Prodavnice i pomoc oko izbora gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sezax

Prodavnice i pomoc oko izbora gitare

Post by Sezax » 26 Dec 2007, 04:13

Pa kao sto smo vec pricali u B.C. Rich temi, moj oratak zeli da kupi sebi gitaru koja ce mu sluziti za sviranje black ili death metala duze vrijeme (drugim rijecima gitaru iznad prosjecnog nivoa) za nekih 600 eura.Kao sto je predlozeno u gore pomenutoj B.C.Rich temi Ja i on smo procesljali malo jacksonov i Ibanezov sajt i nasli neke gitare koje mu se svidjaju, sad nam je problem sto neznamo cijene tih gitara i da li ih je moguce kupiti u BG jer neznamo puno prodavnica.

Ok znaci bili bi vam puno zahvalni ako bi nam predlozili neke prodavnice koje prodaju kvalitetne gitare (Osim Mitrosa,Mix-a,i Mega Musica) i dali nam link za sjat tih prodavnica ili ako nemaju ili im je nekvalitetan sajt dali nam adresu i broj telefona doticne prodavnice.

I zadnje sto me ortak zamolio je da vas zamolim za sugestije koju gitaru da pazari sa budzetom od 600 eura,koja cemu trajati dugo i svirati extra death ili black metal (ja predlazem da Neka dobra flojdara,humbuckeri i top lock budu obavezni na gitari.)hvala vam unaprijed.(Predlazite sta god zelite ne mora biti na spisku onih koje mu se svidjaju)

Evo spisak gitara koje su mu se svidjele:

Ibanez RG370DX
Ibanez XPT700
Ibanez RGT42DX
Jackson WRMG Warrior
Jackson KE3 Kelly

Void
kulen zmija

Re: Prodavnice i pomoc oko izbora gitare

Post by Void » 26 Dec 2007, 07:09

Ja trenutno posedujem RG370DX i mogu reci slobodno da sam PREZADOVOLJAN!!!!.....gitara reze samo tako, magneti vriste kao nenormalni ( DiMarzio Infinity magneti )....prava dzitra za Death/Black.....ali sam i na njoj malo svirao i nesto malo laganije tipa Jazz i tu se snalazi savrseno.......jedna od najuniverzalnijih gitara.....tako da....po mom misljenju....izmedju Jacksona i Ibaneza - definitivno Ibanez!!

Sad, da sam na njegovom mestu, ja bih uzeo sedmozicanu Ibanaez RG7321...koja je i vise nego dobra gitara....moj ucitelj je ima i stvarno je prezadovoljan, a i on reze Death metal na njoj.....sad fazon sa sedmozicanom je taj da tu imas standardnu gitaru sa 6 zica + jos jedna zica, tako da mozes skoro sve da skidas od Arch Enemy-ja do Korn-a......

Samo ne znam u kom stimu tvoj ortak planira da svira posto je sedmica za nesto dublji stim tipa A ili H

Sezax

Post by Sezax » 26 Dec 2007, 10:45

Ok recu mu da pogleda i sedmozicnu mada nevjerujem da ce mu se svidjet al nikad se ne zna! :D Sad cekam jos savjeta pa posle skole da ga povedam do kuce da malo pogleda da ima o cemu da razmislja :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Dec 2007, 11:48

Mislim da je sedmozicana gitara ekstremno korisna pogotovo u black/death metal kombinaciji. Doduse jedini problem sa ovom gitarom koju ti Void preporucuje je u tome sto nema floyd, a kapiram da je to obavezno

XtrmntR

Post by XtrmntR » 26 Dec 2007, 12:09

@Void, ne znam odakle ti da su na ibanezu rg370 dimarzio infinity magneti, jedino ako nisi naknadno shta ubacivao, jer su fabrichki magneti na tom modelu ibanez infinity. Inache tu gitaru ima i FOX IV, pa bi vam on mogao reci vishe o njoj, ja sam je probavao nekoliko puta i gitara je vishe nego ok za taj novac... Sada se moze naci za manje od 400evra sa novogodishnjim popustom.

Kakve veze ima shtim na 7.zichanoj gitari? Moze da se tera standardan E shtim samo shto je 7. zica H, a ostale su sve iste.. naravno ako su zice 9.ke..

Samo se bojim da su ostale gitare skuplje od tih 600evra..

Void
kulen zmija

Post by Void » 26 Dec 2007, 13:52

Mislio sam na Ibanez a ne na DiMarzio, nego sam uporedo sa ovim gledao i nesto o DiMarzio X2N magnetu, pa mi je to uslo u glavu.....sorry ljudi...........dobro je da nisam napisao da ima X2N na tom Ibanezu :lol:

Nisam neki strucnjak sa sedmice, ali vecina ljudi koji ga sviraju, sviraju u H ili A stimu.....bar od tih Death/Black bendova.....znam da moze da se tera u E stimu, zato sam i napisao da je to standardna gitara + jos jedna zica na njoj..............sve u svemu......hteo sam da kazem otprilike sve sto si i ti napisao....... :wink: :wink: .......

P.S. Ako ce da svira nesto tipa Cannibal Corpse, Dying Fetus, Death, Vader, Vital Remains, Emperor, Dimmu Borgir...da ne nabrajam dalje, onda mu u principu i ne treba sedmozilac, posto navedeni bendovi sviraju sestozicane gitare ( nalupao sam bendove,tako da se mozda i provukao jedan koji svira na sedmicama ).......ali ako ce da svira nesto tipa Meshuggah, Hypocrisy, Bloodbath, etc, etc.....onda bilo dobro da uzme sedmicu kad je vec pri parama.....
Iz tog razloga sam spominjao stim....]

P.S. 2 Mogao bi da razmisli i da daa nekom majstoru pare, pa da mu ovaj napravi gitaru bas kakvu on hoce.....to nije losa ideja...

XtrmntR

Post by XtrmntR » 26 Dec 2007, 15:27

To drugo PS. dolazi u obzir ako ima puno para, pa da da za ruchni rad,u suprotnom, bolje je da kupi firmiranu gitaru, jer u sluchaju da je bude prodavao(a to ce verovatno biti kad tad :D) daleko lakshe ce je prodati a ruchni radovi su skuplji nego da kupi vec gotov instrument...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Dec 2007, 19:09

P.S. Ako ce da svira nesto tipa Cannibal Corpse, Dying Fetus, Death, Vader, Vital Remains, Emperor, Dimmu Borgir...da ne nabrajam dalje, onda mu u principu i ne treba sedmozilac, posto navedeni bendovi sviraju sestozicane gitare ( nalupao sam bendove,tako da se mozda i provukao jedan koji svira na sedmicama ).......ali ako ce da svira nesto tipa Meshuggah, Hypocrisy, Bloodbath, etc, etc.....onda bilo dobro da uzme sedmicu kad je vec pri parama.....
Iz tog razloga sam spominjao stim....]
Da al npr. bice korisno sto nece morati da menja stimove vec ce moci da svira u standardnom sedmozicanom stimu

Sezax

Post by Sezax » 26 Dec 2007, 19:36

On ce da svira nesto tipa:Behemoth,Dimmu Borgir,Vader,Death,Emperor,Mayhem,Naglfar (jednog dana Children of bodom,Kalmah,Norther) i tak to pa zato ja i mislim da mu netreba sedmozicana gitara. a od ovih koje je on nabrojao najveca cijena je 650$ na nekim sajtovima za prodaju mada to ce biti skuplje u prodavnici jbg....Neznam sto vise savjeta to bolje cak i konkretno savjeta koju gitaru mozda mu se svidi...Neznam...

Void
kulen zmija

Post by Void » 26 Dec 2007, 23:08

Posto ce co'ek da svira ono sto sam pretpostavljao, onda sedmozicana otpada....neka pogleda Ibanez ICEMAN model....cudno izgleda, ali je zvuk....uhhhh....boli glava, usi otpadaju.....eto, takav je zvuk.... :mrgreen:

ja sam u principu za Ibaneze, bez obzira koja je jos gitara u opticaju.......ajd' sad cu na brzinu da prosvrljam po netu, pa cu naci par masina koje bi bile dobre.....

Sezax

Post by Sezax » 26 Dec 2007, 23:27

Po meni mu je najbolji ovaj Ibanez RG370DX za tu vrstu muzike za taj kesh.(ali ja bas i nisam strucan sta vi mislite?)

Void
kulen zmija

Post by Void » 26 Dec 2007, 23:37

Ja ga posedujem i kao sto rekoh......PREZADOVOLJAN SAM!!!!!....za sirovi Black ili Brutal dusu dala......ali isto tako se super snalazi i u laganom rock-u, pa i u Jazz-u....

Sezax

Post by Sezax » 26 Dec 2007, 23:59

Void wrote:Posto ce co'ek da svira ono sto sam pretpostavljao, onda sedmozicana otpada....neka pogleda Ibanez ICEMAN model....cudno izgleda, ali je zvuk....uhhhh....boli glava, usi otpadaju.....eto, takav je zvuk.... :mrgreen:

ja sam u principu za Ibaneze, bez obzira koja je jos gitara u opticaju.......ajd' sad cu na brzinu da prosvrljam po netu, pa cu naci par masina koje bi bile dobre.....
Ok kontamo ja i on da odemo 8 januara odmah posle bozica kad se covjek opari pa da odemo do mitrosa,mix-a i mega musica (ako ima jos dobrih prodavnica vi samo recite :D ) Pa da on to se opipa pa da se skonta.

Jesi nasao neke zanimljive varijante?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Dec 2007, 11:19

Hmm. bez obzira koju vrstu muzike hoce da svira... mislim da bi bilo najbolje da nadje gitaru koja u potpunosti odgovara njegovim rukama. Sta ovim hocu da kazem?

Ja i kolega Roll smo juce obisli sve prodavnice u BGD-u..i naisli nakoliko Veoma finih i zanimljivih modela....

Prvo i osnovno... neka nadje gitaru koja ce imati vrat za ono sto svira.

Shreding,
tanak i uzan jer treba da sto manje zamara prste i saku.
Mek i da zice mogu da se uvijaju lepo i bez muke. Relativno veliki, tzv.jumbo pragovi zbog tapinga i konfiguracija magneta koja ce pratiti muzicki pravac. Takodje neka gleda telo koje je uravnotezeno. Znaci da ne mora non-stop da ga drzi i nivelise, vec samo da okaci na ramena i da gitara stoji. Konfiguracija magneta, H-S-S... pozeljna
Hint: IBZ, Peavey, LTD, ESP, Jackson, Kramer...

Rifovi, blues, Akordi...
Neka gitara koja ima malo deblji vrat, a dovoljno sirok, da ne zapetlja prste u zicama... da je tonski podrzana tj. sirova u driveu iliti gainu i da moze da ozdrzi dug ton poznat kao sustain...prvenstveno gitare sa kobilicom bez tremola... pozeljno strings-through body. Konfiguracija magneta H-H.
Hint: Gipson-like gitare, Epiphone, Washburn, Godin, Yamaha, ...

Rock, Heavy, Death, ....
Gitara koja ce imati tanak i sirok vrat, dobar za rifove i u kvartama i u kvintama i za shreding i za blues pentatonike...
Floyd Rose pozeljno ali ne i obavezno... konfiguracija magneta H-S-H jer ce mu trebati i Strat i Gipson zvukovi. Doduse ima gitara sa coil-split potenciometrima tako da je kombinacija i nalazenje pravog tona samim tim i veca.

Hint: IBZ, Jackson, Godin, Yamaha, Strat, Gipson, Epiphone, LTD, Hamer, Kramer, Dean, B.C. Rich... maltene sve firme, samo je razlika u vratu i obliku tela...

JA licno bih izbegavao gitare sa uglatim telom, tipa Flying V, Explorer, B.C rich, prvenstveno zbog duuzeg navikavnja i malkice su neprakticne. Kao trecu ili cetvrtu u kolekciji DA, ali kao jedinu NE!!! (Moj stav!!!) sto vazi i za 7-string gitare.

Ovo je neki okvirni vodic za kupovinu gitare... medjutim svako treba da izabere gitaru kojom ce pre svega biti zadovoljan.

E sad posto je covek prvenstveno rekao da ce svirati Death.. u obzir najvise dolaze
generalno IBZ RG serija,

Peavey V-type i Rotor serija,
http://www.peavey.com/products/browse.c ... Series.cfm
http://www.peavey.com/products/browse.c ... Series.cfm

pomenuti Jacksoni...
http://www.jacksonguitars.com/products/search.php

i mozda Washburni.
http://www.washburn.com/products/electr ... index.aspx
http://www.washburn.com/products/electr ... index.aspx

Sve ovo je moguce naci u BGD-u
Neke odmah a neke narucivanjem...

Sezax

Post by Sezax » 27 Dec 2007, 12:08

Njemu se svidio ovaj v peavey ali mrzi sto je headstock naopacke...(bolestan lik)

On bi otprilike gitaru za shreding i vecinom black metal znaci po tebi je najbolji ibanez rg serija?(ako naravno ima vrat za shreading npr. RG370DX?)

Ako mozete preporucite par prodavnica.

Sad mi odosmo u skolu pa se cujemo veceras. :D

Post Reply