Pitanje?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pitanje?
Ovako,imam Epiphone LP Custom-a sa stock pickupima,koristim Vox AD100VTH i njegov matching bod 4x12",
koristim OD DOD 250(clone),Big Muff Pi (Limited edition iz '71) itd.,imam sledeci problem:mnogo su mi mutni ovi njegovi stock pickup-i,imam o0secaj da je mid range kao i dobar deo treble-a izgubljen,ima snage i sve je to O.K.,ali suvise mi je mutno????,e sada razmisljao sam sledece da li da procistim ove pickupove preko neke EQ pedale(vidim da se ovaj Behringer EQ700)jako dobro pokazao sto se tice cene i kvaliteta,takodje i MXR,kao i DOD nisu losi,da li to ima smisla posto po meni bi to moglo,ali posto nikakva iskustva sa EQ pedalama nemam trazim Vase misljenje i savet????pozz.!!!Coca!!!
P.S.:ili da idem na promenu magneta tipa SD,Gibson,DM!!!!,svi oni koji se dobro pare sa mahagoni drvetom LP????
koristim OD DOD 250(clone),Big Muff Pi (Limited edition iz '71) itd.,imam sledeci problem:mnogo su mi mutni ovi njegovi stock pickup-i,imam o0secaj da je mid range kao i dobar deo treble-a izgubljen,ima snage i sve je to O.K.,ali suvise mi je mutno????,e sada razmisljao sam sledece da li da procistim ove pickupove preko neke EQ pedale(vidim da se ovaj Behringer EQ700)jako dobro pokazao sto se tice cene i kvaliteta,takodje i MXR,kao i DOD nisu losi,da li to ima smisla posto po meni bi to moglo,ali posto nikakva iskustva sa EQ pedalama nemam trazim Vase misljenje i savet????pozz.!!!Coca!!!
P.S.:ili da idem na promenu magneta tipa SD,Gibson,DM!!!!,svi oni koji se dobro pare sa mahagoni drvetom LP????
Re: Pitanje?
da nisu mozda setupovani prenisko, ta gitara bi trebalo da ima pristojne alnico humbuckere, mozda da probas da skines pickup covere tj poklopce?
Ma sto se tice setup-a,sve je o.k. uradjeno ja inace volim malo vecu akciju,i uvek koristim 10"-ke EB,tako da nije do akcije ,sto se toga tice ,e sada nije mi palo na pamet da skinem cover-e,ali nisam bas siguran da cu nesto dobiti tako????,ma meni su ti magneti mutni,barem u mome slucaju i sa mojom opremom,kao da je gitara nekako zatvorena,takodje sam uradio 50's wiring sa 0.022mF poliester kondenzatorima na 1500V,to je malo doprinelo otvaranju gitare ali mi to jos uvek nije dovoljno,najvise mi fali midlova kao da ih nema suvise mi je sound bassi,ako znate swta mislim,mutno do djadja!!!!
Nemam nista pametno da kazem nego vidim da se macori razgovaraju pa da ne bude bez Tomketa
Menjaj magnete, ako ti se ne daje previse para, mozda treba da ides ka GFS magnetima. Mislim, at the end, ako zadrzavas gitaru, casti se magnetima 

dweezil je mislio na setup magneta: stavi 2 do 2 i po mm da magnet bude udaljen od žica gitare. To neka bude neka početna tačka..
Jesi probao na nekom drugom pojačalu?
Jesi probao na nekom drugom pojačalu?
Da ne ispadne da samo spamujem, magneti se podesavaji tako sti pritisnes zicu na poslednjem pragu, 22. ili 24. a onda podižeš ili spuštaš magnete. Bridge negde oko 1.5 do 2.5 mm od žice a neck 2 do 3 mm, često i više. Ako su previše blizu magnet utiče na žicu što se čuje kao mumlanje. V1, V2 ili V7, V8 na ibanezima često traže malo veću udaljenost od žica da bi imali neometan "ravan" zvuk, oko 5 do 6 mm. I na kraju ono što je važno a većina ne radi (ne znam zašto) podešavanje visine bobina. Praktično se radi na opremi na kojoj se svira jer iako je u pitanju gitara tj magnet na gitari zvuk ipak dolazi preko pojacala i efekata pa ja to ne podesavam prilikom setapa gitare ali vlasniku objasnim sta treba da radi prilikom sledece probe
poenta je da se sve žice cuju podjednako, tj da imaju istu snagu. magneti su ravni, žice manje više pod radijusom fingerboarda, što znači da nisu sve podjednako udaljene od magneta. Na sreću u magnetnom polju su pa se uglavnom sve lepo čuju ali pošto se dešava da se neka eto ipak čuje slabije, što se u svirci oseti, nebitno da li drndate akorde ili vozate solaže, to se prepoznaje po tome što akord nema onu punoću koja se očekuje ili kao da nije odsviran kako treba a u solažama se ćuje kao da trokira, kao da svirate svaki drugi ton. dobro ne baš tako izraženo ali čuje se. A podešavanje je lako, sqamo malo odvrneš ili približite bobinu žici. I ne vaši pravilo da šarafi, imbusi, bobine prate radijus žica nego samo sluh i to na opremi na kojoj se svira...

Apsolutno se slazem sa Apple Pie-om. Meni je na primer na jazzmaster-u kad sam ga dobio ton bio fin, onako, nista specijalno, dok nisam nasao na jednom forumu kako da podesim pole pieces i posle toga je razlika bila ogromna. Kunem se, razlika je bila bar 60% na bolje. Zanimljivo nikad mi nije palo na pamet da to drkam na SG-evim pickupima...
pa da mada kod ovakvih prica uvek bi trebalo da postoji neka referentna tacka, mutno u odnosu na sta konkretno, da li neko proba neku slicnu djitricu na svom pojacalu pa mu posle njegova mutna, ili je konkretno mutna samo na tom pojacalu, mozda je probas na nekom drugom i odusevis se
jednostavno da objasnim....,znam da je u pitanju subjektivni dozivljaj!!!!,ako recimo zvucni spektar podelimo na low,mid.,treble frekvencije mada je u ovo uslovna podela meni fali midlova,a treble-a,znaci imam samo bass,i to je to sto ja kazem mutno i to se nista bitnije ne menja na drugim pojacalima!!!!pozz.!!!Coca!!!
- mislim_stvarno
Ako sam dobro razumeo, nije dovoljno definisan ton?
S obzirom da se desilo da se decko javio na forum sa "mrtvom gitarom koja ne radi vise" da bi se ispostavilo da je samo utisana, moram prvo da pitam, jesi li odvrnuo tone potenciometar
Ako jesi, sto je normalno, mogu da kazem da sam ja uspevao da dobijem definisaniji zvuk podesavanjem visine magneta, nisam dirao bobine i pole pieces. Probaj da se igras visinom, pomeris malo, poslusas, podesis jos malo, i tako u krug.
Sledece sto bi probao je da skinem poklopce sa magneta.
Ako nista ne uspe, menjaj magnete, ne znam sta drugo da ti kazem.
S obzirom da se desilo da se decko javio na forum sa "mrtvom gitarom koja ne radi vise" da bi se ispostavilo da je samo utisana, moram prvo da pitam, jesi li odvrnuo tone potenciometar

Ako jesi, sto je normalno, mogu da kazem da sam ja uspevao da dobijem definisaniji zvuk podesavanjem visine magneta, nisam dirao bobine i pole pieces. Probaj da se igras visinom, pomeris malo, poslusas, podesis jos malo, i tako u krug.
Sledece sto bi probao je da skinem poklopce sa magneta.
Ako nista ne uspe, menjaj magnete, ne znam sta drugo da ti kazem.
Naravno,da je tone pot odvrnut,ali i da nije sta to menja.....????,jedino ako Vi neki cujete tonsku promenu 500K(lin) u sprei sa 0.022-0.047MF!!!!,ja cujem tu razliku neznatno,statisticki zanemarljivo kao i vecina populacije na planeti Zemlji onih koji sviraju i onih koji ne sviraju gitaru!!!!,posto smo to elaborirali....,saveti su dobro dosli naravno,
ali bez mnogo pametovanja,naravno nista licno pri tome!!!,to sto kazete promeni magnete to znam i ja...,,,mislio sam vise da mi pomognete tipa koji magneti dolaze u obzira,naravno od onih koji imaju iskustava sa ovom gitarom!!!
P.S.:pitanje ponovo konkretno gitara:Epiphone Les Paul Custom,telo:mahagoni,vrat:mahagoni,fingerboard:rosewood!!!???
pozz.!!!Coca!!!
ali bez mnogo pametovanja,naravno nista licno pri tome!!!,to sto kazete promeni magnete to znam i ja...,,,mislio sam vise da mi pomognete tipa koji magneti dolaze u obzira,naravno od onih koji imaju iskustava sa ovom gitarom!!!
P.S.:pitanje ponovo konkretno gitara:Epiphone Les Paul Custom,telo:mahagoni,vrat:mahagoni,fingerboard:rosewood!!!???
pozz.!!!Coca!!!
- mislim_stvarno
Nema potrebe da se nerviras, ali ako nije odvrnut, to, sto se mene tice, drasticno menja stvar jer onda meni bilo koja gitara postane mutava, zbog toga sam pitao.coca wrote:Naravno,da je tone pot odvrnut,ali i da nije sta to menja...
- Dersu Uzala
Ne kapiram, ako odvrces i zavrces tonsku kontrolu i 'ne cujes' razliku onda si ili nagluh ili ti nesto u toj kombinaciji/izvedbi ne stima. Kako ne bi cuo, svasta.

Истина је да има јефтинијих магнета који су једноставно превише муљави и мутави, али чак се и код њих озбиљно чује разлика између заврнутог и одврнутог тонског потенциометра... Под условом да је потенциометар иоле употребљив, и да није неко најјефтиније ђубре. Не знам каква је ситуација на том Епифону, али ко не чује разлику између одврнутог и заврнутог тонског потенциометра, или има неисправну електронику, или има неисправне уши, нема треће.