Plywood telo

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

wicker man

Plywood telo

Post by wicker man » 20 Sep 2012, 02:57

Naime,naleteo sam na jednog Squiera koreanaca,95-to godiste i telo je od plywood ili ako sam dobro preveo - sperploce. Zanimaju me misljenja iskusnijih. Valja li to cemu ili je samo za potpalu? Na stranim forumima se kunu u te gitare. Kortova fabrika je u pitanju. :|

komil

Re: Plywood telo

Post by komil » 20 Sep 2012, 10:09

Do sada sam imao dve gitare čije je telo od šperke (sada imam jednu). Generalno, valja to :) Sama ta činjenica da je telo od šperke ne treba UOPŠTE da te ograniči da probaš tu gitaru, uzmeš i sviraš ako ti se svidi. Ostali elementi (vrat, magneti, svirljivost) itekako mogu da izvade stvar! Rekao bih da materijal od kojeg je vrat ima veći uticaj na zvuk nego materijal od kojeg je telo (mada je to nebitno ovako posmatrati, gledaj konkretnu gitaru). Konkretno, na Squier-u bih radije unapredio magnet nego telo.

p.s. Naravno, pričamo o gitarama jeftine klase, instrumentu za sviranje po kući, pa i stejdžu, ali ne i instrumentu za velike zahteve.

Trzalica

Post by Trzalica » 20 Sep 2012, 12:50

komil wrote:Konkretno, na Squier-u bih radije unapredio magnet nego telo..
Ova teza se na ovom forumu provlači kao virus ... i ono što je TUŽNO, izgleda da kod mnogih članova rapidno napreduje. :O.o:

Toliko su pojedini pisali o stvarnom uticaju magnetima, kako u svetu tako i ovde na ovom forumu, i opet se periodično javi neko ko tvrdi da će magnet promeniti zvuk gitare u toj meri da će od skvajera da stvori klasnog fendera ili bar gitaru 100€ skuplju. :mrgreen: :hide:
I bakicama iz gradskih autobusa je danas jasno da ti magneti na gitarama služe da uhvate VIBRACIJE žica i sve ostale frekvencije koje se prepliću a dolaze naravno iz TELA gitare pobudjenog baš tim vibracijama žica, vrata pod identičnim uslovima, kobilice i tremolo bloka nešto manje ali sluhom primetljivo...
Najkvalitetniji "custom" magneti možda uhvate neki "Hz" više u odnosu na fabričke, ali to je sve ... sigurno neće IZMISLITI zvukove i frekvencije koje to laminatno telo ne može da stvori usled vibracija žica, kao što stvara kvalitetno drvo tela i vrata.
Daj, zašto uopšte i dalje pišete ovakve evidentene dezinformacije i time još više zbunjujete ljude???? :roll: :roll: :roll: Kao da ste preprodavci custom magneta?

@wicker man, ne znači da ako su strani forumi da su njihovi članovi experti u svojoj oblasti. Posmatraj ih identično kao i ovaj forum. Još kada navode da je to dobro zato što ih pravi "Cort"... :grummel_2:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2012, 13:17

Без икакве жеље да заговарам овакав или онакав вид надоградње, поменуо бих да магнет заправо хвата осциловање жице у магнетном пољу, што није исто што и хватање вибрације у неком условно речено акустичном смислу. Пиезо хвата вибрације, а нема магнетно поље. Све оно што додирује жица, дакле кобилица, труп, коњић... утиче на то како жица осцилује, па све то у коначном резултату утиче на тон, али није ни магнет занемарљива компонента. Побољшање било које компоненте на гитари доприноси тону, и ако гитара на суво није потпуно мртва и без резонације, мењање магнета није залудан посао. Ако је гитара на суво баш тотално мутава, онда вероватно нови магнети неће да дају спектакуларан допринос, али ће се разлика свакако чути. Шперка свакако није идеалан материјал за труп гитаре, и већина таквих гитара које сам имао прилике да засвирам нису имале занимљив тон, мада сам наилазио и на изузетке. Ја бих вероватно ишао на замену трупа, али то нема никакво рационално утемељење, просто више волим обраду дрвета него електронику :lol: а не мислим да је рђаво мењати магнете. Шта више, то је најчешћи вид надоградње, и повољан аспект је то што можеш да чујеш свакојака искуства других гитариста јер је то тако учестала операција. Мислим да је пре било какве надоградње добро да на истом појачалу темељно упоредиш твоју гитару и неку озбиљнију гитару, али и да их упоредиш на суво. То би требало да ти да неку представу о томе где је твоја гитара "најтања".

Trzalica

Post by Trzalica » 20 Sep 2012, 13:30

Kristijane, kada smo već krenuli normalnim tokom stvari ... menjanje magneta na gitari koja vredi do 100€ je čista zahebancija. Kvalitetni magneti su 70€ po komadu, pa izvoli. Da li se onda uopšte isplati razmišljati o Squier gitari kada će ukupna cena povući cenu nekom mex fendera i sl.
Pored toga, šta će čuti od tog navodnog "dobitka" u zvuku na nekom "15-20W" kućnom tranzistorcu pa čak i nekom combo pojačalu od + - 50W u nekom podrumu za vežbu sa ortacima?
Ko od muzičara razmatra kupovinu Squier-a i to još od laminata kako bi ga svirao na bini na kojoj su nagomilane Marshall glave lampaši od >100W sa 4x12 kutijetinama ... primera radi, pa da onda isprobava ponašanje raznih magneta?

wicker man

Post by wicker man » 20 Sep 2012, 13:41

Potvrdili ste sve sto sam mislio. Posto sam ljubitelj strata(mada mi je glavna gitara totalno kontra od strata),hteo sam jeftinijeg strata unaprediti,ali on bi opet ostao ono sto jeste. Gitara za vezbu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2012, 13:44

Не знам шта човек планира да ради с овом гитаром, нити за које паре је нашао гитару, зато се и држим само оквирних смерница. Да купујем за себе, то свакао не би била гитара од шперке. А давање директних савета је незахвално, тако да ћу да се држим само ових општих места. На крају ипак сви ураде онако како су наумили, а не како су их саветовали.

komil

Post by komil » 20 Sep 2012, 14:40

Trzalica ima više talenata, insinuacije i svađalaštvo su neki, jedan od njih je stavljanje drugima u usta reči koje oni sami nisu izgovorili... Sve što sam ja rekao je:
komil wrote:Konkretno, na Squier-u bih radije prvo unapredio magnet nego telo.
dodao sam sada, samo jednu reč (ako nekom nije bilo jasno iz konteksta). Ovo je, naravno, bilo isključivo u kontekstu ohrabrivanja da plywood telo na instrumentu nikako nije tragedija. Dakle, nisam preporučivao nikakvu zamenu magneta u praksi, već je to bilo slikovito objašnjavanje mog subjektivnog doživljaja važnosti tela, pa i doživljaj kvaliteta magneta na toj gitari.

Taj doživljaj je, inače, proistekao samo i iz mog direktnog iskustva zamene magneta na takvoj gitari (ne samo jednom), a ne iz prepričanih bajki.

Glupo mi je što je priča otišla dalje od teme, ali neke stvari ipak treba ispraviti: baš odličnih magneta po oglasima ima i za 30-ak eur (a pogotovo ako se uporede sa megnetima Squier-a), a zamena jednog magneta koji se najčešće koristi je svakako u redu.

Što se tiče svirke na Marshallu od 100w i 4x12 kutijama, odgovor je: eto recimo ja sam bio taj. Tu si me ubo, zato što sam ja 1997. svirao uživo baš na toj kombinaciji (od te kombinacije je samo gitara bila u mom pravom vlasništvu), sa stratom od plywood-a i keramičkim magnetima Squier tipa. Mogu reći da su mi neki prilazili nakon svirki da čestitaju na tonu i atmosferi. Plywood svakako nije bio nikakva prepreka da bend prenese svoju poruku..... To je upravo poenta koju ja želim da prenesem, molim da se ne traži drugi smisao u mom odgovoru.

Naravno, neko će sad iz ovog izvući da ja veličam plywood :lol: ali, neću se dati isprovocirati :lol:

Totalno je bezveze spominjati "custom" magnete u ovakvoj priči, suludo. Custom magneti su nevezana priča za ovo. Navedeni tehnički opis - vrlo diskutabilan.
Rečenica:
Trzalica wrote:Najkvalitetniji "custom" magneti možda uhvate neki "Hz" više u odnosu na fabričke, ali to je sve ...
baš veze nema sa istinom. Kao tehnički opis je dosta pogrešno, a i u prenesenom značenju pogrešno...

nesharm

Post by nesharm » 20 Sep 2012, 15:46

Ne pljujte po speru. Sper je cesto sastavljen od vrlo kvalitetnih furnira, lepak tu i nije manjkavost. Otuda moze da se zadesi i sasvim korektna gitara od sperke. Lik koji svira u Radijaciji svira klasican Squier Standard (vrlo moguce od plywooda), slusao sam ga na svadbi, jesu narodnjaci, ali ono potpuno ozbiljno zvuci (nevezano za muziku).

bancika

Post by bancika » 20 Sep 2012, 16:01

ako je dobro drvo ne mora da bude los rezultat...mislim, ibanez lepi vrat iz 5 dela + fingerboard na najskupljim modelima, pa ne vidim da se neko zali :) E sad, ako koriste neku budjavu sperku kao za OTO, ondak verovatno nije idealno.

nesharm

Post by nesharm » 20 Sep 2012, 16:02

bancika wrote:ako je dobro drvo ne mora da bude los rezultat...mislim, ibanez lepi vrat iz 5 dela + fingerboard na najskupljim modelima, pa ne vidim da se neko zali :) E sad, ako koriste neku budjavu sperku kao za OTO, ondak verovatno nije idealno.
:1:

bancika

Post by bancika » 20 Sep 2012, 16:11

a uostalom, 7ender u koji se neki kunu pravi tela od 7 ili vise delova telo...ko moze da dokaze da bocno lepljenje dascica ne sjebe ton, a sloj po sloj sjebe :roll: Ako je drvo dobro, bice dobro i iz delova, ako ne valja, nece valjati ni izjedna.

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2012, 17:06

Па добро, тела од 7 комада дрвета нису особито на цени. А и није иста ствар кад имаш 7 комада пуног дрвета, и кад имаш 15 до 20 комада фурнира. Није за потпалу свака гитара од шперке, али реално то није тек једна од алтернатива пуном дрвету, него напуштено решење за јефтине инструменте. На крају се само пика да ли је гитара начисто мутава на суво или није. Наилазио сам на шпероваче које нису мутаве, али је ипак већина таквих гитара била онако... Баш ништа посебно.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2012, 17:10

bancika wrote:mislim, ibanez lepi vrat iz 5 dela + fingerboard na najskupljim modelima
Па да, али то је чак врло препоручљиво због постојаности врата, због смањене могућности деформација током времена. Коначно, мислим да је једноставније направити врат из једног комада.

bancika

Post by bancika » 20 Sep 2012, 17:21

agree. I ja volim multi-part vratove, imam dva takva i super su. Samo pokusavam da kazem da nije jeres zalepiti vise komada drveta zajedno ako je svaki od njih dobar sam za sebe :)

Post Reply