Rdja na fretbordu ili sta?! Fender stratocaster

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ArminNoviPazar

Rdja na fretbordu ili sta?! Fender stratocaster

Post by ArminNoviPazar » 25 Jun 2012, 15:18

Momci pomazite! :D
Pre godinu i po dana sam kupio stratokastera ameckog u mitrosu. Tonski je bio dobar ali je imao neke fleke po fretovima ali me je prodavac ubedjivao da ce se tokom svirama maci. Do dan danas se nisu makle. :facepalm: Plasi me sta su te mrlje? nameravam josh da sviram ali mi se trose progovi i morace da se menjaju...ali ne znam da li ce moci jer izgledao kao polomnjeni.. pogledajte slike. garancija mi traje josh mesec, dva... sta da im radim u mitrosu da se zalim ili sta?
http://postimage.org/image/dj78ov9nr/
http://postimage.org/image/sqn8981if/
http://postimage.org/image/hur904r6v/ http://postimage.org/image/6xpxbd4fb/ http://postimage.org/image/3t62n38vb/ http://postimage.org/image/90vr5aeuf/

jagoda

Re: Rdja na fretbordu ili sta?! Fender stratocaster

Post by jagoda » 25 Jun 2012, 16:01

Nista strasno . Materijal od koga su napravljeni pragovi oksidise pod uticajem znoja , ili cega god sto izlazi iz prstiju .
Tvoj znoj je mozda malo agresivniji od prosecnog, pa se to malo vise vidi . Postoje takvi slucajevi , poznajem lika koji ne moze da nosi nikakav nakit osim zlatnog, sve sto dodirne odmah pocinje da oksidise / rdja ako se odmah ne obrise , srebrni prsten kod njega postane potpuno crn u roku od nedelju dana .
Lek je da fretboard i zice detaljno brises posle svakog sviranja (fast fret ili tako nesto ?) , generalno sve to da drzis u cistom stanju .
Inace to sto pragovi oksidisu ne utice na njihovo trosenje , ali zardjale zice unistavaju pragove samo tako .
Ne mogu da verujem da su ti se pragovi istrosili za samo godinu ili dve . Ili sviras 12 sati dnevno , ili ti gitara nije podesena kao treba , pa zice zveckaju , ili koristis neke mnogo lose ili stare i zardjale zice . U svakom slucaju , istrosenost pragova je mehanicko ostecenje, ja mislim da to nijedna garancija ne pokriva, narocito u Srbiji . U USA mozda, tamo kupac uvek mora da bude zadovoljan , cesto i kada nije u pravu .
Nadam se da ti ovo nesto koristi .

ArminNoviPazar

Post by ArminNoviPazar » 25 Jun 2012, 16:26

Hvala puno! Da li si primetio kako su pragovi utisnuti u vrat kao da su nekako polomili drvo ima slika... zanima me sta mislis o tome?

jagoda

Post by jagoda » 25 Jun 2012, 16:43

Mislis na pogled odozgo ili sastrane ? Meni na fotografijama sve deluje savrseno normalno . To sto je lak otpao pomalo na ivici vrata pored praga, takodje je uobicajeni znak istrosenosti posle nekog vremena . Maple neck ti je takav, fretboard (koji zapravo ne postoji ) je lakiran posle postavljanja pragova, i onda u nekom trenutku pocinje da se ljusti . Tu se nista ne moze, i vecini ljudi to ne smeta (pogledaj Road Worn seriju , gde sve to rade namerno u startu ili mnoge Custom Shop Relic modele) .
Image
A kome ipak smeta , on koristi onda rosewood vrat .
Ma ja bih ti rekao , sviraj i uzivaj, imas dobar instrument , jedino proveri podesenost gitare, i redovno sve brisi i menjaj zice. Ako se toga drzis , pragovi bi trebalo da ti traju godinama, a kad se istrose, onda ti dobar majstor zameni , i opet si godinama miran .

ArminNoviPazar

Post by ArminNoviPazar » 25 Jun 2012, 17:17

mislim sa strane Image kao da je polomnjeno drvo kad su ubacivali pragove :(

jagoda

Post by jagoda » 25 Jun 2012, 17:38

Nije puklo drvo, samo se lak malo skinuo . Sasvim normalna pojava . Ne sekiraj se , sviraj i naravno uzivaj u cinjenici da si vlasnik USA stratocastera , najbolje gitare na svetu .

ArminNoviPazar

Post by ArminNoviPazar » 25 Jun 2012, 17:42

Uh... hvala puno :D

jagoda

Post by jagoda » 25 Jun 2012, 18:00

:ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 25 Jun 2012, 20:55

jagoda wrote:Nije puklo drvo, samo se lak malo skinuo . Sasvim normalna pojava . Ne sekiraj se , sviraj i naravno uzivaj u cinjenici da si vlasnik USA stratocastera , najbolje gitare na svetu .
da li u ovoj izjavi vidite nesto nelogicno

Mixer

Post by Mixer » 25 Jun 2012, 21:00

ne sviđa se to meni :(

rockozaurus

Post by rockozaurus » 25 Jun 2012, 22:36

majtimika wrote:
jagoda wrote:Nije puklo drvo, samo se lak malo skinuo . Sasvim normalna pojava . Ne sekiraj se , sviraj i naravno uzivaj u cinjenici da si vlasnik USA stratocastera , najbolje gitare na svetu .
da li u ovoj izjavi vidite nesto nelogicno
Pa ja mislim da je nelogicna ta "normalna pojava"..?A taj lak,ko da ga je stavljao ruski emigrant prvog radnog dana, posle vikenda... :mrgreen:

jagoda

Post by jagoda » 25 Jun 2012, 23:29

A sta je nelogicno ?
Sto se skinulo malo laka sa drveta ?
Kakve veze ima ?
Pa neko kupi ferarija , pa se i sa njega skine farba u nekom trenutku i na nekoj kolicini .
Nemojte da sekirate coveka, sve sto se koristi to se i trosi , a da li je to previse ili premalo, to je relativna stvar .
Skinulo mu se par kvadratnih mm laka . Pa sta ?
Znam , sada ce da krene diskusija kako su gitare iz mitrosa sranje / kopije / nego bolje da ti proda/napravi ovaj ili onaj , ... fender je izvikan i tako to ...
Unapred se iskljucujem iz te price.
A jos jednom: ovo sto se vidi na fotografijama nije nista strasno , sasvim je normalno , i to tako izgleda na svim fender maple vratovima ,bilo da su iz 50tih proslog veka ili ovi najnoviji , i to ne menja cinjenicu da je USA Fender Stratocaster najbolja gitara na svetu .
Nije najbolja ? Ok , nije . A ja ipak mislim da jeste . Ja i jos 100 miliona drugih . Ah da, i Gilmour i Clapton , i Knopfler ... Ma ok.
p.s. Covek ima USA standarda, platio ga je oko 1k, da ima nekog CS masterbuilta od 5k, mozda mu se ne bi skinulo 2 kvadratna mm laka nego 1. Osim ako to ne bi bio heavy relic koji je prvo prelakiran , a onda su ga oni namerno drndali pa su mu pola laka odrali do koske .

Post Reply