Peavey Vortex EX

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sezax

Peavey Vortex EX

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 01:03

Pa posto moj drug josh nije kupio gitaru a zeli da je kupi do kraja mjeseca dok je popust pitacu vas oko gore pomenute Peavey Vortex EX gitare neka pitanja.(znate onaj sto smo pricali u "B.C. Rich" i "Izbor gitare i adrese shopova temi")

Posto je on neki malo visi nivo od pocetnika zeli da kupi gitaru koja ne kosta velike pare a kvalitetna je kao i ove sto kostaju vise zbog imena kompanije tj. promijenio bi magnete na njoj i po mogucnosti tremolo posle nekog vremena. (koliko shvatam u nju moze da se ubazi Floyd Rose Original baz busenja jer je ovaj tremolo licenciran?)Kad smo bili u artistu pogledao je ovaj Peavey katalog i svidio mu se ovaj Peavey Vortex EX.Po meni je gitara extra (bar na papiru jer je nisam probao) za te pare (300 ojra na popustu koliko sam shvatio).A drugarov budzet je 600-650 ojra.

Image

Image

Tako da pitanja su sledeca:
Koje je vase misljenje o ovoj kupovini?
Da li je gitara kvalitetne izrade?
Da li moze na nju da se ubaci Floyd Rose Original?
Da li neko zna tacno koja je "skala" na nekim sajtovima je 24 3/4" a na nekim 25 1/2" [trebalo bi da je 25 1/2" bolja?] (na engleskim specifikacijama "scale") primjeri sajtova sa specifikacijama su dole.
Ja mislim da je npr bolja od Ibanez RG3700DX bar na papiru za Black/Death jer ima opcija sa dva humma a magnetu su zamjenivi.
Pa sta vi mislite o cijeloj ideji?

Malo informacija o gitari (koje kazu da je skala 25 1/2):
http://namm.harmony-central.com/WNAMM06 ... ex-EX.html

Info koji kaze da je skala 24 3/4:
http://www.peavey.com/news/article.cfm/ ... 061407.cfm

Jos par informacija i slika:
http://www.nevadamusic.co.uk/Guitars/El ... p1620.aspx

Ultimate Guitar Review:
http://www.ultimate-guitar.com/reviews/ ... index.html

I jedno pitanje cisto zbog mene:Da li se moze ugraditi Floyd Rose Original na Jackson KE3 Kelly.(ima Floyd Rose® Licensed Jackson® Low Profile JT580 LP Double Locking 2-Point Tremolo)

:D :D :D Hvala unaprijed! :D :D :D

Rocket Roll

Re: Peavey Vortex EX

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 01:40

Sezax wrote:...koja je "skala" na nekim sajtovima je 24 3/4" a na nekim 25 1/2" [trebalo bi da je 25 1/2" bolja?]
Ne znam odgovore ni na jedno drugo pitanje koje si postavio, ali na ovo znam - duža skala nije "bolja", jer bi to značilo da je Gibson Custom Shop SG Standard Historic Reissue od 3 000 evra "gora" gitara od Squier Affinity Strata od 8 000 dinara.

Razlika "kraća skala - duža skala" ima (pre svega) veze sa tenzijom žica, a tenzija žica utiče na "svetlinu" tona (duža skala - malo svetliji ton). No, to je samo jedna od varijabli koja učestvuje u stvaranju zvuka svake gitare.

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 14:27

Ok hvala na odgovoru Roll. :D

Koliko vidim ova gitara je nevidjeni deal ili ti kradja za te pare.Naravno ako je kvalitetne izrade jer sve ostalo se da modifikovati. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 14:40

Da, čudi me da kažeš da je drugarov budžet 600 evra kada je Vortex EX, kako mi se čini, u Artistu 22 000 dinara (malo ispod 300 evra).

Za šesto evra drugar može da nađe svašta u tom, "modernised Explorer" stilu. E sad - da li mu treba mnogo skuplja gitara, to je drugo pitanje. Ja lično ne verujem u gitare preko 500 evra - mislim da su, u današnje vreme, čisto iživljavanje a ne potreba - ali, svako ima pravo da troši pare kako želi.

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 17:04

Pa meni je onaj Peavey Rotor EXP malo "pogan" zbog sedefa a imam i informaciju da sedef spadne na vratu na mjestima gdje najvise sviramo zbog znoja itd. sto znaci da i nije bas najbolje odradjen.

A sto se tice vortexa.Zasto dati vise para kad moze da se najde dobra gitara (ako je Vortex kvalitetno odradjen) za male pare pa posle po potrebi da se doradjuje?Iskreno i ja sam u iskusenju sto se tice vortexa..... :cry: A sada ajd ga znaj da li je kvalitetan,a onda se cimaj do beograda po treci put da ga isprobas...

Neznam drugar voli cudne oblike kao i ja ima 600 ojra ali ako je ova gitara dovoljno kvalitetna da se poredi sa npr. Jackson KE2 Kelly koja je skuplja ima malo bolje magnete i nista vise a mnogo je skuplja a zasto kad covijek moze da ugradi zesce magnete kad mu budu trebali a da opet plati manje nego nov Kelly (jedino pitanje je kvalitet izrade Vortexa i da li se od njega moze napraviti Hi-End gitara) ti ako imas nekih sugestija Roll samo naprijed.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 17:27

Sezax wrote:Zasto dati vise para kad moze da se najde dobra gitara (ako je Vortex kvalitetno odradjen) za male pare...
Zdrav stav, vrlo zdrav stav. Voleo bih da više ljudi tako razmišlja.

Pazi, svirao sam nekoliko EXP Peaveyja - od kojih najčešće Nyarlathotepov Raptor EXP - i za "EXP" seriju mogu da ti garantujem da radi sve što treba i da dugo traje. Odlične čivije, pragovi su naročito fini (ne "tope" se), Nyarlathotep se dosta iživljava na njoj (ne stoji mu pod krevetom, nego je svira iz sve snage) i evo - posle par godina - na gitari je sve OK.

"EX" seriju - ne znam. Valjda je sve slično, samo što je malo jeftinija?

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 17:35

Ne znam na internetu se ova gitara zove Peavey Vortex EX a na headstocku joj pise EXP sto je vrlo cudno.....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 17:41

Aha, vidim u čemu je problem... Pazi, "EX" i "EXP" su kod Peaveyja - ako se ne varam - dve različite serije. "EX" je jeftinija, "EXP" skuplja.

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 17:46

Da li je moguce da je greska ne headstocku posto nigdje na netu ne mogu da nadjem Peavey Vortex EXP?A na slikama koje sam gore okacio je EXP.... :shock:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 18:12

I ja vidim samo ->Vortexa V EX<-, od lipe (ne od mahagonija)... Možda Artist prodaje neke viškove - to stalno rade, gitara izađe iz proizvodnje, oni kupe preostatak iz nemačkih magacina za male pare, pa nam ih prodaju po "bivšim" cenama...

Šta da ti kažem - googlaj!

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 18:18

Evo nadjoh nesto o licenciranim floyd-ima i njihovoj zamjeni za orginale:(ovo prvo je sa wikipedije a drugo sa Floyd Rose sajta)

1:
Floyd Rose Licensed are made by other manufacturers that have purchased a license from Floyd Rose. These model generally follow the designs of the Floyd Rose Original, but tend to deviate slightly from the original for the manufacturing process to be more cost-efficient. Most licensed companies use the same design that makes their parts inter-changeable between any two licensed tremolos, but not the Floyd Rose Original. The bridges of such systems are clearly engraved "Licensed under Floyd Rose Patents" and Floyd Rose does not offer any customer support for them. Construction quality of Floyd Rose Licensed tremolos may be compromised due to the cost-efficient techniques, but the reliability of licensed models that match the price of originals are usually high, whereas cheaper variations are often of lower quality as they would have used cheaper manufacturing processes. Two well-known manufacturers of Floyd Rose Licensed tremolos are Schaller and Gotoh.

2:
FLOYD ROSE ORIGINAL TREMOLO - RETROFITTING THE FLOYD ROSE ORIGINAL

The Original Floyd Rose tremolo should retrofit on any licensed Floyd. The Floyd Rose Pro tremolo will also work, but some guitars may require a slight modification.

For pricing information or to purchase these bridges go to http://www.apintl.com.

The SpeedLoader bridges will also retrofit licensed Floyd's and will be available January 2003 in stores and on line at http://www.floydrose.com. Prices to be announced.

Znaci ako je moguce zamijeniti floyd jer cuo sam da je nekvalitetan(mada ne iz pouzdanih izvora) (to znaci gitara je jeftina zbog magneta i sugavog floyda) i plus zamijena magneta i eto Hi-End Gitare..Mislim da ce mi drug biti sretan...Ako se ne slazete ili nadjete ovo netacnim vi kazite da mi drug ne kupi krsh... :(

A sto se tice toga sto si nasao Roll ja mislim da niko nije rekao da je od Mahagonija :shock:
Evo koje linkove sam ja dao:

Malo informacija o gitari (koje kazu da je skala 25 1/2):
http://namm.harmony-central.com/WNAMM06 ... ex-EX.html

Info koji kaze da je skala 24 3/4:
http://www.peavey.com/news/article.cfm/ ... 061407.cfm

Jos par informacija i slika:
http://www.nevadamusic.co.uk/Guitars/El ... p1620.aspx

Ultimate Guitar Review:
http://www.ultimate-guitar.com/reviews/ ... index.html

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Jan 2008, 19:51

Sasvim dobra ideja. Cesto se vise isplati uzeti malo jevtiniju gitaru i sam je doraditi, nego kupiti fabricki nabudzenu gitaru.
A sa ostatkom novca moze da kupi brdo pedala :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 22:38

Sezax wrote:...niko nije rekao da je od Mahagonija :shock:
Da, "EX" serije su lipa, a "EXP" serije su često od mahagonija - zato sam ga pomenuo.

Sezax

Post by Sezax » 19 Jan 2008, 22:42

Ahhhh sad shvatam Roll.(I Satrijanijeva djitra je od lipe :lol: )Pa sta ti mislis da li se isplati na duge staze kupovati i doradjivati ovo cudo?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jan 2008, 22:59

Mislim... da nikad nisam držao tu gitaru, pa se ustručavam da dam konačan sud, ne znam kakav joj je kvalitet... Pretpostavljam da je više nego ok.

Pogledajte je i ako iole obećava da će trajati - kupuj i čačkaj, magneti i Floyd neće propasti!

Post Reply