitetniju (ne znam kako to sad ide) ?
Nova ili polovna ?
Ako neko moze da me uputi malo , bio bih mu veoma zahvalan . :cao:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Novajlija

Post by nemanjavelimirovic » 16 Nov 2011, 03:02

Kupi Yamahu Pacificu neku recimo i neko manje pojacalo za vezbanje. :ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 16 Nov 2011, 11:26

nemanjavelimirovic wrote:Kupi Yamahu Pacificu neku recimo i neko manje pojacalo za vezbanje. :ziveli:
Kaka crna pacifika. Ima se ona RGX 312 u oglasima za 200 i kusur evra. Ta šije sve pacifiste i ibanjeze rg-iste ... Ne mogu da naletim na link ... Pojačalo, traži ako naletiš na nekog Marshall-a Valvestate 8020 model od 20W, fenomenalno pojačalo, i verujem da ga ima za male parice! :)
Sa druge strane, kada sam ja počinjao da sviram gitaru, nije bilo interneta, notne knjige su bile blede fotokopije koje su se prodavale za 20 maraka i na njima je bilo nekih 10 obradjenih pesama. Valjda je jedna firma iz NS-a jedina to radila u Jugoslaviji, ili pak neka druga iz nekog mesta Vojvodine, ne mogu da se setim tačno ... bitno je to da se naručivalo, pa čekalo, pa radovalo kada se najzad poštar pojavio pred vratima ... stariji prijatelji koji su navodno svirali su bili svetinja, upijalo se sve što se čulo i videlo ... sviralo na preradjenim gramofonima, tarabicama od gitara ..

Danas ... eh danas, za 200 - 300€ dobiješ vrhunski instrument i pojačalo..., danas sedneš u fotelju, do'atiš tastaturu, učukaš ono što te zanima i čika google ti izbaci i note i tablature i akorde i čak samu pesmu ... da ne spominjem drugove poput "joutubeta" koji ti izbaci i video sadržaj kako tu pesmu odsvirati, gledaš i ponavljaš i tako naučiš ... i to sve fraj.

Kakva vremena! 8) 8) 8)

Void
kulen zmija

Post by Void » 16 Nov 2011, 11:53

jbt, bio je jedan lik koji je na kupujemprodajem prodavao neki hand made za 320e. Čini mi se da su specifikacije bile fantastične i da je izgledala (a verovatno i zvučala) mnogo skuplje od toga....c,c,c...da sam imao tada pare, kupio bih je 'ladno.

poenta: traži na oglasima na netu, odvoji dan-dva na traženje, ne bi verovao na šta sve možeš da naiđeš za zaista male pare.
Srećno u traženju i kupovini i budućem sviranju :ziveli:

P.S. welcome dude :D :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Nov 2011, 12:21

Nije realno da liku koji nikada nije drzao el gitaru u rukama (naravno, ne znam da li je to ovde slucaj, ali mi tako deluje, izvinjavam se ako sam pogresno pretpostavio), predlazete da gleda polovno po oglasima, ili jos gore rucno pravljeno. Ovde kod nas, na kp posebno, vrlo lako moze da ga neko zahebe i da u oba slucaja zavrsi sa squier bulletom koga ce platiti 300 ili vise evra.

Osim toga, u krajnjem slucaju, nista mu nece faliti i da uzme novog squier bullet. Masa nas, i sa foruma, a da ne govorim sire, je koristila to veslo, naucili smo da sviramo smoke on the water i jos neke stvarcice, pa smo je prodali i uzeli bolje gitare. Nije smak sveta. Naravno, moze uvek da se prodje bolje, da uzme bolju gitaru za slicne pare, ali moze da prodje gore, da preplati neku slicnu tarabu kod nekog preprodavca... (na pamet pada ibanez grg250 za 400e polovan sa oglasa)

Savet: posto ti trenutno nije preterano bitno sta i kako radi, prosetaj se do prodavnice, isprobaj sta god ti se svidi kako izgleda i za sta imas pare, i ako te nesto zaista privuce, kupi. Lako ces prodati (zapravo zavisi sta kupis, ekstremne oblike neces tako lako prodati, ali nesto ne verujem da te zanima warlock warrior kelly explorer rhoads i slicne gitare), i uzeti nesto bolje ako odlucis da nastavis da sviras. Jedino izbegavaj ponude tipa, "imas ovaj paket, dobijes i gitaru i pojacalo i torbu i kais i trzalice i kabal i stimer i sporet i ringlu i pljeskavicu... i sve to za samo 199e", to su teska sranja. Ni gitara ni pojacalo nisu ni za qratz. Manje-vise, sve gitare slicne cene su slicnog kvalitet, i neces se previse zahebati ako uzmes aria strata umeso squier standard strata ili slicno...

Ako hoces da uzimas polovno, mozes bolje ili jeftinije da prodjes, ali to ti ne bih predlagao da sam radis, nego ako imas sa nekim da se posavetujes, da odete da probate, u krajnjoj nuzdi, pitas ovde na forumu sta mislimo o nekoj gitari sa oglasa...

milan_ns

Post by milan_ns » 16 Nov 2011, 12:23

Void
kulen zmija

Post by Void » 16 Nov 2011, 12:28

ja iz najbolje namere rekoh da pogleda po oglasima, zaista može da se nađe dobrih stvari, a neretko i muzički centri tipa MIX i tako to stavljaju svoje oglase za NOVE gitare tamo..
ako je neko imao neprijatno ili loše iskustvo što se tiče tih oglasa na netu, napišite šta i kako, da čoek izbegne da napravi moguće greške...kontam da je to fer.

ma ja sam za sebe govorio što se tog ručnjaka tiče, nisam rekao da on treba da uzme gitaru ručni rad, molim te pročitaj ponovo moj post.
:ziveli:

smallville

Post by smallville » 16 Nov 2011, 13:34

Hvala ljudi na savetima . Da su neke stvari u koje se razumem uzeo bih polovno , i uzimao sam razne hi-fi uredjaje i ispalo je ok . U ovom slucaju ne mogu tako da uradim iz razloga sto su mi karakteristike nejasne i daleko sam od toga da mogu na licu mesta da procenim da li valja ili ne . Uzeo bih neku novu gitaru , za pojacalo bih za sada uzeo neku varijantu slusalica ( ako postoji za elektricne gitare ) pa bih nakon 6 meseci (kada skupim neku kintu uzeo nesto ozbiljnije) . Isao bih da gledam ali ne znam gde . Znam samo za jedno mesto i nemaju yamahe . Reci te mi gde da idem , mozete i sajtove da mi pustite ovde pa bih ja onda otisao i video sta ima , samo mi recite na koje marke da se koncentrisem ?

Sta mislite o ovoj gitari ?
http://www.musiccentar.com/i-1912/schec ... cna-gitara

Izgled gitare mi je super a i iz ovih klipova sam cuo da je hvale a i zvuci mi ok .

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Nov 2011, 14:28

@void
ok, ja nisam skroz dobro razumeo tvoj post :ziveli:

Ali opet mislim da covek koji se itch ne razume u gitare, ne moze da se osloni na sebe kad kupuje polovno, tj ne moze da lovi dobru ponudu na oglasima ako ne zna sta je dobro... Da moze da prodje bolje, moze, ali treba bar neko znanje...

l-m, smallvile, ajmo redom, prvo i prvo, sta bi ti da sviras? Zanr, bendovi... Nece ti ista gitara dobro raditi i Prljavo kazaliste/kikija/bajagu/parni valjak i bodome/maidene/metallicu/slayer.

Schecter je generalno ok, bar ono sto sam ja probao, ali su bile skuplje gitare od ove. Solidno napravljne, pristojan zvuk, malo vise metalski okrenute. Nesto masivniji vrat od ibaneza i slicnih...

Prodavnice u bg koje mozes da potrazis na netu, osim ovoga sto si gledao, su
http://www.mitrosmusic.com/
http://www.maric.rs/
http://www.control-sound.com
http://www.megamusic.rs/www/index.php
http://www.mixmusic-company.com/
E, sad, vazne napomene, nemoj previse da se obradujes ako vidis neku lepu gitaru na sajtu, velike su sanse da je nemaju na lageru i u prodavnici. Moras da nazoves ili odes licno do prodavnice da pitas. Druga stvar, nemoj da te zavlace pricama "trenutno nema, ali dolazi ovih dana". Ta prica se rasteze mesecima i obicno ti izgubis strpljenje.

Sada, pogledaj sta ima na sajtovima prodavnica, pa mozda mozemo da ti pomognemo u izboru, ali ces na kraju morati sam da prelomis... :D :ziveli:

luci

Post by luci » 16 Nov 2011, 16:56

moje misljenje je da ti za pocetak ne treba nista bolje od nekog squiera, affinity ili standard ce ti biti sasvim ok gitare, a uklapaju se budzet, imajuci na umu da si pocetnik, ako skotas da ti to ide i zelis malo ozbiljnije da se bavis time lako ces to prodati pa kupiti ozbiljniju gitaru.. prva gitara po meni treba da bude manje vise genericka, ono da nema ni brand ni model nego kao, gitara, po meni je to strat, to svi znaju kao elektricnu gitaru, izaberes sta ti se svidja i cao, ne zamaras se previse time, ako je kupis novu imas garanciju na nju, pa i kao se nesto desi resice ti to... kasnije kako postajes bolji kapiraces sta ti treba u smislu zvuka izgleda i osecaja i onda ces to i traziti...

smallville

Post by smallville » 16 Nov 2011, 17:22

@ Mislim_Stvarno

Svirao bih sve ali me najvise privlaci rock i metal . Volim i bluz ali su mi rok i metal najdrazi .

@ luci

Slazem se sa tobom , imam da platim neku skuplju gitaru pa i do 300 evra ali mislim da je bolje da kupim nesto jeftinije a da radi posao pa za godinu dana da uzmem nesto mnogo bolje , da nekazem PRO :D

Sta mislite o ovoj gitari ? Nije skupa , vidim da je na popustu a koliko sam citao na forumu ova marka je popularna .

http://www.musiccentar.com/i-2319/ibane ... cna-gitara

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Nov 2011, 17:49

Ibanez je medju nama mjetalerima( :metal: ) vrlo popularan :mrgreen: , kao i jackson, esp/ltd, schecter... (s tim sto je, trenutno, cini mi se od svih njih najbolji odnos cene kvaliteta kod ibaneza i schectera) Uzmes to, i ne boli te glava, :D tog ibaneza ili schectera... Samo nemoj nista sto ima tremolo ili floyd rose (ako i ne znas sta je, pise u specifikacijama, a ako te zanima ima i na forumu, a i na guglu :D ). Eventualno mozda promenis civije posle godinu-dve dana (ako mislis da je potrebno). Posle nekog vremena vezbanja i ucenja, verovatno ces i sam shvatiti sta ti treba, kakva gitara treba da ti bude sledeca.

Sto se tice ozvucavanja i sviranja, nema potrebe da bilo sta kupujes, imas komp, ako je bilo sta jace od pentiuma3, lepo instaliras simulatore pojacala, ima dosta toga pisano na forumu, onda isprobavas razna pojacala, posle godinu-dve dana ces verovatno skapirati kakav zvuk te zanima, i onda mozes da trazis nesto sto ce da zvuci slicno... (kazem slicno jer ne znam da li si spreman da platis 1000e za marshall, 2500 za mesa boogie i sl :mrgreen: )

bora

Post by bora » 16 Nov 2011, 18:50

Ja imam Yamahu pacifiku 120 s,kupio sam je u Mitrosu pre 5-6 godina,kao i pojačalo Ymaha F-20.Gitar je sasvim solidna s obzirom da je plaćena oko 250e.Nisam je nešto preterano svirao jer sam ja prvenstveno akustičar,pa sam u međuvremenu promenio nekoliko akustičnih gitara.Još uvek sam u potrazi za pravom akustičnom ozvučenom ali to mi nikako ne polazi za rukom.Mislim da bi ti ipak trebao da startuješ sa nekom akustičnom a za elektriku će biti vremena,polako.Kpd nas se prodaje sve i svašta i treba biti veoma oprezan,naročito kada su neke akcije i sniženja.To je "sjajna" prilika da se pazari neki krš.Najbolje je da pri kupovini povedeš nekoga ko se dobro razume u gitare.Pozdrav.

eg303

Post by eg303 » 16 Nov 2011, 19:43

Male su ti šanse da ne kupiš gitaru koju ne svira neki od gitarista čiju muziku slušaš (trostruka negacija), bolje rečeno, najverovatnije će te primamiti nešto stratoliko ako slušaš EC, JH, SRV svirku ili nešto lespoliko ako si u GnR, LZ, ACDC, za ostale brandove/bandove nisam ni siguran ni za muziku ni za tambure. Ako si bliži onoj Fender struji ne idi ispod Squier Standard Stratocastera, a kod one druge ne ispod nekog "setin neck" Epiphonea, moja preporuka polovno jer su u pola cene, ostaje para i za pristojni amp, a za one šiljate gitare ima ovijeh mlađih što su u štosu sa Ibanez/Jackson vrištalicama pa će da preporuče...

Fast beer-drinker

Post by Fast beer-drinker » 16 Nov 2011, 22:22

Sve ste vi to fino rekli, al' valjda neko ko tek pocinje svirati, treba poceti na akusticnoj gitari. Ne pocinje se ne el. gitari. Tamo malo kad se nasviras ove, onda kupis el. gitaru, i onda ti bude super, pogotovo kad skontas koliko je lakse svirati. Ja bi ti preporucio neku akustaru (bilo kakvu, nebitno novu il' polovnu, samo da nije vrat k'o kolac na njoj), a onda kad se malo navjezbas predjes na el. gitaru, tako to ide...

Post Reply