savet za gitaru (les paul copy)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
User

savet za gitaru (les paul copy)

Post by User » 19 Mar 2008, 01:17

Pretpostavljam da su vam vec dosadili ovakvi threadovi, ali posle svega procitanog, ipak imam potrebu da otvorim ovu temu.

LM, sviram jedno dva-tri meseca western gitaru (samouko). Mojoj mladjoj sestri se dopala gitara. I ona bi da svira. Prvo sam pomislio da joj kupim novu: zbog njenih prstiju (pretpostavljam da devojke bas i nisu lude za zuljevima po prstima). A onda mi je proslo kroz glavu da imali dve gitare (klasicnu i akusticnu) - a ja bih kad-tad presao na elektricnu. nekako Nekako mi je milije da imamo akustaru (kada mi se bas svira) i elektricnu, nego dve akusticne. Sledece: nisam siguran koliko ce nju to da drzi, a preostali faktor su finansije :D - Tako da sam ipak odlucio da sebi kupim elektricnu, a njoj da dam western sa recimo zicama .09 (ima 18god, ne bi trebalo toliko da joj smeta za prste - valjda).

Svirao bih svasta (rock, blues, country, hard rock, malo punk-a i sl) - a u to svasta ne spada metal.

Svidjaju mi se gitare Les Paul oblika - nekako sam zakljucio da bi mi ona odgovarala po stilu sviranja. Mada nije imperativ. Koliko vidim, svuda kod nas (a i drugde) - LP (a ni kopije) nisu ni malo jeftine. Imam budzet od 300 eur, ali ne bih sve da potrosim na gitaru (ako ne moram) - s obzirom da sam pocetnik, a i da je vrlo verovatno da se necu profesionalno baviti muzikom. Svirka za moju dusu :)

Nasao sam par polovnih Apollo LP kopija za nekih 150eur. Dakle, i polovne gitare dolaze u obzir (ali mi treba savet sta da trazim). U Mitrosu imaju Epiphone LP Special II za 200+eur, za slicne pare je i novi Apollo kod Marica (nisam stigao da pogledam u drugim radnjama). Toliko otprilike dodje i nova Yamaha Paciffica (ako ne gresim) - koja nije LP oblika, ali gitara je gitara. Video sam da ljudi na forumu preporucuju Ibaneze i Arie...

Pojacalo ne bih uzimao sada, ako ne moram (pretpostavljam da mogu da je sviram preko kompa, imam solidne zvucnike i SB Live!). Gledao sam postove na forumu povodom mini pojacala (roland micro i oni marshalli od po 1W i 2W). Ne planiram da divljam, da budim komsije i sl. Ako mislite da je bolje da uzimam i pojacalo, onda trebam savet i za njega. I ako moze neko ukratko objasnjenje: sta je to reverb i cemu sluzi? :)

Hvala unapred na savetima!

alzo

Re: savet za gitaru (les paul copy)

Post by alzo » 20 Mar 2008, 15:44

Ako hoces nesto u fazonu LP onda ti je moj savet Hamer....
Sunburst je u fazonu Santaninog PRS......ja je imam ali sam na nju montirao Dimarzio magnete......
cene se krecu od 15000 pa do 25000, mahagoni telo, lepo uradjene...
imas ih u Mixmusicu........

User

Post by User » 21 Mar 2008, 02:07

Hvala, pogledacu te Hamer modele.

Mislim da sam do sada iscitao skoro sve threadove i video da naj naj najvise hvale Yamahinu Pacifica 112. Sada sam stvarno bez ideje.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 21 Mar 2008, 09:24

Hm...Nemoj odmah da se odlucujes za Pacificu. Taj Epipihone LP Sprecial ima moj drug. Gitara je izvanredno tonirana, i decko je mnogo napredovao na njoj. Magneti su vrlo ok, premda su fabricki (koja bi zver bila da se stave DiMarzzio ili Duncan ne smem ni da pomislim). Jedina mana koju ja mogu da primetim na toj gitare je do zla Boga tvrd vrat, tako da ce ti trebati neko vreme da se naviknes. Takodje, imas dobrih kopija LP-a i kod Marica i u MixMusic-u (kod Dzindzera), probaj ih, mozda ti se neka bas svidi. A i ti Hammeri su vrlo pristojne gitare...

User

Post by User » 22 Mar 2008, 00:10

Pojacalo je reseno, Roland Micro Cube.

Ali gitara nije. Les Paul kod Marica mi se najvise dopao. Epiphone u Mitrosu prodat. Polovne nestaju cim pokazem interesovanje. Video sam i neku Yamahu polovnu, 120S (ne 112). Sta mislite o tome? Dajte neke savete, usmerite me :)

Historik
MF veteran

Post by Historik » 22 Mar 2008, 00:42

Epifone imas i u Noti (Zeleni Venac) i u Artist-u. Za Yamahu ne znam, nisam je nikada ni svirao ni video. Koliko kosta ta kopija kod Marica, i koje je marke? Moj burazer je tamo kupio neki Apolo, kopiju stratokastera za tipa 170e (150e je gitara, a +20e je lefty model), i gitara se pokazala kao veoma solidna. Prodavao je ovde na forumu neko kopiju Les Paula iz 70-ih, to je dobar instrument, samo mislim da je cena bila oko 350e. Pogledaj i neku kopiju Telecastera sa 2 humb-a, i one imaju lep zvuk sa kojim mozes da sviras skoro sve sto ti padne napamet.

User

Post by User » 22 Mar 2008, 01:35

Pogledacu Epiphone u Noti i Artistu, da cujem kako zvuci i koliko mi lezi. Video sam da je preporucuju u onoj temi sa preporukama el gitara za pocetnike.

Kod Marica je Apollo DLP-1200 240 eur. Ima i neku sunburst varijantu koja je oko 10-15 eur skuplja, u pitanju je samo finish. Svrao je malo, malo i prodavci. Dopalo mi se kako zvuci (i clean i dist), a i fino mi lezi u ruci. I zbog toga mi je jako zao sto su mi izmakle upravo takve dve polovne gitare (isti model, isti proizvodjac). Prosto neverovatno. Mada, dok imam pare (i dok ih skupljam, usput :D), za mene nema zime. Akustara je jos uvek kod mene. Da nije, vec bih kupio nesto - ko zna sta?! :D

U SkyMusic imaju neku Aria-inu kopiju koja identicno izlgleda kao ta Mariceva sa sunburstom, i kosta 250eur - dakle isto (nisam je probao - toliko je izgledala identicno, a i prodavac nije bio nesto ljubazan). Pogledacu i te Telecaster kopije...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Mar 2008, 02:16

Pacifika 120S je kopija Telecastera, toliko znam o njoj

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Mar 2008, 17:42

(zvninjavam se za blagi Off.)

Ceprkajucu po netu, dotako sam se i sajta koji su ovi nasi majstori sa foruma cesto pominjali - guitar fetish, preko koga se uglavnom prodaju delovi za opravku gitara, ali ima i par sastavljenih, gotovih, sa prilicno dobrim delovima i hardverom koji i tako moze da se kupi preko ovog sajta.
Gitare se prodaju pod imenom Xaviere i ne znam nisto o njima, ali mora se priznati da izgledaju vrlo dobro i prilicno original:

Image
Image
Image

Sto je najbolje, cena se krece od 179$ so 219$, a kopije stratocastera i telecastera jos i manje (a sve su sa humbackerima)!!! Jos ovi majstori sa foruma kazu da postoji sema da se izbegnu carine i ostale gluposti. Pitam se koliko bi izaslo sve na kraju uz troskove transporta i ostalo i da li bi uopste moglo da stigne.

Samo jos kada bi znali valjaju ove gitare nesto. Ako je neko slucajno imao nekog iskustva ili naisao na neki review nek se javi.

User

Post by User » 24 Mar 2008, 21:58

Pa fino za te gitare. Ima reviewa na harmony centralu:

XV-500 i XV-700 Vin Nat i XV-700 Lemon Drop.

Ali, sada, uz te informacije samo mogu da lupam glavu zato sto su nasi prodavci toliko bezobrazni. Sve gitare (ali sve) koje sam gledao su po 50eur (minimum) jeftinije u, recimo, Sloveniji. Sramota. I jos uvek ne znam sta bih kupio, ali kada se odlucim javljam.

Ako neko ima nacina da ovo pazari, neka se javi. Mada, cini mi se da je jedan model (jeftiniji) sa telom koje nije od punog drveta...

User

Post by User » 25 Mar 2008, 21:09

Pazario Apollo Les Paul i Micro Cube. Vrlo zadovoljan. Hvala na pomoci.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 25 Mar 2008, 21:13

Da te dugo sluzi! :)

Micro cube je super pojacalce,i ova gitara je ok.
Pozdrav!

User

Post by User » 26 Mar 2008, 01:41

Hvala! Verujem da hoce. Citav dan ne mogu da se odvojim od nje.

Micro Cube je _sasvim_ dovoljno za moje potrebe. Dovoljno je glasno (sa dist cak moze i da bude preglasno za moju sobu). Izlaz sa slusalice je za 5 bambija. Aux ulaz za neku matricu sa kompa. Efekti rade ono sto bi trebali.

Gitara je ispunila ocekivanja. Samo da se naviknem na tezinu. Milina je svirati elektricnu posle akusticne - pogotovu sto sam na akusticnoj stavljao debele zice. Jeste da svaki cigo svog konja hvali, ali ovo je moja preporuka ako se iko nadje u slicnoj situaciji (tj da je zagrizen za LP oblik). Mozda i Epiphone da se pogleda.

Post Reply