Izvini to nije istina, baš kod nas i ima previše tih Americen-a koji su napravljeni u Češkoj - Horevice . Simptomatično imaju Karmer opadajuče znači prvo veliko slovo K ka sve manjem R i u nastavku Americen izgledaju isto kao na ovim slikama sa tim pacer custom II i raznim nebulozama...Obično nemaju serijske brojeve.Ali ima ih i sa serijskim koji ne odgovaraju ''usa'' gitarama.
Za kramer je bilo i ostalo jedina identifikacija serijski broj i model , kao i za svaku ozbiljnu firmu. Jedno Abecedno slovo (lepo označeno i navedno koja su na sajtu) i četri broja su gitare koje se traže. Ostale sa NPR '' AC 1234 '' nije , bez slova ''12345'' , ''X 1234'' nije itd itd to su primeri a ako nema serijskog nema tu rasprave nikakve. Nikakav Americen natpis mu ne pomaže.
Gitare sa neck trough vratovima moraju da imaju serijske brojeve na glavi pozadi, lepo upisane npr Stagmaster i slične.
Sve ostale priče o nazovi ''probnim modelima'' i šta sve nisam čuo su teške izmišljotine sa namerom da neko nekome uvali gitaru , da li on zna, ne zna, da li je neko skidao ili menjao serijski , da li je neko nekog slagao ne ulazim u to. SERIJSKI BROJ MORA DA IMA I TAČNO SE ZNA KOJI ODGOVARA ČEMU.
Sve ostalo se ne vodi kao pravi Karmer TJ ''USA'' ZNAČI NIJE SKLOPLJEN TAMO ,ostali su rađeni komplet u Japanu , u Koreji i u Češkoj. pisanje na pločci "Neptune, N.J." NE ZNAČI DA JE AMERIČKA GITARA VEĆ DA JE FRIMA TAMO REGISTROVANA.
TAKOĐE Laži poput ''delovi su Japanski ali su odneli u Koreju, ili Češku'' su teška glupost opet sa ciljem da se opravda neka gitara...Ja sam se za 20+ godina takvih fantastičnih priča naslušao da mi je žao što ih nisam zapisivao.
NPR moj Kramer koji ima serijski SF pa 4 broja ( nije važno koja) ima originalni FR ali nije ''pravi'' tj nije sklopljen u USA , urađen je komplet u ESP fabrici što meni ne smeta ni najmanje. to znam po modelu i baš po serijskom što nije nuklerana nauka imate na sajtovima.
Tako da ko kupi taj Kramer sa opadajaćim slovima a u nastavku Americen bez serijskog na pločici milion % je kupio Čeha, Ima ih i sa serijskim ali su po 2 slova i čerti brojke ili pak 1 slovo koje nije bilo rezervisano za USA gitare . Ako čovek kupi gitaru a nije proverio pa donekle je sam kriv. Varanja je bilo i biće ja to mrzim ali ko pa mene pita
Nešto drugačiji značin ukucavanja serijskih je za rane serije Kramera (pre 1982 i poptupno drugačije te gitare izgledaju) ili pak one sa AL vratom , ali opet imaju serijski broj. i podvlačim MODEL SA SERIJSKIM JE JEDINA IDENTIFIKACIJA. hvala