400e sta raditi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
16 - 61

400e sta raditi

Post by 16 - 61 » 19 Dec 2011, 11:39

Ajte gitarosi pomozite kolezi :D

Imam kinesku gitaru (kopiju fendera, tri singla)sa krs magnetima koja mi sto se tice obarde savrseno odgovara, ali sto se tice tona je krs krseva.
ZA Novu godinu resih da se castim, pa posto pare ne rastu na drvecu, moram triput da merim
pre nego li jednom presecem. Imam vise varijanti za kupovinu pa ako neko moze da mi kaze svoja iskustva
ili preporuci nesto bio bih i vise nego zahvalan. Stil muzike...nema metala nema nenormalnih shrederovanja samo osecaj i pun ton :D sviram svasta od narodnjaka (mada ovo sve redje) do domaceg roka, mada naravno treba sto puniji ton da bude
gledao sam na netu SD Jb jr. magnete i to je najslicnije onome sto trazim :)

Moram se ovako javno zahvaliti korisniku sa nickom Zoll na velikoj pomoci sto se ove teme tice :ziveli:

Varijante su mi sledece

1. Da u moju gitaru ugradim SD JB jr na bridge i Litlle 59 na neck poziciju, cena oko 12000 din, ne placam ruke
2. Uzmem gitaru neku za 400e i budem miran neko vreme
3. Uzmem nesto sa dobrim drvetom i ugradim mu gore pomenute magnete, tu su mi problem finansije
4. Uzmem neku polovnu gitaru (mada bih ovu varijantu izbegao)

Hvala :ziveli:

sinisake
The original one

Re: 400e sta raditi

Post by sinisake » 19 Dec 2011, 11:56

1. Da u moju gitaru ugradim SD JB jr na bridge i Litlle 59 na neck poziciju, cena oko 12000 din, ne placam ruke
2. Uzmem gitaru neku za 400e i budem miran neko vreme
3. Uzmem nesto sa dobrim drvetom i ugradim mu gore pomenute magnete, tu su mi problem finansije
4. Uzmem neku polovnu gitaru (mada bih ovu varijantu izbegao)
1. Od vise ljudi sam cuo da ovo ne donosi zvucni napredak kojim bi na duze staze bio zadovoljan (drvo je drvo)
(ugradjivali su vrhunske magnete u vesla, da bi na kraju kupili druge gitare)
2. Moze
3. Najbolje bi bilo (ima ovde na forumu graditelja cije bih gitare rado posedovao, a nisu preskupi, pogledaj malo)
4. Nemoj, nikad se ne zna...

:ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 19 Dec 2011, 13:14

Ja sam bas za 2. i 4. u kombinaciji! Kasnije moze i 3. ako pametno pazaris. Prelistaj oglase, konsultuj se sa nekim, idi probaj, solidan je izbor, besparica je, cene se nikad lakse nisu obarale kad imas kes u ruci...

Trzalica

Post by Trzalica » 19 Dec 2011, 13:17

16 - 61 wrote: 3. Uzmem nesto sa dobrim drvetom i ugradim mu gore pomenute magnete, tu su mi problem finansije
Fale jedino pare ... tj. narodna: :lol: "ako mogu i jare i pare". :lol:
Hehe, neMA "dobro" tj. zvučno kvalitetno drvo (što podrazumeva vrat i telo gitare) za 400€, nema toga. Za 400€ se jedva nalaze neki ibanezi RG serije od lipe bre ili nekog vrbovog pruća, gitare od jovinog drveta sušenog u sušari za meso ... Jovino drvo koje je standard nekog iole kvalitetnog instrumenta se suši godinama, i opet se bira po kvalitetu zvuka koji daje, i gitare sa takvim kvalitetnim drvetom koštaju preko 1000€ ... o mahagoniju ne treba raspravljati ...
Pod kvalitetnim "drvetom" se podrazumeva i vrat i telo. Što znači da taj KVALITET podrazumeva da su ove dve komponenente TONSKI uparene. To nema kod modela za 400€. To je budget klasa gitara. Kupio ti gitaru od 250€ ili 400€, gotovo da nećeš osetiti razliku. Nećeš se mnogo uvajditi ni sa modelima od 600€ ... zna se u kom grmu leži kvalitetno drvo tj. instrument!!! :D
Vidiš da se i u oglasima nude polovni instrumenti sa kvalitetnim drvetom za cenu od preko 450€ i to meksički fenderi, poneki Ibanez-i više klase, razne Gibson LP kopijetine i sl.

P.S. kao što reče ovaj sinisake,... možeš ti da mu ugradiš magnete sa planete kripton i isto ne bi dobio ništa ... te priče o tome kako magneti poboljšavaju zvuk gitare su samo ... jeli, priče! :ziveli:

Zaključak: ŠTEDI pare za nekog USA Fender-a, Gibson-a LP-a ili eventualno neku EB Music Man-a ... sve ostalo je smejurija i uvaliće ti kako rekoh gitaru od vrbovog pruća za 400€ i još te ubediti da ručno motani Goran magneti u stanju drhtavih ruku posle jutarnjeg mamurluka zvuče kao slavuju u proleće ... aha, samo ... to se ne jede, lepo izgleda na papiru!!!

Nadam se da sam ti po(d)mogao!
16 - 61 wrote:4. Uzmem neku polovnu gitaru (mada bih ovu varijantu izbegao)
Ovo ti je JEDINA varijanta gde bi mogao da upecaš neko iole kvalitetnije drvo i možda mu modifikuješ hardver ako je na izdisaju. Ne znam samo ko te ubedio da je loše kupovati polovno? Ljudi prodaju perfektno očuvane gitare i za 40% manju cenu i to samo zato što im je potreban novac. Čemu strah od polovne gitare?
Nemoj slušati ove PRODAVCE iz MITROS-a koji tumaraju ovim forumom kao obezglavljeni pilići i navode na svoju vodenicu, jer ćeš vrlo brzo otrčati kod njih u radnju, i ima da ti uvale neku KRŠETINU od vesla za 400€.
P.S. i još će onda da te ovde na forumu "tapšu po ramenu" i govore kako si mudro izabrao ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 19 Dec 2011, 13:32

it's too bad they don't make trees like they used to...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Dec 2011, 13:35

:mrgreen:
Jovino drvo koje je standard nekog iole kvalitetnog instrumenta se suši godinama
Mislim da su veliki proizvodjaci 'malo' ubrzali proces...

nebojsak

Post by nebojsak » 19 Dec 2011, 13:39

Odeš kod VOJE u MITROS i kupiš ovo

Image

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/843 ... y-Ch-Hdwe/

Za ostatak para odradiš bridge magnet.

Trzalica

Post by Trzalica » 19 Dec 2011, 13:40

sinisake wrote::mrgreen:
Jovino drvo koje je standard nekog iole kvalitetnog instrumenta se suši godinama
Mislim da su veliki proizvodjaci 'malo' ubrzali proces...

:mrgreen:
Jes vala ... no zato imadehu oni ove novostvorene termine poput "CUSTOM SHOP" ... gde se trpaju ta debla zaostala po nekim šupama iz vremena hladnog rata ... i da, da ... kako beše onaj termin ... AHA ::: VINTIDŽ ... e to ...
Sve u svemu, vrlo je lako nabaviti takav instrument i danas. Samo je NOVAC potreban. :ziveli:

bancika

Post by bancika » 19 Dec 2011, 14:56

Trzalica wrote: P.S. kao što reče ovaj sinisake,... možeš ti da mu ugradiš magnete sa planete kripton i isto ne bi dobio ništa ... te priče o tome kako magneti poboljšavaju zvuk gitare su samo ... jeli, priče! :ziveli:
agree to disagree. Mozda vrhunski magneti ne mogu od squiera da naprave custom shop strat (vrat ce i dalje biti kao oklagija, pragovi i slicno) ali ce definitivno zvucati bolje nego vecina meksikanaca i neki amerikanci. Probao sam i uverio se. U squieru imam magnete koji vrede vise od ostatka gitare i napravili su nebo-zemlja razliku. Voleo bih da nekog puritanca sa pravim stratom stavim na blind test da kaze koja gitara bolje zvuci...doduse, cuo bi sum magneta sa pravog strata i znao bi koji je koji, ali recimo da je neki fender noiseless :)
Investicija u magnete nije losa. Ako resis da posle uzmes bolju gitaru mozes samo da ih prebacis na nju i vratis kineza u stock stanje.
Konkretno za jb jr, imao sam ga u squieru na bridge poziciji i mrzeo ga skroz. Ne znaci da ces i ti, ali bio je najneuniverzalniji magnet od svih koje sam probao. Ima samo srednje i nista vise. Za lead i zavrsi nekako posao, ali za akorde i ritam slicno zvuci skroz nekako "boxy". Ako pokusas da mu skreses srednje ekvilajzerom onda ne ostane nista i zvuci nekako mutno i nedefinisano. Nisam probao lil59, ali po specifikacijama bi trebalo da je bolji. Dimarzio ima dobre rail humbuckere, mozda bi mogao to da pogledas.

Tenji

Post by Tenji » 19 Dec 2011, 14:58

Ima jos jedan novonastali termin, hand made. Od strane domacih majtora recimo. Takodje se pominju neka debla iz supa i tavana. A, ne placa se custom shop nalepnica, pa je taj problem sa novcima malko umanjen.

bancika

Post by bancika » 19 Dec 2011, 15:25

to je dobar nacin da dobijes vrhunsku gitaru za malo manje pare ali
* treba otici kod nekog proverenog ciju si gitaru probao
* nema sanse da to uradis za 400e. Meni je cale pravio gitaru (ona crvena sa flame topom) pre nekoliko godina i samo na delove mi je otislo preko 700e. Da sam morao da platim ruke to bi otislo preko 1000e. Fabricke sa tim karakteristikama kostaju mnogo vise i ova je skroz moja tako da sam dobro prosao, ali pokusavam da kazem da se jedino isplati tako praviti vrhunsku gitaru i da treba iskesirati relativno puno para. Malo je bez veze raditi rucno gitaru, kupiti najbudjavije delove za 100e i dati 300e za ruke i drvo. :) A ko uzima manje od 300e za ruke i drvo...malo mi je sumnjiv :roll:

umart

Post by umart » 19 Dec 2011, 15:35

sve sta imas od gitarske opreme prodaj,pa i u bescijenje,dodaj tih 400 e i vataj ove novogodisnje popuste.sto se tice izbora moras bioti malo konkretniji sta ti se svidja,koju bi muziku svirao i sl.

Tenji

Post by Tenji » 19 Dec 2011, 15:39

bancika - To je bio odgovor na ono sto je Trzalica pricao o Custom Shop gitarama. Ja bih za 400 evra prvo kupio gitaru cijom ergonomijom bih bio savrseno zadovoljan, a verujem da bi na njoj zvuk bio u najmanju ruku zadovoljavajuci. Moja gitara je upravo takva, iz tog cenovnog ranga, i i dalje ima stock magnete, a neke tri godine je kod mene, i nikada mi nije palo na pamet nesto tipa "kako moja gitara sranje zvuci". Sve one zvuce korektno, a kad je lepo upoznas, videces tacno gde joj i sta konkretno fali u zvuku. To su stvari koje mozes da nadomestas upravo ubacivanjem ovih ili onih magneta. Moje neko vidjenje stvari.

bancika

Post by bancika » 19 Dec 2011, 15:55

Tenji wrote:bancika - To je bio odgovor na ono sto je Trzalica pricao o Custom Shop gitarama. Ja bih za 400 evra prvo kupio gitaru cijom ergonomijom bih bio savrseno zadovoljan, a verujem da bi na njoj zvuk bio u najmanju ruku zadovoljavajuci. Moja gitara je upravo takva, iz tog cenovnog ranga, i i dalje ima stock magnete, a neke tri godine je kod mene, i nikada mi nije palo na pamet nesto tipa "kako moja gitara sranje zvuci". Sve one zvuce korektno, a kad je lepo upoznas, videces tacno gde joj i sta konkretno fali u zvuku. To su stvari koje mozes da nadomestas upravo ubacivanjem ovih ili onih magneta. Moje neko vidjenje stvari.
dosta je tesko, bar kod nas, naci gitaru kojom ces biti savrseno zadovoljan za te pare, cak i ako izuzmemo magnete. Savrseno zadovoljstvo pocinje negde oko cetvorocifrenih cena kod nas, ovde u usa malo manje, recimo 800$ ili tako nesto. Ako se ukljuce i polovne onda je granica dosta manja, ali je u Srbiji veliki rizik da ti neko uvali krs.

16 - 61

Post by 16 - 61 » 19 Dec 2011, 16:01

Trzalica wrote:
16 - 61 wrote:

Zaključak: ŠTEDI pare za nekog USA Fender-a, Gibson-a LP-a ili eventualno neku EB Music Man-a ... sve ostalo je smejurija i uvaliće ti kako rekoh gitaru od vrbovog pruća za 400€ i još te ubediti da ručno motani Goran magneti u stanju drhtavih ruku posle jutarnjeg mamurluka zvuče kao slavuju u proleće ... aha, samo ... to se ne jede, lepo izgleda na papiru!!!

16 - 61 wrote:4. Uzmem neku polovnu gitaru (mada bih ovu varijantu izbegao)
Ovo ti je JEDINA varijanta gde bi mogao da upecaš neko iole kvalitetnije drvo i možda mu modifikuješ hardver ako je na izdisaju. Ne znam samo ko te ubedio da je loše kupovati polovno? :
umart wrote:sve sta imas od gitarske opreme prodaj,pa i u bescijenje,dodaj tih 400 e i vataj ove novogodisnje popuste.sto se tice izbora moras bioti malo konkretniji sta ti se svidja,koju bi muziku svirao i sl.
bancika wrote:
Konkretno za jb jr, imao sam ga u squieru na bridge poziciji i mrzeo ga skroz. Ne znaci da ces i ti, ali bio je najneuniverzalniji magnet od svih koje sam probao. Ima samo srednje i nista vise. Za lead i zavrsi nekako posao, ali za akorde i ritam slicno zvuci skroz nekako "boxy". Ako pokusas da mu skreses srednje ekvilajzerom onda ne ostane nista i zvuci nekako mutno i nedefinisano. Nisam probao lil59, ali po specifikacijama bi trebalo da je bolji. Dimarzio ima dobre rail humbuckere, mozda bi mogao to da pogledas.
Hvala svima na odgovorima,

@Trzalica ne mogu da ustedim za nekog Amera i nesto vise, jednostavno nemam kinte i mogu da se ***** :D I za ovo mi je trebalo mnogo vremena da skupim.
A sto se tice polovnjaka njih se bojim jer pogledaj samo kakvih lopova ima na KP-u na primer, a ja nisam toliko strucan da bih bas mogao da procenim dal necija polovnjaca vredi pare koje trazi za nju. Daleko od toga da bi me neko izvacario da za
kineza dam 500 evra ali nesto bolje jednostavno ne umem da procenim.

@Umart jednino i pedale da prodam pa namaknem jos 200 evra, ali sta onda opet mi trebaju pare za njih posle :D
inace trazim fender stratocaster tip gitare, rekoh sviram od narodnog do hard roka, a ponajvise blues

@Bancika zato bi i stavio litlle 59 na neck varijantu zbog ritma,

Najblizi sam varijanti da kupim nekog meksikanca pa sa njim svirucam koliko mogu, a posle kada uspem da skupim
pare kupim i odgovarajuce magnete i eto za godinu dana dobijem solidno drvo plus ok magnete.

Post Reply