Pitanje za ljude koji kapiraju kiloome. :)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Pitanje za ljude koji kapiraju kiloome. :)

Post by nemanjavelimirovic » 21 Nov 2012, 22:09

Samo kratko, pa mozete izbirisati temu....
Primetio sam razliku u zvuku izmedju nitro i poly finisha na mom 72deluxe i road wornu 72 deluxe....o tome cemo drugi put kad skupim pare da se prabaci moja 72 u nitro. Druga problematika je sa magnetima...Da bi dobio na bistrini, jos onomad pre ihahaj kad sam kupio ovu djitru sam prebacio potove na 500k, ne secam se dal su tone potovi, ali volume sigurno jesu. Zvuk se jeste neshto malo poboljsao ali je doslo do sledece problematike- naime. pri sviranju, cim je jaci drajv, gitara dobija neko pishtanje, ne feedback onaj koji mozes lepo kontrolisati, nego onako gadno visokotonsko pishtanje, pa me zanima sledece i to pod hitno jer sam vec skinuo zice na gitari! :-) hehhehe Inace nije mi pravilo probleme no sam skontao da taj feedback koji sam imao na road wornu mi se mnoooogo vise svidjao nego ovo pistanje, a posto sam jelte noisy gitarista, volim imat fidbek do jaja. :mrgreen:

1. Da li ce biti okej recimo da skinem tone potove iz kola i kako se to radi - pa da se izgubi to visokotonsko pishtanje?
Nisam u zivotu pipnuo tone kontrole na gitari, pa bi mi oduzimanje tone potova znacilo...ama bash nich.
2. Da li da stavim 250k na volume u slucaju da skapiram da je tone na 500k?
3. Ideje...?
Ne secam se kako je bilo, ali kontam d aje najbolje fabricki da vratim...a eto debil nisam pogleao kako je na road wornu...mada kontam da su sva 4 pota na 250k. :) :ziveli:

nebojsak

Re: Pitanje za ljude koji kapiraju kiloome. :)

Post by nebojsak » 21 Nov 2012, 22:33

Meni sve to govori da je problem na drugom mestu - garant si poremetio vlažnost vazduha i temperaturu u prostoriji u kojoj držiš opremu. Sve to su simptomi rasta temperature preko 21,6 celzijusa i vlažnosti koja varira više od 11,68%.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 Nov 2012, 22:35

nebojsak wrote:Meni sve to govori da je problem na drugom mestu - garant si poremetio vlažnost vazduha i temperaturu u prostoriji u kojoj držiš opremu. Sve to su simptomi rasta temperature preko 21,6 celzijusa i vlažnosti koja varira više od 11,68%.
:1: :D

xspaceman

Post by xspaceman » 21 Nov 2012, 22:53

rasprodaj sve pa kupi nesto drugo!? :bambi:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 Nov 2012, 22:54

ne znam kakve to veze ima sa skidanjem zhica na gitari :mrgreen: ja bih to vratio na factory setup, pa posle vidi, ako ti zafali malo bistrine, bolje da npr uradish koshtani nut nego da dirash potove, shta znam...ako ti vec 500k prave problem na drajvu [kako do ovoga dolazi uopshte mi ne ide u glavu, ali sam totalni duduk za magnete]

EDIT: ili ovo shto kazhe xspacemen, ne valja ti taj deluxe evo ja cu da ga uzmem i reshim te muka

nebojsak

Post by nebojsak » 21 Nov 2012, 22:58

Bolje ti je stajao GAS, ovo mi nekako weird.

Milanares

Post by Milanares » 21 Nov 2012, 22:59

Ja imam na 2 singla volume pot od 1000K i to hisssuje nepodnošljivo i moram jako da budem obazriv. U neck kolu imam potove od po 250K i to dosta umeksava hiss. Medjutim taj upotrebljivi i lepi feedback o kome pričaš može da se postigne i na drugi način, I guess. Kako ti se ponašaju ostali humbuckeri?
A ima potkovanih ljudi odje pa će da obrazlože i predlože
I mene baš interesuje kako šta gde i zašto.

PS ja se ne bih tone pota odrico nikad al dobro, ne radi se o meni.

:ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 21 Nov 2012, 23:21

nemanjavelimirovic wrote:Primetio sam
znas ono kad steva zigon dodje kod zorana radmilovica u radionicu...?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 Nov 2012, 23:22

xspaceman wrote:rasprodaj sve pa kupi nesto drugo!? :bambi:
been there, tryed that :XD: Jedan dan sam se bio spakovao puna kola i pojacala i gitare i kojekakva sranya i otisao da probam neki custom shop tj vishe njih i vratio se nazad. O tome drugi put...avanturistickog sam duha bio tad. 8) :ziveli:
ali nema vise prodavanja gitara, moze samo da se dokupi jos koja, ove su okej, uz mala doterivanja. :-)
Cortex wrote:ne znam kakve to veze ima sa skidanjem zhica na gitari :mrgreen: ja bih to vratio na factory setup, pa posle vidi, ako ti zafali malo bistrine, bolje da npr uradish koshtani nut nego da dirash potove, shta znam...ako ti vec 500k prave problem na drajvu [kako do ovoga dolazi uopshte mi ne ide u glavu, ali sam totalni duduk za magnete]
Ni ja ne znam kako do toga dolazi, ti se razumes u pedale i tako tu elektroniku, ja sam pglu za sve to zato i pitam.
Vratio bih ga na factory ali sam skontao da je to meni previse komplikovano za lemljenje i da ipak nisam toliko vesht...Naime, trebalo bi mi prelemiti i jazzmaster i ovu gitaru a bogme morace mozda i jag, posto mu menjam neck magnet....tako da...eto tamo negde u decembru...Ko se ponudi da mi prelemi te gitare, placam parama i alkoholom pride :) :ziveli:
Mrzim da lemim...tj nisam ni za kakav vid DIY, mogu samo da zaserem neshto kao i do sad. :mrgreen:
nebojsak wrote:Bolje ti je stajao GAS, ovo mi nekako weird.
:1: Potpuno se slazem. Ali nema se vise sredstava za GAS, ni zivaca, pocele su nuspojave u smislu naglih nepotrebnih nervoza, kocenja zila na vratu i slicno pa sam prestao i sad svaki dan shetam shto vishe i razmisljam o necem drugom...ne bi li izbegao kancer :D :bambi:
Milanares wrote:J Medjutim taj upotrebljivi i lepi feedback o kome pričaš može da se postigne i na drugi način, I guess. Kako ti se ponašaju ostali humbuckeri?
A ima potkovanih ljudi odje pa će da obrazlože i predlože
I mene baš interesuje kako šta gde i zašto.
PS ja se ne bih tone pota odrico nikad al dobro, ne radi se o meni.
:ziveli:
Hamovi na jaguaru isto znaju da zapishte, tako da cu i tu menjati komplet elektroniku...
Jos jedna stvar...provalio sam koliko su potovi na 72 deluxu ustvari njesra, pishe na njima alpha i izgeldaju ono..okej, ali rade od 8 do 10 ispod kao da se nishta ne desava. Nisam na takve stvari obracao paznju, ali sada kad vise ne menjam gitare hocu da doteram sve kako treba, a dosta sam tu u problemu, tj bolestan sam pomalo oko tih stvari. :mrgreen:
Bozha wrote:znas ono kad steva zigon dodje kod zorana radmilovica u radionicu...?
Slabo znam domacu kinematografiju nazalost, ali kontam da je pandan mojoj situaciji i neznanju oko tematike :ziveli:

Milanares

Post by Milanares » 21 Nov 2012, 23:50

Sve lepo popiši šta si gde primetio pa lepo sa djitrama kod čika majstora, pa onda ovde raportiraj sve kako je bilo. Ako nešto ne znamo da radimo ne mora da znači da ne treba da znamo kako se to radi. :)

jagoda

Post by jagoda » 22 Nov 2012, 01:25

Ako zelis da uklonis potove iz kola, a da ne uklonis potove , verovao ili ne , to je moguce .
Kupi no load potove . Oni su tako napravljeni da kad su skroz zavrnuti , pruzaju ne 250k , ne 500k , ne 1M , nego beskonacan otpor , odnosno ne postoje u kolu .
A ako ih malo odvrnes , preskoci jedan "zub" i onda su 250k. Ja imam takav pot na jednom stratu , i on radi tacno to sto treba da radi - ne radi .
Osim kad radi .

doksas

Post by doksas » 22 Nov 2012, 02:15

nemanjavelimirovic wrote: Jos jedna stvar...provalio sam koliko su potovi na 72 deluxu ustvari njesra, pishe na njima alpha i izgeldaju ono..okej, ali rade od 8 do 10 ispod kao da se nishta ne desava. Nisam na takve stvari obracao paznju, ali sada kad vise ne menjam gitare hocu da doteram sve kako treba, a dosta sam tu u problemu, tj bolestan sam pomalo oko tih stvari. :mrgreen:
Ja za te stvari volim da kazem : gitara dishe ili ne dishe.I to je jedna od primarnih stvari(posle sustaina) koje gledam kada kupujem gitaru.
Ako ne dishe dzaba ti sve potove ovog sveta da probas...

bancika

Post by bancika » 22 Nov 2012, 10:50

ako skines tone pot ili stavis no-load tone pot gitara ce biti jos svetlija, pa time nikako ne mozes da smanjis hi-freq pistanje :)

Hillybilly

Post by Hillybilly » 22 Nov 2012, 11:43

bancika wrote:ako skines tone pot ili stavis no-load tone pot gitara ce biti jos svetlija, pa time nikako ne mozes da smanjis hi-freq pistanje :)
:1:

100% istina, bice jos gore...

I jos nesto, na shit gitarama tone pot obicno napravi shit ton ali na ozbiljnim napravama moze cuda da napravi sa tonom!!! :ziveli:

Post Reply