Kristijan wrote:Доста необичан избор. Оно што ја волим да чујем у тону акустичне гитаре у многоме нестане када се користе овако дебеле трзалице. Није можда најсрећније поређење, али кад се акустична гитара свира овако дебелим трзалицама - безмало да добије неки елемент звука чембала. То још и може да буде понекад занимљиво за соло деоницу, али акорди звуче осиромашено.
Dugo sam svirao debele Dunlop Stubby i JazzTone trzalice... Nesumljivo je da imaju neke prednosti ukoliko se koriste deblje zice .12+ i svira mainstream jazz ili pak zele max output ili neki specificni atributi muzickog stila..., medjutim, ako niste zanrovski predeterminisani i ukoliko zanemarimo licne estetske preference vec nam je kriterijum, prevashodno, zvucni output, tj. boja, frekventni i dinamicki opseg kao i karakter samog instrumenta (ukoliko je tako nesto moguce objektivno izolovati), misljenja sam da prava mera lezi u interakciji 'sistema zica i trzalice', medjuzavisnosti tenzije zica, i atributa trzalice, cvrstoca (materijal i debljina), velicina, oblik kao i ugao pada na zice.
Gipkost trzalice je, po meni, vrlo vazna. Sa jedne strane, bolje ekscituje (uvodi u stanje oscilovanja), dok sa druge, svojom mehanickom fleksibilnoscu demfuje stres proizveden udarom o zicu cineci sinusoidu oscilacije ravnijom, uzrokujuci prirodniji sustain... Mera kolicine gipkosti lezi u balansu prenosa energije. (Ukoliko je premekana ne prenosi dovoljno energije na zice sto se ispoljava nedovoljnom pobudom, nedostatkom dinamike i fundamenta a ukoliko je pretvrda, cini veliki stres na zicu u oscilovanju, remeteci prirodu i karakter instrumenta).
Velicina, materijal a pre svega, oblik i ugao pada na zice se manifestuju bojom tj. odnosom fundamenta i harmonika... Ukoliko je vrh ostriji jaci je attack, veci ugao slabiji fundament... Nesto poput apoyanda i tiranda u klasicnoj gitari... Izbor trzalice u velikoj meri utice na ADSR envelopu tona gitare i ponasa se poput mehanickog compressor/limitera i equalizera...
Pravila nema i svako mora pronaci svoju meru i namenu... Najbolje je nabaviti sto vise trzalica razlicitih oblika, materjala, debljina... i experimentisati.