Pozz, nikada nisam svirao Fender gitaru i jako se malo razumem u njih. Imam kvalitetnu repliku Gibson Les Pola a jos nisam isao po radnjama da izvoljevam razne Fendere jer bi se pored prodavaca osecao neprijato.Pa pre nego krenem u slican pohod morao bih malo da se edukujem a tu ulecete vi
Ok, prvo mozda i najvaznije>
MAGNETI: znam da sada posoje i HH i HSS i SSS. I to da su singl magneti cistiji od humova...
Da postoje P90 koji su malo "deblji u zvuku" od klsicnih ali nemam pojma da npr razlikujem koji su ok a koji ne.
Nekad su se koristili necujni, sada vidim texas special...
VRAT i TELO: javor, ruza, jova...'bem li ga ne razumem se u drvo,uglavnom lakirani pragovi da prsti brze klize su neka specificnost koji i ne mora da bude..
FINISH: glavna stvar kod dzanja cene,to sam cuo da je glavna razlika kako se drvo na kraju finisira i da je to kod svih gitara isto.
E sad znam da postoje tabori Telac vs Strat i u to ne bih ulazio...koja mi bude legla lepse u ruke to je to. Lepa su oba modela
Ne pominjem Jaguara ni Jazzmaster al vi mozete svojim iskustvom da mi ukazete na neke njihove kvalitete i mane.
Znam jedinu stvar koja se pominje kao mana Jazzmasteru je telo, jer je navodno pravljena za jazzere koji sede dok sviraju, pa su malo krupniji...Video sam kod njega i gomilu sviceva al nemam pojma cemu sluze...
Ja iskreno ne bih uzimao kineske gitre, nije da se ne mogu srediti da budu strava, menjanjem magneta i setapom al kad bi vec uzimao tako nesto ozbiljno kao nov instrument meksikanac ili uvek nedostni amer bi mi dosli u obzir.
Znam da Squier ima licencu da pravi Fendere i da na nekim njihovim modelima cak stoji FENDER e tu ne bih da se predjem...znam da su to modeli kao Blacktop i Modern player...koji jos ? ne znam
Evo zanimljiv video sa poredjenjem Kina-Meksiko-USA
In a nutshell - odes u radnju i uzmes jednog strata sa maple vratom i jednog sa rosewood vratom. Vidis sta ti se vise svidja po zvuku, obrati paznju na to koji ti zvuci deblje ili tanje i da li mozda preferiras tanje. Ukoliko ti se vise svidja osecaj maple vrata onda probas i telca [jer mexican standard model sa rosewood vratom koliko ja znam ne postoji], ukoliko ti se ne svidi maple vec ti rosewood vise lezi uzmes mexican standard strata.
NAzad na maple, ako ti se svidja, onda izaberes ciji ti sound vise lezi, tele ili strat. Strat redovno ima vise tonalnih opcija, kao i mozda floating tremolo ako ti to treba.
Po cenovnog rangu koji si opisao, cinjenici da se ne razumes pa neces osetiti razlike, cinjenici da za mexican standard tele ili strata uvek ima kupca na KP, proizilazi da probas bukvalno 4 gitare u radnji maksimalno, ne mroas ni toliko. Da sam na tvom mestu izbegavao bih blacktop seriju u sirokom luku ali to je samo moje misljenje.
Prevelika je tema a ja cak nisam ni dezurni strucnjak, imas Haralampije-a, Historik-a, FatTwang-a i ostale careve koji fantasticno znaju svaki detalj, Nemanja V. ti je isto merodavan kao i luthier-i, jedino Trzalica nije, on ima repliku Skvajera sa vibrolom. Tako da veruj cika Cortexu, idi i probaj navedene 3-4 gitare i vrati se kuci sa prvim Fenderom, to je uvek povod za veselje!
Prvi model im je navodno bio telecaster sa jednim magnetom (esquire), cije su prednosti upravo nepostojanje neck magneta, jer je veca vibracija zice, bez utijaca magnetnog polja i navodno te gitare rade deblje i imaju veci sustejn no standardni telecasteri. Ja ih volim ali posto vecinski sviram nek magnet, nisu mu prakticni. Preporuka ako sviras samo bridz magnet, jako dobro rade djitre.
Telecaster '52 tipa im je prvi komercijalni model gitara jer pre toga su imali frku sa imenom gitare, pa su se desavala imena poput broadcaster (postojao je bubanj sa tim nazivom, pa su morali da odustanu od imena), i nocaster, shto je ustvari telac na kojem pise samo Fender.
U svakom slucaju, ovi 50's spec telci imaju malko drugacije povezivanje magneta, pa je nek magnet jako mutan i koristio se umesto bas gitare tada, ali mogu da se prevezu da rade normalno kao i svaka gitara sa dva magneta. Na ovim djitrama je debeo vrat, one peace maple a telo je ASH (hard ash na pocetku a kasnije druge vrste ash-a). Karakteristican je twang popularan kod USA Folk mjuze koji preko drajva zvuci jako dobro. Gitare su bistre u miksu, ne sudaraju se frekventno sa drugim instrumentima a srednja pozicija im je prelepa za klin, mada i na drajvu za neki fjuzhn ili shta vec ko voli. Sto se tice zvuka, ove djitre su moj favorit jer se sa njima moze mnooogo toga snimiti i svirati. Ako je dobra gitara, ona ce pored bistrog zvuka imati i dosta krupan zvuk poput recimo ove sa snimka, to je pravi 50's ton telca:
Posle toga bitan je i 60's telecaster na kojem su umesto maple vrata resili da stave rosewood plocu jer se maple brzo gulio i prljao i tezi je za odrzavanje od rosewood-a. Na ovim gitarama je malko tanji zvuk jer je to odlika rouzvuda, ali nishta alarmantno. Zavisi dosta i od drveta, jer su vecinski te gitare bile od Alder-a, koji ima drugaciju karakteristiku zvuka od Ash-a.
Njih su popularizovali recimo Bitlsi uporedo sa rickenbacker djitrama, koje su tada bile neki pandan pa cak i popularnije od fendera.
Mnogo jednostavnije menjanje pragova je na rosewood-u, tako da je bolji izbor za ljude koji aktivno vezbaju i cesto sviraju.
I onda njegovo velicanstvo STRATOCASTER.
Nakon komercijalizacije firme, vec 1954te, Fender je izmislio novi model djitri sa tri magneta koji je automatski bio interesantan svima jer je imao mnogo vise drugacijih mogucnosti namestanja zvuka. Prvenstveno je imao 3 pozicije, za svaki magnet po jednu, pa docnije 5 pozicija, gde je omoguceno kombinovanje nek i middle magneta kao i bridz i midle magneta. Kasnije je pomocu dodatnih svicheva bilo moguce izvrtati faze tako da neki stratovi imaju jako puno kombinacija za razlicite zvukove. Tremolo je takodje jedna od novina na ovim gitarama kao i double cut dizajn, zbog lakseg sviranja kod visih polja na vratu.
Prvi stratovi (1954) su bili od ASH-a, a kasnije kao i telci su prebaceni da budu alder i takodje varijacije sa maple ili rosewood fingerboardom.
Ovo je primer pravog 54 strata:
(ash/maple)
isto malko masniji a opet "twangy" zvuk sa ASH/Maple konfiguracijom, ali opet navodim da nema neke prevelike veze, jer su i magneti uporedo sa razvjanjem konstrukcija gitara, napredovali:
(alder/rosewood)
Sa pojavom surf muzike a i sa daljim razvojem firme, Fender je izbacio novi model, jazzmaster i to vec 1958me godine.
Ova gitara bila je namenjena i Jazz gitaristima ali je jako retko bila koriscena u te svrhe. Tremolo koji se nalazi na ovim gitarama je savrsheniji od tremola koji je na strat gitarama, jer je floating tipa i mnogo manje rastimava gitaru (ovo pricam iskustveno). Magneti rade drugacije i od strata i od telca, ali i dalje je to taj neki Fender zvuk. Nek magnet kod jazzmastera je jako cenjen i cesto se uzima kao model za pravljenje drugih vrsta magneta i mnogi znaju da ga ugrade i u telecaster, pod izgovorom da je telac lipstik magnet muljav, shto zna nekad da bude, ali ako je dobar magnet, dobar je, to vazi za svaki.
prelep zvuk koji ipak nije postao dovoljno popularan da nadmasi telce i stratove.
Gitara koja je trebala da nasledi stratocaster je i poslednji komercijalniji model Fender gitara koji su izmislili...Fender Jaguar
(ja sam ponosni vlasnik 2 ovakve gitare sa drugacijim konfiguracijama magneta). Ova gitara je od 1962ge kad je izbacena prvi put pa do Woodstocka bila mnogo prodavaniji instrument od Stratocastera, ali su na ovom istorijski jako bitnom dogadjaju za rock mjuzu, hendrix i mnogi uticajni gitaroshi izneli stratove i les polove i od tad je sve ostalo palo u drugi plan, a ova dva modela su se rasprodala u toj meri da je svaki muzicar morao da ima bar jedan strat ili jedan lp ili oba (70tih pogotovo).
Jaguar je zvucno drugaciji i od jazzmastera zbog toga shto su ubacili 1M potove na singl magnete strat tipa, mada su na iste dodali metalne kandze sa strane magneta koje koriste da bi se smanjio shum. Bridz magnet ovih gitara je jako ostar i probija se u miksu isto kao telac, a nek magnet se nekom svidi nekom ne jer je malko specifican, ali svakako govorimo o jos jednoj fender gitari tako da ko ih voli, uglavnom zavoli i jaguara. Mnoga Japanska reizdanja Jaguara su imala losije magnete, pa je ova gitara u narodu smatrana za fender sa najtanjim zvukom, ali ti MIJ fenderi iako su kvalitetom izrade bili ponekad i bolji od USA, morali su da dobiju nove magnete. Takodje iz iskustva sam se uverio koliko bolje rade sa recimo Lollar ili nekim drugim zamenskm magnetima. Jaguar je jedna od fender short scale gitara (24" umseto 25,5" koliko je standardno za ostale fendere)
Zapostavljeni modeli fendera:
Duo Sonic:
Music Master
Mustang
i eto Cyclone...su modeli koje je Fender namenio ucenicima gitare jer su manje i imaju kracu skalu koja vise nagjinje gibsonovoj (24" ili najkracu varijantu Duo Sonica sa 22,5")). Svaka od ovih gitara ima svoj neki poseban zvuk i meni se sve recimo jako svidjaju, ali su teske za pronaci u dobrom stanju i/ili jako skupe kod nas u zemlji IdiJotiji. U svetu su im ok cene. Vrede pomena, i isprobavanja jer su eto bile dobre Frushantu, Kobejnu, Dejvid Bjurnu iz Talkongheads i Davidu Bowie-u naprimer.
fender je pravio i pravi i poluakusticne gitare tipa Fender Starcaster, ali o njim neki drugi put, ionako je vec dugacak post... Pitaj shta te zanima.
Sve tri gitare koje si naveo su okej sasvim. Lone Star sam probao, dosta ozbiljno radi i bio je super izradjen. RoadHouse sam probao ali davno pa se ne secam detalja, svakako znam da je bio vrlo dobar utisak a American Special sam samo slusao dok neko svira i odusevio je. Najbolje je kod ove tri gjitare shto kaze Cortex, lepo sesti i isprobati ih ono natenane bez zurbe. Prva koja ti legne na ruku , a ako ti ta i dobro zazvuci, to je ta. Povedi sa sobom nekoga ko se razume malko bolje, cisto saveta nekih radi i ne zaboravi da su gitare u nasim radnjama vecinom lose setupovane, tako da ne znaci ako su jako visoke zice, zardjale i zbog toga losh feel, da je gitara losha.
Vidi se ko zivi u Zemlji Talekastera
Nemanja svaka cast ovo stvarno treba da ostane i za sve naredne generacije
Hvala i tebi Cortex naravno...otici cu sa nekim ko se bolje razume u Fendere i probati sta budu imali a da mi deluje zanimljivo, nista drugo...samo me je zanimalo na sta da obratim paznju kod svakog.
Cortex wrote:In a nutshell - odes u radnju i uzmes jednog strata sa maple vratom i jednog sa rosewood vratom. Vidis sta ti se vise svidja po zvuku, obrati paznju na to koji ti zvuci deblje ili tanje i da li mozda preferiras tanje.
KnightOfDoom wrote:
I onda kupis nesto sto nije Fender.
Hejteri Jeste se srozao kvalitet kod fender gitara u poslednje vreme, ali covek hoce izgleda neki skuplji primerak, tu jos moze da se sasvim okej probere, shto da ne. Naravno ako je ideja da se kupuje instrument na duge staze, onda je najbolja opcija da se napravi kod nekoga, mada nisam shvatio da je to opcija posto covek jos nije dosao do resenja shta zeli od fender gitare.... IMHO.
Shecter isto fusheri uzas, kao i Tokai (Kineski). Jedino Blade svaka je bila super koju sam proba shto se tice izrade, ali opet zvuci sinteticki dosta.
Last edited by nemanjavelimirovic on 07 Nov 2013, 20:25, edited 1 time in total.
Evo jedna prelepa opcija za tu neku cifru. Mislim da moze kod nas da se poruchi. Ovo je vrhunska gitara, bez razmisljanja.
(ako ti dosadi, ja cu je otkupim. )
Nisam siguran za koliko vremenski, ali mislim da mogu da ti je dovuku bez problema u Mitrosu (tipa 2 meseca se ceka mozda). Nekom su isto jaguara dovukli japanskog i sve je bilo okej i nije izaslo mnogo, kontam da je i ova gitara oko 700-800e, to shto oni stave tamo je preporucena cena od strane fendera, ali nije merodavna za ovde.
Hvala! Koštao me je "cirka" 590€! USA Standard model, 2000. god.
Mane: jedna čivija, jedno sedlo, ... ,nije smak sveta!
I onda govore da postoji bolje za taj novac!
Ako coveku treba dobar klin, ja bih mu preporucio da proba i neke skroz drugacije kombinacije od fendera, npr set-neck mahagony SG sa p90. Meni lepse radi